Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Libor » čtv 07. pro, 2006 23:18

Awase píše:Libor pokiaľ som dobre vyčítal, tak si chodil do toho istého klubu kam aj ja. Vlastne ja stále chodím... A vôbec som si nevšimol, že by to tam tak fungovalo :)

Nebodaj u steva?A kto si :) ?Mna poznas,nosili sme vsetci meno na ramene,ale awaseho si nepamatam.No,ja som si zase vsimol az moc a ked teraz TongPa pisal tak sa vo mne ozvalo deja-vú,to o tej japonskej firme,nieco mi to strasne moc pripominalo,hmm len co.
Tak sa maj a usilovne cvic,som pocul ze teraz budete mat nejaky seminar s tym vasim Velkym Manituom 8)
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: awase

Příspěvekod Libor » čtv 07. pro, 2006 23:20

zlomenakatana píše:awase je asi slepy ale nevadi

Ahoj,aj ty si od nas?Nemusi byt slepí,len si nevsimol,nevadi 8)

Teraz si spominam,ty si mi minule vytykal ze skarede hovorim na aikido,nieco o noseni japonskeho senseia na chrbte...to ma teraz prekvapuje co si napisal awasemu
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: do

Příspěvekod Ran » pát 08. pro, 2006 1:02

Libor píše:
Ran píše:Zarazil mě název diskuzního fóra. „Proč většina odsuzuje Aikido?“ Kdo přišel na to, že je to většina? Čtu si zde příspěvky a nenám z toho dobrý pocit. Většinou se mezi sebou hádáte a urážíte, občas najdu rozumnou myšlenku, ale to je vše. Odpoveď na otázku jsem nenašel. Našel jsem zde ale zvláštní příspěvky v duchu, že s aikido se nemůžete ubránit na ulici a že musíte dlouho cvičit, aby se mohl aikidoka trochu ubránit apod. Většina lidí, pokud se baví o bojovém umění, mluví o „rvačce“. To už je jen ta špička ledovce ve studiu bojových umění. Pokud se chce někdo naučit poprat na ulici, tak ať nechodí cvičit aikido, nebo jiné bojové umění! Studium, úmyslně nepoužívám slovo trénink, aikido, nekončí jen na žiněnce. Aikido se cvičí všude. Je součástí celého dne a života. Není jednoduché rozumět všemu v aikido po roce cvičení. Je to trochu specifické bojové umění, není jednoduché se jej naučit a pochopit. Velmi snadno se ale kritizuje něco o čem nic nevím. Je to ale hodně hloupé. Četl jsem také, že jeden človíček cvičil aikido 3 roky a nechal toho, protože to byla ztráta času. Má pravdu. Pro něj to byla ztráta času, protože nechtěl cvičit aikido. Pokud začnete studovat vysokou školu a v posledním ročníku odejdete bez závěrečné zkoušky, tak to také byla ztráta času. Aikido je ale studium na celý život. Technika je jen asi 10% z celého aikido. Přemýšleli jste někdy, proč někdo cvičí např. tai-chi, iaido, kendo nebo kobudo apod.? Všechno to jsou přece bojová umění a dovedete si představit, že je někdo použije na ulici? Není v tom třeba něco více?

Odpoved na otazku v nadpise fora je tu aj na dalsich diskusiach o aikide mnohokrat opakovana.Tak vela stastia pri dozivotnom filozofovani :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Je možné, že odpověď najdu i na jiných fórech, ale opravdu nemám tolik času, abych četl i rok staré příspěvky. Doživotní filozofování? Vždyť každý má svou životní filozofii.
Ran
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Ran » pát 08. pro, 2006 1:07

Ran - no a co teraz, myslis, ze po tvojom prispevku uz nebudu ludia odsudzovat aikido?
Argumentovat, dokazovat ci ukazovat funkcnost niecoho v b.u. sa neda recami ani pisanim prispevkov. :idea: :!: :!:[/quote]

Samozřejmě že budou, protože je to jednodušší, než mu porozumět. Když chci něco kritizovat, tak o tom musím něco vědět. Lidi už jsou takoví.
Ran
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Libor » pát 08. pro, 2006 1:23

Ran píše:Ran - no a co teraz, myslis, ze po tvojom prispevku uz nebudu ludia odsudzovat aikido?
Argumentovat, dokazovat ci ukazovat funkcnost niecoho v b.u. sa neda recami ani pisanim prispevkov. :idea: :!: :!:

Samozřejmě že budou, protože je to jednodušší, než mu porozumět. Když chci něco kritizovat, tak o tom musím něco vědět. Lidi už jsou takoví.[/quote]
Kritizuju ludia,co o nom nieco vedia,mozno by si sa divil,ale tiez sme to viacery z fora trenovali.Nemusis citat vsetky stare prispevky,aspon niektore,je to rychlejsie ako sa zase pytat to iste a cakat na odpoved.Ludia to uz nechcu znova vypisovat,maju aj ine povinnosti.
Mam taku skusenost,ze ludia ktorí aikido necvicili nemaju na neho nazor,neriesia ho.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ran » pát 08. pro, 2006 9:01

Samozřejmě že budou, protože je to jednodušší, než mu porozumět. Když chci něco kritizovat, tak o tom musím něco vědět. Lidi už jsou takoví.[/quote]

Kritizuju ludia,co o nom nieco vedia,mozno by si sa divil,ale tiez sme to viacery z fora trenovali.

Určitě spousta lidí aikido cvičila. Je to znát z toho, jaké používají názvosloví.

Mam taku skusenost,ze ludia ktorí aikido necvicili nemaju na neho nazor,neriesia ho.[/quote]

Aby kritizovali, nemusí cvičit. Někdy jim stačí, že někde vidí ukázku aikido, koukají na film, nebo si někde o aikido přečtou. Pokud cvičí, tak je důležité, jakého mají učitele. Znám jich několik a jsou v nich obrovské rozdíly.
Ran
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Libor » pát 08. pro, 2006 15:51

Ran píše:Samozřejmě že budou, protože je to jednodušší, než mu porozumět. Když chci něco kritizovat, tak o tom musím něco vědět. Lidi už jsou takoví.

Kritizuju ludia,co o nom nieco vedia,mozno by si sa divil,ale tiez sme to viacery z fora trenovali.

Určitě spousta lidí aikido cvičila. Je to znát z toho, jaké používají názvosloví.

Mam taku skusenost,ze ludia ktorí aikido necvicili nemaju na neho nazor,neriesia ho.[/quote]

Aby kritizovali, nemusí cvičit. Někdy jim stačí, že někde vidí ukázku aikido, koukají na film, nebo si někde o aikido přečtou. Pokud cvičí, tak je důležité, jakého mají učitele. Znám jich několik a jsou v nich obrovské rozdíly.[/quote]

No po videni mnohych ukazok sa ani nedivim :)
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubik » pát 08. pro, 2006 20:15

TongPa píše:Nemyslím si, že by někdo odsuzoval Aikido jako takové. Kritika se objevuje až ve chvíli, kdy je Aikido posuzováno jako prostředek účinné sebeobrany...........

Ano, musim s tebou souhlasit. Hodne lidi v aikido nema o realnem utoku ani poneti. Na druhou stranu musim poznamenat, ze prestoze se aikido venuji vice nez 12 let (pred tim jiujitsu a karate), tak se rozhodne retardovanym necitim , ba prave naopak. Ale jak se asi oba shodneme, je jasne, ze dva lidi po dvouletem treninku karate a aikido, karatista vyresi aikidaka bez problemu. Aby taky ne...
Jak sam naznacujes a asi i myslis, aikido neni jen o sebeobrane!
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TongPa » pát 08. pro, 2006 22:00

Kubik píše:...Jak sam naznacujes a asi i myslis, aikido neni jen o sebeobrane!

No jasně. :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 09. pro, 2006 2:20

kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » sob 09. pro, 2006 8:18

kik píše:http://www.youtube.com/watch?v=I692UWSuA8w&NR

Puvodne jsem nechtel do tohodle tematu zasahovat abych nepichal do vosiho hnizda, ale taky muzu vyjadrit svuj nazor :wink:

Videl jsem spousty videi o Aikidu a nevim, jestli to neni jen muj pocit, ale prijde mi, ze utocnici utoci silene pomalu, dal uz zadny odpor nekladou a nechaji se dobrovolne slozit na zem. Vim, ze urcite techniky chteji cas a musi se nacvicovat pomalu aby si cvicenec zvyknul. Jenomze tohle mi s prominutim pripomina labuti jezero... Nemuzu si pomoci, ale radim se k tem, kterym Aikido neprijde jako bojove umeni. Samozrejme me muzou cvicenci Aikida zasypat otazkami typu "jak dlouho jsi Aikido cvicil" atd... Muzete me klidne tady virtualne ukamenovat, ale predem odpovidam jedno moudro, ktere tady nekde na foru je: neni treba vypit cele more, abychom zjistili, ze je slane.

A ze sve zkusenosti prameni muj pocit, ze velka cast Aikidaku vse omlouva dokola stejnymi hlaskami "nechceme ublizit", "tohle neni sport, ale BU", "delam to teprve X let" (aneb "prosimte, Franto, napadni me s tim nozem az za 15 let, jo?") :? Neberte to hlavne jako urazku, to bych opravdu nechtel.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dalt » sob 09. pro, 2006 12:06

presne - uz jen stim nozem - takhle by utocilo jen maly decko nebo psychopat...ohledne samotneho aikida - mam kamarada co ho cvici necelych pet let - nema sanci v pratelskym zapase (proti komukoliv trochu silnejsimu - nemusi umet ani naky bu) natoz aby nekoho zbil na ulici...aikido je komedie a ne bu - vychazim li z toho ze bu znamena bojove umeni - tudiz nauci mne bojovat - NENAUCI
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » sob 09. pro, 2006 13:05

ukropcany píše:4kik - škoda, že tí útočníci boli už tradične telesne postihnutí... ale nevadí, aspoň som si pozrel trailer na Rockyho... :D

8O 8O :D
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod madmax » sob 09. pro, 2006 14:01

Jako vzdycky tu vidim jen nesmyslne utoky. Ten nuz nedovedu posoudit, ale ten scenar 3 proti 1 me uz trosku omrzel. Sensei se vzdycky postavi, a oni se proti nemu rozbehnou a pokousi se ho nejak pretlacit (nebo co) a on ji vlastne jenom uhne. Co je v tomhle za bojove umeni? Uhnout clovekovi, ktery bezi velkou rychlosti proti vam, dokaze kazdy blbec.
A co se tyce te obrany proti katane, nechapu proc se musel pred uderem tolik rozmachnout. To se snad potreboval tou katanou podrbat na zadku, nebo co :D
A obrana proti pistoli, ktera mi miri na hlavu? Nevim, kdo by si na to troufnul v realu.
madmax
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Libor » sob 09. pro, 2006 14:16

madmax píše:

Jako vzdycky tu vidim jen nesmyslne utoky. Ten nuz nedovedu posoudit, ale ten scenar 3 proti 1 me uz trosku omrzel. Sensei se vzdycky postavi, a oni se proti nemu rozbehnou a pokousi se ho nejak pretlacit (nebo co) a on ji vlastne jenom uhne. Co je v tomhle za bojove umeni? Uhnout clovekovi, ktery bezi velkou rychlosti proti vam, dokaze kazdy blbec.
A co se tyce te obrany proti katane, nechapu proc se musel pred uderem tolik rozmachnout. To se snad potreboval tou katanou podrbat na zadku, nebo co :D
A obrana proti pistoli, ktera mi miri na hlavu? Nevim, kdo by si na to troufnul v realu.

Najlepsie si zabudol:ako sa hodil na zem utocnikovi s nozom ktorý cez neho preletel-samovrazda.Kazdy by zabrzdil a bodol ho do chrbta,alebo ho kopol v rozbehu do rebier.Tuto aikitechniku som viackrat videl aj u japoncov s vela danmi a casto sa hodia na zem uz skor ako zautoci a je to vidiet.Zle nacvicene so ziakom.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » sob 09. pro, 2006 14:52

madmax píše:...A obrana proti pistoli, ktera mi miri na hlavu? Nevim, kdo by si na to troufnul v realu.

A co bys jako v takovém případě dělal? Jen stál a nechal na agresorovi, zda tu spoušť zmáčkne či ne? :roll: Obranu proti střelné zbrani cvičí nemalá část BU. Začátek je vždy stejný - bývá to kombinace úhybu + sražení střelné zbraně tak, aby ústí hlavně směřovalo mimo hlavu i tělo obránce. Pokračování, tedy vyřazení protivníka, už závisí na jednotlivých BU. Může to být páka, údery, hod a nebo vše dohromady... V praxi se to cvičí i s nataženou, ale samozřejmě nenabitou zbraní. Útočník má za úkol ohrožovat obránce střelnou zbraní a kdykoliv se mu něco nebude zdát, okamžitě zmáčknout spoušť. Pokud tu techniku obránce nezkazí, reakční doba útočníka má vždy takovou prodlevu, že stačí "cvaknout" až tehdy, když zbraň směřuje mimo obránce.

Co se týče onoho videa - na to, že jde o Aikido, to nebylo zas až tak špatný... :D
Jinak ten trénink "házeček" se třemi útočníky - dva z nich jsem poznal, byli to ukropcany a defendu, ale kdo byl ten třetí? :twisted: :twisted: :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 09. pro, 2006 15:03

Co se týče onoho videa - na to, že jde o Aikido, to nebylo zas až tak špatný...
ano přesně o to mi šlo bylo to to nejlepší co jsem našel na netu,líbilo se mi na tom to ,že ten vstup byl takový důrazný uracuki do žeber . Jinak můžu tady dát i jiné pohádky.Připadá mi , že aikido cvičí samí pacifisti .
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 09. pro, 2006 15:16

http://www.youtube.com/watch?v=SJDnMDJVWmQ a co myslíte tady to já nevím buď je to nafingované nebo to je pravda a chci to umět 8)
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » sob 09. pro, 2006 15:43

kik píše:http://www.youtube.com/watch?v=SJDnMDJVWmQ a co myslíte tady to já nevím buď je to nafingované nebo to je pravda a chci to umět 8)

Tak si zajeď na nějakej seminář a uvidíš, jak to je... :)

http://www.youtube.com/watch?v=bfKReTxXzAM

http://www.youtube.com/watch?v=xfYx3Pi22X4

Sám bych si také chtěl v budoucnu nějaký seminář Systěmy dopřát. Vypadá to jako taková bojová verze Aikida, akorát že to je údajně čínsko / ruského původu.
Naposledy upravil TongPa dne sob 09. pro, 2006 15:47, celkově upraveno 1
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » sob 09. pro, 2006 15:43

ukropcany: tak takhle se u vas cvici ten box... :D
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...