werewolf: nemáš zač jen do toho neboj se vlka nic

))
<BR>
<BR>Hunnga... mé oblíbené téma: nesmyslnost sestav

no ted vážně, můj názor je takový že tréninky sestav k boji jnepotřebuješ a jsou naprosto zbytečný až rušivý, ale jen proto že Muay Thai neobsahuje tradiční sestavy neodsuzuji, rád vysvětlím proč si to myslím. Je víc důvodu. Sestavy jsou sled určitých pohybů, předem definovaný boj s imaginárními protivníky, avšak většina pohybů v těchto sestavách jsou teoretické (ted nemluvím o kung fu ale např. karate a tkd do toho vidím do kung fu moc ne) dalo by se říci učebnicové, příklad např. ruce u pasu hluboké postoje apod. je to přesný naučený sled, bojovník "dělá" pokaždé to samé, což je samo naprostá hloupost je tolik různých útoků kolik je bojovníků, tím nemyslím jednotlivé údery ale např. pohyb protivníka, timing, tvrdost...na to vás sestavy nepřipravý, jen pravidelný a účelný sparing když se zeptám kluků na jejich názor tak mi řeknou sestava je teorie ve sparingu samo takhle nebojuješ...aha a moje otázka zní proč trénovat A když při boji dělám B? nevím jedno pořekadlo říká bojuješ jak trénuješ, a proto budu věnovat čas tréninkům pohybů které skutečně využívám než těžkému nácviku něčeho co nepotřebuju a dává mi to špatné návyky, když se pořádali zápasy muay thai VS kung fu, kungfisti dostali v 99 % strašně nařezáno, v dnešní době již nemají tyto zápasy tak jasné vítěze a proč? že by mistři tak vypilovali svůj styl? ve sktutečnosti když vidíte takový zápas většinou už není poznat rozdíl ve stylu protože tito mistři pochopili co funguje a začali to také používat, myslíte že jim v tom pomohli tradiční sestavy?Muay thai funguje již staletí a bez sestav, proto se nediv klukům že jsou skeptický k tradičním sestavám, já jsem taky takový, ale já radikálně neodsuzuji, dovedu pochopit i přínos sestav, přesnost pohybů, správné dýchání, koordinace a rovnováha a samozřejmě tradice, která udžuje tvář toho určitého stylu...ale to vše se lze naučit mnohem účelnějším a myslím i jednoduším způsobem, je na každém co je nejbližší jeho srdci.
<BR>
<BR>Masta (
www.thaiboxing.cz)