hmmm aikido

přátelské sparringy, praktická výměna zkušeností, testování dovedností, setkání, výzvy etc.

Příspěvekod graver » pon 15. led, 2007 8:10

ukropcany píše:4graver - sparing s niekým kto nič nevie je podľa mojej skúsenosti nezmysel

S tím samozřejmě souhlasím - šlo mi o použité techniky, ne o schopnosti. Když budu spárovat (no, prostě něco zkoušet) s někým, kdo sice nedělá žádné BU, ale má řekněme nějaké zkušenosti z určitého prostředí, dá mi to možná lepší představu o realitě. Teď mluvím čistě o sobě na své úrovni - pokud spolu spárují dva zkušenější, tak tohle mají asi dávno za sebou...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 15. led, 2007 9:54

:D Hehehe. Standartní průběh nic neobvyklého a eště odchází tací čo nechcou zarabať.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 15. led, 2007 15:27

Toman píše::D Hehehe. Standartní průběh nic neobvyklého a eště odchází tací čo nechcou zarabať.

Tak znáš to plno lidí si myslí že prostě přijdou nasajou atmosféru, mi jim něco ukážem oni se kouknout a budou z nich mistři světa aniž by se zpotili, zamakali a inkasovali pár ran.
A když zjistí, že musí makat, že budou spocený jak prasata, vysílení a ještě je to bude bolet a budou dostávat do ryngle a že se za dva tréninky nenaučí přemoct 3 lidi s jednou rukou za zády tak se na to vykašlou a radši místo toho budou chodit na pivko. No tojetak všude :D

2graver veř mi že s takovými spárovat bude pokuď bude chtít, je spousta začátečníků kteří mají tenhle způsob než je naučíš něco jiného, takže v tom bych problém neviděl. A na to aby se naučil čelit podobným útokům co tě můžou potkat na ulici nemusíš vyhledávat žádné pouliční rváče (ale klidně může proč ne), ale stačí se s někým domluvit že prostě na tebe půjde tak jak na ulic, namodelovat si třeba situace, včetně nějakého nábytku, použít třeba židli, imitaci lahve, kdyžtě neko chytne, v různých prostorech. V tomhle bych neviděl problém.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » pon 15. led, 2007 15:34

Lada píše:A na to aby se naučil čelit podobným útokům co tě můžou potkat na ulici nemusíš vyhledávat žádné pouliční rváče (ale klidně může proč ne), ale stačí se s někým domluvit že prostě na tebe půjde tak jak na ulic, namodelovat si třeba situace, včetně nějakého nábytku, použít třeba židli, imitaci lahve, kdyžtě neko chytne, v různých prostorech. V tomhle bych neviděl problém.

Něco na styl útoků sluhy (Cata) inspektora Clousseau z Růžového pantera? :D
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 15. led, 2007 16:00

Co nějakou dobu jsem tady na foru tak zjištuju,že co jsou bojová umění tak se pořád dokola prodiskutovává stejné téma. Kontaktní sport versus klasika použitelnost na ulici.Pokusím se přispět takovou uváhou na téma kontaktní sporty versus klasické BU.Za prvé prakticky zjistit kdo vyhraje nelze a to z jednoho prostého duvodu musel by to být souboj na život a na smrt.BU jsou systémy vymyšlený jako alternativa proti ručním zbraním tudíž co nejrychleji a nejefektivněji zlikvidovat protivníka. A sport ač sebedrsnější nemá cíl zabít.Tak ta teorie postavím proti sobě 1O cvičencu tradičního karate (karate znám a podobně funguje i když se v určitém liší fungují další vnější styly) a deset cvičencu boxu.První souboj proběhne dejme tomu za 3 roky .A odhaduju že dopadne 10:3 pro boxery.
A další utkání dejme tomu po deseti letech stejní cvičenci a výsledek se obratí 10:3 pro karate.Jsou to zápasy na život a na smrt.Zajímala by mne vaše reakce na tenhle odhad a proč to tak odhaduju.pozdeji rád vysvětlím jak jsem k tomu došel
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hOp » pon 15. led, 2007 16:12

ukropcany mne je to jasne ze mi je to na nic..Ja chcem zacat cvicit MT + aikido..Dva krat do tyzdna chcem ist na MT a tri krat na aikido...Mne len ide o to ci ked budem vediet utocit mi to pomoze lepsie nacasovat techniku alebo lepsie povedane ak budem vediet co ma asi caka(to by ma mali pomaly naucit na MT) budem mozno lepsie pripraveny na vyko0nanie techniky neviem niesom taky dobry jak ty ako tak citam :twisted: :twisted:
hOp
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod La-jia » pon 15. led, 2007 16:33

hOp píše:ukropcany mne je to jasne ze mi je to na nic..Ja chcem zacat cvicit MT + aikido..Dva krat do tyzdna chcem ist na MT a tri krat na aikido...Mne len ide o to ci ked budem vediet utocit mi to pomoze lepsie nacasovat techniku alebo lepsie povedane ak budem vediet co ma asi caka(to by ma mali pomaly naucit na MT) budem mozno lepsie pripraveny na vyko0nanie techniky neviem niesom taky dobry jak ty ako tak citam :twisted: :twisted:

Kluku, kdyby si už cvičil a neptal by ses na samí hloposti, tak už si mohl být daleko chytřejší. Jen tak pro pobavení, zkus navštívit sekci videicka a tam zrovna nedávno někdo šoupnul aikido vz MMA, ten dědeček celej život cvičí svoje aikido bo co a tam mu poprvé v životě někdo rozplác pěst do xichtu a kopnul ho holení do bembeřice. Myslím, že si to bude do konce svého života pamatovat. Ale to musíš cvičit a né sedm dní sedět u netu a přemejšlet. Dělej MT dělej aikido a zkus přemejšlet obráceně, začni používat ůtoky z MT na aikidu a možná se ti dostane odpovědi dřív než si myslíš. Ale hlavně už začni chodit na tréninky, abys byl o něco víc unavenej, a neměl čas a hlavně náladu se ptát na věci na který prostě nejde odpovědět. Čest.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod hOp » pon 15. led, 2007 16:52

inak to video s tym starym dedkom to poxybujem ze bol aikidak :D:D:D sak on stal a kukal a nic nerobil to ja by som aspon naznacil nieco a na to nemusim byt "majster"..No dnas mam na plane dlhy rozhovor s nasim trenerom a opytam sa ho na to takemusu....Inak mam dobre predpoklady na MT ked som rychly?A inak za kolko by som dostal do seba zakladt MT?
:wink: :roll:
hOp
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » pon 15. led, 2007 16:59

Kombinovat aikido a thaibox mi prijde nesmyslný a kort pro potřeby sparingu.Jak tu někdo píše možná něco z té sandy či juda pro potřeby sportovního zápasu.Určitý prvky z aikida mužou být dobrý pro sebeobranu to ano.Ale zaleží jak jsou nacvičený a zažitý a také jak na koho a kdy je použít.Myslím že na příležitostného rváče ,který netuší ,že vy to ovládáte to muže fungovat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » pon 15. led, 2007 17:05

hOp píše:inak to video s tym starym dedkom to poxybujem ze bol aikidak :D:D:D sak on stal a kukal a nic nerobil to ja by som aspon naznacil nieco a na to nemusim byt "majster"..No dnas mam na plane dlhy rozhovor s nasim trenerom a opytam sa ho na to takemusu....Inak mam dobre predpoklady na MT ked som rychly?A inak za kolko by som dostal do seba zakladt MT?
:wink: :roll:

Joj, tohle už snad neni možný :roll: . Ale k tvejm dotazum - na blbou otázku blbá odpověď. Rychlost URČITĚ není dobrým předpokladem. A základ MT se dá v pohodě zvládnout za 30 let. A už mazej na trénink, ať to do důchodu stihneš. :idea:
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Libor » pon 15. led, 2007 17:53

jeikob píše:Co nějakou dobu jsem tady na foru tak zjištuju,že co jsou bojová umění tak se pořád dokola prodiskutovává stejné téma. Kontaktní sport versus klasika použitelnost na ulici.Pokusím se přispět takovou uváhou na téma kontaktní sporty versus klasické BU.Za prvé prakticky zjistit kdo vyhraje nelze a to z jednoho prostého duvodu musel by to být souboj na život a na smrt.BU jsou systémy vymyšlený jako alternativa proti ručním zbraním tudíž co nejrychleji a nejefektivněji zlikvidovat protivníka. A sport ač sebedrsnější nemá cíl zabít.Tak ta teorie postavím proti sobě 1O cvičencu tradičního karate (karate znám a podobně funguje i když se v určitém liší fungují další vnější styly) a deset cvičencu boxu.První souboj proběhne dejme tomu za 3 roky .A odhaduju že dopadne 10:3 pro boxery.
A další utkání dejme tomu po deseti letech stejní cvičenci a výsledek se obratí 10:3 pro karate.Jsou to zápasy na život a na smrt.Zajímala by mne vaše reakce na tenhle odhad a proč to tak odhaduju.pozdeji rád vysvětlím jak jsem k tomu došel

Ahoj Jeikob
ako si na to dosiel?
Viackrat som pocul takyto nazor,ze sa po rokoch zacnu rozdieli vyrovnavat az kym tradicne umenie nebude lepsie.
Myslim,ze je to omyl.Preco si myslite(porovnam s autami),ze ked boxer pojde 130-kou a karatista 110 km/hod,ze ho po nejakom case predbehne?Ja som este nikdy nepredbehol niekoho kto isiel svojim autom rychlejsie,vzdaloval sa az kym mi zmizol z dohladu.
Spoliehat sa,ze ten pomalsi sa odrazu zacne ovela viac snazit,viac trenovat a ten rychly odrazu prestane cvicit a bude len sediet doma,ked bol predtym zvyknuty trenovat a trening mu bude chybat,tomu moc neverim.Jedine,keby musel prestat pre individualne tazkosti uplne trenovat,ale ten dosiahnuty naskok bude stracat len pomaly.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pon 15. led, 2007 18:05

Libor píše:Ahoj Jeikob
ako si na to dosiel?
Viackrat som pocul takyto nazor,ze sa po rokoch zacnu rozdieli vyrovnavat az kym tradicne umenie nebude lepsie.
Myslim,ze je to omyl.Preco si myslite(porovnam s autami),ze ked boxer pojde 130-kou a karatista 110 km/hod,ze ho po nejakom case predbehne?Ja som este nikdy nepredbehol niekoho kto isiel svojim autom rychlejsie,vzdaloval sa az kym mi zmizol z dohladu.
Spoliehat sa,ze ten pomalsi sa odrazu zacne ovela viac snazit,viac trenovat a ten rychly odrazu prestane cvicit a bude len sediet doma,ked bol predtym zvyknuty trenovat a trening mu bude chybat,tomu moc neverim.Jedine,keby musel prestat pre individualne tazkosti uplne trenovat,ale ten dosiahnuty naskok bude stracat len pomaly.

Tak jako tak, vzdy (a to nikdo nemuze s urcitosti vyvratit) zalezi jen a jen na bojovnikovi :wink:
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Libor » pon 15. led, 2007 18:26

Rychi píše:
Libor píše:Ahoj Jeikob
ako si na to dosiel?

Tak jako tak, vzdy (a to nikdo nemuze s urcitosti vyvratit) zalezi jen a jen na bojovnikovi :wink:

Ked si to takto vezmes,dobre,ale Jeikoba som pochopil tak,ze postaví proti sebe karatistov a boxerov,ktorí cvicia rovnako dlho napr. 3 roky a ze boxeri vyhraju(takze títo konkretny jedinci cvicili lepsie-"isli rychlejsie" ako konkretny karatisti),ked pojdu stale svojou rychlostou,box 130km/h a karate 110km/h,preco si myslis ze o 10 rokov bude ten vysledok uplne opacny.Mne sa zda,ze rozdiel v prospech rychlejsieho bude este vacsi.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » pon 15. led, 2007 18:28

duplicita...pardon :oops:
Naposledy upravil Baxxse dne pon 15. led, 2007 18:29, celkově upraveno 1
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » pon 15. led, 2007 18:28

jeikob píše:Co nějakou dobu jsem tady na foru tak zjištuju,že co jsou bojová umění tak se pořád dokola prodiskutovává stejné téma. Kontaktní sport versus klasika použitelnost na ulici.Pokusím se přispět takovou uváhou na téma kontaktní sporty versus klasické BU.Za prvé prakticky zjistit kdo vyhraje nelze a to z jednoho prostého duvodu musel by to být souboj na život a na smrt.BU jsou systémy vymyšlený jako alternativa proti ručním zbraním tudíž co nejrychleji a nejefektivněji zlikvidovat protivníka. A sport ač sebedrsnější nemá cíl zabít.Tak ta teorie postavím proti sobě 1O cvičencu tradičního karate (karate znám a podobně funguje i když se v určitém liší fungují další vnější styly) a deset cvičencu boxu.První souboj proběhne dejme tomu za 3 roky .A odhaduju že dopadne 10:3 pro boxery.

Ja souhlasim s Liborem...kdyz bude proste boxer vice drit tak ho karatista nedozene nikdy...jinak konkretne bojova umeni beze zbrani podle me nemeli za cil naucit bojovnika zabijet,ale jen se proti utoku ubranit. Nejak si nedokazu predstavit radu vojaku(karatistu) jak si kraceji beze zbrane a zabiji protivnikovy vojaky...
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 15. led, 2007 18:45

Libor píše:

Ahoj Jeikob
ako si na to dosiel?

rozdíl je v pojetí karate je de facto zbran systém pro eliminovaní protivníka je k tomu náležitě vybaveno mluvím o tradičním ne sportovním.
už jen rozdíl v uderech ci kopech,boxer a kickboxer trénuje aby jeho uder byl silný a ochromil.kdežto karate uder musí prorazit.pokud vím nebo se pletu tak v každé učebnici karate a vetšina technik je namířena na citlivé body.To sportovci netrénují.Tak že boxer ci kick boxer dostane do vínku par technik a de facto hned de plavat do ringu ,otrká se umí uhýbat ranám rany rozdává trenuje kondici ,to je jeho výhoda .Zatímco cvičenec karate se pomalu učí jednotlivé techniky jejich mechaniku po té je navazovat .v sestavách aplikovat .samozrejmne pokud se sestavy učí jen naprázdno je to k ničemu.Další vec je rozmanité použití technik ,pužití ruzných uderových ploch.Tak že po tech třech letech je boxer napřed,karatista techniky ješte nemá tak zažité a hlavně ty reakce.tak ty tři vítezství jsou spíš nahodný trefy.Jenže po tech deseti letech pokud cvičenec karate cvičí dle tradičního postupu to jest zpevnovaní uderových ,ploch,zpravně zažité katy plus meditační cvičení,cvičení s partnerem.Bude ty techniky a reakce používat intuitivně a ty udery budou smrtící.Jeho psychika by měla být dokonale připravená.Jistě boxer bude také již velmi zdatný bojovník ale pojetí boje a arsenál technik boxera není vybaven na boj na život a na smrt.Třeba co jsem koukal na ty videa z ruzných ultimátu a podobně vetšina lidí utočí smerem dopředu.Ale utok odvrací také z přímeho smeru.Karatista by boxeruv utok vychýlil a jeho protiutok by byl konečný šel by na citlivé místo.Nekdo tady dal videa,kde je jakýsi rus myslím cvičí kjokušinkai a ten casto tuhle taktiku používá utočí ze strany a nebo mu do utoku soupeři nabíhaj a vetšinou končí ok.
Tím nechci schazovat upolové sporty,ale jde mi o to ,že plno lidí když reší co je lepší reší neměřitelné .Tradiční Bu byly vyvinutý na realný boj v určitém období a počítalo se že cvičenci je budou cvičit od dětství .Tak že jít cvičit tradiční BU za učelem sebeobrany je běh na dlouhou trat a že to proste poměřovat nelze.Ve sportovním ci sparingu at už má velmi volná pravidla cvičenec vnějších stylu nemuže naplno využít svuj arsenál pokud nechce být vrah.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 15. led, 2007 18:45

Libor píše:

Ahoj Jeikob
ako si na to dosiel?

rozdíl je v pojetí karate je de facto zbran systém pro eliminovaní protivníka je k tomu náležitě vybaveno mluvím o tradičním ne sportovním.
už jen rozdíl v uderech ci kopech,boxer a kickboxer trénuje aby jeho uder byl silný a ochromil.kdežto karate uder musí prorazit.pokud vím nebo se pletu tak v každé učebnici karate a vetšina technik je namířena na citlivé body.To sportovci netrénují.Tak že boxer ci kick boxer dostane do vínku par technik a de facto hned de plavat do ringu ,otrká se umí uhýbat ranám rany rozdává trenuje kondici ,to je jeho výhoda .Zatímco cvičenec karate se pomalu učí jednotlivé techniky jejich mechaniku po té je navazovat .v sestavách aplikovat .samozrejmne pokud se sestavy učí jen naprázdno je to k ničemu.Další vec je rozmanité použití technik ,pužití ruzných uderových ploch.Tak že po tech třech letech je boxer napřed,karatista techniky ješte nemá tak zažité a hlavně ty reakce.tak ty tři vítezství jsou spíš nahodný trefy.Jenže po tech deseti letech pokud cvičenec karate cvičí dle tradičního postupu to jest zpevnovaní uderových ,ploch,zpravně zažité katy plus meditační cvičení,cvičení s partnerem.Bude ty techniky a reakce používat intuitivně a ty udery budou smrtící.Jeho psychika by měla být dokonale připravená.Jistě boxer bude také již velmi zdatný bojovník ale pojetí boje a arsenál technik boxera není vybaven na boj na život a na smrt.Třeba co jsem koukal na ty videa z ruzných ultimátu a podobně vetšina lidí utočí smerem dopředu.Ale utok odvrací také z přímeho smeru.Karatista by boxeruv utok vychýlil a jeho protiutok by byl konečný šel by na citlivé místo.Nekdo tady dal videa,kde je jakýsi rus myslím cvičí kjokušinkai a ten casto tuhle taktiku používá utočí ze strany a nebo mu do utoku soupeři nabíhaj a vetšinou končí ok.
Tím nechci schazovat upolové sporty,ale jde mi o to ,že plno lidí když reší co je lepší reší neměřitelné .Tradiční Bu byly vyvinutý na realný boj v určitém období a počítalo se že cvičenci je budou cvičit od dětství .Tak že jít cvičit tradiční BU za učelem sebeobrany je běh na dlouhou trat a že to proste poměřovat nelze.Ve sportovním ci sparingu at už má velmi volná pravidla cvičenec vnějších stylu nemuže naplno využít svuj arsenál pokud nechce být vrah.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » pon 15. led, 2007 19:02

jeikob píše:Ale utok odvrací také z přímeho smeru.Karatista by boxeruv utok vychýlil a jeho protiutok by byl konečný šel by na citlivé místo.Nekdo tady dal videa,kde je jakýsi rus myslím cvičí kjokušinkai a ten casto tuhle taktiku používá utočí ze strany a nebo mu do utoku soupeři nabíhaj a vetšinou končí ok.

Tusim ze to video jsem sem daval je. A tusim ze zapasnik z kyokushinkai byl Lechi Kurbanov. No a to bych zrovna nebral smerodatne,protoze tohle kyokushin je vice sportovni. Tedy jsou si daleko blize s boxerem nez s cvicencem nejakeho tradicniho karate...uhyby do strany prece nejsou jen veci tradicnich stylu. Jsou obsazeny treba i v boxu. A dale si myslim ze provest smrtici techniku,jak ji nazyvas,neni zas tak jednoduchy a uz vubec to neni jednoduchy udelat ji na trenovaneho cloveka at uz cvici cokoliv...jsem k tomu skepticky. Nemyslim si ze by proste meli boxeri prohrat...
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pon 15. led, 2007 19:06

Jeikobe,

ohledně tvého srovnávání karate s boj. sporty - vrať se raději na zem,to co píšeš je velmi naivní pohled a to jak na karate,tak na BS a o reálném střetu ani nemluvě :roll:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 15. led, 2007 20:40

Proč teda ruzný policejní a ozbrojený složky používaj pro vycvik techniky z karate? A vubec ty systémy jsou kombinací technik z tradičních systému.
A karate jakož většina vnějších stylu obsahuje většinu technik používaných při pouličním boji.Kolena,lokte ba i onu hlavičku prohlédněte si karate od šebeje .A v katách či sestavách jsou zapracovány porazy a páky.Navíc mají tradiční BU zapracovány mentální cvičení.Nemyslím tím žadné zazračné síli .Proste cvičenec cvičící tradiční BU samozrejmně i tito se modernizují treba treningové metody,ale podstata stejná po desetli letech by měl být dokonale vybaven pro sebeobraný boj na život a na smrt mnohem lépe než boxer ci jiný sportovec.Proste proto že je nan líp technicky vybaven.Na druhou stranu pokud někdo bud profesně ci má potrebu se naučit bránit v kratké době,tak je box ci kick box pro neho užitečnější než tradiční BU.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na přátelé a nepřátelé