Je tu nekolik faktu, ktere je potreba vzit v uvahu...faktu, ne domnenek, uvah ci ocekavani.
1. Jak tu jiz MED uvedl, zazil aplikaci Ki pri jujutsu technice, kdy to necekal. Nevenuje se Aikijutsu (pravdepodobne ze stejneho duvodu jako ja) a projekce Ki ho nezajima. Jeho cilem neni naucit se nekoho mlatit na dalku ci jakkoliv jinak krome kopu, uderu, hodu, apod. Neni v zadne sekte, nema za sveho idola sokeho, Mateje Novaka ani Billy Idola
2. Tato aktivni Ki funguje pouze na utocnika se
skutecnou agresivitou. Z toho vyplyva, ze nefunguje na "spartakiadni utoky", ktere je videt v hodne skolach BU. Jde o presmerovani agresivni energie zpet do soupere. Asi mi date za pravdu, kdyz reknu, ze lze presmerovat silu venovanou utoku zpet utocnikovi, takze cim silneji utoci, tim hure to pro nej bude. Na fyzicke rovine je to viditelne a tudiz mene zpochybnitelne. Asi se mnou budete take souhlasit, ze existuje i jina rovina utoku, nez pouze fyzicka. Na teto rovine pripravujete sve energeticke zdroje na nadchazejici boj. Jinak dychate, adrenalin stoupa, vetsinou "nasazujete valecnou masku" (zdroj Marcinko

. Kdyz pak jdete do konfliktu, jdete s vedomim, ze toho parchanta dostanete za kazdou cenu. Pouzijete sve techniky (fyzicka uroven) spolu s odhodlanim (viz vyse). Cim silnejsi odhodlani a agresivita, tim zurivejsi utok. A aikijutsu vyuziva prave teto agresivity, aby s pomoci technik presmerovala tuto agresivni energii zpet na utocnika. Jsem si vedom, ze slova jako energie, presmerovani, vyssi stupen boje, apod. jsou jiz tak zprofanovane, ze nevzbuzuji duveru. Neznamena to vsak, ze to nefunguje. Aikijutsu vsak NENI streetfight a uci se jako nadstavba na jujutsu pro ty, kteri chteji zkusit bojovat jinym "jemnejsim" zpusobem. Navzajem se doplnuji.
3. Uvedomuji si, ze technika napriklad thai boxu jsou rychlejsi k nauceni a funguji prakticky na kazdeho. Otazka je, zda-li budou fungovat az bude cloveku 70 ci dokonce i vice. Fyzicka sila a pruznost s vekem klesa, to se vsak neda rici o praci s energiemi. Navic tu srovnavate externi a interni, utok kladivem s utokem slovnim ci pisemnym....oboji funguje, ale za jinych podminek.
4. Nikdo tu nerikal, ze se pomoci Ki da svazat clovek ci ja nevim co. Pomoci pokrocilych technik Aiki lze odvratit utok vedeny s plnou agresivitou. Existuje nekolik zpusobu, jak tento utok odvratit: Zablokovat, vychylit, uhnout ci kombinaci vyse uvedenych. Muay Thai to udela tak, ze zablokuje a zlomi utocici ruku ci nohu. Aikijutsu zablokuje a vyuzije agresivni energii k vraceni utocnikovi. Utocnika postihnou krece, navali se mu krev do hlavy a prestava se kontrolovat. Jak vidite, no magic at all.
Zbytecne tu z toho delate magii a specialni schopnost pro vyvolene. A mimochodem, pouze jeden z vas (TM) napsal mail na jiz drive zminovane osoby a zeptal se primo jich. U zbytku vidim pouze "zasvecene" nazory bez znalosti a bez snahy o ziskani techto znalosti. Zatim mi to tu pripada jako pokec u piva nad fotbalem a jako takovy to i zustane dokud se nebudete snazit ziskat o tom vice informaci.