Moderátor: Picard
monkey píše:tekara: asi jsme si dobře nerozumněli, já nesdílím názor, že: tyto styly patří pod jednou "sportovní střechou" .
Shotokan je myslím hodně o sportovním pojetí a ve wado je sportovní stránka spíš podružná. Tím nechci říct, že to či ono je lepší, každý si může vybrat, co mu vyhovuje. Tedy: nereagoval jsem na diskusi o sanchin dachi, ale na dotaz ohledně rozdílů mezi shotkanem a wado.
Jen pro upřesnění, nejsem z těch co uznávají jen "svůj" styl. Nechci tvrdit, že wado je to jediné pravé ořechové. Mě vyhovuje a rád se podělím o své skromné znalosti.
gerginski píše:Ahoj,
pucmaz napsal:
...ad sanchin: puvodni sanchin, tedy s otevrenyma rukama, vyucoval napr. Higashionna Kanryo. Dodnes jej tak cvici treba v uechi-ryu.
to komorous:
vyse uvedene souvislosti neznam, ale v Praze zije a vyucuje Mario Topolsek- tusim ze 7. dan Uechi Ryu, (krome toho chikung a taichi a zaroven taky leci). Takze mozna ten sanchin, ktery vyucuje bude prave takovy, o jaky mas zajem?
Ja jsem u nej necvicil, ale vzhledem k tomu ze zil 10 nebo snad vice let na Okinawe kde byl dle svych slov „prijat do rodiny “ (Uechi) a ucil ho Kanei Uechi... by to mohla byt dobra stopa.
Gerginski
tekara píše:A kde jsi zmíněného pana Topolšeka navštívil? Na netu jsem našel jediný odkaz na TJ Chodov, kde je poznámka, že Taiji vyučuje Mario Topolšek. Člověk, který má 7. Dan v Uechi ryu (karate), nemá vlastní oddíl?
Sennin píše:Jo a to že umí japonsky mu závidím, ona japonština je prý druhý nejtěžší jazyk po češtině...
Davidator píše:Máš pravdu že uke+kizami to není. Toto jsou dvě techniky, které vyžadují dostatečnou pozornost. Ve stylu Wado jde o jeden pohyb najednou, bez jakéhokoliv zaváhání. Nejsou to dva pohyby. Vypadá to jednoduše, ale zvládnout do toho rotaci těla, uvolněnost, kime a sílu dá neskutečně zabrat. Videí je na světě několik, ale těch kvalitních je jen hrstka a jsou poměrně dražší. V ČR není žádné video o Wado, které by to přesně popisovalo, nebo kde bys mohl vidět dokonalou práci mistra Hironori Ohtsuky 10.Dan Meijin. Pokud je zájem vidět Wado tak buď na trénincích ve škole Wado, nebo pořádáme semináře jak národní tak i mezinárodní.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník