©pinavé prádlo&Slavní mistři vychovávají žáky vysoké úro

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod BuFF » stř 28. úno, 2007 13:44

majkx píše:Kdo má dneska čas a prostředky trávit tréninkem BU celý den...
i kdyby byl čas a prostředky tak jsem se chtěl dobrat k tomu jestli ještě dnes je u lidí "důvod" cvičit opravdu po staru = kvalitně, dlouhodobě a se vším co k tomu patří. Dneska je poptávka po rychlým úspěchu, po "5 minutách vlastní slávy". Tohle dnes platí skoro v každém oboru lidské činnosti takže BU asi nebudou vyjímkou. ®e tyhle "fragmentový BU" se nemůžou kvalitou měřit s původním celkem je asi jasný, ale kdo to dneska vlastně pozná? Původní celky se už dost špatně hledaj. Všude je čím dál víc "fragmentů" a o původní kvalitě se dnes člověk dozví přinejlepším z vyprávění. Nedokonalost se stává standartem takže proč se pídit po lepším?? :wink: Jen se chci zeptat jestli ještě dnes požadují=hledaj mladí adepti kvalitu nebo už úplně stačí když to umí jejich "mistr" hezky okecat. Obávám se, že ve většině to bude ten druhý případ. Ale není to asi vina jen těch učitelů, málokdo totiž dneska chce+umí ocenit např.ručně dělaný hodinky ze ©výcar, pro většinu jsou digitálky made in tržnice prostě lepší, je tam větší výběr a člověk dostane i slevu :lol:
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. úno, 2007 15:56

No v současné době udržovat tradiční kung fu jak tu píše pavela.Si muže zrejmně dovolit velmi bohatý člověk,který na to bude mít čas. Jediný lidé ,kteří podle mně v budoucnu budou udržovat nějaké tradiční Bu at už čínské či japonské nebo aspon fragmenty jsou nadšenci,romantici,a právě třeba milovníci filmu,kteří se třeba pres ten film dostanou dál.
Totiž lidi ,kteří se chtej jen bránit a nemaj k tomu vztah ,tak zkouknou internet a koupej si kesr či pistoli a nanejvějš se přihlásej na nejaký ten moderní sebeobraný systém. Lidi co chtej zápasit tak pujdou delat box ci thaibox nebo ty ruzný zápasy a v číně sandu. A taichi se bude cvičit jako zdravotní gymnastika
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nickname » stř 28. úno, 2007 16:43

to Pavela - zkusil jsem to znovu
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod migli » stř 28. úno, 2007 20:17

pavela píše:... prostě jenom provokuju a chci vyvolat pěknou(hnusnou)diskuzi,Zcela nezištně hahahaha

No, kdyz uz flame...

Chlapci sebrali rukopisy mistru a vydali je pod svym jmenem... z hlediska moralky jednoznacne humus. Ale na druhou stranu - docela dobre pochopili cinsky smysl pro respektovani autorskych prav a pro obchod, nebo ne? :twisted: :twisted: :twisted:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 01. bře, 2007 5:11

migli píše:
pavela píše:... prostě jenom provokuju a chci vyvolat pěknou(hnusnou)diskuzi,Zcela nezištně hahahaha

No, kdyz uz flame...

Chlapci sebrali rukopisy mistru a vydali je pod svym jmenem... z hlediska moralky jednoznacne humus. Ale na druhou stranu - docela dobre pochopili cinsky smysl pro respektovani autorskych prav a pro obchod, nebo ne? :twisted: :twisted: :twisted:
heheh to máš recht, jeno s tim rozdílem, že čínská černá DVD okrádají přežrané hollywoodské firmy, které už neví. kolik za to brát a rozhodně je to na buben nepřivede(kromě toho to nedělají jenom Číňani, spousty čechů si taky stahují z emuly atd., neřikej že ne:evil: číňani prodávají falečná DVD a češi )i číňani) si to stahují rovnou z netu, je v tom rozdíl?Ale tihle chlapci okradli číňana, s důchodem 200 yuanů na měsíc(600kč) bez zdravotního pojištění, kteří i těch pár yuanů vrazili do svejch žáků, tak jak to bylo půřed 100 lety běžné atd... A ještě se prohlašují jejich pokračovateli. Takže jak to je s tou morálkou? Je to nezákonné oboje, ale vezmeš žebrákovi z misky těch 5 korun, co tam má za den?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 01. bře, 2007 5:33

nickname píše:to Pavela - zkusil jsem to znovu
už to došlo
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 01. bře, 2007 9:07

Když už jsme u těch autorských práv a morálky - Číňani přece kopírují úplně všechno a dokáží tím zlikvidovat např. české podnikatele, kteří vrazili peníze do vývoje, a když konečně začnou vyrábět a splácet úvěry, tak čínská firma koupí jeden výrobek, okopíruje a prodává samozřejmě levněji :twisted:
Např. motorky Blata atd. :twisted:
A soudit se s čínskou firmou :evil:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 01. bře, 2007 10:15

Angus píše:Když už jsme u těch autorských práv a morálky - Číňani přece kopírují úplně všechno a dokáží tím zlikvidovat např. české podnikatele, kteří vrazili peníze do vývoje, a když konečně začnou vyrábět a splácet úvěry, tak čínská firma koupí jeden výrobek, okopíruje a prodává samozřejmě levněji :twisted:
Např. motorky Blata atd. :twisted:
A soudit se s čínskou firmou :evil:
No když už se chceš bavit o tomhle, o tom jako český obchodník v Pekingu něco vím. Tak 1. české firmy se likvidují samy, na to nepotřebují číňany. (např Tatrovka, naši milí privatizátoři ji prodali američanům a skončilo to tím, že minulý týden zrušili zastoupení v ČLR, ačkoliv se sem jinak amíci hrnou jak zjednaný. O co asi půjde? BYL TO ZAHRANIČNÍ PODNIK S NEJDEL©Í TRADICÍ V ĆLR VŮBEC. To že číňané něco kopírují je sice mnohdy pravda, ale každý se má šanci bránit. mě číňané také podvedli a připravili o pár melounů, zažaloval jsem je u Pekingského soudu a vyhrál. 2.autorská práva na Budvar nám taky přiznali, ve sporu jseme porazili americký Budweiser, a co udělal Budvar? Nic! Kamaráde, tady jsme my Češi za takový pitomce, že si to nedovedeš představit. Jestli tvůj podnik byl okraden o autorství, není problém čínskou firmu zažalovat, ručím za to, že jestli to tak je, soud vyhrajeme a čínská firma zaplatí tučnou náhradu škody. Proč s tím firma nic nedělá? Vyrábět a prodávat motorky, to není jako si okopírovat pár CD a prodávat je na rohu ulice. Spíš bych řekl, že buď dotyčná firma plácá nesmysly, nebo je nechopná se bránit a neschopná vůbec. Já zajišťuji tyto spory pro německé a americké firmy a nestalo se, že bychom nevyhráli. Právní prostředí zde je diametrálně jiné než před 15 lety, zvláště vůči zahraničním firmám. Jak říkám, české firmy(a většina už jich NENÍ česká) se likvidují sami. 3.Proč ©kodovka blokovala prodej na čínský trh tak dlouho? A proč hned po převzetí 100% akcií otevřeli v ČLR fabriku, a nainvestovali hromadu peněz do reklamy, aby náležitě zpropagovali nové NĚMECKÉ auto Wolkswagen ©koda Oktavia? Věř mi, že za pitomce jsme my a VLASTNÍ VINOU. Ostatním se omlouvám za off topic
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: ©pinavé prádlo&Slavní mistři vychovávají žáky vysoké

Příspěvekod Miro » čtv 01. bře, 2007 10:48

pavela píše:Co si myslíte o slavných žácích slavných mistrů? Jak zacházejí někteří "pokračovatelé stylů" s odkazem svých slavných učitelů? Co se může stát se stylem importovaným na západ? Jak se mění tradiční odkaz na sprosté kšeftování? Upadají styly BU nebo se zachovává jejich úroveń? Je to čím dál větší úpadek? Platí vůbec ještě stará zásada, "kdo se chce naučit bojovému umění, musí si nejprve osvojit morálku"? Prostě bojová umění by měla podle mě projít očistou a ta začne tím, že se nejdříve vypere špinavé prádlo. Jaké máte zkušenosti? Do toho...

Pavela,

podla vyjadrenia Dana Millera (ktory bol vlastne inciatorom prekladu Li Zimingovych songov do anglictiny), Li Ziming poskytol Vincovi ustny suhlas s publikovanim prekladu (kedze Vince sa stal jeho ziakom). Takze vsetko bolo udajne okay az do smrti Li Ziminga - problemy zacali az po jeho smrti, ked jeho pribuzni ich (oboch Vinca a Dana) zazalovali kvoli autorskym pravam. Nezazaloval ich Li Ziming, ale jeho pribuzni, ktori proste chceli na Amikoch zaryzovat. Osobne Danovi Millerovi verim, ze Li Ziming mal tie dolare vysostne na haku... A tiez si myslim, ze predaj jeho knizky tym Amikom nevyniesol ziadne tazke tisice, ako si niekto moze mysliet...
Inak v USA existuje dalsi prekladatel Joseph Crandall, ktory vo velkom preklada texty obojovych umeniach do anglictiny. On bol tiez tusim uz aj odsudeny za preklad knihy o bague od Zhang Lie...
O dalsom inokedy. :-)

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 01. bře, 2007 12:21

pavela píše:... není problém čínskou firmu zažalovat, ručím za to, že jestli to tak je, soud vyhrajeme a čínská firma zaplatí tučnou náhradu škody. Proč s tím firma nic nedělá? Vyrábět a prodávat motorky, to není jako si okopírovat pár CD a prodávat je na rohu ulice. Spíš bych řekl, že buď dotyčná firma plácá nesmysly, nebo je nechopná se bránit a neschopná vůbec.

Nechce se mi vyhledávat všechny detaily, motorky Blata je mediálně nejznámější příklad. Do soudních sporů mohou jít spíše velké firmy, malé na to nemají většinou čas a prostředky.
http://www.itest.cz/automobily/a-blata.htm
http://www.profit.cz/clanek.php?iArt=18124&iSec=12
http://podnikani.idnes.cz/potopi-cinske-padelky-ceske-podnikatele-fdg-/firmy_eu.asp?c=A060919_150244_firmy_eu_vra
atd. atd.
A ještě k Tatrovce:
http://www.tatra.cz/cz/zajimavosti/novy_vlastnik.htm
obchodní zastoupení v Číně:
http://62.209.196.242/exter_pr/deal_sit/xdefault.asp?stat=China
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » čtv 01. bře, 2007 12:57

Zpatky k BU a k tomu upadku...

Hele, to ze nekdo je zakem mistra XXX nikdy nezarucovalo, ze on sam je neporazitelny bojovnik. Takovi se najdou v minimalnim mnozstvi, a vzdy trochu posunou BU dopredu o maly kousek. A je jedno, jestli jsou z Ciny nebo z Brazilie.

Taky je dnes zrejme, ze boj s nekterymi zbranemi je spise folklor, nez vec pro prakticke pouziti. Take lide, kteri opravdu zazivaji fyzicke strety jeden na jednoho, pripdane jeden proti vice protivnikum jsou dnes spise profesionalove od ozbrojenych slozek. Cela potreba boje beze zbrane ci se zbranemi kratkymi apod. je znacne zmensena, a kde neni poptavka, nebude casem ani nabidka.

Proste BU se dnes meni. Nekdo to vnima jako upadek, nekdo jako vyvoj k necemu jinemu - a mozna lepsimu. Kdo se bude chtit naucit bojovat, pujde za bojovnikem, kdo sportovat, ten za sportovcem. Kdo bude chtit lecit, vystuduje medicinu (zapadni nebo tradicni cinskou...). Kdo bude chtit meditovat, pujde za nejakym guru... Specializace na konkretni oblasti muze i umoznit prohloubeni znalosti na uroven, o jake se driv cloveku nesnilo.

Mozna tradicni kungfu zanikne. Ale je opravdu nutne drzet se tradice, kdyz ji dnes lide nevyzaduji?

No a k tem moralnim mamlasum - vsak ono i na ne jednou dojde :twisted: :twisted: :twisted:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 01. bře, 2007 15:22

migli: tomu vůbec nerozumím. A vůbec se mi tenhle názor nelíbí. Proč by to mělo upadávat, jako kuli tomu že všichni kolem dlabou na cvičení neznamená že bys měl upadat i ty, když se necháš strhnout ostatníma průměrnýma řečma a pesimistickejma řečma některejch lidí středního věku, je to jen tvůj úpadek, upadneš do sféry průměrných líných sfiní, kterým časem zakrní všecky údy :lol: Dokud budou lidi lidma tak se vždycky najde někdo kdo si něco oddře rukama a bude mít kungfu , ať už mistra měl a nebo jen prostě moc něco chtěl :wink:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 01. bře, 2007 16:05

Souhlasím nemyslím ,že by tradiční BU zanikly.Ale změnila se doba a pohled. Co si pamatuju tak v 70 a80 letech mely jakýsi punc supermanství a byli víc ve foru a o tom co to vlastně je vetšina lidí měla zkreslený predstavy. Co se týká zapadní evropy tak ta modní vlna pominula a myslím ,že to pro tradiční BU je jedině dobře,protože to budou cvičit lidé,kteří o to budou mít opravdu zájem a dostatek informací .A hlavně ,kdo se rozhodne pro tradiční Bu není jeho primarní zajem sebeobrana.Ale spíš komplexní zájem fyzické zdraví,sebeobrana,kulturní zájem ,koníček,životní styl. Což je jediná cesta jak tradiční BU přežijou
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » čtv 01. bře, 2007 21:47

2 Harutomo_Yasumizu:

Ja reagoval na to, ze Pavela je smutny, ze zaci mistru uz nedokazi, to co oni. Na to, ze dnes zapasy v sanda podle nej a jeho mistra nejsou, co byvaly.

Ja jsem naopak optimista - diky informacnim technologiim muzeme ziskat informace tempem, o jakem se nam driv nesnilo. Muzeme letat do Ciny ci Japonska za mistry. Vyzyvat bojovniky z celeho sveta. Posouvat jednotlive styly BU o kousek dal merenim sil.
Zrovna tak muzeme studovat tradicni cinskou medicinu, ucit se buddhismu... Proste kdo chce, ten muze. A kdo bude chtit opravdu, ten se dostane na uroven starych mistru. Mozna se to nebude jmenovat podle nejakeho stylu, ale zalezi na tom?

Jeste k tem zakum slavnych mistru - oni ti mistri se opravdu rodi ve velice malem mnozstvi. Proto si je pamatujeme, jako neco vyjimecneho, jako neco, co nevidime kazdy den. A to nemuze pochopitelne zvladnout kazdy jejich zak.

A naprosto se shodneme v tom, ze se to musi oddrit. Vzdy jsem mirne udiven z nazoru nekterych lidi, ze dva treninky BU tydne jsou tak akorat. Clovek by snad mel cvicit i doma, ne? Anglictinu taky srotim po vecerech, abych umel mluvit. 2 lekce tydne anglictiny - a i po dvaceti letech budu umet prd. Takze hlavni je makat a makat. Takze se loucim, a jdu si hodit vecerni posilovacku. :D
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 02. bře, 2007 7:51

to je právě to zastoupení Tatrovky, který bylo před dvěma týdny zrušený, Standa se už vrátil do ĆR... Miro, Li Zimingovi bylo v té době už 90, ten na soudy už neměl ani pomyšlení, zažalovaly ho dcery Li Zi Minga a samozřejmě vyhrály protože porušil nejenom autorská práva, ale i úctu, kterou by měl ke svému mistrovi, jehož jménem se zaklíná a kungfu tetám. A o nějakém ústním svolení od mistra Li se dá akorát spekulovat. Na oslavě nedožitých 100 narozenin byla spousta jeho žáků, i ze zahraničí, Vince jaksi chyběl... Jistě na tom nevydělal majlant ale nějakej ten dolárek to určitě hodilo. :lol: Já když jsem dělal nějaký DVDčka pro Zdeňka Kurfursta, tak jsem dotyčným mistrům zaplatil a podepsal s nima smlouvu. I když jsou to přátelé a mohl jsem je klidně podfouknout a nedat jim nic. Apropó, máš nějaké informace o tom Blackovi, kde se vůbec pakua učil, že je velmistr? S Li Zi Mingem ne, s tím strávil nanejvýš pár hodin...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 02. bře, 2007 9:24

Mně se v souvislosti s tímhle tématem moc líbí článek kde na otázku tradiční výuky vs komerce odpovídají Brendan Lai, Paulie Zink a Y.C. Wong.
http://www.hungkyun.cz/texts/ikf1997_cz.htm
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pát 02. bře, 2007 11:20

Zdar Pavelo,

omlouvám se - trochu OT: Skutečně mi zajímá trochu detailněji tvůj názor, že zápaďan nikdy nepochopí "vnitřní" styly. Mohl bys prosím trochu rozvést?

Dík.
J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 02. bře, 2007 11:24

Jak se to říká? "Kdo je bez viny, hoď kamenem"

Co si myslíte o YOUTUBE a jiných serverech. Tam je množství materiálu, který porušuje autorská práva. Soudí se někdo?
A já za to kdysi dal tolik peněz. Ale líto mi to není. What takaja zhizng. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 02. bře, 2007 11:27

JRup píše:Zdar Pavelo,

omlouvám se - trochu OT: Skutečně mi zajímá trochu detailněji tvůj názor, že zápaďan nikdy nepochopí "vnitřní" styly. Mohl bys prosím trochu rozvést?

Dík.
J.

Zdar a silu!

Me by to zajimalo taky :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 02. bře, 2007 11:46

JRup píše:Zdar Pavelo,

Dík.
J.

Myslím, že Pavela už to tady rozváděl.
Ale mrkněte na tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=qaYrNNkeyq8
10 let objevoval chi a pak 30 let se ji učil použivat.
třeba takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=RHQv6fLpIoI
Když jsem tu před nedávnem dal link na jeho sestavu s kopím, jako že má dobré kungfu, tak mne tady málem upálili a uchechtali se smíchy. Myslíš, že zápaďáci to chápou? Dokud jsou mladí, tak nad zdravím ohrnujou frňáky a když jsou staří a třeba by chtěli, tak už je pozdě...
Já si myslím, že pokud bude zápaďák dělat to co má, tak není rozdíl. Ale on to dělat nikdy nebude. A jestli jo tak jsou to jen vyjímky, které zas jak na potvoru nemaj talent.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně