Ale baví nás to, tedy alespoň mě

Moderátor: Picard
Mantis píše:®e jo![]()
![]()
![]()
Ale baví nás to, tedy alespoň mě
Mantis píše:Dovoluji si několik poznámek z Číny, odkud to vše přišlo, jak všichni víme, že...
Mantis píše:Dokonce jsem se před krátkým časem dozvěděl, že i katana je odvozena - původně - od Miao Dao. což je něco jako čínské Nó dachi - nechám na vás, tohle nevím
defendu píše:Někteří z vás praktikují JJ a vměšují do něj techniky z jiných stylů - MT,FMA,WCH apod.,proč tomu tedy stále říkáte JJ?Vždyť se v tom případě jedná o úplně něco jiného než na co je většina zvyklá najít pod pojmem JJ.Jaký máte důvod učit to pořád pod stejným názvem?Komerce (je to notoricky známý název)?Mohl by mi to někdo osvětlit?
luen píše:Zadny "tradicni" styl neexistuje ... tedy pokud ho nekdo nazakonzervoval!
defendu píše:Mám jeden dotaz:
Někteří z vás praktikují JJ a vměšují do něj techniky z jiných stylů - MT,FMA,WCH apod.,proč tomu tedy stále říkáte JJ?Vždyť se v tom případě jedná o úplně něco jiného než na co je většina zvyklá najít pod pojmem JJ.Jaký máte důvod učit to pořád pod stejným názvem?Komerce (je to notoricky známý název)?Mohl by mi to někdo osvětlit?
Mantis píše:Muso Ryu nebo Tanglang Quan, je to "stejné".
Mantis píše:CVIČENÍ BU v Japanu a v Číně je principielně ÚPLNĚ STEJNÉ - jako na celém světě. Pokud ale myslíš, že např. kata a kuen není to stejné...
Mantis píše:Patrik - všimni si toho smajlíka - je dobré cvičit zrak v BU....![]()
Ale vážně - nechceš mi tvrdit, že mimo Sumo a Kyu Do (o kterých vím), jsou JBU čistě japonským výmyslem, že ne..... Já myslím, že minimálně 50% Jap. kultury je v podstatě Čína aplikovaná na Japan.
Mantis píše:To, že se poté spousta stylů upravila na Japan poměry, je logický důsledek, ale to přece nemůže popřít počáteční vliv, no ne?
Mantis píše:Japam je prostě tvrdý a Čína je měkší - pohyblivější.
Mantis píše:A ještě dodateček, napadl mě výraz TRADIČNĚJ©Í - zdá se mi, že tohle by mohlo tu polemiku kolem "tradičních" škol vyřešit.
Když je něco tradiční - někoho to může zvednout ze židle, protože tím samozřejmě dává najevo (jak se to tu obvykle chápe), že jiné školy, stejného názvu, tím pádem, nejsou tradiční.
Jo, tradičnější - to není tak agresivní, cítíte tu diplomacii...![]()
Picard píše:Mantis píše:Japam je prostě tvrdý a Čína je měkší - pohyblivější.
Tyhle zobecnujici poucky nemam rad. Je to proste nesmysl. Jsou jap. skoly ktere mohou byt "tvrdsi" a zase jine, ktere mohou byt "pohyblivejsi".
Mantis píše:Patriku - předně - tradiční ze slova tradice, žádné "obvyklé" tam není.
Mantis píše:Co se smajlíků týče - víš sám, že přízvuk dodá větě úplně jiný význam, tady nemám přízvuk, mám smajlíky - ale když je nechceš vidět - nevidíš, když nechceš slyšet, neslyšíš....
Mantis píše:Nebudeme se bavit o správnosti názvů Japan škol, tohle nedělám, nevím a neznám a tak nechme tuhle politiku stranou. Já Tě taky nezkouším z názvů čínských škol, byl to příklad a já věřím, žes to pochopil.
Mantis píše:Já už taky něco viděl a stojím si za tím, že BU na celém světě jsou principielně stejné.
Mantis píše:Kata nebo Kuen - dle mého, se jedná především o zásobárnu technik poskládanou tak, aby se uživatel učil pohybové návyky, vnímal principy, tempo a to vše měl uživatelsky příjemnou formou. (Báseň se taky učí lépe než jednotlivá slova.)
Napiš, cos viděl tak rozdílného, taky trochu konkrétnosti, když to vyžaduješ.
Mantis píše:Ale to stále není princip - BU jsou k boji, všude na světě, no jinak by to přece nebyly "Bojové" umění.
Mantis píše:Tanglang Quan - řekněme náš styl 7 hvězd kudlanky nábožné (Qi Xing Tanglang Quan - neučím se čínštinu) je stylem od základu až do konce, přes všehcny principy, techniky, drily, dvojformy, zbraně, volný boj, Qi gong, a jiné gong -např železná dlaň. Tohle je náš styl a pokud tam něco upraví tak, že to neodporuje principům, pak se pořád bavíme o tomto stylu.
A pokud se bavíme o jiných bojových uměních, řekni mi, co je v jiných BU jiné?![]()
Mantis píše:O JJ nepíšu, jak jsem uvedl, psali jsme o tradičních a netradičních....
Je možné, že toho spousta vznikla v Evropě, to nevím, ale to taky není to, o čem píšu.
Mantis píše:To, jak píšeš, že spousta BU vznikla vlastně na stromě..... Jak myslíš, v tom případě by to bylo myslím dříve, ale víš sám, že tohle je blbost a o tomhle se tu nikdo nebaví.
Mantis píše:Pokud cvičíš nějakou konkrétní školu, kdo ji založil a z čeho vyšel?
Mantis píše:Nechci to táhnout do extrému, ale takovéhle úvahy mi hejbou žlučí. Naše linie se dá vystopovat do šaolinu a je tam jasně uvedeno (i když to může být legenda, jak náš styl vzniknul, kdo ho založil a kdo byly pokračovatelé). ®ádné vaření z vody, že někoho osvítil duch svatý a ten dotyčný rázem uměl ty páky, hody, mávání se techniky se zbraněmi atd.
Mantis píše:Jsem si téměř jistý, že pokud bys tohle dokázal najít, došel bys až k někomu, kdo měl přístup k ČBU. Vezmi si, že Tai ji, Xing I - jsou dnes v Japanu dost oblíbené, a co takhle Shorinji Kempo - ©aolin KF?
Mantis píše:Rád si s Tebou popovídám, ale netlač jen mě k nějakým "důkazům", ale sám se ukaž.
Mantis píše:Mě totiž připadne, že se spousta lidí, křečovitě snaží dá Japanu jakousi originalitu JBU.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků