2. část
Díky Jendis, s tím vyvážením a vlastně díky stylu boje, se to dalo předpokládat. Meče a šavle, které mám jsou vyváženy cca 1/3 délky čepele od rukojeti, ale šavle to má, díky velkému rozšíření, malinko blíže ke hrotu.
Patirku
prvně mrkni na tohle a přečti si hlavně historii - je to z Wikipedie a ať chceš nebo ne, v obou přizpěvcích je vidět vliv Číny, tak už s tím Japan patriotismem přestaň.
http://en.wikipedia.org/wiki/Miao_dao
One of Kashima no tachi (鹿島の太刀, Kashima no tachi?), was created at the Kashima Shrine (in Ibaraki Prefecture). Before 987, examples of Japanese swords are straight chokutō or jōkotō and others with unusual shapes. In the Heian period (8th to 11th centuries) sword-making developed through techniques brought from Siberia and Hokkaidō, territory of the Ainu people. The Ainu used warabite-tō (蕨手刀, warabite-tō?) swords and these influenced the katana which was held with two hands and made for cutting. According to legend, the Japanese sword was invented by a smith named Amakuni (天國, c.700 AD), along with the folded steel process. In reality the folded steel process and single edge swords had been brought over from China through trade. Swords forged between 987 and 1597 are called kotō (lit., "old swords"); these are considered the pinnacle of Japanese swordcraft. Early models had uneven curves with the deepest part of the curve at the hilt. As eras changed the center of the curve tended to move up the blade.
Tohle nijak nepopírá rozvoj Japan mečířství i šermu!!!!!!!!!
Ať už mám tohle z krku.
Ten rozdíl v tom šermu uvádím, kvůli dotazům na tvrdost a měkkost stylů. Nebylo to kvůli Tobě, mimochodem, nikde neuvádím, že japonský šerm je původně z Číny. Píšu o Miao Dao s poznámkou, že nevím.
Píšu taky, že si myslím, že JBU jsou ovlivněna ČBU. Neříkám které a jak. Nicméně osobně si myslím, že spousta pák byla importována. To je tak složitý systém - znát různé páky, zajistit aby fungovaly a najít správnou metodiku cvičení, že Ti nevěřím, že nějaký válečník, byť dobrý, si zameditoval a tím se naučil techniky a principy pák, nedej bože to, že na nácvik, pák speciálně, potřebuješ partnera. Pořád je to slabota, jak že se ten válečník jmenoval a ze kterého byl století?, Ať se taky poučím. Taky by mě zajímalo, co že to za školu děláš? Já se už "představil".
Tradice = tradiční. Splést se to dá šerm/šarm, ale to už asi není to samé, ikdyž......
OK, smajlíky nelušti, ale pak si asi nedokážeš přečíst, co píšu a pak mi tvrdíš, že píšu něco, co jsem nenapsal/nemyslel.
Mno, Ty snad nechceš rozumět. Každý kompletní bojový styl je stejný - principielně, rozdílná je forma vyjádření - ale princip - trénink boje je stejný. Jinak - blokuješ? Já taky. Uhýbáš? Já taky. Kopeš? Já taky. Děláš páky? Já taky.............chápeš.
Můžeme se tu bavit, že ty např. děláš kliky v kimonu, já zase v sportovních kalhotech a tričku (obvykle necvičíme v tradičním) - má to nějaký vliv na naše kliky. Cvičíš s mečem ráno já večer - jaký vliv to má na bojové použití meče?
Můj učitel udělal už spousty drobných změn ve stylu, ale náš styl je tak rozsáhlý, že to je nic. Na druhou stranu, drží se principů změnil tím snad styl jako takový? NE jmenuje se to stejně a je to pořád totéž.
Nemysli si, že ČBU se mohl naučit kde kdo jen tak. Změnit mohl kdokoliv co chtěl, ale dokud to neuměl, neodvážil se, musel by to obhájit, a že zápasy prakticky bez pravidel se v Číně provozovaly ještě v minulém století je známé - možná jsou i dnes, tajně - Pavela, Miro či jiní by mohli vědět více.
Neviděl jsem vše, pochopitelně, ale pořád dokola tu píšu - principy bojových umění, ty základní, musí být pořád stejné. Napiš, v čem si myslíš, že Tvé BU (styl/systém) je jiné než mé, principielně, to bude nejlepší.
Kata/Kuen - vždyť vidíš, že je to to samé. Nevím, jestli se dá nácviku jedné techniky říkat kuen, na to nemám znalosti. Na druhou stranu, např. Iai jutsu kata je pořád soubor technik v určitém sledu (mimo jiné) stejné jako forma s mečem v ČBU, vyjádření/forma jiná, účel stejný.)
Mimochodem, máme kueny ve dvojicích - se zbraněmi i bez nich.
Nechápu Tě - na jednu stranu do mě hučíš, že je vše jiné...... a když píšu že základní princip BU všude na světě je stejný - napíšeš "a?"
A? - nic, jen že se mi to nechce psát pořád dokola, připadá mi to jako mlácení prázdné slámy....
Napiš, v čem se ty základní principy BU na světě liší?
Co to má prosím Tě společného s rozdílnými principy, že v některých JBU se učí jen jedna zbraň, nebo pouze boj beze zbraně?
I když tohle je zcestné, jen abys věděl, např. Wing Chun má taky jen 3 pěstní formy, dřevěný panák, a jednu formu se zbraní, dlouhá tyč tam byla přidána později, a i laik pozná, že ta technika je dost pohybově jiná.
Yang Tai ji má obvykle taky "jen" jednu formu/kuen beze zbraně + nějakých 4-5 forem se zbraní (záleží na konkrétní škole).
Ale to přece není základní princip - i kdybys cvičil jen jedinou techniku jako BU, budeš ji cvičit komplexně, od fyzické přépravy, přes časování atd. až k vlastní technice - s jediným cílem, efektivně ji použít a tím zvítězit v boji.
"Mantis napsal:
O JJ nepíšu, jak jsem uvedl, psali jsme o tradičních a netradičních....
Je možné, že toho spousta vznikla v Evropě, to nevím, ale to taky není to, o čem píšu.
Jak mám vědět, o čem píšeš, když napíšeš (se smajlíky), že všechno vzniklo v Číně a napíšeš to do fóra o JJ. "
Hele, jestli Ti dochází argumenty - vynech tuhle politiku - přečti si, na čem ta naše diskuze začala úplně od začátku...
Mám z Tebe pocit, že NECHCE© rozumět, jen abys nemusel uhnout....
Fakticky ty JBU jsou tvrdé až dělají lidi natvrdlé, nebo se mi to zdá...
Mám úctu ke každému BU, pokud to má hlavu a patu a lidi, kteří to umí, ale myslím si, že fanatismus je svinstvo.
Ještě zopakuji, nečteš smajlíky, vše pochází z Číny byla ironie - trochu humoru a cítění do toho života....
To, že neměníte systém, protože už není praktický - pokud to tak je, to je ta zakonzervovanost.
Zajímá mě, jak víte, že to co děláte je ještě BU a ne složitý tanec? Aby to nedopadlo tak jako Tai ji u nás. Známe formu, známe zbraně, známe tlačení rukou, známe aplikace, známe meditace+vedení čchi, ale bojové použití je žalostné. Říkám to Tobě, samozřejmě, tohle může platit na všechny BU, včetně čínských, Tai ji u nás, je toho smutným příkladem.
Protože vlastně ani nevím, co že to děláš, NEODSUZUJI vaši školu, čistě akademicky.
Tak k džúdžutsu - viz. výše, myslím si, že spousty pák apod. přišlo původně z Číny, ty pak byly modifikovány. O Japoncích se říká, že si umí najít ve všem to praktické. To je možné, ale to stále nemůže popřít počáteční vliv, pokud tam byl.
Shorinji kempo píšu jen jako důkaz ovlivňování Japan kultury a BU Čínou, nic víc.
No a poslední věc, držíš se křečovitě toho Japan patriotismu a nevím proč. Já jsem psal, že ČBU byly z počátku ovlivněny Indií, a co, má mi to snad vadit? Ani v nejmenším - nechápu takové názory, ale to je osobní záležitost.
Mantis