od Mantis » čtv 29. bře, 2007 15:29
Takže naposled - já do tohoto "investoval" pár hodin času a nemá ho tolik, musím taky cvičit, než jdu do práce.
Je pravda, že téma se posunulo úplně jinam a zbytečně.
Tradiční - netradiční.
Miao Dao vs. Nó Dachi event. katana s poznámkou "nevím".
A že mě se jeví jako japonský šerm více strnulý než čínský.
Jak tu Gino psal - píšu pořád dokola, protože odpovědi se mě nedostalo. Alespoň jsem ji neviděl . spíše mě to přišlo jako zesměšňování - odtud ta "agresivita" za kterou se omlouvám, ale jsou věci, které mě vytáčí a tohle byly někteé z nich. A je smutné a pravdou, že s BU to už nemá nic společného.
ZM - byl bych rád, když se tu bavíme o slušnosti, kdybys nezesměšňoval nic, co jsi sám nezažil.
Konkrétně Aueršperk, Cimburk, Bitva tří králů........ jsou toho kvanta.
Jedná se o hry - všechno jsou to hry, dokud Tě skutečně nechce nikdo zabít - to platí všeobecně o BU. Budeš se divit, kolik lidí z různých skupin historického šermu na těchhle "hrách" potkáš. A abych Ti to přiblížil, i lidé co dělají Kendó, Iai Dó i Ken jutsu. Jistě, najdou se i laici, kteří si jen tak blbnou, ale když je jich hodně, je to horší, protože tihle obvykle neumí kontrolovat zbraně.
Byl bych rád, kdyby ses nesnažil tady shodit lidi, kteří dělají Evropu, nebo cokoliv zkouší a aplikovat, kterých je tam logicky nejvíce, že si jen hrají. Jsou to lidé, co nesou svoji kůži na trh s tím, že obvykle předchází podpis, že cokoliv se Ti stane, je jen na Tvou vlastní zodpovědnost - už to samo o sobě něco říká.
Fantasy hry se obvykle jedou se dřevem - protože, když jsem jezdil, byly pravidla jen málo limitující, nevím jak teď. Je to logické. vezmi si, že většina tradičních škol cvičí s dřevem taky, že?
Úrazy - jo, v Kolíně, už nevím rok, odjížděl chlapík záchrankou, s mečem zaseklým v hlavě s poznámkou, že se ještě vrátí...
Já sám mám přeražené prsty na obou rukách - v bitvě si toho člověk nevšimne.
Náběhy na kopí, plné rány do nechráněné hlavy, ruce, bezvědomí - to vše jsou ty "hry". Předpokládám, že takové způsoby šermu jsou běžné i v těch tradičních bojových školách.
To že tam mají lidi role, a co? Co to s tím má proboha společného - šerm je šerm.
Výcvik je výcvik a bitva je bitva - šerm v dojo je něco jiného než šerm v polních podmínkách. Vždyť ZM, když Ty cvičíš bojové umění a šerm je spíše válečné umění, v kolikati válkách/bitvách jsi to použil? Tyhle úvahy o hrách a o zábavě jsou irelevantní, vzhledem k podmínkám a dnešním moderním zbraním.
Ale obávám se, že tohle je stejně jedno, protože tohle asi nedokážete ocenit, většina z vás. Já vidím nejlepší řešení v osobní účasti. Už jen pro poznání rozdílu mezi "venkem" a Dojo.
Je škoda, že u nás, pokud vím, skutečně nebyla žádná bitva pouze ve stylu Čína či Japonsko, ale o to je to zjímavější.
Snad se nám to s klukama někdy podaří zorganizovat. Uznávám ale, že při dnešních zákonech a adaptaci na EU by to mohl být problém. Tday se prý musí udělat speciální zkouška na to, aby např. vedoucí dětského tábora mohl s dětmi jít např. do výšky 400m.n.m, 700m n. m. atd.
Bohužel zde platí, že kdo chce psa bíti, vždycky si hůl najde.
Jendis - čéče, jména, jak to mám proboha vědět, neměl jsem čas se jich ptát a stejně to bylo většinou o přezdívkách. Jestli jsi někde byl, víš, že na tohle není čas.
Psal jsem stovky soubojů ne bitev a zatím si stojím.
No, možná s těmi pásy, atd. Asi mám nějaký stupeň, mistr něco říkal, ale nevím jaký a co, je mi to jedno. Necvičím kvůli pásu, baví mě to a mám rád, jak jsem psal všechny dobré školy BU.
Jak jsem psal kdesi úplně na začátku, já osobně si myslím, že jsem tradicionalista, lidé mi to někdy mlátí o hlavu, ale co je moc, to je moc
Takže, pokud jsem tu někoho urazil, omlouvám se mu. Jsem z jiné "školy".
Mantis