Zdravim,
koukám že se to tu rozjelo trochu jiným směrem, ale neva. Takže se zde pokusím trochu reagovat. Připomínám, že jde jen o mé zkušenosti a mé myšlenky, rozhodně jsem nesnědl všechnu moudrost "Aiki"světa, proto také doufám že mě popř. opravíte:
2xavier: sparring se v aikido neprovozuje, neboť by to bylo nesmírně obtížné. Když se proti sobě postaví třeba 2 borci z boxu (box mám rád a nikoho nehanim... jen uvádim příklad) je to o něčem jiném než aikido. Nejsou zde chvaty, jen údery. Neříkám že je to lehké... ale rozhodně je "podle mě" lehčí provést úder nežli třebas kote gaeši.
2defendu: Zkušenosti. Aikido neni vhodné pro sebeobranu.
Tak toto je těžké. I já mám trochu zkušenosti s jinými bojovými uměními - spíše sporty (hlavně JUDO). A nepřijde mi aikido využitelné míň. Charakterizoval bych to takto:
technika se skládá ze 3 kroků: vstup, vychýlení, hod,
krok první: Takže technika aikido začíná vstupem do útoku nebo přijmutím útoku. Zde záleží na pokročilosti jak útočníka, tak i obránce.
když útočník bude útočit bezhlavě, a nebude reagovat na atemi, může zde celá technika také končit. (třeba když tori zprostředkuje atemi do oblasti útočníkova obličeje a ten prostě neuhne... )
to že se vstup nepovede nebudu rozebírat, protže se to může stát a prostě vyhraje útočník (ale to asi v každém bojovém umění či sportu ne?)
krok druhý vychýlení: když se povedl vstup a utočník nezemřel po atemi neb se třeba zaklonil následuje vychýlení. To je už částečně zpusobeno již zmiňovaným atemi stačí jej tedy prohloubit dalšími pohyby. Samozřejmě je důležité si uvědomovat že po vstupu stále hrozí další útok a je tedy nezbytné aby byl tori připraven nasadit další atemi (to se přidává jen pokud je opravdu nezbytné aby se útočník trochu zabavil)
krok třetí hod: Takže jeden důvod proč se zde neprovozuje sparring. Většina zápasníku se nechce nechat hodit, pač by prohráli zápas. Jenže zde by to mohlo znamenat také doživotní újmu na zdraví (prasklý loket nebo co já vim ještě) proto se většina aikidoků hodit nechá... aby mohli pokračovat v tréninku... to ale neznamená že by "skákali" do techniky sami. Nechají se hodit znamená, že technika funguje a oni mají důvod aby spadli na zem.
toto je jen pár bodů a je to velmi zjednodušené, důležité je že aikido nemusí nutně vypadat tak, že uke po 5 minutách běhání kolem toriho odplachtí 3m vzduchem, ale že technika může končit hned prvním pohybem (vstupem)
a tak nějak do placu: Je důležité se zamyslet, proč chceme cvičit bojové umění a podle toho si vybrat to své. Jak zde zaznělo "pro sebeobranu bych si raději zvolil Musado" s tím nemůžu než souhlasit. Tam se naučíš mnohem rychleji bránit a prát se. Ale o tom Aikido neni.
Aikido je Budo. Cvičí se v něm zbraně (JO, BOKEN, TANTO) které nejsou potřeba k dnešní sebeobraně, ale pro aikido jako takové důležité jsou, neb odhalují principy Budo.
®e by sis nezvolil k sebeobraně Aikido mi přijde stejné, jako by sis pro sebeobranu nezvolil Kendo nebo Jodo. (i když tam jsou důvody zřejmější)
Pár slov nazávěr: Aikido jako takové je plnohodnotné Budo, je těžké přesvědšit o jeho funkčnosti někoho kdo si to nevyzkoušel, a proto se o to ani nebudu snažit. Ti kdo si myslí že se jedná pouze o hraní si na "bojovníky" buďto aikido neznají a nebo ho necvičili dostatečně dlouho...
Takže teď bych chtěl vrátit původní myšlenku tohoto Tématu, což je aikido. Budu zde dávat odkazy na zajímavosti z oblasti Aiki a z oblastí s ním spojených.
Doufám že se ke mě někdo připojí a i já se dozvim něco nového