ingwe píše:zm píše:ingwe píše:a jak říká Torao, pokud stíháš reagovat s lehčí zbraní, s tou těžší budeš v pohodě;)
Snad obráceně, ne?
nene, kdybych to napsal obráceně, nedávalo by to vzhledem k předchozím větám smysl. napsal jsem to přesně tak jak jsem chtěl.
jestli mi nerozumíš, zdůrazním že mám na mysli schopnost rychle reagovat. ne rychle mečem pohybovat. pokud jsi schopný reagovat na útok lehčí (cvičnou) zbraní, budeš při použití težších (železných) zbraní mít na reakci spoustu času, protože útok bude o tolik pomalejší o kolik je skutečná zbraň těžší. zbytek je už jen otázka techniky a svalů...
To si asi nerozumíme. Zkusme to nějak dát dohromady.
Když budu cvičit kumitachi s někým, kdo má těžší zbraň (suburito) a já taky, tak přece, když jeho útok bude "pomalejší", já při obraně díky těžší zbrani (suburito) budu taky v obraně neohrabanější. A když pak oba přejdeme na lehčí zbraně musíme to zvládnout víc v pohodě. Naopak by to bylo asi obtížnější. Teď mám na mysli způsob tréninku.
To co popisuješ ty by mi sedělo víc v případě , že bych já měl lehčí zbraň a útočník vždy těžší. Přece těžší zbraň oproti lehčí znamená buď horší podmínky anebo jiný způsob boje. To platí ale obecně pro zbraně rozdílné taktické hodnoty (váha, rozměry, způsob použití, ...)
Snad se nepletu a snad jsem nic neopomněl.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...