Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

makání

Příspěvekod Nula » ned 29. dub, 2007 12:22

to defendu a i ostatním:

Co se týče názoru na Aikido některých jedinců kteří sem píšou, tak s nimi sice nesouhlasím, ale uznávám jejich myšlenky. Ano i já si myslím že šomen, jokomen a jiné útoky nejsou "úplně" reálné... ale do aikido prostě patří... s tím nikdo nic neudělá. Pro některé: už sem zažil i urakeny atd. takže občas máme co dočinění s útoky, které lze potkat i v této době... ;)

Ale nesouhlasím s tím, že by se na tréninku aikida nikdo nezapotil...

"máte pravdu hoši,aikido funguje,ale pouze proti nerealistickým aikido útokům a i proti nim až po mnoha letech.No neberte to,když o sobě chcete tvrdit,že děláte BU,ale nechcete při tréninku makat,zažívat bolest,dostávat rány..... "

Já se na tréninku tedy zapotím... a i tu ránu občas dostanu... takže nevím z čeho si čerpal informace... ale myslím že se mýlíš... ;)

Jo a teď bych se chtěl ještě zeptat, z vašich příspěvků mi tak nějak vyplynulo, že Aikido ani nepovažujete za BU...

tak jen by mě zajímalo jak byste charakterizovali, jak takové BU má vypadat a co Aikidu tedy chybí..

Ď.
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: makání

Příspěvekod xavier » ned 29. dub, 2007 12:27

Nula píše:Jo a teď bych se chtěl ještě zeptat, z vašich příspěvků mi tak nějak vyplynulo, že Aikido ani nepovažujete za BU...

Nevím jak ostatním, ale já si třeba Aikido s BU spojuju asi ve stejné rovině jako Helenu Vondráčkovou s Cannibal Corpse.

Nula píše:tak jen by mě zajímalo jak byste charakterizovali, jak takové BU má vypadat a co Aikidu tedy chybí..

Ď.

Určitě je velmi podstatný sparring.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hosobiki » ned 29. dub, 2007 13:06

xavier píše:

a proč si myslíš, že se sparring na tréninzích neprovozuje? (to byla řečnická otázka...)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Nula » ned 29. dub, 2007 13:30

xavier píše:
Nula píše:Jo a teď bych se chtěl ještě zeptat, z vašich příspěvků mi tak nějak vyplynulo, že Aikido ani nepovažujete za BU...

Nevím jak ostatním, ale já si třeba Aikido s BU spojuju asi ve stejné rovině jako Helenu Vondráčkovou s Cannibal Corpse.

Nula píše:tak jen by mě zajímalo jak byste charakterizovali, jak takové BU má vypadat a co Aikidu tedy chybí..

Ď.

sry, teprve teď jsem našel co to vlastně Cannibal Corpse je... :)

A co se týče sparringu: opravdu si myslíš že sparring udělá z BU BU lepší?? Já tedy ne... možná zábavnější :)
Budu se opakovat... ale i Iaido je "podle mě BU" a sparring v něm není... (tedy nezažil sem...)

Když jem ještě cvičil v jiném oddíle, tak jsme po tréninku sundavali s kamarádem sukně a "pouštěli sme se do sebe" většinou to končilo bojem na zemi připomínajíce Judo (až na ruce v obličeji). A nemyslím si že jsem byl lepší Aikidoka... ;) Ale byla sranda... :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xavier » ned 29. dub, 2007 13:44

Nula píše:A co se týče sparringu: opravdu si myslíš že sparring udělá z BU BU lepší?? Já tedy ne... možná zábavnější :)
Budu se opakovat... ale i Iaido je "podle mě BU" a sparring v něm není... (tedy nezažil sem...)

Sparring (byť s pravidly) tě připraví na útok líp než žádný sparring. Kopat do vzduchu nebo pytle podlě mě nestačí z těchto důvodů:

1/ když už nemůžeš bušit a kopat a přestaneš a dáš ruce dolů, nic se ti nestane
2/ pytel ránu nevrací a nehýbe se tak jako protivník

PS: Zajímavý je, že když jsem se hodněkrát bavil o sparringu, tak mi bylo řečeno, že je to k ničemu, protože má pravidla atd atd... A v čem je tedy lepší vůbec nesparrovat? To jako budu líp připravenej??? Sparring že dělá BU zábavnější? No já ti nevím, jak je zábavné mít rozkopané nohy a modřiny. Nesrovnávej sparring s kočkováním se s kámošem :?

Dokud jsem nezažil první trénink thai boxu, tak jsem měl taky hlavu v oblacích. Kdo nezažije, nepozná.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Nula » ned 29. dub, 2007 14:34

xavier píše:
Nula píše:PS: Zajímavý je, že když jsem se hodněkrát bavil o sparringu, tak mi bylo řečeno, že je to k ničemu, protože má pravidla atd atd... A v čem je tedy lepší vůbec nesparrovat? To jako budu líp připravenej??? Sparring že dělá BU zábavnější? No já ti nevím, jak je zábavné mít rozkopané nohy a modřiny. Nesrovnávej sparring s kočkováním se s kámošem :?

Dokud jsem nezažil první trénink thai boxu, tak jsem měl taky hlavu v oblacích. Kdo nezažije, nepozná.

Aha... zajímaví pohled na věc... z toho mi tak trochu vyplývá, že jestli se nevracim z tréninku (z jakéhokoli) s rozmlácenýma nohama a modřinama... nebyl jsem na tréninku BU... UF... to by mi asi za to ani nestálo cvičit...

samozřejmě, nějaké ty modřiny (nebylo jich málo) jsem taky měl (a mám), naražené buh ví co taky.... ale po tréninku jsem schopnej se ještě hejbat.. to je pro mě důležité... ;)

takže sry... nezdílim tvůj názor nutnosti takového sparringu... ;)
Naposledy upravil Nula dne ned 29. dub, 2007 14:41, celkově upraveno 1
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xavier » ned 29. dub, 2007 14:39

Nula: Jen jsem reagoval na větu, že podle tebe sparring činí bu zábavnějším.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » ned 29. dub, 2007 14:44

xavier píše:...sparring činí bu zábavnějším.

... což je naprostá pravda, stejně jako teprve pivo činí žízeň krásnou :)
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » ned 29. dub, 2007 15:05

Jenze takovej sparring jak pise Xavier, je Nulo , proste obcas nutnej, protoze je nejbliz realite, jak jinak se chces pripravit na realnej utok, kdyz na nej realne netrenujes? Az na ulici?To uz bude pozde a tam te nikdo setrit nebude. Realite poulicniho stretnuti se asi nevyrovna zadny trenink, jak jsem si zrovna minuly vikend overil, ale prave sparovani ti dava nejvetsi moznost poznat jak protivnik reaguje atp.atp. Proste a strucne, obcas se musis dojebat, abys vedel co sneses a co ustojis.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 29. dub, 2007 16:29

Nula píše:....aikido funguje,ale pouze proti nerealistickým aikido útokům a i proti nim až po mnoha letech.No neberte to,když o sobě chcete tvrdit,že děláte BU,ale nechcete při tréninku makat,zažívat bolest,dostávat rány..... "

Já se na tréninku tedy zapotím... a i tu ránu občas dostanu... takže nevím z čeho si čerpal informace... ale myslím že se mýlíš... ;)
Ď.

Touhle odpovědí jsi jen potvrdil,že naprosto a to prostě vůbec a ani mlhavě netušíš co je to tvrdý trénink.Hodně se zapotíš třeba i na aerobiku a nebo při sexu,ale určitě o tom nebudeš tvrdit,že je to BU....i když aikidisti jsou schopní tvrdit lecos :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

sparring

Příspěvekod Nula » ned 29. dub, 2007 17:16

tak nějak pro všechny:

Já vám sparring samozřejmě nezazlívám... :) Jen si myslím, že sparring neudělá z BU BU lepší :)

Abych řekl pravdu, tak když jsem začal s aikidem tak můj cíl bylo naučit se prát, potažmo bránit. Nebudu řikat kam sem ještě chodil na tréninky... to teď nerozebírám... Když sem cvičil se zbraněmi, řikal sem si, že sotva na mě zaútočí někdo s mečem, ale i zbraňové tréninky jsem přetrpěl... cvičil sem a stále sem si nemyslel že se někde na ulici ubráním... tak sem cvičil dál... až sem na ulici přestal myslet... cvičím a cičím... dokonce i zbraně, které díky malému poznání Iai a Kendo mě začali bavit víc a víc...

Teď jsem na úrovni (ne zrovna vysoké) kde neřeším, zda Aikido použiju na ulici... ztrácí to pro mě stejně význam jako kdybych řešil jakýho pacholka umlátím šinajem :)

důležité pro mě je co mi trénink aikida dává... a neni toho rozhodně málo... ;)

Možná je to špatně, možná dobře... třeba se časem rozhodnu a začnu s někým trénovat sparrinq. Ale zatím nad tím ani neuvažuji.... :)

Touhle odpovědí jsi jen potvrdil,že naprosto a to prostě vůbec a ani mlhavě netušíš co je to tvrdý trénink.Hodně se zapotíš třeba i na aerobiku a nebo při sexu,ale určitě o tom nebudeš tvrdit,že je to BU....i když aikidisti jsou schopní tvrdit lecos

A jak tedy vypadá takový namáhavý trénink??? :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: sparring

Příspěvekod xavier » ned 29. dub, 2007 17:32

Nula píše:A jak tedy vypadá takový namáhavý trénink??? :)

Prijd na trenink boxu nebo thai boxu a uvidis, jak je to fyzicky namahavy. Nebudu nejspis daleko od pravdy kdyz si pomyslim, ze bys mel problem ten trenink udychat.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod daemoniack » pon 30. dub, 2007 8:14

Co je to vlastne BU? A cim se lisi od hospodskeho rvani, muze mi to, prosim, nekdo vysvetlit??
daemoniack
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod toddb » pon 30. dub, 2007 12:26

daemoniack píše:Co je to vlastne BU? A cim se lisi od hospodskeho rvani, muze mi to, prosim, nekdo vysvetlit??

Ja hlavne dost dobre nechapu tenhle dotaz, co by jsi chtel slyset?
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 30. dub, 2007 12:39

daemoniack píše:Co je to vlastne BU? A cim se lisi od hospodskeho rvani, muze mi to, prosim, nekdo vysvetlit??

To je správná otázka. V podstate se líší pouze v prostorách. BU se praktikuje zpravidla v tělocvičně a hospodské rvaní zpravidla v hospodě. Je pár dalších nepodstatných detailů (jako třeba absence chráničů v hospodě, vliv alkoholu, ...), které snad netřeba zmiňovat, ale v kostce asi takhle ...ju?
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 30. dub, 2007 12:48

Toman píše:

To je správná otázka. V podstate se líší pouze v prostorách. BU se praktikuje zpravidla v tělocvičně a hospodské rvaní zpravidla v hospodě. Je pár dalších nepodstatných detailů (jako třeba absence chráničů v hospodě, vliv alkoholu, ...), které snad netřeba zmiňovat, ale v kostce asi takhle ...ju?

Myslim, ze zejmena ten vliv alkoholu je drasticky, zase clovek tolik neciti, jenze je x-krat pomalejsi a hlavne nebojuje jen se souperem, ale taky sam se sebou a s gravitaci.. :lol: ale to uz je na jinej thread.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daemoniack » pon 30. dub, 2007 19:17

Takže takové ty voloviny, jako filosofie, zdokonalování ducha a bojování sám proti sobě jsou jenom pohádky pro děti co koukaj na karate tigra ? :-D
daemoniack
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Nula » pon 30. dub, 2007 21:23

ukropcany píše:4nula - ono je to celé metodický a terminologický problém. To čo aikiďáci považujú za tvrdý tréning priemerný x-boxer nepovažuje ani za rozcvičku, sparing v aikide nie je, pretože neexistuje tréningová metodika, ktorá by vám ukázala ako na to (a že to možné je, je vidieť v čínskych BU). To čo aikiďáci považujú za smrť prinášajúci úder (tuším to písala Hosobiki) je to, nad čím by sa boxer len usmial a kľudne by si to nechal vpáliť do ksichtu, pretože to žiadny úder nie je, ale obyčajná blbosť... modrina po tréningu je napr. u thaiboxerov známkou už slušného zranenia, pretože modriny už nemávajú... rozbití sú, ale modriny bývajú už len po zápasoch... zamieňať sparing so šklbanicou s kamošom je komické... začiatočníci si musia napr. zvyknúť na to, že keď od niekoho dostanú bitku (=grcanica na záchode), tak že to nesmú brať osobne, typický aikiďák by sa so mnou už po takom sparingu ani nebavil, len by povedal že som debil a pritom to bol úplne normálny sparing :D No a či robí sparing BU lepším, alebo horším? No to si píš, že robí... Ty len o tom nevieš, pretože si nikdy nerobil :idea: :idea: :idea: Takže na rozdiel od nás hovoríš o niečom, čo nepoznáš... :idea: Pravidelná rozbíjačka 2x do týždňa by si videl, čo by s Tebou spravila... teraz sa chováš ako baba (nič v zlom, tiež keď som bol v aikido časoch som sa tak choval), potom by si sa choval ako fighter (=pomenovával by si veci skutočným menom a nemusel by si sa snažiť za každú cenu dobre vychádzať...) :idea:

4hosobiki - nezamieňaj prosím prekladanie sudov so sparingom, nemá to spolu nič spoločné :idea:

Omlouvám se, ale po slovensku mluvím hůř než anglicky... ;) takže než sem to přelouskal... tak mi to chvíli trvalo....

Takže bych měl další dotaz... co je to vlastně sparring?? Zatím mi přišlo, že ste všichni mistři světa v boxu.... a že sparring je pro vás vlastně takový malý zápas... nic ve zlém... ale já box opravdu necvičím.. ;)

berete jako sparring třeba boj na zemi?? (v judu randori??) nebo v kendo volný zápas??

Vy mi tady píšete, že abych mohl dělat dobré BU musim začít boxovat... tak já sem to tedy pochopil... klidně mě vyveďte z omylu...

co se týče fyzičky aikidistů... tak souhlasím že mnoho z nich... včetně mě neni na tom s fyzičkou zrovna nejlépe... ale nehazte všechny do stejného pytle... ;) někteří jsou na tom sakra dobře a není to tím že by chodili na box...
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Nula » pon 30. dub, 2007 21:23

PS: filosifii mám rád... moje oblíbené téma :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod migli » pon 30. dub, 2007 22:07

2 Nula:
sparring je zakladni prostredek, jak otestovat fungovani teorie na nespolupracujiciho protivnika. Ja muzu mit nacviceno mraky situaci proti predem danym utokum, muzu mit nastinovano pred zrcadlem, nabouchano na pytli a na lapach. ALE: dokud nejdu to, co mam teoreticky nastudovano ozkouset proti nekomu, kdo mi klidne napali do ksichtu bombu, protoze mi treba padaji ruce dolu, proti nekomu, na kom neni videt, ze s nim cokoli delaji moje nejtvrdsi udery a kopy, dokud nezjistim, ze hodit nekoho na zem, kdyz se on snazi na zem nedostat neni zadna prca... do toho okamziku cvicim jenom tanecky. Sparing ti umozni poznat, co s tebou dela adrenalin, bomby do tela, jak pod stresem zvladas i ten boj na zemi, jak se da nebo neda udelat nejaka technika... Bez toho sparingu je to jen plane filozofovani.

A jeste neco - nemusis boxovat... zkus si treba zajit na trenink valetudo :twisted: :twisted: :twisted:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...