Janoj píše:... (zkraceno) ...
Pro princip působení taiji na zdraví je hodně důležité pochopení úlohy mysli v tomto cvičení. Samozřejmě, pokud se to odehrává jen v poloze choreografie pohybů a mysl je např. někde u odpoledních nákupů, tak je to jen pohybové cvičení. Osobně si nemyslím, že to tak funguje u tvých 95 procent, ale to je věc názoru.
Jinak nic proti aerobiku, ale bylo by zajímavé vědět, kolik tam té mysli je při něm zapojeno. Co o něm jen zběžně vím, tak je to hodně o skupinovém cvičení a kopírování pohybu předcvičujícího a pohyb na hudbu. Určitě má zdravotní efekt na aerobní schopnosti těla – což není efekt zanedbatelný. Ale už to skákání v souvislosti s páteří je problém – to slýchám od těch, kteří to někdy cvičili. Také si nějak nedovedu přestavit nějaký hojný výskyt např. 60-tiletých na cvičení aerobiku. Ale jak říkám – každý má možnost si vybrat a nikomu nic osobně nerozmlouvám – většinou osobní zkušenost je k nezaplacení.
Souhlas s tvojí charakteristikou meditace s ohledem na koncentraci mysli. Uvolněnost a nehybnost těla – pro mě také dobré, ale jen částečně. Co takhle koncentrace na dech a jeho projevy(i pohybové) v těle – rozpínání a splaskávání, otvírání a zavírání. A další příklad je samotný taijiquan – koncentrace mysli na pohyb (vedení a řízení pohybu a s tím související jeho sledování). Proč cvičení sestavy v taijiquan nenazvat pohybovou meditací - jako to nazývá jeden ze známých a renomovaných čínských učitelů taijiquan Dr.Yang z Bostonu? Nebo si myslíš, že to charakter meditace nemá?
Třeba tohle měla pepe na mysli – nebo spíše ten, kdo jí o tom říkal?
4
Janoj: Na docela zajimave cteni k teto tematice jsem narazil na serveru Wu-Shu.cz - konkretne v sekci diskuse o Tai Ji Quan:
http://www.wu-shu.cz/cws/diskuse-taiji.htm
Prispevek od "Sifu z dolni lhoty" uverejneny 22. 5. 2007 v 09:12 je dost zvlastni. V mnoha ohledech s nim souhlasim. Ale to se dalo ode mne cekat ...
4
Raptor: Souhlasim s luenem - nekdo dalsi, kdo dela Tai Ji Quan a boucha (do pytle, do lap, do lidi, ...

). Vyborne, jen tak dal