hůůů to jsou věci, co se tu řeší/dějí
A já si trajdám po cvičení, místo abych četl a psal, muhehe.
Mně nějak pindání o bušidó neba, ale souvislost mezi bušidó a opíráním/neopíráním se o meč mi lehce uniká. A kategorické tvrzení, že kendisti jsou takoví, případně makoví, páč maj šinai a používají ho jako šinai (kua, jde to jinak?) se mi zdá připitomělé.
Když "učím" začátečníky zacházet s mečem a je jedno z jakého matroše ho v Číně vyrobili

, říkám jim, že je to prostě meč a tak s ním mají zacházet, páč jinak nebude fungovat. Takhle mně to učí/učili a nemyslím, že je to prostě nějaké lhaní si do kapsy nebo dogmatismus. Mno a když s tím má někdo potíž, vysvětlím to znovu... ne, že se s tím smíříme a budeme se vesele o ty tyčky z bambusu, dubu nebo kdovíčeho opírat, páč to přece není opravdický meč

Na druhou stranu, poučen z filmů vím, že přece Toširo Mifune a tudíž každý správný samuraj se o meč opírá. Vono totiž mezi náma, je meč a je meč

A je cvičení a studování v dnešním dódžó a vedle toho "realita" sedmnáctého století. A také je třeba něco jiného "zakleknout" s mečem ve dvaceti, třiceti letech a něco jiného po osmdesátce.
Mimochodem opírání se o cokoliv v dódžó je fuj. A IMO to spíš souvisí s jakousi řečí těla

Předání informace ostatním a najme učiteli. Také to IMO souvisí s tím, že v technice i mimo techniku se pohybueme přirozen, zdravě. Věc šisei, sei čú sen a nebo třeba kigurai.
Co se týče technik... zkrácených "kendistických" technik. IMO ve strarých školách jsou běžné různé techniky seků, i ty krátké a nechápu, proč by měl mít někdo pocit, že to snižuje hodnotu kendó. Prostě jsou to techniky typické pro tento způsob cvičení tak, jako některé straré školy spouští v nápřahu kissaki za záda (na rozdníl od kendó) anebo dělají jiné "smyslu zbavené" věci

Paradoxně u nás, v našem rjú, "kritizují" kendó přesně z opačného důvodu, tj. kvůli příliš velkým technikám
IMO nikdo nebrání kendistům tyto techniky v šiai nebo džigeiko nedělat. Proč třeba tenhle handicap nevyužít. Když chci udělat velkou techniku IMO musím být rychlejší než "soupeř", který dělá tu krátkou. A potom budu nejlepčejší

Mezi námi děvčaty, jsou učitelé kendó, kteří stále zdůrazňují důležitost velkých technik...
Tak nevím, psalo se tu eště o něčem, do čeho bych mohl vnést nějakou další mlhu
Patrik