Jde to použít???

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Dong_wu » čtv 21. čer, 2007 13:40

Dizzy píše:...hmm...není tak důležité umět něco z karate atd..., ale umět to použít v pravý okamžik...
...taky to chce trochu přemýšlet a taky si myslím, že obrana je a nic...když už Vás někdo napadne určitě budete na ulici dělat nějaké techniky pomocí páky atd...
...jednodužší a efektivnější je jednoduše zaútočit okamžitě!
...modelový příklad:
Někdo Vás uchopí za ruku v zápěstí a předloktí s úmyslem Vás odrovnat...Reflexivně se budete škubat otočíte se čelem k němu... A máte na výběr - škubat se dále a on Vás odrovná nebo zaútočit jako první!... Nejefektivnější bude patrně vypíchnout mu oči volnou rukou, ale taky můžeme druhou volnou rukou s prsty udeřit do ohryzku nebo ho uchopit a pořdně sevřít...útočník se reflexivně chytne za krk a poodstoupí o kus dále, popřípadě se mírně natočí a nastaví druhou ruku na obranu. Nyní odkryl svou dolní půlku těla a Vy mu jednoduše kopnete do rozkroku...Útočník padne na kolena nebo se hluboce předkloní a chytne se tam...A už ho jednoduše stačí chytit za temeno hlavy, druhou rukou za bradu a podél osy rychle a vší silou otočit a tak mu zlomit vaz, a nebo ho nechceme zabít a jelikož je pořád bojeschopný udeříme kopem nebo rukou do zad, popřípadě utrhneme ucho což mu způsobí šok.

...Doufám, že toto nebudete muset použít ale vždy musíte být krok napřed a vědět co se stane, když na něj zaútočíte a tak útočit v rychlém sledu...

...Taky je dobré vědět kde má člověk vitální body na těle a na ně útočit, jelikož není možné je všechny ubránit...protože když bráníte hlavu máme přeci vitílní body na nohách a jinde...spousta možností...

:wink:

A sakra, další teenager co si myslí že je Chuck Norris :twisted: :roll:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 21. čer, 2007 13:43

kik píše:a můžu se tě zeptat na nějakou aplikaci ?k čemu je třeba v heian jondan ten začátek v kokucu ?když říkáš ,že je důležitý bunkai on je strašně důležitý to jo ,ale je potřeba znát pravou podstatu věci a ne vymýšlet si tam svoje věci.

Zkus popřemýšlet. Máš v krytu zapojeny obě ruce, levá kryje. pravá pomáhá (pak se to otočí). Spojením obou ruk vytváříš něco čemu interně říkáme silový trojúhelník. Prostě stručně a jasně když uděláš ten kryt jednou rukou zjistíš, že není moc silný, při tvrdším útoku ti soupěř kryjící ruku smete a přes blok dostaneš zásah. Když si pomůžeš druhou rukou tak zjistíš (pokud to uděláš dobře), že je ten kryt podstatně silnější, dokážeš absorvovat větší náraz. Takže použití je tam kde musíš krýt útok na hlavu vedený velkou silou (např. zbraní).
Vzhledem k tomu , že máš zaměstnány obě ruce tak je optimální, aby i útočník měl zaměstnané obě ruce, nejlépe držením obouruční zbraně, kterou na tebe vede útok např. bo. Potom musíš absorvovat silný náraz a zárověň ti nehrozí, že ti útočník rozčísne pěšinku druhou rukou do odkrytého středního a dolního pásma. On sám potřebue čas a prostor pro navázání další akce. Toho využíváš pro protiútok, který není v katě fyzicky cvičen, ale měl by tam být přítomen mentálně (při cvičení katy si uvědomuješ, že tam ten protiútok je a tak přizpůsobíš tempo cvičení katy- o zlomek okamžiku počkáš déle než pokračuješ dál) Kokutsu dači ti pomůže ten protiútok udělat rychleji-pokud ošem víš jak funguje správně kokutsu. To je velmi krátce celé tajemství začátku hean jondan.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jd-man » čtv 21. čer, 2007 13:49

4Ukropceny: Jo jo, moje formulace „že se to velmi špatně na někom nacvičuje“ byla trochu zavádějící. Jen jsem chtěl říct, že takový techniky nelze zkoušet se sparing partnerem naplno, protože bys to za chvíli neměl na kom zkoušet :twisted: A proto se používá způsob, jak jsi ho popsal ty.
Ale ve sportovním karate na takový nácvik není většinou prostor (výjimky existují) a cvičí se to jen okrajově.
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » čtv 21. čer, 2007 13:52

Dizzy píše:...jednodužší a efektivnější je jednoduše zaútočit okamžitě...
...Nejefektivnější bude patrně vypíchnout mu oči...
...udeřit do ohryzku...
...kopnete do rozkroku...
...otočit a tak mu zlomit vaz...
...utrhneme ucho což mu způsobí šok...

Dizzy, chlape, změň doktora, dokud je čas :lol:
Vždycky jsem si myslel, že filmy a braková literatura nemůžou nikoho takhle poznamenat, ale teď začínám mít pochybnosti :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jd-man » čtv 21. čer, 2007 14:16

4Kik: :lol: Já věděl, že se dřív nebo později ozveš a vytasíš se s takovou či podobnou otázkou :twisted: Pravá podstata věci v kata?

Člověče, neměl by sis otevřít školu „superKik karate“ kde vyšlehaný kumiťák sundá každýho, Nakayamovo Dynamické karate je biblí a na počkání vysvětluješ pravou podstatu kata????? :lol: :lol: :lol:

No tak jsem se zasmáli a teď vážně. (názor na Dynamické karate je ve vedlejší diskuzi).

Kata byly vytvořeny i s aplikacema a ty jsou jasně dané.Jen v dnešní době se cvičí kata jako prázné pohyby a ty aplikace jsou jen doměnky co tam asi může být.

Ty jo. Tak to se je můžem teda všichni naučit a budem všichni cvičit správně. A je to! :lol: Můžeš mi prosím tě říct, kdy ty kata byly vytvořeny a kým? Kata, stejně jako všechno, prochází svým vývojem. Když vemu shotokan - Funakoshi se učil od Azata, Itosua a dalších mistů. Přijel do japonska, kata upravil, změnil, dal jim japonský názvy. Po něm je upravovali další. Dodnes se upravují. Kata v RBKA jsou jiný, než v současným shotokanu. A některé aplikace RBKA nelze použít.

Třeba ti to vysvětlím na příkladu jako když máš básničku ta je jedna a tu básničku se naučí deset lidí a někdo si zapamatuje jedno slovo jinak a je přesvědčený ,že to říká správně tak to potom naučí tak i ostatní a ti už to budou brát jako samozřejmost a pak si tam každý trochu pomění jedno slovo a začnou se hádat mezi sebou čí básnička je vlastně ta správná a nakonec ,protože jsou kámoši a chodí na recitační soutěže tak řeknou ta básnička se dá říct více způsoby a každý je správně.

Já bych to napsal tak, že někdo z těch původních 10 lidí, změní určité slovo, protože mu to připadá lepší. Tuto, podle něj lepší básničku učí ostatní atd. Vznikne několik verzí. A pak dál s tebou souhlasím. Jenže - ta básnička se skutečně dá říci více způsoby a každý z těch způsobů je správný!!! Pokud se rýmuje, lidem něco dá, libí se jim, prostě pokud funguje - je to dobrá básnička. Pokud je špatná, zanikne. Proč by měla být původní básnička lepší než ostatní, nově vzniklé????
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » čtv 21. čer, 2007 14:33

RBR píše:
kik píše:a můžu se tě zeptat na nějakou aplikaci ?k čemu je třeba v heian jondan ten začátek v kokucu ?když říkáš ,že je důležitý bunkai on je strašně důležitý to jo ,ale je potřeba znát pravou podstatu věci a ne vymýšlet si tam svoje věci.

Zkus popřemýšlet. Máš v krytu zapojeny obě ruce, levá kryje. pravá pomáhá (pak se to otočí). Spojením obou ruk vytváříš něco čemu interně říkáme silový trojúhelník. Prostě stručně a jasně když uděláš ten kryt jednou rukou zjistíš, že není moc silný, při tvrdším útoku ti soupěř kryjící ruku smete a přes blok dostaneš zásah. Když si pomůžeš druhou rukou tak zjistíš (pokud to uděláš dobře), že je ten kryt podstatně silnější, dokážeš absorvovat větší náraz. Takže použití je tam kde musíš krýt útok na hlavu vedený velkou silou (např. zbraní).
Vzhledem k tomu , že máš zaměstnány obě ruce tak je optimální, aby i útočník měl zaměstnané obě ruce, nejlépe držením obouruční zbraně, kterou na tebe vede útok např. bo. Potom musíš absorvovat silný náraz a zárověň ti nehrozí, že ti útočník rozčísne pěšinku druhou rukou do odkrytého středního a dolního pásma. On sám potřebue čas a prostor pro navázání další akce. Toho využíváš pro protiútok, který není v katě fyzicky cvičen, ale měl by tam být přítomen mentálně (při cvičení katy si uvědomuješ, že tam ten protiútok je a tak přizpůsobíš tempo cvičení katy- o zlomek okamžiku počkáš déle než pokračuješ dál) Kokutsu dači ti pomůže ten protiútok udělat rychleji-pokud ošem víš jak funguje správně kokutsu. To je velmi krátce celé tajemství začátku hean jondan.

RBR

ahoj děkuji za obsáhlou odpověd !
Naposledy upravil kik dne pát 22. čer, 2007 13:39, celkově upraveno 2
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 21. čer, 2007 14:58

jd-man píše:4Kik: :lol: Já věděl, že se dřív nebo později ozveš a vytasíš se s takovou či podobnou otázkou :twisted: Pravá podstata věci v kata?

Člověče, neměl by sis otevřít školu „superKik karate“ kde vyšlehaný kumiťák sundá každýho, Nakayamovo Dynamické karate je biblí a na počkání vysvětluješ pravou podstatu kata????? :lol: :lol: :lol:

No tak jsem se zasmáli a teď vážně. (názor na Dynamické karate je ve vedlejší diskuzi).

Kata byly vytvořeny i s aplikacema a ty jsou jasně dané.Jen v dnešní době se cvičí kata jako prázné pohyby a ty aplikace jsou jen doměnky co tam asi může být.

Ty jo. Tak to se je můžem teda všichni naučit a budem všichni cvičit správně. A je to! :lol: Můžeš mi prosím tě říct, kdy ty kata byly vytvořeny a kým? Kata, stejně jako všechno, prochází svým vývojem. Když vemu shotokan - Funakoshi se učil od Azata, Itosua a dalších mistů. Přijel do japonska, kata upravil, změnil, dal jim japonský názvy. Po něm je upravovali další. Dodnes se upravují. Kata v RBKA jsou jiný, než v současným shotokanu. A některé aplikace RBKA nelze použít.

Třeba ti to vysvětlím na příkladu jako když máš básničku ta je jedna a tu básničku se naučí deset lidí a někdo si zapamatuje jedno slovo jinak a je přesvědčený ,že to říká správně tak to potom naučí tak i ostatní a ti už to budou brát jako samozřejmost a pak si tam každý trochu pomění jedno slovo a začnou se hádat mezi sebou čí básnička je vlastně ta správná a nakonec ,protože jsou kámoši a chodí na recitační soutěže tak řeknou ta básnička se dá říct více způsoby a každý je správně.

Já bych to napsal tak, že někdo z těch původních 10 lidí, změní určité slovo, protože mu to připadá lepší. Tuto, podle něj lepší básničku učí ostatní atd. Vznikne několik verzí. A pak dál s tebou souhlasím. Jenže - ta básnička se skutečně dá říci více způsoby a každý z těch způsobů je správný!!! Pokud se rýmuje, lidem něco dá, libí se jim, prostě pokud funguje - je to dobrá básnička. Pokud je špatná, zanikne. Proč by měla být původní básnička lepší než ostatní, nově vzniklé????

uf jak na tohle všechno odpovědět ok cvič si kata podle sebe přizpůsobuj si je, vylepšuj si je,můžeš si to i přejmenovat akorát smůla karate jutsu už je zabrané .Ano básnička se dá změnit přizpůsobit dnešní mluvě to nepopírám třeba od Erbena můžeš předělat Kytici třeba z polednice udělej bubáka a dej do toho pár sprostých slov a vtipů at je to bližší dnešnímu jazyku ,ale bude to ta samá kytice , tot otázka jednou to tak někdo napsal a komu přísluší to právo ji měnit to je tak samé i v kata.Jak říkáš ,že vysvětluju bunkai na potkání to není pravda spoustu věcí nevím a nad nikým se nepovyšuji jen se bavím o tom co mě zajímá.Takže jen tak dál udělej i nějaký remake na heian shodan ta tradiční je nudná tak ji přizpůsob dnešní době dej tam pár háků otoček ,nějaký ten lowkick co třeba kdyby kiai bylo při každé technice jen tak dál a k tomu vyšlehanému kumitáku asi jsi nezažil nějakého dobrého borce já ano a určitě to nebylo jen o tom že uměl jen zastavit úder ,ale když kopnul do pytle tak to byla pecka jak...
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » čtv 21. čer, 2007 15:14

Malokde se tak clovek zasmeje, nez kdyz zacnou karatisti probirat bunkai ;) Jeden ma "silovy trojuhelniky", dalsi dela techniky, ktery v te kate vubec nejsou (yokomen uchi)...

Chlapi, nez se zacnete zamyslet nad bunkai, nejdriv si ujasnete, proti JAKYM UTOKUM to vlastne chcete/mate pouzivat!
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 21. čer, 2007 15:28

Kiku, můžeš mi prosím vysvětlit, jak to myslíš?

>Kata byly vytvořeny i s aplikacema a ty jsou jasně dané.
Tzn. podle tebe vznikly kata jako nějak uměle definovaná množina pohybů bez vazby na útok, pak (souběžně) k nim někdo vymyslel definovanou aplikaci (aby si jako někdo nemyslel, že je to jen lartpourlartismus) a od té doby to tak je?

>Jen v dnešní době se cvičí kata jako prázné pohyby a ty aplikace jsou jen doměnky co tam asi může být.
Tzn. podle tebe se dnes většinou cvičí kata jen jako sled pohybů bez konkrétního smyslu a ti "poctivější" si k nim vymyslí nějakou aplikaci, aby to jako vypadalo, že to má nějaký účel?

No, nevím, kde/jak cvičíš ty, ale u nás se cvičí aplikace běžně a už od taikyoku shodan. Na nižší úrovni se to asi např. kvůli zkouškám dá "perfektně" odcvičit, aniýž bys věděl, co a proč děláš, ale o kousek výš to už asi tak nepůjde.
To je jen moje začátečnická představa - třeba je tu nějaký sportovní kaťák, který by dokázal říct, jestli je to ve finále opravdu jen balet nebo jestli u toho fakt myslí na imaginárního soupeře či co...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 21. čer, 2007 15:30

DMC píše:Malokde se tak clovek zasmeje, nez kdyz zacnou karatisti probirat bunkai ;) Jeden ma "silovy trojuhelniky", dalsi dela techniky, ktery v te kate vubec nejsou (yokomen uchi)...

Chlapi, nez se zacnete zamyslet nad bunkai, nejdriv si ujasnete, proti JAKYM UTOKUM to vlastne chcete/mate pouzivat!

říká se tomu kakušide -skrytá technika a útok jsem psal cuki na jodan další chytrá připomínka?
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » čtv 21. čer, 2007 15:43

kik píše:
DMC píše:Malokde se tak clovek zasmeje, nez kdyz zacnou karatisti probirat bunkai ;) Jeden ma "silovy trojuhelniky", dalsi dela techniky, ktery v te kate vubec nejsou (yokomen uchi)...

říká se tomu kakušide -skrytá technika a útok jsem psal cuki na jodan další chytrá připomínka?

Ja bych spis rekl, ze se tomu rika bullshite :) Cili pohadky, ktery se vykladaji na treninku malym karatistum, aby hezky spinkali. Uz tak tem technikam v kata nikdo nerozumi, tak si jeste vymyslite dalsi, ktery ani nejsou videt, genialni.

Moji pripomince o utocich jsi zjevne vubec neporozumel, takze ani netusis, jak chytra ve skutecnosti je...
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jd-man » čtv 21. čer, 2007 16:48

4DMC: :lol:
Uz tak tem technikam v kata nikdo nerozumi, tak si jeste vymyslite dalsi, ktery ani nejsou videt, genialni.

:lol: :lol: :lol:

4Kik: s tebou to nemá cenu 8) . Já nikde nepsal, že kata upravuju já. Seš úplně mimo. Napsal jsi (mimojiné):
zajed si na letní seminář od organizace RBKA oni se zabývají tím tradíčním karate co bylo před šotokanem,goju ryu...vlastně to je ten základ z kterého vznikly ty dnešní styly.

No jo. Jenže pak přišel Funakoshi a další mistři/zakladatelé jiných stylů a následovalo přizpůsobování k jejich obrazu. Myslíš, že na to neměli právo??? A že neměnily i aplikace? A tak to šlo z generace na generaci. Je taky dost možný, že v tý podobě jakou současný kata mají (v shotokan karate) ani žádný skrytý techniky neobsahují...

To s tvou školou byl vtip. Samozřejmě jsem viděl dobrý kumiťáky, který zasluhujou respekt a dokázali by fakt sejmout kdekoho. Ale taky záleží, proti komu ho postavíš. Záleží na něm, na soupeři, na okolnostech, na tom jak se který vyspí atd., atd. O tom diskuzi rozbíhat nechci. Stejně se to tu už řešilo jinde.
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » čtv 21. čer, 2007 17:16

jd-man píše:4Kik: s tebou to nemá cenu 8) . Já nikde nepsal, že kata upravuju já. Seš úplně mimo. Napsal jsi (mimojiné):

On uz KIK v par vlaknech "predvedl" jak to vidi, takze cenu ma jen jedno ... osobni setkani :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 21. čer, 2007 18:20

[No jo. Jenže pak přišel Funakoshi a další mistři/zakladatelé jiných stylů a následovalo přizpůsobování k jejich obrazu. Myslíš, že na to neměli právo??? A že neměnily i aplikace? A tak to šlo z generace na generaci. Je taky dost možný, že v tý podobě jakou současný kata mají (v shotokan karate) ani žádný skrytý techniky neobsahují...

nevím jestli jsi tam byl si někdy zacvičit.Rozdíl mezi tím a šotokanem je že mají vyšší postoje místo kokucu mají nekoaši dači a místo kiba mají šikodači takže ty rozdíly tam jsou v tomhle jinak jádro je stejné
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 21. čer, 2007 18:28

luen píše:
jd-man píše:4Kik: s tebou to nemá cenu 8) . Já nikde nepsal, že kata upravuju já. Seš úplně mimo. Napsal jsi (mimojiné):

On uz KIK v par vlaknech "predvedl" jak to vidi, takze cenu ma jen jedno ... osobni setkani :wink:

jako osobní setkání na to abych předvedl bunkai na to je lepší zajet si na seminář až bude tam uvidíte aplikace a je to o něčem jiném než si o tom psát to je fakt takže určitě by to bylo lepší.Tak kdo má zájem tak vřele doporučuji a můžem si tam spolu zacvičit.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » čtv 21. čer, 2007 18:36

ukropcany píše:Jááááááááááj, zlatý x-box, žiadne kata... :D :wink:

No pozor, stínový box je v podstatě taky určitá forma volně pojatých kata... :P
Ale naštěstí je tam každýmu jasný, k čemu co slouží... :twisted: :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Egem » pát 22. čer, 2007 5:23

zdr kik, mno ona s náma karaťákama je opravdu sranda :lol:
Takže k tomu, jak si tady popsal bunkai se vyjadřovat nebudu byl by z toho další flame a je efektivnější si to vyříkat u piva nebo aspoň přes SZ.

Jinak děkuju za typ až uvidím kluky RBKA, tak se jich zeptám na tu pravou podstatu, ale tak nějak tuším, že ani oni nebudou vědět :lol:

Ještě malou poznámečku. Ten rozdíl mezi okinawskýma stylama a shotokanem si nemyslel vážně, že ne... :roll:

4 RBR: ty dokážeš rulou vykrýt ránu Bo?? Tak to máš můj upřímný obdiv. Btw. co u vás cvičíte za školu Bo? dík
Egem
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » pát 22. čer, 2007 9:15

[Jinak děkuju za typ až uvidím kluky RBKA, tak se jich zeptám na tu pravou podstatu, ale tak nějak tuším, že ani oni nebudou vědět :lol:

čau tak to tušíš špatně oni se velkou část tréninku zabývají bunkai cvičením ve dvojici a ten co je vede jezdí se učit na Okinawu takže to není ,že ho to naučilo dalších 5 čechů a každý z nich si něco upravil.Ono se to totiž těžko popisuje zajed si na seminář a pochopíš co jsem tím myslel je fakt ,že je to těžké takhle popisovat.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 22. čer, 2007 11:34

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:32, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 22. čer, 2007 11:55

pucmaz píše:Pokud vim tak RBKA (jmenuje se tak jeste vubec?) cvici od jisteho casu, resp. od jiste navstevy Okinawy pod zastitou pana Uemy. Ten se nijak netaji tim, ze cvici "uplne normalni" Shorinryu a ne neco tajemneho, co bylo pred vsemi styly, ktere z "toho" vsechny vznikly.
Tohle mlzeni neni vubec fer a zajimalo by me jestli za nim stoji sam pan Gyuris, nebo proste jenom jeden z jeho nadsenych zaku. :

Spíše nedostatečné znalosti toho nadšeného žáka, pana Gyurise bych z toho nepodezíral.
pucmaz píše:Kdyz ale RBKA jeste nebylo pod Uema dojo, taky jsem slychal jak jejich vyuka zahrnuje veskere okinawske karate, nikoliv pouze jedno ryu atp. ... kdo vi jak to vsechno vlastne je :oops:
nejen shorin-ryu, ale i shorei-ryu
http://www.okinawakarate.zruc.info/index.php?link=linie
pucmaz píše:P.S. Debata o bunkai mimochodem vyborne ukazuje uroven ceskeho karate... nebo mozna jen uroven povedomi o karate? :wink:

především povědomí a především začátečníků do určité úrovně, jinak si myslím, že se situace mnohem zlepšuje, protože dnešní doba je daleko otevřenější a dost lidí má možnost a prostředky dostat se k původním zdrojům.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...