Jian píše:Picard: tak treba Akai-san "zadarmo" uci. Takze jak pise Severin, zkusenosti ma opravdu vice lidi. Nicmene muzeme se bavit i o tom, co je to vlastne "zadarmo" (tedy proc ty uvozovky). V obecne rovine. Napriklad to ze nejaky muj mistr ode me nechce zadne penize na ruku pravidelne kazdy mesic, souvisi z meho pohledu (svym zpusobem) i s tim, ze mi predava neco, co je v penezich na ruku nevyjadritelne. A ani z toho ze mu neplatim nic hotove jeste neplyne ze ho rekneme nepozvu na veceri (kde klidne necham za jediny vecer rozhodne vic nez tech par stovek), nezaplatim mu (ci jinak nezajistim) nocleh pokud prijede na noc, naklady na cestu, jidlo atp. Ja jsem se nastesti jeste nikdy nesetkal s clovekem, ktery by proste trval na tom ze mu budu davat rekneme 500 Kc mesicne bez ohledu na okolnosti, at se deje cokoliv a za jakekoliv situace, jinak at vypadnu. Protoze si porad jeste (byt mozna naivne) myslim, ze zadny z opravdu dobrych mistru nevyhodi zaka ktery ma opravdu o cviceni zajem, jen proto ze se treba dostane necekane do situace ktera mu zkratka platit neumozni. Jak pise kuprikladu PM, i u nej cvici rada lidi zadarmo...
Pockej pockej ... myslim, ze to neni dobrej priklad. Napr. pujdes za mistrem/ucitelem, zadat ho o vyuku a v te same vete mu reknes, ze ale nemas penize a ze ti bude sympaticky, kdyz je chtit nebude ... To asi ne, vid? Je s tim spojena urcita disciplina/moralka a dejme tomu povinnosti. Sam to tak popisujes ... je to tak trochu zavazek (myslim, ze tak jsem to pochopil z tveho prispevku a z tveho prikladu chovani k tvemu sensei) ...
Nemuze to byt zadarmo, bez zavazku ... proste ukaz ... nauc a NAZDAR SYMPATAKU
for ingwe a vsem se stejnym postojem: Porad se tady omejla ve vztahu k BU nejaka moralka, duchovno (hlavne v aikidu)...,kdyz clovek poukaze na to, ze je to nejspise fales, tak ho div nekamenujou a koukneme se na vycurany pristup nekolika jedincu (z techto rad)... kde je vase moralka nebo aspon elementarni slusnost. Slintate u filmu, kde je to nabito zakovou absolutni oddanosti a takhle vypada v praxi to co nam tady kazete

Jen se budu opakovat ...
JDETE SE BODNOUT