http://musado-vsmt.cz/pictures/hradecvelky.jpgZajímavé, zajímavé...Jen pro upřesnění, v 4. AK MCS "vyučují" děti, které studují střední školu. Osobně jim fandím, je to lepší než trávit volný čas v nějakém restauračním zařízení, ale vyučovat sebeobranu a dokonce boj zblízka vzhledem k jejich věku a v návaznosti na jejich fyzické, psychické, pedagogické a především životní skušenosti je pro mně velmi diplomaticky řečeno " úsměvné " ...
Navíc měl jsem dosud za to, že techniky MCS jsou "vyhrazeny" pouze pro AČR a hleďme, máme tu otevřený seminář pro platící cvičící.
Samotné avizo mi vehnalo do očí slzy vzpomínek, je to více než 21 let, kdy jsem se účastnil výběrového řízení ve VVŠ PV, kdy se "rozhodovalo" co se bude cvičit. Moc na výběr nebylo - buď to co dosud - tedy nic moc aneb každá ves jiný pes nebo pražské Musado ( ještě v roce 1991 Hwarangdo Praha ) či olomoucké Ju-jitsu Ladislava Petráše prosazované K-15, kde měl H2H pod palcem pplk. Gibala. Komise vybrala tak, jak vybrala, důvody mně neznámé - již po nich i přes náznaky nepátrám. Faktem je, že situace dnes je podle toho co se dozvídám od přátel v aktivní službě mírně řečeno 50/50. Pod pláštíkem Musado MCS si instruktoři jedou to, co uznávají jako praktické, tzn. buď FMA, KM nebo MMA - pouze pro potřeby profesního přezkoušení a obnovy licence učí to, co je dle MCS. Zaslechl jsem, že u jednoho útvaru dokonce koketují s ruskou Systemou. Nic proti, ale pro armádu to asi nebude to pravé.
Každopádně můj názor je - BOXOVAT BOXOVAT BOXOVAT - to vám dá velmi mnoho. pokud chlapci a děvčata z 4. AK přejdou pod odborným vedením na klasický box, či kickbox, budou mít můj hluboký obdiv a úctu.