Ještě k té rozdílnosti techniky úderu karate vs. box...
Já kdysi dělal Shotokan. Při úderu, například, gyaku cuki (už nevím, jak se to píše) se vyžadoval maximální kontakt chodidla s podlahou, úder pak vycházel zejména z boků, rameno se "nevytahovalo" dopředu a důraz se kladl na závěrečné zpevnění. Když jsem s karate končil, měl jsem podle subjektivního pocitu spolucvičenců nejtvrdší úder z oddílu (kromě trenéra) - testováno na jejich břichu...

Když jsem přišel na MT / box, mlátil jsem do pytle a lap s mojí "karate" technikou úderu bez bandáží naplno a byl jsem v pohodě. Pak mi upravili techniku úderu po "MT", takže přibylo ještě vytahování ramene dopředu a přizvedávání paty zadní nohy, kterým se do úderu "přidávalo" i něco z váhy těla. Možná to trochu sílu úderu zvedlo, ale pořád jsem byl bez bandáží v pohodě. A pak mi jednou techniku úderu upravil klasický boxer. Místo pouhého přizvedávání paty zadní nohy přišlo vytáčení paty u nohy na straně bijící ruky. Tento nenápadný detail mi tak výrazně zvednul sílu úderu, že to moje zápěstí přestala zvládat a já musel začít bandážovat... Pravdou je, že třeba já osobně onu správnou "práci" nohou při lehčím sparringu, kdy nemám potřebu bít naplno, prakticky vypouštím, ale správný to není...

Ale jinak to používám stále. Ačkoliv v box. zápasech je často vidět, že vytáčejí paty v menším rozsahu, asi kvůli rychlosti. Ale to by mohl vědět někdo fundovanější, například lukaskon? Jinak si myslím, že opravdu pokročilý karatista, který údery cvičí i na aparátech (makiwara a pod.) bude mít s největší pravděpodobností díky dlouhodobému tréninku tvrdší úder, než boxer - začátečník stejné váhové kategorie. Zajímalo by mě, jakou techniku úderu používají a jak trénují sílu úderu tam, kde trénuje pucmaz, protože to by mělo být karate od zdroje, ne nějaká ořezaná verze...
PS: Jedná se o můj osobní názor a zkušenost, patent na rozum nemám...