Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod graver » úte 23. říj, 2007 7:19

Raimond píše:při vstupu mě chtil chlap a povídá já chci vidět vaši licenci já muřekl že mám licenci na trenéra karate to viděl nechtěl chtěl vidět licenci instruktora sebeobrany, že jejich fotbalový trenér má diplom na trenéra fotbalu a pak řekl že nedovolí abych lidi okrádal.

To si tak neber - třeba to ani nebyl takový blbec, jak se choval. Bumážka dnes vládne světem a záleží na okolnostech - jestli se ti lidi potřebovali naučit sebeobranu nebo na to mít papír. Kdybych to chtěl umět, půjdu za někým, kdo to umí. Když potřebuju (kromě toho umění, resp. místo něj :wink: ) ten papír, budu hledat někoho, kdo sám papír má.
Příklad: sekuriťácká firma se ucházela o zakázku, kde bylo podmínkou, aby příslušní pracovníci měli glejt "fyzické zvládání konfliktních situací" (šlo o to, jak někoho zpacifikovat a moc mu neublížit). Skoro všichni měli know-how, ale ne papír, takže si ho museli opatřit. A takový papír jim mohl dát zase jen někdo, kdo ho sám má.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 23. říj, 2007 7:56

Raimond píše:Všem díky za příspěvky, ale já se nepovažuji za mistra a vysvětlím proč licenci. Vedl jsem výcvik v sebeobraně a lidé si stěžovali že musí dojíždět ja se jim nabídl, že pokud si seženou místo dojedu za nimi. Tak se stalo já přijel a při vstupu mě chtil chlap a povídá já chci vidět vaši licenci já muřekl že mám licenci na trenéra karate to viděl nechtěl chtěl vidět licenci instruktora sebeobrany, že jejich fotbalový trenér má diplom na trenéra fotbalu a pak řekl že nedovolí abych lidi okrádal. Hodina stála 20 korun to je opravdu okrádání tak jsem se nehádal přítomným se omluvil a odjel. Proto sháním nějakou licenci nebo diplom na instruktora sebeobrany a mimochodem já z toho si vydělám tak na jedno pivo denně těžký prachy co.
Jsem ochoten se nechat vyzkoušet a proškolit tak díky.
Tak si to nějakej papír vytiskni z počítače a na to dej razítko z brambory a chtrolín bude spokojenej :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 23. říj, 2007 10:03

Raimond píše:já muřekl že mám licenci na trenéra karate to viděl nechtěl chtěl vidět licenci instruktora sebeobrany

a já blbec se celý život učím karate kvůli sebeobraně :oops:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. říj, 2007 10:27

Byl jsem na cestách, tak aby to tu nezůstalo bez odpovědi :)

ukropcany píše:Dúfam, že nikde nepíšem, že môj názor snáď kopíruje realitu celého sveta

Zaplaťpánbu :) ačkoliv to tak někdy působí. Je mi líto.

ukropcany píše:- motívy že má každý iné je jasné, avšak téma znie dobrý tréner, po novom dobrá metóda a pokiaľ ide o neozbrojený boj, tak holt, vidím to takto...

Ale téma přeci není o "neozbrojeném boji" a Ty píšeš o "chybné" japonské metodice a ta obsahuje "ozbrojený" boj ve veliké míře. Poměrně dost se tu oponuje ingwemu, hosobiky a Ti psali z pohledu někoho, kdo cvičí ten "ozbrojený boj" (pokud se nepletu). Stejně tak já nebo Picard. Jestli chceš, aby to bylo čistě o "neozbrojeném boji", napiš to hned zpočátku. Ty ale píšeš o špatné metodice japonských BU. Obecně.

ukropcany píše:- to že vidíš odlišný model neznamená, že ho aj ja vidím odlišne. Napr. práve tá absencia voľného zápasu u vás, alebo to čo mne sa zdá byť trhané namiesto plynulého, to proste vidím v obrovskom množstve JBU, pričom v tých "iných" to nevidím :D

To je ta jiná "perspektiva" o které psal Picard.
Myslím, že vím o čem píše, když mluví o jiné metodice v jednom BU. Potkali jsme třeba japonské učitele kendó, kteří jsou velmi rozdílní. Jeden z nich učí na Univerzitě a má velmi "nejaponský" způsob vyučování, tak jak ho asi chápeš Ty. Jde jen o jeden příklad a nemá smysl tu vypisovat další, vzhledem k tomu, že Ty ses s nimi nesetkal.

Ohledně mé disciplíny "trhaného" a "absence volného zápasu". Nemám potřebu vysvětlovat proč to je tak a jak to vlastně funguje. Nemáš s tím žádnou zkušenost podobně jako já neboxuju a nijak box nehodnotím (už). Jen mi přijde naprosto zcestné, srovnávat všechny JBU dle tohoto klíče... Kendó jedno z nejrozšířenějších JBU má volný zápas i plynulý pohyb, džúdó, karate... to všechno má i ten zápas i ten plynulý pohyb a přesto hodnotíš JBU jako bez zápasu a trhaně. Myslím, že si neobjektivní, ale to si těžko připustíš. Jen přemýšlej nad tím, kolik z JBU zabírá korjú budó, které je dle Tvého mínění "trhané" a bez "zápasu". Jedná se opravdu o malý zlomek toho všeho :)

ukropcany píše:- no a čo sa týka obete, tak v tom mám opäť jasno, jasné, že cestovať niekam stovky/tisíce kilometrov je tiež obeť, ale byť tam preč furt je hádam kapánek iné, nie? Bez ohľadu na to, že jedno i druhé považujem pre bežného smrteľníka s bežnými motívmi za... povedzme neopodstatnené... ale nemám s tým problém...

Mno a já zase (třeba) považuju za neopodstatněné něco úplně jiného a smekám před každým, kdo zvedne zadek, aby se jel někam učit. Na druhou stranu, nekomentuju to, když to někdo nedělá.

- - - - - - - - - - - -

Jinak myslím, že Picard nebo pucmaz to napsali podobně.

2Luen

Nerad bych pokračoval v nějakém flejmu, ale k Tvému postu z 18. října 07, 20:11

odkaz

Nikdo se neasijským BU nepošklebuje, ale tak nějak nechápu, proč vůbec reagovat na hlášky o ubožácích, chcípácích, podvodnících, nemehlech a shitech. Jsi to přece Ty, který se brání "stádnosti" a "slepotě". Proč tedy máme mít stejné kritérium ke zhodnocení kvality, jako máš Ty?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 8:50

2ukropčány

No jasně, pro Tebe je to totéž. A v tom je IMHO dost podstatný rozdíl. Čím dál víc se mi zdá, že si představuješ nějaké unifikované bojové něco, co bude všem a vždycky fungovat... Já nevím. My si (někteří) zakládáme na jedinečnosti toho, či onoho oboru. (Nechci být mistr všech BU, ale mistr právě toho svého oboru.) Džúdó je džúdó a ne zápas, podobně jako sumó je sumó a ne zápas, a třeba (vem mě za to čert) aikidó je aikidó a ne zápas :) Karate je karate a ne "MT", Kendó je kendó a ne šerm, páč třeba v kendó (tom "sparringovém") se smí/nesmí jen něco a něco nelze provést jinak než se šinaiem a něco prostě se šinaiem neuděláš. Právě proto jsou lidi, kteří kendó nemusí, protože má dost omezující pravidla (mimochodem, není to to, co kritizují lidé třeba na džúdó nebo karate?). A ona to není chyba kendó, ale omezení, které umožňuje provádění pouze nějakých technik velmi specifickým způsobem... A teď a to Tě může překvapit, kendisti většinou velmi ctí ty nesparringové "kendó" disciplíny. Rozuměj staré budó. Protože ví ;)

(Kupříkladu běžnej kendista nejen, že neumí automaticky iaidó nebo nějaké staré kendžucu, ale často se s tím dost potýká, když už se s tím náhodou setká.)

Další věc je ta "rychlost" naučení se. Jasně, v minulosti možná šlo o to, naučit se rychle "podřezávat" protivníky, ale dneska jde o tu přesnou techniku, o maximální zvládnutí té techniky a k tomu se používá trochu jinej postup než:

"takhle se bodá, takhle se vpichuje, dvakrát si to zkus a teď běž a dostaň jich co nejvíc"

Právě proto je všem těm lidem, který Ti oponují nějaká rychlost u šourku, páč ten obor se MÁ studovat dlouho a nikomu to nevadí... Tedy nikomu, kdo se tomu věnuje.

Myslím, že o kousek jinde psal pucmaz o "ideální technice" - to je v našem oboru totéž, řekl bych. A vzhledem k široké škále těch technik a snaze mít ideální všechny ty techniky, to zabírá dost času. Další věc je, že lidi dneska cvičí dvakrát, třikrát týdně, takže to ten čas ještě násobí 8)

(A to je jejich volba, nikoliv chyba.)

Stručně řečeno, metodika, která se používá v našem oboru, nebo řekněme v japonských budó, je pro dosažení ideálu, tedy kvalitní techniky, mistrovství v tomto oboru, ideální. A pochopitelně stále platí to, co jsem napsal dříve. ®ádná jednotná metodika pro všechny japonské disicplíny NEEXISTUJE.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 24. říj, 2007 9:11

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:10, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 9:17

Patriku, nezlob se, ale tvuj pohled presne popisuje to proc hodne lidi nerespektuje bojova umeni a styly. Kdyz necemu rikas bojove umeni tak by tam melo jit o funkcnost a preziti toho kdo to studuje ne? Vsechno ostatni je druhorade.
To co jsi tu napsal, degraduje to co cvičiš na něco mezi gymnastikou a scenickym tancem.
Ukropcanyho pohled na vec mi pripada mnohem tradicnejsi nez ten tvuj. V boji jde hlavne o to jestli to bude fungovat nebo ne a v tom ma pravdu.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 9:23

NAIA píše:Patriku, nezlob se, ale tvuj pohled presne popisuje to proc hodne lidi nerespektuje bojova umeni a styly. Kdyz necemu rikas bojove umeni tak by tam melo jit o funkcnost a preziti toho kdo to studuje ne? Vsechno ostatni je druhorade.
To co jsi tu napsal, degraduje to co cvičiš na něco mezi gymnastikou a scenickym tancem.
Ukropcanyho pohled na vec mi pripada mnohem tradicnejsi nez ten tvuj. V boji jde hlavne o to jestli to bude fungovat nebo ne a v tom ma pravdu.

ehm... nevím jestli sis toho všiml, vypadá to že ne... patrik píše o ozbrojených japonských bu. můžeš mi prstem ukázat na JEDINÉHO člověka, který nějakou z disciplín, o kterých patrik psal, cvičí proto, aby ji používal v boji? někdo kdo nosí u sebe denně daišó nebo yari, a pokud očekává perný den tak se navléká do zbroje?
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 9:25

NAIA píše:Patriku, nezlob se, ale tvuj pohled presne popisuje to proc hodne lidi nerespektuje bojova umeni a styly. Kdyz necemu rikas bojove umeni tak by tam melo jit o funkcnost a preziti toho kdo to studuje ne? Vsechno ostatni je druhorade.

Pochopitelně jde o funkčnost. I u nás v první řadě musí technika fungovat, od první chvíle se každá technika učí tak, aby fungovala. Necvičí se tak, aby "nefungovala". Nevím, zda jsem napsal, že má být technika nefunkční... nějak to tam ne a ne najít :)

Seknutí mečem má být funkční, má fungovat, bouchnutí holí má fungovat... jsem trochu zmatený, kde vidíš, že píšu, že to cvičíme tak, aby to nefungovalo.

Patrik

EDIT, přesně jak napsal ingwe. Cvičení s mečem, ne streetfight.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 9:33

To jsi nepsal, ze technika nema byt funkci to urcite ne.
Ale vyjmenoval jsi mnoho duvodu proc cvicit to ci ono, ale preziti v boji jsem tam nenasel a cekal bych to jako prvni (mnohdy jediny) duvod proc to ci ono cvicit. A kdyz se stejnou myslenkou prisel Ukropcany tak jsi s ni nesouhlasil.

Me je to celkem jedno, ale chci se zeptat. Kdyz delate bojovy stal (serm ve tvem pripade) jak si udrzite "bojoveho ducha" pri treninku kdyz v tom vidite meditaci, rozvoj osobnosti a ty dalsi super veci. Mysls si ze by tvuj styl prezil do dneska, kdyby samurajove cvicili prevazne pro tyto "druhorade" aspekty boje?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 9:38

ingwe píše:

ehm... nevím jestli sis toho všiml, vypadá to že ne... patrik píše o ozbrojených japonských bu. můžeš mi prstem ukázat na JEDINÉHO člověka, který nějakou z disciplín, o kterých patrik psal, cvičí proto, aby ji používal v boji? někdo kdo nosí u sebe denně daišó nebo yari, a pokud očekává perný den tak se navléká do zbroje?

Ja s tebou naprostou souhlasim. A ted mi dej duvod proc to teda nenazvat scenickym tancem. Kdyz to nikdo nedela kvuli boji?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 9:38

NAIA píše:Me je to celkem jedno, ale chci se zeptat. Kdyz delate bojovy stal (serm ve tvem pripade) jak si udrzite "bojoveho ducha" pri treninku kdyz v tom vidite meditaci, rozvoj osobnosti a ty dalsi super veci. Mysls si ze by tvuj styl prezil do dneska, kdyby samurajove cvicili prevazne pro tyto "druhorade" aspekty boje?

Kde jsem napsal něco o meditaci, bože. NAIA, prosím zkus si to cvičení a třeba tam bojového ducha najdeš. Já tu přece nebudu písmenkama vysvětlovat, jak probíhá náš trénink, jak moc, nebo málo do sebe tlučeme, nebo, co děláme. To fakticky nedám.

Zjednodušeně... Tlučeme do sebe, sekáme, odrážíme, blokujeme, kryjeme, vyhýbáme se sekům apod. Nemáme gumové ani průžné zbraně, ani chrániče, a tak máme svojí metodiku, stejnou, jako měli tihle "samurajové", když už o nich píšeš.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne stř 24. říj, 2007 9:39, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 9:39

NAIA píše:...
kdyz v tom vidite meditaci, rozvoj osobnosti a ty dalsi super veci.

tohle napsal kdo a kde? citaci pls...

kdyby samurajove cvicili prevazne pro tyto "druhorade" aspekty boje?

samurajům to zachraňovalo život. nám ne. kapiš ten rozdíl? není to o funkčnosti techniky nebo dokonalosti metodiky.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 9:47

patrik píše:...
Další věc je ta "rychlost" naučení se. Jasně, v minulosti možná šlo o to, naučit se rychle "podřezávat" protivníky, ale dneska jde o tu přesnou techniku, o maximální zvládnutí té techniky a k tomu se používá trochu jinej postup než:

"takhle se bodá, takhle se vpichuje, dvakrát si to zkus a teď běž a dostaň jich co nejvíc"

Právě proto je všem těm lidem, který Ti oponují nějaká rychlost u šourku, páč ten obor se MÁ studovat dlouho a nikomu to nevadí... Tedy nikomu, kdo se tomu věnuje.
...
Patrik

Myslel jsem treba toto. Je mozne ze jsem to jen spatne pochopil, ale nemuzu tady v tom najit nic moc bojoveho. Podivej muj nazor je ten ze kdyz se sanzim cvicit nejake tradicni umeni tak je dobre to prevzit se vsim vsudy. Ale z toho co je psane nahore mi pripada ze se tam vytraci ten bojovy aspekt.

Jen si predstav to ze by te naverbovali do armady a poslali te do valky s tim ze veci co budes potrebovat na bojisti ti zacou fungovat za 15 let?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 9:50

ingwe píše:
kdyz v tom vidite meditaci, rozvoj osobnosti a ty dalsi super veci.

tohle napsal kdo a kde? citaci pls...

kdyby samurajove cvicili prevazne pro tyto "druhorade" aspekty boje?

samurajům to zachraňovalo život. nám ne. kapiš ten rozdíl? není to o funkčnosti techniky nebo dokonalosti metodiky.

No ja myslim ze ten rozdil chapu. Tak proto bych chtel vedet jestli je to jeste bojove umeni nebo jen gymnastika s mecem.

Vis kluci co delaji treba Filipiny atd nemaji problem s tim ze na treninku cvici s macetami, ale hned dodaji ze to jsou schopni pouzit na ulici kdyz capnou nejakou improvizovanou zbran. Jak dopadnou to uz je jedno, ale diky tomu je vnimam jako bojove umeni.

Vy mi tu pisete ze to nedelate kvuli ubraneni se a boji. A kdyz se teda zeptam proc tomu rikate "bojove umeni" tak mi zase tvrdite ze to je boj... tak nevim
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 9:54

Ja s tebou naprostou souhlasim. A ted mi dej duvod proc to teda nenazvat scenickym tancem. Kdyz to nikdo nedela kvuli boji?

ten ti asi nedám, pokud to vidíš tak, že (bojové) umění, které se nepoužívá k zabíjení, se nesmí nazvat bojové. v podstatě máš pravdu. není opravdový boj=není bojové umění. Takže voják, který se učí bojové střelbě, ale kvůli nedostatku konfliktů ani jednou za život nezabije člověka, nedělá bojovou střelbu ale scénickou střelbu. logické, naprostý souhlas :wink:

klidně si to nazývej jak chceš, nebudu ti to vymlouvat prtotože z určitého úhlu pohledu máš pravdu. přesto lidé, kteří cvičí to co já, mají své důvody. nadhodím ti jen pár nápadů - jap. bu jsou hodně o tradici. snažíme se cvičit to, co cvičili buši v minulosti, pokudmožno v co nejméně změněné podobě. když to tehdy bylo bojové umění, používalo se v boji, vymysleli ho lidé, kteří měli nespočet bojových zkušeností, a my to cvičíme neříkám přesně jako oni, ale snažíme se o maximální kopírování, proč to není bojové umění?
můžeš to smést ze stolu tím, že to jen okecávám, bez problému, asi s tím nic nenadělám, nezabíjíme mečem/holí/kopím a nepředpokládám že někdy budem.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 9:54

NAIA píše:Myslel jsem treba toto. Je mozne ze jsem to jen spatne pochopil, ale nemuzu tady v tom najit nic moc bojoveho. Podivej muj nazor je ten ze kdyz se sanzim cvicit nejake tradicni umeni tak je dobre to prevzit se vsim vsudy. Ale z toho co je psane nahore mi pripada ze se tam vytraci ten bojovy aspekt.

Jen si predstav to ze by te naverbovali do armady a poslali te do valky s tim ze veci co budes potrebovat na bojisti ti zacou fungovat za 15 let?

©mankote, přece o tom mluvím. Nejde o to DNES, rozuměj 24.10.2007 umět bojovat rychle s mečem, s dlouhou holí. Ale učíme se to. V 16. století se zase zřejmě hromadně nevěnovali nácviku všeho, co škola obsahovala, ale taky tu školu neovládali. Uměli bouchnout holí, seknout mečem... jeden dva pohyby... Který drilovali dokud mohli... pochybuji, že vůbec tohle. A těm kompletním osnovám se věnovali jen ti, kteří si to mohli dovolit (časově, finančně, sociálně). Až mě dnes naverbujou do armády, daj mi pušku a řeknou mi "támhle se koukej a až tam uvidíš, nějakou palici, tak to zmáčkneš".

Tohle téma přeci není o tom "proč cvičíme" ale o tom, zda funguje určitá metodika, nebo původně, jak se pozná dobrej učitel.

Bouchnout holí, nebo seknout mečem se naučíš taky "hned"... ale stejně jako není a nikdy nebyla zaručená nějaká dlouhodobá životnost nějakého vojáka, ani těm "samurajům" nikdo nezaručil, že umí bojovat.

Nezlob se NAIA, ale tohle už jsme IMHO spolu probírali a tímto, bych to pls ukončil. Je to úplně od věci.

Patrik

P.S.
Ani kendisti, nebo (japonský) čambara sportsmeni necvičí proto, aby se uměli poprat mečem, přestože mají "sparring" a bez urážky užší osnovy. V tom se ty disciplíny naprosto neodlišují.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 9:57

NAIA píše:No ja myslim ze ten rozdil chapu. Tak proto bych chtel vedet jestli je to jeste bojove umeni nebo jen gymnastika s mecem.

Tak si třeba mysli, že je to gymnastika a budeš mít klid. Bez urážky.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 10:00

ingwe píše:ten ti asi nedám, pokud to vidíš tak, že (bojové) umění, které se nepoužívá k zabíjení, se nesmí nazvat bojové. v podstatě máš pravdu. není opravdový boj=není bojové umění. Takže voják, který se učí bojové střelbě, ale kvůli nedostatku konfliktů ani jednou za život nezabije člověka, nedělá bojovou střelbu ale scénickou střelbu. logické, naprostý souhlas

Anebo tak :idea:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 10:03

Vis kluci co delaji treba Filipiny atd nemaji problem s tim ze na treninku cvici s macetami, ale hned dodaji ze to jsou schopni pouzit na ulici kdyz capnou nejakou improvizovanou zbran. Jak dopadnou to uz je jedno, ale diky tomu je vnimam jako bojove umeni.
...

a tady někdo řekl, že nejsme schopní použít naše zkušenosti z ozbrojených jap. bu s improvizovanou zbraní na ulici? nevšiml jsem si. to že někdo napíše, že sebeobrana není hlavní důvod proč cvičí to či ono, ještě přece neznamená, že by mu to v krizi nepomohlo.
a jestli je ti navíc jedno, jak člověk na té ulici dopadne, jak jsi napsal, pak nevidím důvod, proč filipínské ozbrojené bu nazývat, a japonské nenazývat, "bojovým uměním".
jen proto že jeden cosi řekne a druhý ne? šmankote to je mi měřítko...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně