pavela píše:No já teda nevim, ale jsem propagátorem myšlenky, že všechna BU mají JEDEn stejný principAle jak jsi mluvil o tom prolínání stylů, to BYLA pravda ve staré Číně, kdy byly ty styly tajný a rodinný, takže jeden o druhym zpravidla nevěděl do té doby než se porvali a pak taky ne protože většinou jednoho odnesli.... Poledních 100 let už nejsou v BU žádná tajemství, všechno se rozkecalo a přišlo se na to, že vlastně ty styly mají v praxi ten samý výsledek (technicky) a že na technice vůbec nezáleží, je to jenom prostředek k dosažení cíle. Nezápasí techniky, nýbrž lidi. Teď je to krásně vidět na těch zápasech napříč stylama v CCTV4, i když dělají různý styly, perou se technicky v podstatě stejně. je to furt to samý, rány, kopy judo, nic co by vyžadovalo nějaké "chybějící" techniky...
To mas pravdu, jen mi prijde, ze aspon tady v Cechach si kazdy hraje na svem pisecku, kazdy si strezi to svoje "tajemstvi" jako by to bylo neco neskutecne prevratneho (viz Missing link) a nechce prilis poradat open seminare nebo dokonce povolit, aby si s nimi clovek sem tam zacvicil bez toho, aby musel upsat dusi. A pritom, jak jsi rikal - stejne se to rozkeca - skoly, ktere si hraji na top secret nakonec skonci s par studenty, protoze jednak nikdo nepoleze nekam, o cem se moc nevi (a navic v drtive vetsine jsou drazi a uctuji si za kazdy prd) a druhak v boji s ostatnimi skolami neobstoji, protoze nebudou tusit, co mohou ocekavat. Asi jsem divnej, ale pripada mi, ze poradat otevrene seminare, delit se o poznatky, apod. pomaha nejen vylepsit si vlastnim styl, ale take ziskat nove studenty do svych rad. Aspon takove pristupy maji skoly, ktere vznikly v poslednich nekolika desetiletich (osobne vim o BJJ, KFM, atd.)
A navic....aspon muj dojem...mam dojem, ze takto se chovaji hlavne CBU a jejich odnoze. Nestalo se mi, ze bych nemohl prijit na aikido, kendo, karate, judo, FMA a kdovi co jeste a ze by me hned nutili premalovavat znacku....Ale to jsem asi odbocil...jak tak koukam. Presto si myslim, ze je to take dulezity topic