Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Shrek » sob 27. říj, 2007 11:01

Do BBC urco zajdu :)
Shrek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DrGlock » sob 03. lis, 2007 22:12

patrik píše:2DrGlock

Myslíš, že počmárat někoho fixou nebo ho majznout molitanem po hlavě je totéž, jako seknout mečem? Tedy typicky seknout japonským mečem? Tohle Ti "mistři" co 50 let nevystrčili hlavu z dódžó zřejmě cvičí, a tak se nebudou srovnávat s nějakým molitanem, nebo fixama. Páč to je úplně jiný obor... ani lepší, ani horší, je to prostě něco jiného. (Btw existuje i molitanový japonský šerm, ale žádnou techniku JPN šermu tam nenajdeš, páč ten nafukovací meč, co si vymysleli, chrániče, co používaj, to všechno funguje úplně jinak.)

Chápu to správně tak, že se ti mistři do sebe opravdu sekají mečem a jen si na to nehrajou? Jestli jo, tak mají můj respekt. Ale to dojo, ze kterého 50 let nevystrčili hlavu, se asi jmenuje kriminál. A asi na tom něco bude, protože se říká, že všichni mistři boje s nožem "sedí" a u mistrů boje s mečem to bude fungovat obdobně.

patrik píše:Jinak, kolik mistrů, co 50 let nevystrčili hlavu si potkal?

Kolik z nich Tě přesvědčovalo, že nedělaj balet, ale bojové umění a jsou lepší než mladý kluci, co si obalej bokken molitanem?

Tady jde o něco jiného. Dejme tomu, že tě v blízké době čeká souboj na život a na smrt s ostrými meči. Vůbec nic neumíš. Za kým se půjdeš učit? Za někým, kdo tvrdí, že je mistr v boji s mečem, ale nikdy s mečem nebojoval, nebo za někým, kdo v soubojích dřevěnými klacky porazil spoustu zkušených bojovníků?

Když mohl bokenem nebo osekaným pádlem porážet jiné šermíře Miyamoto Musashi, proč by to nemohli dělat šermíři i dnes?
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » sob 03. lis, 2007 22:39

DrGlock píše:.. protože se říká, že všichni mistři boje s nožem "sedí"..
nevím proč by měl bejt ten kdo někoho killne považovanej za mistra ? to že má praxi v zabíjení neznamená, že něco umí a nebo že to umí naučit. Pro někoho tady je pach krve asi velmi lákavý :? :wink: protože považovat pošuky z krimu za sedící "mistry"... :?

DrGlock píše:.. nebo za někým, kdo v soubojích dřevěnými klacky porazil spoustu zkušených bojovníků..
nevím co si představuješ pod pojmem soubeje s klacky, ale nezapomeň, že to všechno jsou pořád a jen a pouze tréninkové zápasy i když je to třeba s minimem chráničů. Fight se zbraněmi má trochu jiné zákonitosti oproti normálnímu pěstnímu boji. Jeho hlavním účelem je co nejrychleji zabít a nebít sám ohrožen. Takže souboje s klacky maj k reálu stejně blízko jako má paintball k pudové střelbě. Není to špatné, ale lidi od paintballu mají určitě spoustu divných reflexů který by je mohli stát v reálu život. S Glockem taky nejde jen tak testovat co a kdo je lepší. Prostě musíš mít dobré postupy, učitele, vlastní názor a vytrvalost. Když to máš tak killer instinkt si můžeš vypěstovat i na papírovejch terčích a nemusíš přece kvůli tomu lovit lidi. :lol:
V zásadě chápu o co ti asi jde, ale fakt vždycky záleží na tom konkrétním člověku jestli svoje řemeslo umí nebo ne. Jak se k němu dopracoval to už je celkem jedno. Tohle je na dost delší debatu, ale myslím že když budeš koukat na chladné zbraně - meče,nože, teleskopy atd. stejně jako na trénink s střelnými zbraněmi tak je to dobrej pohled. Ty dovednosti se prostě v tomhle musí získat jinak než za pomocí mrtvých nepřátel :lol:-střelnicí,drilama,cvičnými souboji, paintballem atd. Nakonec v tom jednom okamžiku tvého života se to vše projeví jak vlastně jsi dobrej...buď uspěješ=přežiješ a nebo se jdeš válet do Valhaly :lol: Nepřeceňuj a neupředňostňuj určité tréninkové postupy-souboje před tím ostatním, podle mě není to až tak důležité, spíš to dělá dobře egu :wink: a možná se tím člověk i víc motivuje do dalšího cvičení těch méně akčních věcí 8)
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » sob 03. lis, 2007 23:43

BuFF píše:...Ty dovednosti se prostě v tomhle musí získat jinak než za pomocí mrtvých nepřátel :lol:-střelnicí,drilama,cvičnými souboji, paintballem atd. Nakonec v tom jednom okamžiku tvého života se to vše projeví jak vlastně jsi dobrej...

Přesně o tom mluvím, jen s meči to není střelnice, paintball, atp., ale jsou to dřevárny, sparringy v protiúderových oblecích, atp.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 04. lis, 2007 7:30

2 DrGlock

Myslím, že jsem Ti jasně napsal, že jsou to zcela odlišné disciplíny, že to nejde srovnávat. Jestli nepochopíš tohle, nepochopíš zřejmě cokoliv, co k tomu napíšu... a ani to není nutné.

Mimoto jsem Ti napsal konkrétní otázky. Neodpověděl si na žádnou. Je mi líto, ale takhle se opravdu nic nedozvíš, páč reagovat znovu na stejné argumenty nějak nezvládnu. Prostě si to, co jsem napsal můžeš přečíst znovu.

Patrik

P.S.
Jen bych dodal jedinou informaci:
Nikdo Tě nenutí k tomu, abys tyhle věci cvičil, nebo jim dokonce důvěřoval.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 04. lis, 2007 9:04

Dobře, tady jsou:

patrik píše:Myslíš, že počmárat někoho fixou nebo ho majznout molitanem po hlavě je totéž, jako seknout mečem? Tedy typicky seknout japonským mečem?

Myslím si že to není totéž, protože mečem mu způsobíš zranění neslučitelná s životem, zatím co molitan přežije. Když bojuješ tak, jako by zásah molitanem byl zásah mečem a přesvědčíš o tom svou mysl, pak v tom v jiných ohledech není rozdíl. Pokud se jedná o trénink nebo nácvik boje, nemusíš ho pokaždé zabít, abys měl jistotu, že to funguje.

Kolik z nich Tě přesvědčovalo, že nedělaj balet, ale bojové umění a jsou lepší než mladý kluci, co si obalej bokken molitanem?

Nevím, nemají to napsáno na čele. ®ádný, ale kdybych pořádně začal cvičit boj mečem, rád bych jich potkal spoustu. Bylo to přirovnání, které doufám bylo správně pochopeno tak, že ten mistr je někdo, kdo jen cvičí nějaké pohyby, má je mistrovsky zvládnuté, ale jen věří, že jsou použitelné v boji. Zatím co ti kluci cvičí boj a bojují, a i když třeba nemají dokonalé pohyby, vědí co v boji funguje a mají to vyzkoušené.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 04. lis, 2007 9:18

DrGlock píše:Dobře, tady jsou:

patrik píše:Myslíš, že počmárat někoho fixou nebo ho majznout molitanem po hlavě je totéž, jako seknout mečem? Tedy typicky seknout japonským mečem?

Myslím si že to není totéž, protože mečem mu způsobíš zranění neslučitelná s životem, zatím co molitan přežije. Když bojuješ tak, jako by zásah molitanem byl zásah mečem a přesvědčíš o tom svou mysl, pak v tom v jiných ohledech není rozdíl. Pokud se jedná o trénink nebo nácvik boje, nemusíš ho pokaždé zabít, abys měl jistotu, že to funguje.

Mno a o tom tu mluvíme, pro Tebe je "důkaz" že něco funguje, když někdo do někoho praští molitanem, nebo počmárá fixou. Pro nás je to třeba v tom, že sek je provedený s maximální přesností a v dobrém kontextu. Tedy nikoliv, že se tluče (dřevěným) mečem, ale že se provádí sek tak, jak funguje sekání mečem. Tedy na obou stranách stojí někdo, kdo tohle ovládá nebo studuje.

Metoda, která se k tomu používá je kata (představuj si pod tím, co chceš, dokud to necvičíš, stejně je to jen představa), která se cvičí na sundome, tj lit. "zastavení na 1 sun". Právě protože to prostě jinak, bezpečněji nejde.

Také na trénincích nikoho nezabíjíme a přesto máme "jistotu", že to funguje. Otázka ale je, zda to "fungování" je totéž pro Tebe a totéž třeba pro mně. Já osobně se nechystám na život po "nukleární katastrofě" kdy vyhraje ten, co se dokáže nejlíp prát holýma rukama nebo holí ;)

Je to jako třeba (možná a jen z mého pohledu) studium latiny... Ten jazyk taky funguje, ale neřekl bych, že se s ním lidi běžně domluví, ačkoliv ho ovládají.

Jinak, psal jsem že existuje i molitanový šerm, jmenuje se čanbara sport ale nemá vůbec nic z toho, co bych označil za JPN šerm. Taky jsou kontaktní staré školy (používají fukuro šinai) anebo kendó... U všech je společné to, že jsou velmi omezené - technicky, pohybově, nevím. To už jsem psal výš. Je to prostě jedna z metod, to je vše. Jedna z několika metod a to je jasné i uvnitř těch škol (vyjma čanbary) maj i ony katy jako hlavní pomůcku pro trénink.

DrGlock píše:

Nevím, nemají to napsáno na čele. ®ádný, ale kdybych pořádně začal cvičit boj mečem, rád bych jich potkal spoustu. Bylo to přirovnání, které doufám bylo správně pochopeno tak, že ten mistr je někdo, kdo jen cvičí nějaké pohyby, má je mistrovsky zvládnuté, ale jen věří, že jsou použitelné v boji. Zatím co ti kluci cvičí boj a bojují, a i když třeba nemají dokonalé pohyby, vědí co v boji funguje a mají to vyzkoušené.

Zdůraznil bych tedy:

®ádný, ale kdybych pořádně začal cvičit boj mečem, rád bych jich potkal spoustu.

Tak, co Tě překvapuje na tom, že tyhle lidi potkáváme a těmhle lidem věříme, že jim ta technika funguje. Myslíš, že jsme hlupáci, co si nechaj vymývat mozek "bez důkazů." Jenže ty důkazy prostě vypadaj jinak, než si představuješ a to je IMHO prostě tím, že děláš úplně jinou disciplínu. A jsem zase zpátky na začátku.

Já furt nechápu že je tak těžké porozumět tomu oddělení světa v dódžó od té nebezpečné džungle venku, co Tě tak děsí ;)

Tímto bych si dovolil skončit, páč je neděle a já jdu odpočívat ;)

Patrik
Naposledy upravil patrik dne ned 04. lis, 2007 10:56, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 10:36

DrGlock píše:Zatím co ti kluci cvičí boj a bojují, a i když třeba nemají dokonalé pohyby, vědí co v boji funguje a mají to vyzkoušené.

Vědí co v boji funguje? Ne, vědí co v MOLITANOVÉM boji funguje. Tvá jistota že takto se dají nabýt zkušenosti pro boj ostým železem mně ukrutánsky udivuje.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » ned 04. lis, 2007 11:03

O japonském šermu toho moc nevím.Myslím,že Glockovi jde o to že v "molitanovém" šermu se útok provádí reálnou rychlostí.Kdybyste cvičili s železem nebo i dřevem reálně a ne zpomaleně, máte slušnou spotřebu sparingpartnerů.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BuFF » ned 04. lis, 2007 11:12

patrik píše:...věříme, že jim ta technika funguje. Myslíš, že jsme hlupáci, co si nechaj vymývat mozek "bez důkazů." Jenže ty důkazy prostě vypadaj jinak, než si představuješ a ....
Tohle je možná ten problém vašeho vzájemného nedorozumění, zkus tedy blíž specifikovat ty důkazy na základě kterých máš tu svojí jistotu. DrGlock ty svoje "důkazy" již celkem jasně prezentoval - úspěch ve cvičným souboji je pro něj důkazem funkčnosti. Jakej důkaz máte u vás. Neber to osobně, ale i mě tohle zajímá, jaké důkazy tě vlastně přesvědčily k tvým tvrzením.

patrik píše:...Já furt nechápu že je tak těžké porozumět tomu oddělení světa v dódžó od té nebezpečné džungle venku, co Tě tak děsí ;)
myslím si, že při jízdě autem používáš bezpečnostní pásy, při horolezectví se jistíš lanem, při jízdě na kole používáš helmu atd. atd. není to přece o strachu z "džungle" okolo nás, ale spíš o rozumném přístupu k okolnímu světu. Předcházet nebezpečí v rozumné míře je spíš projevem inteligence. A když používám nějaké bezpečnostní pojistky, tak se člověk přirozeně zajímá o jejich kvalitu či nekvalitu. Auta mají svoje crash testy bojová umění maj zase Pride :lol: Nebezpečí je stále všude, jen ho někdo vnímá víc a někdo míň. V džungli žijeme a do dojo se utíkáme občas uklidnit a zrelaxovat.
ingwe píše:...Vědí co v boji funguje? Ne, vědí co v MOLITANOVÉM boji funguje...
např timing funguje s čímkoliv pořád stejně, síla taky, preciznost to samé. Samozřejmě molitanové souboje jsou pro děti co si hrajou na rytíře, ale když má někdo dovednosti, projeví se i v tom molitanovém blbnutí. Dobrej fotbalista je dobrej i s tenisákem. :wink:

Jsme tady ale asi dost OT, možná by se to vlákno mohlo rozdělit a jinak pojmenovat.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 04. lis, 2007 11:20

BuFF píše:
patrik píše:...věříme, že jim ta technika funguje. Myslíš, že jsme hlupáci, co si nechaj vymývat mozek "bez důkazů." Jenže ty důkazy prostě vypadaj jinak, než si představuješ a ....
Tohle je možná ten problém vašeho vzájemného nedorozumění, zkus tedy blíž specifikovat ty důkazy na základě kterých máš tu svojí jistotu. DrGlock ty svoje "důkazy" již celkem jasně prezentoval - úspěch ve cvičným souboji je pro něj důkazem funkčnosti. Jakej důkaz máte u vás. Neber to osobně, ale i mě tohle zajímá, jaké důkazy tě vlastně přesvědčily k tvým tvrzením.

Ale proč, proč mám někoho přesvědčovat? Nějak tomu nerozumím?
Chceš nějaký video? Projdi si topic korjú klipy... jestli Ti to k něčemu bude (IMHO ne). Chceš faktickou zkušenost? Běž cvičit a čekej, třeba sám zjistíš, jak to je... a nebo ne.

Ty "důkazy" jsou dostatečné pro mě. Já jsem s tím spokojený a nemám problém s tím, že to někdo nevidí.

Já nedělám Glockovu ani Tvojí disciplínu a ani to nemám v plánu, nesnažím se tě nikam přetáhnout, ani jeho. Už jsem napsal výš Naiovi, chceš si myslet, že to nefunguje, tak si to mysli.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 04. lis, 2007 11:26

patrik píše:Už jsem napsal výš Naiovi, chceš si myslet, že to nefunguje, tak si to mysli.Patrik
Je tu pomerne casty jev, ze lide se ptaji a rikaji, ze je cosi uprimne zajima a pritom je oboum stranam dopredu jasne, ze se slovy stejne nenechaji presvedcit.

Jsou to proste lide, kteri i ve svych prispevcich pisou, ze je pro ne dukazem a meritkem kvality uspech ve sparringu. V pomereni. Takovi lide ti patriku neporozumi ani kdyby ses rozkrajel. Vypada to, ze neco uznaji teprve az kdyz lezi na zemi a placaji bolesti. To jsou pak ale tezky diskuze a je lepsi to zabalit a poradat jen ta setkani :lol:

EDIT: proto ja v tom obcas vidim spis z jejich strany takovou hru, mozna i trosku skodolibou provokaci a hledani prostoru, kde by mohli mezi radky napsat "kluci, ja jsem, na rozdil od vas, velkej borec, protoze se nebojim plnyho kontaktu" hehe.

Myslim, ze je tu i spousta jinych lidi, co se na trenincich taky bijou a nemaj vubec za potrebi to tu lidem, jako je patrik, neustale stavet na obdiv.
Naposledy upravil Gino dne ned 04. lis, 2007 11:44, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 04. lis, 2007 11:36

Hosobiki píše:
RBR píše:
Teď už ale dělám "jenom" Tenshin shoden katori shinto ryu.

Kde a u koho?

RBR

Výslech? :lol:

Brno, Petr Kopeček a Richard Bouda (mimochodem: berte to i jako doporučení :wink: )

Nikoli, zvědavost. Máš jako bydliště uvedenou Ostravu, tak jsem si myslel, že tam vznikl nějaký nový klub TSKSR, neboť jsem dosud neslyšel, že v O. něco podobného je.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 11:44

RBR píše:
Hosobiki píše:
RBR píše:
Teď už ale dělám "jenom" Tenshin shoden katori shinto ryu.

Kde a u koho?

RBR

Výslech? :lol:

Brno, Petr Kopeček a Richard Bouda (mimochodem: berte to i jako doporučení :wink: )

Nikoli, zvědavost. Máš jako bydliště uvedenou Ostravu, tak jsem si myslel, že tam vznikl nějaký nový klub TSKSR, neboť jsem dosud neslyšel, že v O. něco podobného je.

RBR

je to už absolutně mimo topic, ale tahle debata je taková skoro celá, tak co...

v ostravě už asi dva roky funguje studjní skupina TSKSR pod vedením Romana Pavlici. viz http://www.kenshinkan-dojo.com/kenjutsu.html
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » ned 04. lis, 2007 11:46

Argument s drevarnami je veskrze spatny. Jake "drevarny" se tu vlastne resi? Ty podle pravidel FAS? Ale no tak, snad dobre vime ze tam jde v prvni rade o bezpecnost a vzdycky to tak bude. Muzeme tu debatovat o tom zda se utok provadi "plnou rychlosti", ale jakym zpusobem a na jake zasahove plochy? To je tu snad nekdo vazne presvedcen o tom, ze pujde-li do toho zminovaneho realneho souboje s ostrymi meci, tak souper nebude bodat nebo sekat na hlavu? Dukazem omezenosti organizatoru budiz napriklad zarazeni kopi, coby naopak ciste bodne zbrane. To lze akceptovat mozna v radovkach, kdy neni prirozene prostor pro provadeni nejakych slozitejsich technik, ale jinak naprosta hloupost. Neb kopi je pro me osobne vsechno, jen ne vyhradne bodna zbran. Takze i pokud bojuje nekdo na drevarne proti souperi s kopim, ktery jede techniku ala "sici stroj" (neb mu chudakovi vlastne nezbyva nic jineho a take asi nic jineho vetsinou neumi), tak je vyborne ze je to mozna v te plne rychlosti, ale to je asi tak vse co mu to da. O skutecnem boji proti kopi ho to nenauci VUBEC NIC.

Me osobne je mnohem milejsi cvicit v plne rychlosti kata v kombinaci se rizenym sparringem, ktery je sice pomalejsi, ale provaden alespon se zbranemi ktere by na prumerne bitve ani neprosly vstupni kontrolou a ve kterem je obsazena i cela rada technik, ktere jsou jednoznacne proti pravidlum FAS (sekani na hlavu, na krk, atp). Protoze to jsou techniky pro likvidaci soupere, nikoliv hru - a nebudeme si namlouvat, ze drevarna nema byt v prvni rade prave tou hrou a zabavou na odreagovani! Krome toho se tak da naucit smysl pro odhad a vzdalenost - tedy kontrolovat zbran, coz je vec ktera spouste lidi na drevarnach chybi. Ja kdyz udelam chybu a nedokazu zbran kontrolovat natolik abych ji zastavil vcas pred dokoncenim techniky, tak muzu partnera dosti neprijemne zranit. A totez obracene. Pred cloveka co sermuje jen s molitanovou tyckou bych si takhle nikdy dobrovolne nestoupnul, kdyby mel v ruce "tvrdou" zbran, protoze by mi bylo jasne ze jeho navyky se neslucuji s moji (ostatne ani jeho) bezpecnosti.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » ned 04. lis, 2007 11:49

patrik píše:Ale proč, proč mám někoho přesvědčovat? ..... Ty "důkazy" jsou dostatečné pro mě. Já jsem s tím spokojený a nemám problém s tím, že to někdo nevidí...
nemusíš nikoho přesvědčovat, jen mě to osobně zajímalo, co je tím hybným momentem, že si člověk řekne: jo, tohle je ten důkaz vhodnej pro mě. DrGlock se prezentoval vcelku jasně, i když s ním nemusím třeba souhlasit tak jeho názor je dost srozumitelný. Proti tobě osobně nic nemáme ale pouze se obyčejně lidsky zájímám o tvé názorové postoje. Sám bych to asi ani po tobě nechtěl, ale když jsi napsal tohle
tak mě to jinak zajímá. Jen jsem trochu vstoupil do debaty, která je mě v zásadě volná a asi jsem doufal, že bude víc věcná a třeba se i něco dozvím. Myslel jsem, že na svůj jednoduchý dotaz můžu dostat nějakou srozumitelnou a normální odpověď bez zbytečné esoterické omáčky. :wink:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 04. lis, 2007 12:01

BuFF píše:nemusíš nikoho přesvědčovat, jen mě to osobně zajímalo, co je tím hybným momentem, že si člověk řekne je tohle je ten důkaz vhodnej pro mě.Dr Glock se prezentoval vcelku jasně, i když s ním nemusím třeba souhlasit tak jeho názor je dost srozumitelný. Proti tobě osobně nic nemáme ale pouze se obyčejně lidsky zájímám o tvé názorové postoje.

a

BuFF píše:Jen jsem trochu vstoupil do debaty, která je mě v zásadě volná a asi jsem doufal, že bude víc věcná a třeba se i něco dozvím. Myslel jsem, že na svůj jednoduchý dotaz můžu dostat nějakou srozumitelnou a normální odpověď bez zbytečné esoterické omáčky. :wink:

Já jsem Ti napsal, co máš udělat. Je to tak?

Nicméně: Gino se onehdá našeho cvičení účastnil, absolvoval jeden seminář a udělal si názor. Picard viděl pár našich ukázek a protože cvičí s JPN mečem, asi mu to taky "došlo". Víc lidí a tomhle serveru asi nenajdu. (Vlastně ještě LiPa, ale ten se této diskuze neúčastní.)

Tobě BuFFe jsem onehdá, v jiném topiku už vysvětloval, že na našem cvičení s mečem hodnotíme věci jako správné použití monouči, kakudo, kissaki etc. Tehdy to bylo v jiném kontextu, ale je to vlastně totéž. Jestliže si uvědomím, že tyhle věci v tom cvičení fungují, dávají smysl, jestliže to vyzkouším prostřednictvím tréniku, mě to stačí. Metody, které k tomu používáme jsem tu popsal. Nějak nevidím způsob jak to lépe vysvětlit tady a na fóru, kde proti sobě stojí boxeři, karatisti a kdovíco ještě.

Takže když Ti tady nedávám nějak uchopitelnou odpověď, protože to považuji za nemožné, tak z toho plyne co? ®e takovou odpověď dávat neumím a tedy se o to nebudu ani snažit.

Jestliže říkám (četl s to tady vůbec?), že cvičení, kterému se věnujeme my je na dýl, že to trvá mnohem dýl pochopit ho, předpokládáš, že tady a teď speciálně pro Tebe (nebo pro toho, kdo si řekne) to tady vyčaruju, jak instantní kafe?

Já mám poct, že se bavím s dětma, když se je snažím donutit, aby si po sobě uklidili :)

Patrik
Naposledy upravil patrik dne ned 04. lis, 2007 12:25, celkově upraveno 3
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 12:01

(nechce se mi hledat přesné citace,tolik času tomu obětovat nechci)

někdo tu psal něco o tom, že v molitanovém souboji funguje načasování stejně jako v reálném. k tomu bych chtěl doplnit toto: i v kata funguje načasování stejně. ba dokonce bych řekl, na základě svých zkušeností, že kata je především o načasování, učí nás načasování. poté co člověk zvládne postoje a techniky, což není zas tak složité, piluje právě načasování-furt dokola až do konce života(nebo cvičení)...

a k dřavárnám ve stylu FAS: já vidím jako největší nedostatek zakázané bodání. bodnutí je dle mně ta nejzákladnější technika, kterou by měl cvičit každý, kdo o sobě tvrdí že se učí používat meč. tohle těm chlapcům, kteří by jistě poráželi staříky co cvičí 50 let zavření v dódžó, chybí. proto, mimo jiné, odmítám dřevárnu jako simulaci šermu.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » ned 04. lis, 2007 12:23

2Patrik: hele, ještě jednou hned na úvod neber to osobně, nic proti tobě nemám. Videa jsem nějaký viděl, vím co asi děláte, ale mě fakt zajímal tvůj názor. To jsi nic předtím necvičil, viděl letáček začal chodit na to cvičení co děláš a protože ho děláš už dost dlouho jsi přesvědčenej=to je ten důkaz pro tebe?. A nebo jsi viděl mistra co dělá několikanásobně katu lépe jak ty= to je ten důkaz? Jenom mě zajímá jednochuchý impuls kterej tě přesvědčil a dal ti takové pevné postoje v názorech. Nebudu s ním polemizovat nebo ti ho vyvracet, je to tvoje věc ale snad to tady můžeš napsat když si s tím sám začal. Viděl jsi někoho máchat mečem, pak jsi viděl jeho rodokmen a zacvičil sis s ním a ufff už jsi přesvědčenej. Jo proč ne, ale to se jen domnívám z tvých náznaků a nerad bych si k tomu dělal nějakej názor když se třeba můžu mýlit. To co cvičíte, jak cvičíte atd. je podle mě v tomhle podružné, aspoň si to myslím, třeba to cvičení těch technik je pro tebe důkazem? fakt nevím. Psal jsi že :"... nejste hlupáci co si nechaj vymejvat mozek bez důkazů.." tak se obyčejně lidsky ptám co si mám pod tím vlastně představit. A prosím nepiš ty japonské názvy já vůbec netuším o co jde a nechci to googlovat. Snad si vystačíme s češtinou. A znovu opakuji nehádám se co je lepší nebo hezčí jen se ptám co je pro tebe osobně tím důkazem?? Myslím si že nejsem dítě, ani nechci rychokafe, spíš mě zajímá nahlédnout pod pokličku něčemu čemu nerozumím. Měl by jsi to brát jako vhodnou příležitost něco rozumně vysvětlit a ne jako útok na svojí osobu.

2Ingwe: v katě časuješ sám se sebou=proti sobě, se soupeřem musíš hledat příležitost a časování proti někomu kdo má hodně jinej záměr a to je podle mě určitě zásadní rozdíl. Samozřejmě když už jsi na fakticky vysoké úrovni, už toho soupeře/sparingpartnera ke zlepšení timingu nepotřebuješ a stačí ti ta kata, ale takovejch lidí moc není..
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 12:31

BuFF píše:...

2Ingwe: v katě časuješ sám se sebou=proti sobě, se soupeřem musíš hledat příležitost a časování proti někomu kdo má hodně jinej záměr a to je podle mě určitě zásadní rozdíl. Samozřejmě když už jsi na fakticky vysoké úrovni, už toho soupeře/sparingpartnera ke zlepšení timingu nepotřebuješ a stačí ti ta kata, ale takovejch lidí moc není..

nerozumíme si, já mluvím o katě cvičené ve dvojici.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně