ingwe píše:díky že jsi stočil pozornost diskutérů novým směrem, tomu říkám prospěšné oživení
to s tim bokkenem, šinajem a bógu zní velmi rozumně, nemám k tomu co říct, lidově řečeno mi spadla brada a po dlouhý době sem se zas zamyslel...

otázka ale je, proč se to spárování v kórjů (ve většině/v menšině? nevím, patrik by mohl) nepředalo až po dnešní generace učitelů. jak to vymizelo z osnov? resp. proč o tom není zmínka v písemnostech těch škol? (i když já to teda nečetl, to jen jedna bába povídala...)
co když bokken vzinkl ne pro bezpečnější sparring, ale pro bezpečnější cvičení kata? i když tenhle styl diskuze mi připomíná "co bylo dřív vejce nebo slepice"... nikdo nic nedokáže, nechám toho.
šinaj a bógu je jasný, tam byl sparring hlavním záměrem...
Myslím, že nikde není řečeno, že byl bokken vymyšlený pro bezpečný sparring. Jenom lidi, co nechápou, neviděli, neumí si představit, necvičí (nevím), automaticky předpokládají, že šlo o sparring, když se mluví o bezpečnosti při "cvičení" bojových umění. Je to pořád stejný problém, prostě si to ti lidé neumí představit, tyhle kumi kata.
A šinai, bógu - to vše je otázkou teprve 2. poloviny 18. století (!), a třeba katy z Vaší školy začaly vznikat už v 15. A to mluvíme o jedné školy - šinai a bógu se přece začalo šířit ještě mnohem později. Ale já osobně netvrdím, že se nespárovalo, asi by to bylo hloupé... jenže to IMHO nebyla cvičební pomůcka, ale vlastní iniciativa a nutnost. To spárování v 18. století údajně bylo spíš pro peníze

Taková šou pro diváky, co si zaplatěj.
Jinak staré školy, které mají "sparring" v osnovách, které používají třeba fukuro šinai, já nevím, viděl jsem to (maličko) a je to stejný "problém" jako kendó. Už to prostě není úplné, něco tomu chybí

spousta technik tomu chybí, protože ten "meč" prostě udělá něco jiného a ten člověk za ním se chová jinak.
Ideální srovnání viz na youtube od ID mekugi. Je tam na jedné enbukai srovnání sódžucu školy, která má šiai jako běžnou součást osnov (dokonce dříve než katy). Owari kan rjú sódžucu... docela zajímavé srovnání
Na druhou stranu, definujte sparring

Musí to být dvě minuty pobíhání kolem sebe anebo něco jako šinken šóbu... stojíš a čekáš, kdy je čas provést techniku, jak v akčním filmu od Kurosawy
Patrik