DrGlock píše:A v těch bitvách měli zpětnou vazbu v tom, co funguje a co ne. Prostě někdo něco udělal blbě a umřel, někdo jiný si toho všiml a řekl si: "Hmm, tak takhle to už radši dělat nebudem.". A nebo naopak se někomu něco hodně dobře fungovalo a zabil/porazil tím spoustu soupeřů a řekl si: "Tak to je dobrý, to by měli cvičit i ostatní."
ano, takhle přesně vznikly kata. nevidím důvod proč jim nevěřit. jak říká náš učitel... "samurajové nebyli blbci".
DrGlock píše:Třeba s policejními protiúderovými obleky lze i s tou třímetrovou tyčí bojovat hodně reálně a přitom bezpečně.
přesně tohle se s kopím cvičí. jari šiai, nebo tak nějak by se to dalo nazvat. zbroje na kendó a tyč s bambulkou na konci. přesto nevěřím, že to ti lidé cvičí s myšlenkou, že by to někdy potřebovali pro záchranu svého života, nebo ukončení života někoho jiného, ať už na ulici nebo v duelu. nevím jaké jsou jejich pohnutky cvičit. ale podle tvojí teorie to teda není bojové umění.
DrGlock píše:Spousta lidí cvičící s kopím, mečem a podobnými zbraněmi tvrdí, že by to dokázali aplikovat v sebeobraně třeba s klackem. Tak to musí fungovat i naopak - natrénovat to s klackem a pak to v boji (kdyby na něj došlo) aplikovat s mečem.
musí??? no když to říkáš ty, náčelníku, tak to tak určitě bude...
nic nemusí... praštit někoho klackem tak, aby ho to bolelo, není až tak technicky náročné. seknout někoho mečem tak, abys ten meč nezničil a dobře seknul, to chce nějakej ten kumšt. takže takovýhle obracení mi přijde totálně nesmyslný. běž to zkusit, a pak piš moudra prosím...
DrGlock píše:A já osobně věřím tomu, že metodiky tréninku bojových umění jsou hodně promakány, ale dokud si sám nezkusím, že já dokážu toho soupeře trefit a že ta technika funguje, tak je to jen nějaká víra, která s bojem může, ale nemusí mít nic společného.
tohle už tu taky bylo stokrát. to, že někoho při sparingu "trefíš", neznamená, že tu techniku provádíš správně. znamená to žes ho při sparingu trefil. nic víc, nic míň. správné provedení techniky ověříš jen v boji, který my nemáme. zaplaťpánbůh.
DrGlock píše:A především u těchto historických stylů, kterýma se bojovalo kdysi, je problém v tom, že se lidi mohou při tréninku zbytečně soustředit na věci, které pro boj vůbec podstatné nejsou, a naopak se nesoustředí na ty, které pro boj podstatné jsou. A to nezjistí, dokud nebudou bojovat.
teď jsi to vystihl. "dokud nebudou bojovat". tedy nikoliv spárovat, ale BOJOVAT. a to nejspíš nikdy nebudou, takže to NIKDY NEZJISTÍ.
právě proto, věřím, že systém, který nám předaly dávné generace válečníků, funguje. protože mi nic jiného nezbývá (maximálně vlastní pocity, o kterých psal patrik, ale ty jsou relativní, nepřenositelné, tedy pro ostatní nejsou žádným důkazem). jestli nefunguje, nezjistím to nikdy dřív, než při opravdovém střetu. a to už bude pozdě. takže jsme zase tam kde sme byli.
DrGlock píše:A celé bojové umění se tak může časem víc a víc boji vzdalovat a může se z něj úplně vytratit ta použitelná bojová složka, protože lidi neví, jak ten boj probíhá a co je pro boj důležité.
ano, to je přesně to, co se děje při sparingu s "bezpečnými" meči (molitan apod.)
DrGlock píše:A z osobních zkušeností můžu říci, že představy o boji z tréninku jsou většinou hodně vzdálené tomu, jak boj ve skutečnosti probíhá.
to může říct někdo, kdo cviří boj beze zbraně, a kdo prošel nějakým střetem. není nikdo takový mezi lidmy, kteří cvičí se zbraněmi - kdo by prošel nějakým střetem se zbraněmi...
DrGlock píše:Proto si myslím, že pokud má bojové umění zůstat bojovým, musí se trénovat kvůli boji a musí se ty bojové schopnosti neustále ověřovat a prověřovat. A právě u těch bojových umění, kterými se už běžně nebojuje, je třeba ty způsoby ověřování použitelnosti a přiblížení se boji promakat do maxima.
ano, takhle by je měl promakat do maxima někdo, kdo má zkušenosti s reálným střetem. a nikdo takový není, jak už jsem psal.
DrGlock píše:Problém je, když se někdo příliš upne na ty historické postupy a metody tréninku, přičemž mu chybí ta historická zpětná vazba ve skutečném boji, bez které ani ty historické postupy a metody tréninku nemohou správně fungovat.
nevidím jinou možnost, než začít opět bojovat v brnění s chladnými zbraněmi, jinak neděláme bojové umění.
DrGlock píše: Je třeba tu zpětnou vazbu co nejlépe nahradit uměle, ale bez ní se to prostě neobejde a člověk si nemůže být jistý, jestli to dělá dobře nebo špatně
jak už jsem psal. s "umělou zpětnou vazbou" si taky člověk nemůže být jist, jestli to dělá špatně nebo dobře.
DrGlock píše:jestli je to funkční bojové umění, nebo jen balet. A pokud jde lidem o zachování bojového umění, musí jít především o zachování jeho bojové hodnoty za každou cenu, jinak se z toho stává jen ten aerobik s prvky bojových umění.
čili aby člověk dělal Bojové Umění, musí to cvičit s vědomím a jasným cílem, že to dělá pro boj. a musí si své schopnosti ověřovat ve sparingu.
...
to první je záležitost každého člověka zvlášť. a to druhé, to je pro šerm mečem nepříliš cenné (z mého pohledu, jak už jsem x-krát vysvětlil)...
nejsme tam kde jsme byli? myslím že jo.