pucmaz píše:migli. runar: Tohle je mozna trochu slozitejsi problem. Napriklad u nas se uci loket pri tsuki propinat. Uz jsme to tady na foru probirali a duvody proc tomu tak je jsou v tehle diskuzi vedlejsi, kazdopadne znam minimalne 50 karateku (z nichz nekteri cvici i 20let a vic, proste cele nase dojo), kteri propinaji lokty a nikdo! z nich s nimi nema zadne potize. Nekolik jich boli zada, naky bolavy ramena by se taky nasly, jeden ma v haji koleno, ale loket ani jeden...
Znate mimochodem nekoho, kdo ma znicene lokty z jejich propinani pri tsuki?
O cviceni na makiware se taky rika, ze skodi kloubum a ze ve stari budou ruce nepohyblive a bolave. A moje zkusenost je uplne stejna jako s temi lokty. Znam spoustu lidi, kteri busi cely zivot a nikdo nic.
Tady s tebou budu souhlasit. Propínání loktů při tsuki nebude mít až tak devastující účinky. Řekl bych, že nikdo z nás při tsuki nedopne ruku na 100%, vždycky je tam malá rezerva a ta stačí, aby zranění zabránila. Navíc je tsuki pro ruku přirozený pohyb respektující biomechaniku, takže bych v tsuki problém neviděl. Myslím tím oi-tsuki atd.
Zdravotně riziková technika je uraken-tsuki. U této techniky si lze loket zlikvidovat velmi rychle a snadno. Tady je propínání loktu jednoznačná cesta do nemocnice.
Předpokládám, že Johnyyt dělá sportovní karate, tam jsou některé postoje i techniky cvičené na hranici zdravotního rizika. Zde by mohl být i problém v páteři rosteš, extrémě nízké postoje namáhají hodně bederní pátěř, takže sis mohl vytvořit bloky. Mám vlasní zkušenost, že když si zablokuji bederní páteř tak mě bolest vystřeluje do kyčelního kloubu, ale vlastní bedra nebolí.
Jestli máš bloky na páteři poznáš jednoduše. Když se zahřeješ tak je vše ok, protože se svaly kolem páteře uvolní, ale jakmile zchládneš svaly ztuhnou a začne to bolet. Doporučoval bych navštívit fyzioteapeuta, ať se ti na ni mrkne.
RBR