efektivní sebeobrana

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Player a Defendu

Příspěvekod lukaskon » čtv 15. lis, 2007 20:18

Jasně, přemýšlím jen v rámci mě známých technik. Tedy hlavně box a trochu vím o dalších sportech či uměních. Přesto stále nechápu jak lze čelit osobě jako Valuev na ulici. Jaké kryty existují, jak ho chcete eliminovat. Ok on je pomalý ale supervelký a těžký. Klitschko je menší a lehčí, ale stále obr a přitom rychlý.
To jsou ty techniky a styly tak tajné, že je nemůžete ani okrajově naznačit???
Lukáš Konečný
bývalý reprezentant ČR dnes profesionální boxer a částečně i trenér
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 20:20

Ukropcany : jak si prisel na to ze nesparuju?Ja pouze nesparuju s boxerskyma rukavicema.
Prvotni rozdil je v postaveni tela, potazmo rukou.Od toho vychazi nase techniky.Neni to nic tajmneho, zazracenho a ja nevim co, proste se mi(nam) to osvedcilo jako nejefektivnejsi nejen jako obrana, ale pochopitelne i jako utok proti komukoli bez rozdilu co cvici, vsak na ulici ti take nikdo pred tim nez ti da na drzku nezacne jmenovat co kde a jak dlouho cvicil;)
Jinak uz sem to tu psal, zaklady jsou u nas ve smes stejne jak v shotokanu, kvuli zpevneni tela, apod.Az pozdeji se prechazi na specifictejsi prvky.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Player a Defendu

Příspěvekod Jendis » čtv 15. lis, 2007 20:21

lukaskon píše:Přesto stále nechápu jak lze čelit osobě jako Valuev na ulici. Jaké kryty existují, jak ho chcete eliminovat. Ok on je pomalý ale supervelký a těžký. Klitschko je menší a lehčí, ale stále obr a přitom rychlý.

Tož...třeba.....podbíjecí palice.....ne...sranduju....tohle nende....možná tak 9mm argumentů
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Jendisovi

Příspěvekod lukaskon » čtv 15. lis, 2007 20:24

Ty žertuješ, ale já to vidím jako jediný možný. O opaku by mě přesvědčilo jen vidět Playera ukazovat to co píše. Ale přemýšlím, proč jemu podobní nebyly na setkání BU vol.2???
Playere, neber to jako výsměch, ale proč nikdo podobný nás obyčejné sportovce nepřijde o těchto stylech přesvědčit na podobná setkání??? Vy nemáte čas? A co mám říkat sakra já...
Lukáš Konečný
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Jendisovi

Příspěvekod Jendis » čtv 15. lis, 2007 20:28

lukaskon píše:Ty žertuješ, ale já to vidím jako jediný možný.

Jako je fakt,že Crazy Monkey Rodneyho Kinga je fakt dobrá......někde se tu povaluje pár jeho videíček...kdyžtak si to najdi a mrkni na to.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 20:29

lukaskon píše:Jasně, přemýšlím jen v rámci mě známých technik. Tedy hlavně box a trochu vím o dalších sportech či uměních. Přesto stále nechápu jak lze čelit osobě jako Valuev na ulici. Jaké kryty existují, jak ho chcete eliminovat. Ok on je pomalý ale supervelký a těžký. Klitschko je menší a lehčí, ale stále obr a přitom rychlý.

Tak jako Valujevu po svete nastesti moc nechodi :D
Nic neni tajne pochopitelne, jen uz sem se vzdal virtualniho popisovani technik, pac to proste neni vonco.Navic se to neda az tak moc jednoduse vyjadrit, tech aspektu je zkratka vic, v neposledni rade je treba brat ohled na to, v jakem prostoru se branim.Kdyby na me vyskocil nastvanej Valujev na ulici a byl sem sam, tak proste utecu a je to:)
Pokud by to bylo v nake putice, mam jednoduche takove sve rceni:
"Cim agresivnejsi je utok, tim vic agresivnejsi obrana".Bez ohledu na proporce utocnika, tem se prizpusobuje az pouzita technika, urcite nebudu nabuseneho borce bouchat do bricha apod.
Zkratka jevili se utocnik jako magor, ukaz mu, ze jsi jeste vetsi psychopat nezli on.Psychicka sila je mnohdy mocnejsi jak sila fyzicka.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Jendisovi

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 20:35

lukaskon píše:Ty žertuješ, ale já to vidím jako jediný možný. O opaku by mě přesvědčilo jen vidět Playera ukazovat to co píše. Ale přemýšlím, proč jemu podobní nebyly na setkání BU vol.2???
Playere, neber to jako výsměch, ale proč nikdo podobný nás obyčejné sportovce nepřijde o těchto stylech přesvědčit na podobná setkání??? Vy nemáte čas? A co mám říkat sakra já...

Mno to by ses mel asi zeptat tech, kteri tam nebyli a o kterych hovoris, coz je trosku v rozporu:)Ja se zatim dostavil, byt letos pozde:(
Momentalne je rozpracovano jednani(no v podstate uz to dohodle je, jen dotycny ted nemuze, nebot se pripravuje na zavody) o fightu, kde bude konfrontace naseho systemu prave s jednim sportem pouze s prstovyma rukavicema.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » čtv 15. lis, 2007 20:35

Gino píše:
wordsworth píše:Jinak nejlepší sebeobranou je 100m pod 10s.
Uf, tak to uz budes mit vetsi sanci s tim aikidem, nez sanci, ze das 100m pod 10s... samozrejme pokud mluvime o behu :lol:

:evil:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Playerovi

Příspěvekod lukaskon » čtv 15. lis, 2007 20:39

Jasně souhlasím s tebou, že vysvětlovat to po netu je zbytečné a obtížné. Vždy se dá najít něco čemu budeš oponovat. Proto navrhuju tvou účast na dalším střetnutí BU a bude nám mnohem jasnější zda máš pravdu nebo se pleteš.
Co se však tvého tvrzení ohledně psychiky a prostoru týče to není nic zvláštního a počítám s ním i já. S psychikou soupeře si hraju i v zápasech a na ulici je to mnohem markantnější. Logicky taky přizpůsobím svůj styl jeho proporcím, výšce, váze, rozpětí paží a mnoho dalších aspektů ... Tohle nezáleží ani tak na stylu boje jako na osobnosti bojovníka a jeho trenéra. To bude podobné jak u tebe tak v boxu.
Lukáš Konečný
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » čtv 15. lis, 2007 20:39

ukropcany píše:
player píše:Muze mi prosim nekdo vysvetlit, jak me system, ktery je striktne vymezen pravidly(box, kickbox, thajbox) a je temer ryze utocnym pripravi na sebeOBRANU?
No nejak tak, že to z Teba spraví človeka, ktorý sa po bombe do nosa nezosype... človek, ktorý nevie aký je to pocit dostať do držky sa len ťažko okamžite prispôsobí... kdežto človek, ktorý to pozná, vie, že musí začať šlahať, lebo bude zle... :wink: O diametrálne odlišných fyzických dispozíciách, "oku", úplne odlišnom vnímaní pojmu "rýchlosť" radšej mlčím... :wink: Vychádzam zo svojej skúsenosti, že ľudia, ktorý robia iné ako plnokontaktné BU sa psychicky totálne rozsypú už po prvej kombinácii a to im o nič nejde, pretože riziko zranenia je skutočne malé...

No mě občas připadá že si pojem sebeobrana zjednodušujete...ale já si pod pojmem sebeobrana představuji i obranu proti noži,což(a oprav mě pokud se mylím) v boxu a thaiboxu není...nic proti těmto stylum,jen chci říct, že se nedá říct že jsou pro sebeobranu nejlepší,jak je tu občas prezentováno :wink:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Playerovi

Příspěvekod lukaskon » čtv 15. lis, 2007 20:41

No a já zase brzo odešel, takže jsme si to nemohli porovnat ... Ten srovnávací duel mě samozřejmě bude zajímat, ale vždy je to o lidech i náhodě, takže ať vyhraje kdokoliv najdou se pochybovači ... samozřejmě pokud to nebude nějaké naprosto přesvědčivé a ne náhodné (jeden úder).
Lukáš Konečný
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 20:46

Lukaskon : mno jak se rika, vsechny cesty vedou do Rima.Nektere jsou podle me kratke ale trnite, nektere ciste ale dlouhe, nektere se zbytecne moc vetvi ...no a cim vic tech cest covek zna, tim spis pak by mel dokazat odhadnout, kdy se vyda na kterou;)
Kdyz sem chvili chodil na thaj, tak se mi to moc libilo oproti karate, protoze tam byl kontakt se souperem, pro me tenkrat neco uplne noveho, jineho, nezaziteho.Jenze postupne mi zacla chybet pestrejsi technika, mladsi a lehci kluci se pri sparingu proti tezsim nechytali, tak sem si tak rikal, co kdybych byl nekdy ja, ten lehci a mensi, co potom...proto zmena a hledani jine cesty.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 20:48

..ano ano, "pochybovaci", to je moc hezky termin a dost vystizny, to jsou ale k "velkemu" prekvapeni hlavne vzdy ti, co se na podobne srazy nedostavi:)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 22:34

"podľa mňa to ale nie je veľmi užitočné, lebo psychika nedostáva patrične zabrať"

Priznam se bez muceni, ze tehle vete nerozumim.To je reakce na sparing bez boxerek?Pokud ano, tak by tady asi za me lepe odpovedeli sverenci, nicmene nic te nevyhecuje k efektivni obrane vic, nez utok holou rukou s tim, ze kdyz kryt selze, tak te to bude opravdu bolet.
Pochopitelne zalezi na uderu ci kopu, ne vse se da jet naplo, ale pokud se jedna o rizene "kumite", tedy je jasny jeden utok, tak se naplno vicemene jde vzdy.Jinak bych to nemusel cvicit, k cemu obrana na lazo plazo utok, kterej je mimochodem temer vzdy videt na tech vsemoznych budoshow obzvlast u aikida apod.
Dalsi vec pro uspesnou obranu je nestereotypni utok.Vzdy se snazim utocit vsemoznyma zpusobama, aby si cvicenec spolehlivost krytu, nebo postaveni tela overil na vsechny mozne utoky, tozn. razantni nastup s vyuzitim vahy meho tela, rychle okusovani/otukavani s tezistem od soupere, naskoky, snaha o uchop atd.Pokud bude napr. karateka cvicit obranu na ten jejich styl utoku co je videt na sportovnim zapasisti, pak je 99 procentni sance, ze pri obrane proti tezsimu souperi zkonci na zemi pod nim, pokud se mu nahodou nepodari zasadit ten ideologicky jeden jediny smrtici uder;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

útoky

Příspěvekod lukaskon » čtv 15. lis, 2007 23:03

No na mých trénincích v BBC se často trénuje obrana. Jeden prostě třeba 3 minuty útočí a druhý pouze kryje. Pokud by to však bylo bez boxerek přijde mi to hodně drastické a jen velmi těžko spíš nemožné vykrýt ... Je v lidských schopnostech ubránit se pár uderům, ale pokud někdo nastoupí se sérií a ještě pouze pěstmi je nemožné to vykrýt! Pak je jen otázka, zda údery které projdou ustojíte nebo ne. Jiste je nejlepší se jim aktivně bránit. Přesto Player něco psal a nácvicích krytu bez rukavic a o variabilitě útou. Osobně si nedokážu něco podobného představit. Odhaduji, že za 10 vteřin dám v útoku třeba 30 úderů i více a budou naprosto komplexní (břicho i hlava, háky rovný i zvedáky) a snad mi nechcete tvrdit, že proti takovému útoku můžete trénovat obranu bez rukavic?
No možná jsem to jen špatně pochopil a pak se omlouvám ...
Lukáš Konečný
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » čtv 15. lis, 2007 23:18

Chci se zeptat: obranu zde definuješ pouze jako kryty nebo i další aktivity?
Kód: Vybrat vše
Odhaduji, že za 10 vteřin dám v útoku třeba 30 úderů i více a budou naprosto komplexní (břicho i hlava, háky rovný i zvedáky) a snad mi nechcete tvrdit, že proti takovému útoku můžete trénovat obranu bez rukavic?
- to za předpokladu, že ten druhý si jen pasivně kryje hlavu a stojí na místě... V obraně (a zejména v reálné sebeobraně) je potřeba brát v úvahu i další možnosti. A proto rukavice na základní nácvik, ale pak bez rukavic - na ulici bambule nenosíš.
Jinak 10 vteřin je dlouhá doba - jak na útok, tak na protiútok.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 15. lis, 2007 23:19

Lukaskon : A vsechny ty udery budou jiste presny a devastujici typuju;)
Pokud to budou udery bez patricne razantnosti, pak si troufam tvrdit, ze se ke me ani nedostanes.Leda ze bys byl clovek vyssi jak ja a mel ruce delsi jak ja, pak ano.Nejdriv se jinak ale musis dostat pres me ruce v krytu.
Zastavam nazor, ze nejlepsi obrana je utok.Nekdo mi rikal, ze ty pry ne.Realita je takova, ze ve vetsine napadeni nema covek moc casu na udelani si bezpecne vzdalenosti od soupere apod., tudiz co ja preferuju jako zaklad, je co nejvice efektivni kryt behem napadeni.Jakmile timto krytem odrazim prvni razantni utok, automaticky musim prejit sam do utoku, cimz se dostavam k tomu memu drive psanemu "rceni".Jakmile bych zustal pasivni, tezsi souper me bez vetsi namahy klidne i porazi na zem a tam uz se dej vule bozi:)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » čtv 15. lis, 2007 23:40

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, protože moje zkušenosti jsou proti většině diskutujících nepatrné.
Před 3 lety jsem se dostal do zatím (a snad už) jediné výměny názorů, při které došlo na pěsti. Kromě rozbitého nosu jsem si odnesl i pochroumané klouby na ruce, kterou jsem následně týpka zasáhnul do hlavy. Ruka mě bolí ještě teď, jen si na to vzpomenu.
Trénovaný boxer má jistě mnohem větší ránu, než já a vrtá mi hlavou, jak se při případném střetu bez rukavic vyhne vlastnímu zranění..? Otužujete nějak úderové plochy, nebo něco na ten způsob?
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Panda » čtv 15. lis, 2007 23:50

lukaskon píše:. Přesto stále nechápu jak lze čelit osobě jako Valuev na ulici. Jaké kryty existují, jak ho chcete eliminovat. Ok on je pomalý ale supervelký a těžký. Klitschko je menší a lehčí, ale stále obr a přitom rychlý.

Ahoj posílám na ukázku video, jukni na druhou půlku kde Fedor se 180 centimetry (mistr v MMA) práší kožich Semmy Schiltovi, 214 cm, současnému mistru světa K1 (nebo jak se to říká), takže něco jako kick-thaiboxerská verze Klitschka
http://youtube.com/watch?v=KwGqgKRcD7k

Tohle video mam nejradši protože Semmy Schilt není jen obr, ale i sqělý atlet a a kromě K1 mistr světa v pankreas (zápas)

Ale jsou i další videa kde normální kluci dávaj obrům za uši,...Nogeira byl v bojování s obry expert, třeba tady
http://youtube.com/watch?v=viFG7LBq9_I&feature=related

Sapp neni dle meho ani zdaleka tak dobrý figter jako Schilt, ale zase tu byl rozdíl asi 150 Kg
řekl bych že ty fighty mají společného jmenovatele, vnutili obrům styl boje který jim nevyhovoval...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 16. lis, 2007 0:20

Spider : na toto tema tu jiz diskuse urcite byla, mozna nejedna.Me se osvedcuji kliky vyhradne na kloubech na tvrdsim podkladu, diky tomu mam na prvnich dvou kuzi tvrdsi, takze klikovani neni bolestive.No a v neposledni rade bouchat do lap, pytlu, makiwar, ale vyhradne bez jakychkoli bandazi, stahovadel a hlavne bez takovych rukavic, kde trci palec zcela neprirozene dopredu.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...