Timpa píše::cry: Boužel jsem čech a nejsi jediny kdo mě na tohle upozorňuje moje Gramatika je mizerná mám v tom veliké problémi kvuli mému hendikepu tak to prosim vás omluvte
Jen jsem chtěl abyste uvedli cetlivé body na těle jak svalová mistá tak nervní tlakové body .
Tak to se omlouvám a netuším vážně, jaký že to máš vlastně hendikep.
Jinak k těm bodům na lidském těle, jak již správně naznačil Player, je dobré si o tomto přečíst nějakou solidní literaturu o akupresuře a akupunktuře. Ovšem i západní medicína zná tlaková a citlivá místa (nervové body, tepenné body) na lidském těle.
Nejznámější jsou na tzv. centrální linii a některé jsi už vyjmenoval:
- nos
- hrtan
- plexus solaris neboli sluneční pletenec neboli trojúhelnik (pod hrudní kostí)
- genitálie
- páteř a místo, kde se páteř napojuje na lebku
Další citlivá místa jsou:
- oči
- spánky (nejslabší část lebky)
- střed horní čelisti
- střed dolní čelisti, tzv. vypínač (boxeři znají!)
- spojení spodní čelisti s lebkou pod ušima
- podpažní jamky
- volná žebra
- střední části všech tzv. dlouhých svalů (biceps, stehenní sval, lýtkový sval)
- kolena (čéška neboli jablko a šlachové úpony zezadu) atd.
Zde se tedy zasazují údery a kopy, resp. tlaky a držení a je vhodné se na tyto místa snažit vést útok v jakékoliv situaci.
Některá místa lze dlouholetým tréninkem částečně obrnit, ale většina jich zůstane neobrněna, tj. stále citlivá na úder, tlak.
I relativně malý, lehký úder na některá tato místa může mít za následek vyřazení útočníka z boje na kratší nebo delší dobu. Silnější úder nebo tlak již může mít za následek poškození lidského zdraví a velice silný úder nebo tlak již může vést k trvalému poškození zdraví nebo i ke zranění, neslučitelná se životem.
Pokud Ti trenér cosi vykládá o tom, že by ti to nefungovalo a že je k tomu nutná víra v KI/ČCHI, tak to Ti pěkně kecá a měl by ses poohlédnout po nějakém serióznějším učiteli, který nekváká nesmysly a bludy nebo nezneužívá neznalosti a slabosti jiných.
Toť tak vše k tématu a věřím, že Ti ještě pár zasvěcenějších odborníku odpoví, popř. mě doplní či lehce poopraví