Opravdové BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Opravdové BU

Příspěvekod Galiloo » čtv 22. lis, 2007 10:10

Jsou tyto výroky krátkozraké???Vypisuji to z knihy kterou sem obdržel od svého učitele J.Kopeckého(4.dan judó)

Jeden z mnoha výroků mistra Taisena Dešimarua-Zenového mistra a mistra Iaidó

"Musíte se soustředit a plně se odevzdat každému dni,byť by plál ve vašich vlasech oheň"

Je nezbytné připomenout tato slova z učení středověkého Samuraje,protože vystihují podstatu toho,co by chtěl mistr zenu Taisen Dešimaru sdělit svým čtenářům na Západě-Jestliže chceš cvičit zen nebo bojová umění,musíš žít intenzivně,celým srdcem a beze zbytku,jako bys měl v příštím okamžiku zemřít.Bez toho se zen stává spíše rituálem a bojová umění degradují v pouhý sport.
Další-
Kódó Sawaki a jeho pojednání o směřování mysli v bojových uměních-

..Neexistuje žádný nepřítel.Mysl nemá žádný tvar,formu,někdy však může formy nabýt.To je stejné jako u zazenu.Naše mysl může být někdy uchopena,jindy však nikoli.Když aktivita mysli uvolňuje vesmír,který je prostorem mezi nebem a zemí,a my víme,jak uchopit příležitost,která se sama nabízí,pak dokážeme proměnit každou změnu ve svůj prospěch,vyhnout se nehodám a útočit jediným na nekonečný počet dalších věcí.

Je tam toho mnoho a nevím estli to bude někoho zajímat,ale přijde mi to nadčasové.

Jan Andrlík(1.Dan Judó)
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod migli » čtv 22. lis, 2007 11:14

Mozna budu za idiota, ale... Co tim chtel autor prispevku rici? A jak se to vztahuje k tematu diskuze, ktere zvolil - "Opravdove BU"?

Nebo nam jen autor chtel sdelit, ze ma 1.Dan judo?
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 22. lis, 2007 11:16

:arrow:
Naposledy upravil ghekon dne sob 24. lis, 2007 15:39, celkově upraveno 3
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 22. lis, 2007 11:33

přidávám se k vám lidi, taky to nechápu.

a ty útržky z knížek... cintáty typu "iči go iči e" a "není nepřítel, jediný koho musíš porazit jsi ty sám", jsou dneska na každym rohu. spousta budóků se tím ohání. ale já sám jsem skeptický. přijde mi to jako moderní póza... nadčasové ty citáty jsou, ale jejich naivní a umělá snaha aplikace do života mi přijde krátkozraká.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 22. lis, 2007 11:46

Naposledy upravil ghekon dne sob 24. lis, 2007 15:39, celkově upraveno 1
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » čtv 22. lis, 2007 15:33

Ghekone,no tak.Jeho mistra neznám,ale oba asi něco umí.®e jsou romantici jim nezazlívejme.A podepsal se,což je fajn.Občas je dobré se zastavi,vypnout a zapřemýšlet.Jen na tom člověk nesmí ulítávat.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 22. lis, 2007 15:37

ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně