migli píše:Mam pocit, ze to tady spis chce psychologa nez BU mistra...
Jen dotaz na zacatek - resil to nekdo s kantory? Nektere skoly maji i specializovane externisty - psychology, kteri dokazi s problemovymi zaky divy. Nejde o zbabelost a zalovani, ale tam muze byt pricinou porucha chovani, a takovemu cloveku vyprask nepomuze, a ani vasemu kolektivu.
Dale - sou tu vlastne dva problemy: Co chces ty, a co chce ten problemovy kluk. O co vam kazdemu vlastne jde. Proc je to dulezite? Odpovim si sam- lisi se podle toho dalsi postup.
Pokud ti jde jen o to, aby si nevsimal jen tebe, a na ostatni prdis, neni nic jednodussiho nez si ho vzit stranou, rict mu neco jako "vynech me ze svych forku nebo te to bude hodne bolet", a kdyz te nebude brat vazne, tak mu dat facku, aby to vazne brat zacal. Ale mas na krku dalsi problem - kdyz tohle uvidi nekdo z kantoru, nebo to nekdo napraska, tak resis navic kazensky prestupek.
Ovsem jestli chces, aby se situace vyresila, a s klukem prestaly byt problemy celkove, tak musis vedet, z jakeho duvodu vlastne pouziva verbalni (i nonverbalni) agresi. Tady se o tom pise v anglictine, ale jednoduse receno - to co v jednom pripade pomuze, v jinem situaci zhorsi. Strach, vztek, nastvanost, vydirani(je to nepresny preklad) - kazdy ma jiny postup pro uklidneni.
Pro priklad - kluk muze mit strach. Treba z toho, ze kdyz nebude agresivni, tak ho nekdo zmlati. Pak, kdyz mu budes vyhrozovat par fackami, tak jen podpris jeho strach a povede to ke zvetseni konfliktu a nejspis i k fyzickemu nasili.
Nebo ma je jen vztek. V tomhle veku obvykla zalezitost - prameni totiz z toho, ze nema jistotu ohledne hranic sveho chovani, sve osobnosti. Tam naopak razantni veta "Uklidni se a nech toho" ty hranice stanovi a muze pomoct. Ke konfliktu muze dojit i tak (proste si vyzkousi, jak je hranice pevna), ale razna facka to muze uklidnit.
Muze byt nastvany. Neboli je jak pretopeny kotel(treba ma problemy doma nebo ho s*re skola), a jen si hleda zaminku k tomu, aby se s nekym popral. Tam pokusem o stanoveni hranic jen odstartujes rvacku. Navic muze stat o obecenstvo, aby predvedl, jaky je machr. Tam naopak muze pomoci jednani, kdy se nenechas jakkoli vytocit a navic odstranis publikum.
A nebo chce vydirat, sikanovat, jde mu o moc nad ostatnimi, pripadne o hmotne pozitky z moci plynouci.
A take muze byt vsechno uplne jinak. Treba chce byt proste jen stredem pozornosti, a protoze nezna zadny jiny postup, tak ma blby forky. Mel jsem je v puberte taky, jako i moji spoluzaci, ale nekterym to zustalo dodnes
. Nemusi si uvedomovat nespolecenskost sveho chovani. Tam treba muze pomoci, kdyz za nim nejaka holka prijde, a rekne mu neco jako "Hele, docela se tim shazujes, proc to delas? Skonci s tim, takhle te lidi budou akorat nesnaset."
No a nekdy to vse vyresi obycejna strkanice s kravatou mezi porazenymi zidlemi... Proste mate tam problemoveho clovicka, a neco jako univerzalni postup neexistuje.
A k tomu strachu z rvacky - ten ma kazdy. Odvaha neni, ze se nebojis, ale ze jdes dal i presto, ze mas strach.
migli píše:Jasne, kdyz me nekdo sikanuje, tak je spravne se mu postavit.
Jenze kdyz si ctu uvodni otazku znovu a znovu, tak mi vychazi tohle:
"Ve tride ma jeden kluk blby poznamky, uz me s*re, tak mu chci dat do huby, ale mam strach. Jak ho mam prekonat, abych mu mohl rozbit tlamu?"
Jsem sam, kdo tady vidi ten nepomer? Nekdo ma blbe poznamky a ja mu pujdu rozbit hubu? Takze to tak budu praktikovat do budoucna vzdycky? Nekdo se mi nebude libit a tak to budu resit nasilim?
Nemuzu souhlasit.
Pokud pujde opravdu o sikanu, neni co resit. Ale nechci radit agresivni postup nekomu, kdo tady planuje nekomu rozbit usta jen proto, ze je neumi zavrit ve spravny okamzik.
Skateordie píše:for Toman: zase az take ghetto na tych skolach hadam nie je, zatial som nepocul v TV, ze by niekto skoncil prepichnuty nozom alebo rozbity od teleskopu, netreba sirit poplasne spravy.
Toman píše:Skateordie píše:for Toman: zase az take ghetto na tych skolach hadam nie je, zatial som nepocul v TV, ze by niekto skoncil prepichnuty nozom alebo rozbity od teleskopu, netreba sirit poplasne spravy.
Skejte to nejsou poplasne zpravy.Tady v CR skutecne skoncil kluk roztriskanej boxerem, jinej porezanej, a holku dokonce nejakej smejd zavrazdil ze pry se s nim rozesla. A to se rada veci do TV ani nedostane.
Emiel píše:Na to se nemusí chodit ani na základku. Ještě na nižším stupni gymnázia, kam teď chodím, lítala po třídě po lidech nejedna židle a nejeden jiný pevný předmět...
Autor topicu se v 17ti ještě nepral a považuje to za srabárnu? Proč pro boha? Vždy´t se všechno nemusí řešit násilím..
Pokud tě to trochu uklidní, mě táhne na 18 a trochu vážnější rvačky jsem měl dvě, maximálěn tři a nijak i za to o osobě nemylslím, že jsme bůhví jakej king..
Pokdud se ho chceš zbavit, nemusíš se hned prát. Normálně ho jen nějak poniž, on si pak řpíště neotevře hubu, věř mi. Určitě si nebude chtít zopakovat ponížení... Ovšem neber to hned jako nejlepší radu. Lidé jsou různí a na každého platí něco jiného...
jeikob píše:no ono také zaleží jakou pozici v kolektivu má utočník a jakou obet.pokud utočník má respekt jen tím že ostatní zastrašuje a není oblíben.tak by to mohlo stačit.pokud je oblíbený a obet je ten třídní otloukánek tak je to dost svízelná situace.a doporučil bych se opravdu obrátit na učitele a případně na policii a když by to brali na lehkou váhu tak otravovat kde koho třeba i novu
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků