Nene, není to pro mě těžce stravitelné, jen mi chybí ty správné informace, o tom vím, a prpto hledám.... I tady
Předně, nechci se tu rozepisovat jako Jardův ochránce, a) je to blbost a b) si vystačí sám. Vím, že je to kapánek pozdějí, ale ber to jako pokračování jiným směrem.
Jsem z malého města z jižní Moravy, do Prahy cca 350Km, dojížděl jsem 1×14 dní na cca 3dny, každý den, když byla možnost jsem cvičil. ®ralo to čas a peníze, ne málo, to je dobrých 7 let nazpět, tohle jsem dělal cca 5 let. veškeré volno a dovolená byla více mémě jen o tomhle, to byla volba. Jezdil jsem do Prahy, páč jsem si říkal, že tam je (a to pořád) to nejlepší z ČBU u nás. Jenže člověk míní, zaměstnavatel mění, tzn. bylo méně volna a odjet jen tak na den vlastně technicky ani nešlo....Proto ty krátké návštěvy v různých školách. Nebyl jsem určitě sám kdo hledal. Byla doba jaká byla, dnes je to pryč, ale pořád máte pražáci sec sakramentskou výhodu
Máš pravdu, Sifu Rzounek sice protlačil WT u nás a tedy i proslavil, jenže byl to právě Tingův systém, poté Lok Yu...
Já k němu asi 3 měsíce chodil cvičit, byl jsem i na nějakém semináři. ©el jsem na WT a víš proč, ne kvůli penězům, ale kvůli přístupu a právě jakési metodice. Tehdy jsem z toho neměl vůbec dobrý pocit. Peníze se platili všude více méně stejné a v tehdejší době to nebyl pakatel. Alespoň pro mě. To je historie, a asi se něco i změnilo.
Taky pamatuju ty doby, ale nebudu tady psát něco, co už je pryč, jen ber to, že ani sifu není někdo neomylný a to i když má své hodnověrné zdroje, takže se nediv, když já se pohybuju poměrně ve vodách neoraných, což kudlanka konkrétné v ČR ještě je.
Budu-li mít možnost setkat se se sifu Huškem, pak to bude skvělé, jen chci připomenout, že spousty informací mám právě z knih P.Enga, což je sifu, sifu Huška. Pokud ani to nebereš jako hodnověrné, pak u nás asi není jiný zdroj lepší, než mám momentálně já. To neznamená, že je nejlepší na světě a já si to sakra uvědomuju, to si piš. Jinak bych se tu s Tebou nebavil
Z mého pohledu mi to připomíná právě sifu Rzounka, jak hledá a zjišťuje že u toho Tinga není něco v pořádku a přechází k Lok Yu (nevím co vše za tím bylo). Já nacházím "svého Tinga" a dívám se dál, resp. jinam. Jediné, co je u nás lepší, že alespoň linie je u nás OK a Chiu Chi Man, sifu mého sigung byl dlouholetým žákem Lo Guan Yu, což jsme se shodli se sifu PM, byl jeden z TOP fighterů té doby. Kde to krachlo, a proč se učí jak se učí, to fakt nevím. Multilevel? Těžko říci, i když můj sifu bere peníze jako každý učitel co znám (jsi výjimka?

), rozhodně z toho nezbohatne. Spíše mám pocit, že učí tak, aby se to lidem líbilo, páč jemu se to líbí také a chce, aby ta škola pokračovala. Shrnuto, nemá asi sílu říci, buď budete pořádně makat, nebo sbohem. To je však jeho cesta a on ví, že touhle cestou já jít nechci a nijak jej to neurazilo, to taky o něčem svědčí....
Je si vědom, že tam máme nedostatky, ale zatím to asi nechce řešit, i když už pár náznaků bylo, pořád nic moc
Takže, změnit školu, tedy dělat jiné BU, to jde, bohužel, kudlnaky tady jsou sice další dvě (severní), ale tedy, asi už obě odumírají... To se pokusím ještě zjistit. Až budu u nás, zase budou jiné možnosti...
Vojenské systémy, zeptej se Makota, on Ti řekne o chudinkách více
Vím, že u nás na to je méně prostředků než jinde. nicméně jsem měl tu možnost setkat se s jedním, teď je tuším zase v aktivní službě a nemyslím si, že je to chudinka podvodník

Viděl jsem jak cvičí, jak učí a výsledky jeho žáků, neříkám tělocvičnový zápasníci, ale takhle bojovku, mno leckdo by to nerozchodil už jen účastí;-)
Takže, neházej všechny do jednoho pytle, určitě je i spousta dobrých instruktorů, typl bych tak 1:1 a to je slušný poměr
Co se týče mých otázek, resp. odpovědí na ně - myslím si, že jsem už velký kluk a ptát se umím, alespoň většinou
Takže: Neni nic snazsiho nez jit tam kde vedi a hlavne UMI.
3) pta se nekoho, kdo odpoved nezna
To se tedy sakra pleteš, páč kdyby to bylo tak jednoduché, tak asi ani není tohle fórum. Jak mám vědět, kdo a kde je ten, kdo umí, když jsi psal Jardovi, že hledat informace na netu či na Youtube je něco jako neprofesionální.
Ale i kdyby, poznáš z plakátu, z www. stránky, jestli je ta škola seriózní a učitel jen nekecá a fakt umí, dost těžko. O to horší je, pokud se zajímaš o něco, co je ještě dost málo rozšířené. Mám celkem zmapované školy severní kudlanky na západě, z toho 70% patří pod naši školu a dalších 25% od "spolužáků" Chiu Chi Mana. je to o učiteli, to je jasné, zrovna na posledním tréninku mi sifu říkal, že se setkal s mnoha "mistry" kudlanky, v HK, na nějaké oslavě, a říkal, že náš sigung byl nesrovnatelně lepší, nemám důvod mu nevěřit. Jeden z hlavních důvodů prý byl to, že většina se jich věnovala obchodu atd. a neměli čas tak cvičit, teď už mají věk a čas, ale dovednosti už tak ne, a chtějí učit kudlanku, protože jsou poračovateli linie....
Je spousta drobností, které se nikdy nedozvíme, a díky nim jsou třeba pošpiněna a vytlačena jména dobrých mistrů na úkor těch méně lepších. Kdo to ale ví, jen pár jedinců, a tak zase hledáme.......
Stejně tak, je i opačný pohled, tedy Tvůj bod (3.
Dokud se nezeptám, jen těžko můžu předpokládat, že to ten dotyčný nevím. Je snad jasné, že se ptám na místech, kde je pravděpodobnost odpověď získat
Neříkám, že jsem dokonalý, ale hledat odpovědi na své otázky, mi nepřipadne jako špatná věc či špatný zvyk. Stejně jako hledat něco, co lze u nás jen stěží najít viz. vše o kudlänce.
Znovu si prosím připomeň, že to byl sifu Rzounek, který létal do HK, předtím jezdil (asi) do Německa a teď i do Číny. Nechci snižovat Tvoji aktivitu, ale MUSEL (ne chtěl) jsi někdy vycestovat, aby si se něco naučil?
Neberu to, že jsi třeba doprovázel svého sifu do Číny, to jsi nemusel, páč byla velká šance, že co se tam on naučí, naučí i Tebe.
Tohle jsem dělal já, jedu - učím se - umím(?). Jsem teď moc rád, že je u nás pár lidí, kteří toho k této problematice ví více, můžu se to dozvědět od nich, beru je jako hodnověrné zdroje, mezi ně počítám třeba sifu PM, i Tebe a uričtě i jiné. Blbé je, že neděláte stejný systém a tak hrozí, že něco bude i nás prostě jinak.
Nevím, jestli jsem cvičil "správné" KF, pro mě bylo podstatné, že jsem cvičil, i bez znalosti např. speciálního posilování si udělám kliky, shyby, lehsedy, zaběhám si a vůbec... I tohle funguje, nebo ne?
Pokud se dozvím něco více, budu jen rád.
Až budu cvičit správné KF, budu taky rád, ma druhou stranu, asi jsem jej tedy nikdy neviděl, což je klidně možné.
Co se týče psychologie v KF, poopravil bych to, neslyšel jsem o tom v žádném BU, které jsem navštívil, byť jako host.
"ctes a kupujes knihy o kung fu, kde nejsou odpovedi na tve dotazy = nevis co s penezi"
Tohle je taky pěkná konina

Jednak, než něco koupím, zjistím si něco o autorovi atd. Ale hlavně, nevím jak ty, ale nepřečtu si knihu v knize, nemám na to čas. 2) ®ádnou z těch knih nenajdeš v běžném obchodě, tedy vše pře zásilkovou a tam se to dost blbě čte.
Mimochodem, o kudlance mám takřka vše, co na západě vyšlo. Od mého sigung - což i sifu PM označil jako dobrou knihu a další většina je právě od P.Enga + pár drobností, ale zkrátka, pořád je toho velmi málo.
Aby bylo jasné, mě kudlanka zajímá jako celek, právě jak bylo psáno o Tai ji quan v tom vláknu. Reál je jistě důležitý, nicméně pro mě není "jen" reál. Pokud by mi můj sifu neměl vůbec co nabídnout, nejsem v té škole. Jak jsem psal, jakmile bude možnost se vzdělávat v kudlnace dál, určitě se jí chopím tomu věř.
Tady jsi mě vůbec nepochopil:
"Zajima te real, tvuj sifu to neresi a ty tam porad jsi? Vazne s tebou neco neni v poradku ... Omyl, ve skolach kde se cvici pouze "technika" (cemuz se vzdy vysmeji - naivni predstava, ze technika je nejaka sablona na spravne provadeny pohyb), kde se pouze posiluje (i posilovani je v techto pochybnych klubech usmevne), kde se pouze sparuje (a zrovna tak sparing je neco cemu tak rikaji pouze oni) ... tak to nejsou skoly BU, ale shity"
přečti si to ještě jednou:
"Co mi k reálu řekl můj sifu už jsem psal. U nás ve škole to samozřejmě nijak neřešíme, bohužel Na rozpacích
Jediné, co se na všech BU školách dělá je technika, různá, podobná, tu sparring, tu posilování atd. To je vše.
Pokud to je tedy o tom, že to časem DOZRAJE, díky nabytým schopnostem....hmmm, toho se jeden nemusí dožít a to i kdyby fakt poctivě trénoval"
Napsal jsem to ve stejném smyslu jako Ty a bez výjimky s tím souhlasím.
"Mantis, delas si jen srandu, vid? 1000x jsem zde psal, ze jedine co samo prijde je smrt - rozhodne ne dovednost a rozhodne dovednost neziskas bez metodiky"
viz předchozí nedorozumení - je to IRONIE, ale je fakt pozdě, takže to chápu
Aby bylo jasné BERSERK není bojovník v pravém smyslu slova, je to psychický stav. Vážně si o tom neslyšel?
Může být bojovník a bojovník berserk a tuším se to nedá naučit, musíš to mít v sobě.
Co k tomuhle:
"MMA uz se davno oprostilo od pochybnych experimentu nekterych prihlouplich jedincu ... uz vedi, co je treba, jak je to treba a maji jasno v metodice ... Maji metodiku = maji system Ze to nekomu nezapada do jeho naivniho ramce, naivniho videni bu/bs, je jeho problem a ne borcu z MMA Kazdy styl kung fu je vlastne MMA poplatny dobe a nejakemu mistu + zkusenostem lidi, kteri se na jeho vyvoji jakkoli podileli - to je kung fu a to je ona tradice. Nebyt hlupak a nepapouskovat 100 vyvracene nepravdy, nesmyslne treninkove postupy ..."
Souhlasím, žekaždé BU je vlastně mix, kudlanka to dokonce jasně říká, že se "skládá z 18 stylů".
Kdyz jsme u toho v MMA maji dlouhou, stredni, kratkou distanc, paky, boj na zemi ... Krom zbrani, ktere nepovazuji za nutne je tam vse ... co ti na tom nevoni Napr. zbrane ve vetsine jihocinskych stylu jsou temer identicke ... proc by nekdo mel znovu vymyslet uz vymyslene? To by byl blazen - aha mohl by pak rici ze je to jeho a originalni Jak v Saturninovi, ze?
Bral jsem a zvýraznil "zbraně", vím moc dobře, že se chladné zbraně používají, já jsem toho příklad, ale aby to bylo jasné, dříve byly chladné zbraně TOP, dnes je doba střelných zbraní.... Jednoduše, máš-li nůž jiný Glock, máš problém. Dříve, namášli nic (event. nůž apod.) a jiný např. meč, měl jsi problém. Ne neřešitelný! Jen dost velký.
Nechápu proč píšeš o vymýšlení zbraňových technik, nebylo tu k tomu nic. Jen jednoduše, např. v tradiční škole, máme např. dvojformy - prádné ruce proti kopí, prázdné ruce proti 2 dýkám - když pominu osobní zdatnost, která je vždy předpokladem, má MMA něco podobného? Nemyslím, právě díky tomu, že nekladou tak velký důraz na zbraně, jak sám píšeš. Taky neznám MMA, které by přebralo kompletní např. formu (souhr technik např. s mečem či s tyčí - třeba jen jako principielní formu). Už vůbec se nabavím o tom, že by měli skládat cvé vlastní techniky, jak se mi snažíš dohodit

Dle mého na to většinou nemají - právě díky tomu, že se tím nezabývají.
Nicméně máš pravdu, že v MMA se moc nevyznám a přiznávám to, to co jsem teď psal je na základě toho, co jsem viděl či četl. Není to můj obor, proto se raději věnuju ČBU.
"Ale omyl medicina je nadstavba a neni soucasti zadneho bojoveho systemu ... to jen nesikove v bojovani se uchylne ukajeji jako medicinou, mastickarstvim a lidovou zdravovedou ... hlavne kdyz vodi qi, ze? Pak si je akorat tak nekdo povodi v boji i s jejich chi-chi-chi energii, ale to se uz neresi nebot tradicni a ucelene bu, to resit nemusi ... oni maji svou vysokou skolu bu a maji svou medicinu"
Mám pocit, že Tobě musel nějaký léčitel či něco podobného udělat něco hodně zlého. Pořád se odvoláváš na nějaké čáry a zaklínání. To je blbost, tady myslím ujíždíš někam, kde nejsi moc pevný
Znáš a viděl jsi při práci alespoň nějakého seriózního léčitele? Seznam se dá dohledat na netu. Můžu říci, že jsem zkoušel a viděl a hlavně zdařile udělal spousty věcí, které Ty považuješ za nesmysly. Ne všemu rozumíme a tak to necháme spát
Pokud si se setkal se šarlatány, tak to máš stejnou smůlu jako já v BU, ale to neznamená, že tyhle věci nejsou
Nicméně, NIKDY JSEM NIC TAKOVÉHO NETAHAL DO BU!!!
I když mám a kupodivu jsem i udělal nějakou zkoušku z TČM, i my u nás máme svoje léčitelství. A že si tím někdo nahrazuje nějaké bojové dovednosti, jeho problém.
Medicína, ať už jakákoliv, je k léčení a to i zranění z boje, stejně jako chřipky.
Souhlasím s tím, že se medicína u ČBU učí až na vyšších stupních, je to ale stále část systému jako celku, který Ti může učitel předat. Pokud to Tvůj systém vyučuje, i přes to, že tím nikomu nenasekáš zadek
Já tohle nedělím a dle mého je to jen akademická záležitost, podstatné je, že to existuje, učí se to a předává se to dál.
"Chladne zbrane se dnes velmi hojne uzivaji, jen ne v tech sektickach hrajicich si na tradicni buuu, vime?"
Nepoučuj, já mám solidní arzenál a kupodivu s tím snad i umím trochu zacházet
Pokud se ale budeme bavit o praktickém užívání v boji, tak to budou asi hlavně nože, což je vemi chudý předtavitel pojmu "chladné zbraně". nicméně je.
"Mas neuveritelne naivni predstavu o CBU a vubec o BU jako takovych ... ale to ma ostatne 99% lidi, takze toto sdeleni nepovazuj za nijak zasadni."
Jo, to je možné, hlavně z toho důvodu, že pokud bych vycházel z toho co píšeš, tak jsem nikdy žádnou nenavštívil, což je mnohem smutnější, než je moje naivita
Pokud jsem to pochopil z Tvých přízpěvků (bez znevažování), u nás existuje vlastně jen několik pořádných BU, WCh - speciálně ten váš, TB, filipínské BU a MMA. Páč o ničem jiném jsem se nedočetl.
To je slabota nemyslíš. Co jsou tedy všechny ty školy ať už ČBU či jiné?
To jsme se za těch cca 20 let nikam nedostali?
Add WCH- styl hada znám = viděl jsem jej, je to jistě metafora, ale taky název stylu - nic nového.
I já neznalý vím, že se jedná o jakési napodobování, a jsme jen lidé - připomínám, že cvičím kudlanku, což ze mě kudlanku nedělá, tedy po tréninku mám obvykle hlad jako kudlanka

Takže si troufnu říci, že v tomto ohledu v tom můžu mít poněkud jasněji
Už jen rčení "Slizský jako had" v sobě může ukrývat jakousi metaforu stylu boje nemyslíš?
Víš sám, že spousta těchto stylů využívá typické úderové plochy viz. tygří dráp, orlí spár i hadí prsty atd.
Nechceš mi tvrdit, že nic takového není, že ne. A právě, že někdo vytvořil na základě takových metafor a pohybů, celý systém a kupodivu jej nazval stejně, mě pak vede k tomu, že WCH je kombinací a úpravou stylů jeřába a hada, To samozřejmě nemusí být pravda konktétně u WCh, ale takhle nějak snad styly vznikaly ne? Hung Kuen, Cai Li Fo, Ba ji quan aj. Připadá mi, že se za něco takového stydíš.
Něvěřím, že nějaký nýmand jendou přišal, začal mávat rukama a najednou byl WCH hotový. Byl to přirozený vývoj, tedy Z NĚČEHO na něco. Sakra, Ty jsi sifu WCH, Ty mi máš říct ne, bylo to tak a tak, místo toho píšeš kritiku a to, že takhle něco nebylo. Historii snad můžeš napsat, není to tajné, páč se zdá, že vše co jsem o WCH četl je jen výmysl.
"Dalsi nebetycna zhovadilost ... princip nepouzijes - hod ty knihy do kamen, fakt za to nestoji - jen z tebe delaji hlupaka. Nekdo pouziva principy - Co je tohle za koninu? Teoreticke blaboly. Kazdej kdo mluvil o principech, prisel k nam do skoly, tak se podle principu: neumis = inkasujes behem par vterin zbavil teoretickych poucek, ktere jsou pouhejma blabolama v ustech lidi neschopnych se zdrave hybat ... pouzit muzes nacvicenou dovednost a um. Tohle u Tinga nikdy nikdo nevidel, tak vlastne nevim o cem pises"
Neříkám, že Ting je borec, když svým způsobem ano, dokázal blbnout lidi na celém světě a to dost dlouho
Teď nebudu psát o WCH, od Tinga jsem se toho moc nenaučil a jak píšeš, ani nebylo co.
Nicméně, píšeš, že principy stylu jsou na nic a ten kdo je vymyslel to neuměl pořádně a tak vymýšlel kraviny.
No, nemám na tohle argument, vždy sem bral principy jako kostru stylu a techniky jen jako obal, kterým kostru polepit.
Znamená to tedy, že ti co např. u nás vymýšleli klíčové "slova" (dle mého principy) nevěděli co dělají? Na tohle nemám úroveň abych to obhájil ani vyvrátíl, to přiznávám. Nicméně jsi mě nepřesvědčil, ale nahlodal.
Jak to porovnat. Sparringem to dle mého nejde, páč jak sám pořád píšeš, je to lidech ne o stylu. Neznám takového figtera kudlnaky, který by mohl zodpovědně říci, principy jsou blbost, dělej vše jak umíš, možná někdy "hoooodně" příště
"To ze se lidem tyto veci porad pletou je vysledek jejich pristupu k veci ... amaterskeho pristupu, diletantskeho pristupu a vypovida jen o jejich NEschopnosti videt, slyset, vnimat a mit koule na to se prijit podivat a udelat si jasno"
Tahle pozice se mi nelíbí z jednoho prostého důvodu, "sedět na prameni" a říkat, jak jsou všichni hloupí, že mají žízeň, to umí s prominutím, každý..........
Sbírat infiormace kde se dá a třídit si je, to vyžaduje kapánek víc a navíc toho odpadu......
Jen připomínám, NE KA®DÝ může "zítra zaskočit"

.
Nicméně díky za všechny připomínky, vím o svých nedostatcích a v rámci možností se je snažím řešit. Pokud mi k tomu budou pomáhat lidé znalí, ať už z jakéhokoliv oboru BU, budu rád.
Upřímně, díky
Mantis
PS: A TAKY SUPER NOVÝ ROK!!!