Trošku se vložím do téhle žhavé diskuse.
Aniž bych si chtěl hrát na smírčího soudce či podobně, z MÉ zkušenosti bych dal částěčně za pravdu Wushupetrovi i "opozici"
Proč?
Tohle téma jsem poctivě přečetl a Tai ji quan mám rád, pár let se mu věnuji nicméně okrajově.
Proč okrajově? Byl jsem na mnoha seminářích, cvičil s různými mistry a byl snad i členem dvou škol Tai ji quan u nás (sifu Qin a Vít Vojta, proč SNAD členem, vy z Prahy ani nemáte tucha, co to je dojíždět přes celou republiku "jen" kvůli 3 hodinám cvičení

, díky tomu jsem byl vždycky "dálkový" a občas to bylo poznat, nicméně, to je na jiné téma).
No a okrajově jsem to dělal hlavně proto, protože moje vize Tai ji quan byla vždycky "kompletní" tedy BU se vším všudy. Nicméně ani na jednom semináři či tréninku (za pár let) jsme nedělali aplikace a Tui shou max. 10 hodin za ty roky a už vůbec ne lapování atp. Osobně si myslím, že jsem cvičil doma poctivě a nejen formy, no pot se lije, znáte to.
Zdůvodnění bylo více méně totéž, potřebujeme získat základy a pak teprve to další, taky tam šly řeči o tom, že je doba střelných zbraní, takže na co bojové Tai ji quan,
Na druhou stranu. Kdo se tady snaží brát zodpovědnost za českou scénu BU a potažmo i Tai ji quan, vzal si úkol, který NIKDY a NIKDO nemůže nějak dokončit, snad všem je jasné proč.
Na jiném vláknu tady, možná Pavela (promiň, pokud jsi to nebyl Ty), říkal, že mistrům v Číně je šuma fuk, co si na západě "vaříme"...
No, a teď pojďme k nám, možná je tu někdo, kdo si "vaří" svoji polívčičku (ať už je známý či ne) a je mu putna, co "jíme" my kolem.
Pokud ale půjdu přesněji. Jasné je, že BU musí být k boji, jinak by nebylo BOJOVÉ, to je jasné (doufám všem tady). Na druhou stranu, většina na tomhle fóru celkově, ví, že KA®DÉ BU je dřina, dřina na sobě a tedy potažmo "boj se sebou samým". Všichni to víme a nebudu to rozvádět. Většina z nás tu cvičí 3× týdně a více, kolikrát za týden bojuje (reálně) na ulici či jinde a kolikrát sám se sebou na tréninku?
Znamená to tedy, že mistr (dobrý, tedy v boji atd.) v nějakém BU si automaticky hledí jen toho nejlepšího bojovníka a na ostatní, byť poctivě cvičící kašle, neřku-li vyžene je pryč, protože neumí tak dobře bojovat? Nemyslím si. Myslím, že každý dobrý mistr, když vidí poctivou dřinu stojí o každého takového žáka. Dříve prý byl navíc více kladen důraz na morální stránku žáka, což dnes je vyloučeno takřka bez rozdílu BU např. hromadnými nábory (moje zkušenost je však taková, že se to samo vyselektuje).
I když to Wushupetr už trochu naťuknul, jestliže je ve škole např. 10 žáků, kteří poctivě cvičí, někdo je lepší na boj, jiný na formy, jiný na zbraně, jiný je ohebnější, jiný silnější - všichni dělají totéž BU, ale jejich bojová úroveň není a ani nemůže být stejná. Nicméně, všichni bojují sami se sebou, dle mě, dobrý učitel to ocení a chápe rozdíly mezi nimi.
Taková starší dáma řekněme v 60ti letech může také poctivě BOJOVAT sama se sebou, jen je na jiné úrovni. Ale v podstatě mezi ní a např. mladšími může být rozdíl právě jen věku, jinak píle atd. může být stejná.
Vyhodit ji kvůli tomu, NE, rozhodně NE. Nevzít ji kvůli tomu na tréninky, taky NE, to je totiž o přístupu, jak tu někdo psal.
DLE MÉHO důležité je, aby učitel neztratil podstatu toho co učí, aby všichni (včetně té dámy) věděli, že se jedná o BU, aby i ona si vyzkoušela (dle jejich možností např. aplikace, Tui shou), i když bude jasné, že proto tam není, musí vědět, co dělá. Na druhou stranu, mladší a aktivnější zájemci by měli mít právo a možnost na cvičení úderů, kopů, posilování atd. Vždyť je to jedna škola, jen různé úrovně, a ty jsou všude, všude je někdo slabší, silnější, pomalejší, rychlejší, nováček či pokročilý. Jak to vše bude zapadat do sebe, to je na osobnosti učitele což už tu bylo, ovšem, není to o tom, říci TY NESMÍ©!!! Clověk na to musí přijít sám, jestli to je pro něj či ne, to je dle mého cesta.
Ať už Riverman či Wushupetr, pokud to dělají "opravdu" pak v nich nevidím "protivníky" jen jiný pohled na věc, ale to je přece normální v každé jednotlivé škole BU?
Tai ji quan a vůbec každému dobrému BU a lidem, kteří je mají radi zdar a úctu!!!
Mantis