Bojové využití tai-či

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 10:40

Mimochodem když řeknete číňanovi slovo tajči tak mu je hned jasný, že mluvíte o šachách (台琪)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 10:50

ghekon píše:Jenom skoda, ze toho nechala kdyz zjistila ze v taici se uci utoky na genitalie :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne vazne, kde je podle tebe "nejlepsi" taici, ktere se da povazovat za BOJOVE umeni?
Já bych osobně hledal třeba v Pekingu v parku Tiantan, i leckde jinde v Číně se musí trochu hledat, samozřejmě převládají babky dědové kteří to cvičí proto aby se vůbec mohli hejbat(jako já :lol:) Ale u nás v parku je třeba babka která je dlouholetou studentkou Yang Zhen Ji a ta je fakt dost dobrá. Ale jak trénuje? Nejdřív cvičejí sestavy, pak tuishou, pak se tam jentak přetlačuje s dědkama a volně s nima spáruje a ukazujou si fígle a pak když všichni vypadnou hodinu dvě stojí v postoji a cvičí čikung. A vo tom to je .
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 27. pro, 2007 10:54

a) Myslis si ze kdyby tam prisel dvacetilety bily evropan co umi jen anglicky tak by tam nasel nekoho solidniho, ktery by ho byl ochotny ucit?
b) Dokazes si tu babku predstavit v realnem konfliktu, jak svoje taici pouziva proti nejakemu boxerovi?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

zaujímavé...

Příspěvekod wushi » čtv 27. pro, 2007 11:04

dobrá téma...napríklad by si mohol v pohode nájsť niekoho na učenie aj v šanghaji, prípadne v blízkom okolí (napr.Taicang :twisted: )...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » čtv 27. pro, 2007 11:19

Pavela napsal:

WUshuPetr v tom příkladě s tou babičkou a Zhaihuou(Když jsem dřív vypomáhal s výukou u Zhai Hui na Taiji, cpal jsem tam jednu babičku do těžkýho postoje, Zhai Hua řekla, že je to pro ní těžký a ať to dělá jinak. A vo tom to celý je. ) si naprosto pleteš pojmy, zaměňuješ vysoký a nízký (těžký a lehký)za SPRÁVNÝ a NESPRÁVNÝ. I ta babka se dá postavit do správnýho postoje, i když vyššího a méně namáhavýho, nikoliv do postoje zkroucené vrtule

Pavelo nepeltu si pojmy.
Když říkám, že jsem jí tam cpal, pro ní to bylo těžký a ne že ten postoj samotnej byl těžkej a proto mi to Zhai Hua opravila. ok bylo to špatně napsaný, ale teď výš jak jsem to myslel.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: zaujímavé...

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 15:49

wushi píše:dobrá téma...napríklad by si mohol v pohode nájsť niekoho na učenie aj v šanghaji, prípadne v blízkom okolí (napr.Taicang :twisted: )...
NEMAM RÁD ©ANGHAJ! :twisted:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 15:54

ghekon píše:a) Myslis si ze kdyby tam prisel dvacetilety bily evropan co umi jen anglicky tak by tam nasel nekoho solidniho, ktery by ho byl ochotny ucit?
b) Dokazes si tu babku predstavit v realnem konfliktu, jak svoje taici pouziva proti nejakemu boxerovi?
1) bez čínštiny se jde domluvit těžko ale i přesto, oni jsou tyhle starý mistři rádi, když vůbec někoho to kungfu zajímá takže překousnou i Evropana, mladý číňany zajímá tak akorát disko a prachy... b)tuhle babku dokážu, zaprvé necvičí tajči ale tchajtičchuen a navíc je to rozhodně velmi silná babka...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 15:55

wushupetr: vim :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 27. pro, 2007 16:02

pavela ...lstivy agente vojenske rozvedky cinske lidove demokraticke republiky.... :lol: :wink: ...mas tam ode mne SZ...co bude s tim akutolem ?? :D :D ....napis my na mobil......mas cas ??
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 27. pro, 2007 19:21

scout píše:pavela ...lstivy agente vojenske rozvedky cinske lidove demokraticke republiky.... :lol: :wink: ...mas tam ode mne SZ...co bude s tim akutolem ?? :D :D ....napis my na mobil......mas cas ??
píšu SZ
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 27. pro, 2007 20:29

jaky je rodil mezi tai-tchi a taitchičchuen?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » čtv 27. pro, 2007 20:34

Trošku se vložím do téhle žhavé diskuse.
Aniž bych si chtěl hrát na smírčího soudce či podobně, z MÉ zkušenosti bych dal částěčně za pravdu Wushupetrovi i "opozici" :wink:
Proč?
Tohle téma jsem poctivě přečetl a Tai ji quan mám rád, pár let se mu věnuji nicméně okrajově.
Proč okrajově? Byl jsem na mnoha seminářích, cvičil s různými mistry a byl snad i členem dvou škol Tai ji quan u nás (sifu Qin a Vít Vojta, proč SNAD členem, vy z Prahy ani nemáte tucha, co to je dojíždět přes celou republiku "jen" kvůli 3 hodinám cvičení :lol: , díky tomu jsem byl vždycky "dálkový" a občas to bylo poznat, nicméně, to je na jiné téma).
No a okrajově jsem to dělal hlavně proto, protože moje vize Tai ji quan byla vždycky "kompletní" tedy BU se vším všudy. Nicméně ani na jednom semináři či tréninku (za pár let) jsme nedělali aplikace a Tui shou max. 10 hodin za ty roky a už vůbec ne lapování atp. Osobně si myslím, že jsem cvičil doma poctivě a nejen formy, no pot se lije, znáte to. :wink:
Zdůvodnění bylo více méně totéž, potřebujeme získat základy a pak teprve to další, taky tam šly řeči o tom, že je doba střelných zbraní, takže na co bojové Tai ji quan, :evil:

Na druhou stranu. Kdo se tady snaží brát zodpovědnost za českou scénu BU a potažmo i Tai ji quan, vzal si úkol, který NIKDY a NIKDO nemůže nějak dokončit, snad všem je jasné proč.
Na jiném vláknu tady, možná Pavela (promiň, pokud jsi to nebyl Ty), říkal, že mistrům v Číně je šuma fuk, co si na západě "vaříme"...
No, a teď pojďme k nám, možná je tu někdo, kdo si "vaří" svoji polívčičku (ať už je známý či ne) a je mu putna, co "jíme" my kolem.

Pokud ale půjdu přesněji. Jasné je, že BU musí být k boji, jinak by nebylo BOJOVÉ, to je jasné (doufám všem tady). Na druhou stranu, většina na tomhle fóru celkově, ví, že KA®DÉ BU je dřina, dřina na sobě a tedy potažmo "boj se sebou samým". Všichni to víme a nebudu to rozvádět. Většina z nás tu cvičí 3× týdně a více, kolikrát za týden bojuje (reálně) na ulici či jinde a kolikrát sám se sebou na tréninku?
Znamená to tedy, že mistr (dobrý, tedy v boji atd.) v nějakém BU si automaticky hledí jen toho nejlepšího bojovníka a na ostatní, byť poctivě cvičící kašle, neřku-li vyžene je pryč, protože neumí tak dobře bojovat? Nemyslím si. Myslím, že každý dobrý mistr, když vidí poctivou dřinu stojí o každého takového žáka. Dříve prý byl navíc více kladen důraz na morální stránku žáka, což dnes je vyloučeno takřka bez rozdílu BU např. hromadnými nábory (moje zkušenost je však taková, že se to samo vyselektuje).
I když to Wushupetr už trochu naťuknul, jestliže je ve škole např. 10 žáků, kteří poctivě cvičí, někdo je lepší na boj, jiný na formy, jiný na zbraně, jiný je ohebnější, jiný silnější - všichni dělají totéž BU, ale jejich bojová úroveň není a ani nemůže být stejná. Nicméně, všichni bojují sami se sebou, dle mě, dobrý učitel to ocení a chápe rozdíly mezi nimi.
Taková starší dáma řekněme v 60ti letech může také poctivě BOJOVAT sama se sebou, jen je na jiné úrovni. Ale v podstatě mezi ní a např. mladšími může být rozdíl právě jen věku, jinak píle atd. může být stejná.
Vyhodit ji kvůli tomu, NE, rozhodně NE. Nevzít ji kvůli tomu na tréninky, taky NE, to je totiž o přístupu, jak tu někdo psal.
DLE MÉHO důležité je, aby učitel neztratil podstatu toho co učí, aby všichni (včetně té dámy) věděli, že se jedná o BU, aby i ona si vyzkoušela (dle jejich možností např. aplikace, Tui shou), i když bude jasné, že proto tam není, musí vědět, co dělá. Na druhou stranu, mladší a aktivnější zájemci by měli mít právo a možnost na cvičení úderů, kopů, posilování atd. Vždyť je to jedna škola, jen různé úrovně, a ty jsou všude, všude je někdo slabší, silnější, pomalejší, rychlejší, nováček či pokročilý. Jak to vše bude zapadat do sebe, to je na osobnosti učitele což už tu bylo, ovšem, není to o tom, říci TY NESMÍ©!!! Clověk na to musí přijít sám, jestli to je pro něj či ne, to je dle mého cesta.
Ať už Riverman či Wushupetr, pokud to dělají "opravdu" pak v nich nevidím "protivníky" jen jiný pohled na věc, ale to je přece normální v každé jednotlivé škole BU? :wink:

Tai ji quan a vůbec každému dobrému BU a lidem, kteří je mají radi zdar a úctu!!!

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fukki » čtv 27. pro, 2007 22:13

...
Naposledy upravil Fukki dne ned 31. srp, 2008 19:03, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » pát 28. pro, 2007 7:23

pavela píše:
ghekon píše:Jasne, ale stejne tomu, ze by ceska tj scena nejak vyrazne zmenila, neverim.
Casem mozna ale jo, kdo vi... Kdo se chce tj opravdu ucit, tak neco nasetri a odjede do ameriky...
joooooo to je vono, protože nejlepší tajči je v Americe!!!

V Americe neni dobry TJQ ? :wink:
(kdyz pominu ze nejlepsi je Zorka :lol: )
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » pát 28. pro, 2007 12:19

Proc se dat na cestu od pramene, kdyz je to temer stejne daleko k prameni???

for all: jinak pekna diskuze ... myslim, ze Roza opet trefil do cerneho.

Je dobre, ze nam tady v tai ji rostou lidi, kteri se neboji kritizovat nesmyslne metodiky, hledaji i jinde a nenechaji se osalit C. M. Chingovejma. pouckama, ktere ziskal po poziti LSD ve svem hippies krouzku :wink:
Naposledy upravil luen dne pát 28. pro, 2007 12:28, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pát 28. pro, 2007 12:28

Mozna ze uz pramen zacal vysychat... :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » pát 28. pro, 2007 13:26

ghekon píše:Mozna ze uz pramen zacal vysychat... :lol: :lol:

To 'mozna' mas ze CNN :lol: Koukni se do Ciny a nebudes se hloupe ptat :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 28. pro, 2007 13:48

my 2 cents, osobne se domnivam ze:

nemam nic proti tom, kdyz se nekdo soustredi ciste na zdravotne kondicni aspekt taijiquan - miliony Cinanu co si cvici rano sestavu v parku pro zdravi a pro radost nikdy netvrdi, ze jsou fighteri.

nejen zak si vybira ucitele, ale i ucitel vybira zaka - pokud chce ucitel vyucovat taijiquan se vsim vsudy, ok, ale pak at posila postarsi lady ci gentlemany do jinych skol nebo jim doporuci jine discipliny (joga, Sokol... ). bez vyjimky kazdy kdo prijde do nasi skoly, dostane adresu dlasich peti a vice skol - at si kazdy najde to, co mu nejvice sedne. spousta zajemcu co k nam prisla skoncila na taijiquan nebo Muay Thai - pro ne jen dobre.

problem je jinde - pokud si nekdo s $ $ misto oci necha diktovat "zajmem trhu", co a jak ma ucit, je to smutne, ale je to jeho cesta. dlouhodobe a metodicky pracovat s mensi skupinkou zaku na rozvoji bojovych dovednosti je drina a zavazek, na kterem nikdo nezbohatne. krmit lidi pohadkama o "bojovem umeni, kde to jde bez driny a nasili", naplnit x takovychto gymnastickych kursu triceti ci vicehlavym davem, kursy kde se nekdo nezpoti, natoz aby - nedej boze! - dostal do nosu, je preci tak jednoduche, a navic rentabilni. ale! - delat si pak reklamu ve stylu "taijiquan - bojove umeni", neni nic jineho nez podvod, at uz to kdo chce omlouva jak chce. budme sakra uprimni, vymluvy a klicky a obezlicky, kterych je tato diskuse plna, jsou k placi. misto toho, aby se clovek podival pravde zprima do oci, jen si namlouva dalsi nesmysly a hleda dalsi duvody, jak by omluvil a zakamufloval smutnou realitu - a sice ze cvici x let, umi x sestav, mec, ajnevimco, ale kdyz do nej nekdo strci tak upadne, a neumi se ubranit ani facce.

nesouhlasim s tim, ze taiji cvicenci musi nutne bouchat do lap, behat nebo zvedat cinky, cvicit jako x-boxeri; taijiquan je system per se, ma svoji metodiku nacviku, v ledascem stejnou, v ledascem odlisnou. pokud se nepletu, specialitou tjq jsou preci "shui" techniky a "na" techniky, nebo?

last but not least, je smutne, jak si nekdo namlouva, ze sem tam tuishou + sem tam aplikace = bojovy taijiquan. to neni v zadnem b.u., dulezity je system, ktery vse propoji: ji ben gong, san shi, taolu, tuishou, sanshou, dui lian, sanda, lian gong... znalost ani provicovani tuishou a aplikaci nikdy z nikoho fightera neudelala.

omluva se za uprimnost, cvicencum taijiquan v CR zdar!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 28. pro, 2007 15:29

8O 8O 8O koukám, že se tu rozjela pěkná dizkuze, jeden je chvíli pryč a je tu román na pár hodin :-)

původně sem se nechtěl do těchto debat už zapojovat, své jsem si napsal již v jiných vláknech, ale mluví se tu i o mě, takže přidám pár postřehů....

Souhlasím, že situace v ČR co se Taiji, jakožto bojového umění je špatná...je dle mého názoru tristní, když jedinec po x-letech poctivého cvičení nedokáže odrazit obyčejnou ránu či strčení, které je myšleno alespoň trochu jako opravdový útok..ale neplačme sami si zato můžeme. :-)

Jeden příklad za všechny: V roce 2004 jsem byl v Číně, kde nás vyučoval "lidový mistr", čili člověk, který cvičí, nemá žádné světoznámé jméno, ale dovednost velmi dobrou, žádný kouzla, ale když drbnul musel člověk udělat pár kroků navíc :-) ten nás učil různé pakové drily ve dvojcích, cvičili jsme jednu formu (nikoliv sestavu) přes celý dvůr tam a zpět, apodobně, pro mě věci, které jsem znal z karate a konečne měl pocit, že mi to celé dává smysl... pro většinu ostatních lidi z Čech velké překvapení jak že se to dá také cvičit. Výsledek? 70% "tajčistů" se šlo raději učit šaolinsku sestavu, kterou se učili naši šaolinští kolegové.
Jen na okraj, v tu dobu už jsme se učili novou sestavu s mečem. :-)
Takže bych asi jen řekl, kdo chce kam.....

Byl jsem letos v opět v Číně, za celyých 20 dní, kdy jsme setkaval a cvičil s různými mistry, padlo slovo Qi dvakrát, a to vždy pouze když jsem se na něco hledně Qi zeptal, abych měl jasno. Odpovědí bylo skoro vždy povytažené obočí ve smyslu "vo čem to mele".... místo toho mě většinou popadl dotyčný za ruce a chtěl mi je vyrvat z ramen pořípadě se mnou chtěl vytřít kouty :-), nebo se detailně vyvětlovala technika pohybu s aplikací zárověň, prostě tak trochu jiný přístup k Taiji.

U nás jsou jedinci, kteří jsou tak zatížení "teorií proudění Qi" a různými dalšími, že se při cvičení koušou do rtů a mají svraštělé čelo strarostmi, zda "jedou podle těchto teorií" Kde je tedy pak to uvolnění, po kterém se tak volá? Když k tomu přidáme to, že kolikrát nevědí co dělají za bojové techniky (už jsem slyšel, že Dan Bian je vlastně skoro jako solení polévky :roll: ), tak kde je tedy ten duch, který vede energii Qi, když jeden neví, kam jí vlastně vést? Dalo by se pokračovat, ale v podstatě bych asi přepsal příspěvek od pm, namixovaný s Rozou a SiuLouFu.

Nemyslím, si, že techniky Taiji Quan jsou učinné až po desetiletích a prostě se s tim jednoho dne vzbudíte, nemyslím, že fyzická kondice je v protikladu s Taiji Quan, stejně tak si to nemyslím svalové síle, která je často stavěna na pranýř.

A na závěr mého už tak dlouhého příspěvku, nechci aby byl muj příspěvek brán jako reklama. Nejsem spasitel české Taiji scény. :-)

2wushupetr: Petře, ano viděli jsme se u paní Zhai Hua, o to víc mě překvapuje jakým stylem vedeš dizkuze. Tohle neber ve zlém, ale některé výroky jsou trochu "přes", a ne každý je tak tolerantní jako Roza, zrovna kterej by z tebe nadelal mletý do špaget. :P Tak jen trochu ucty k ostatním distutujícím. Jinak hodně síly do cvičení.

Sorry za dlouhý post.

Pavel Codl
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 28. pro, 2007 16:38

PM - díky za upřesění, možná ano, možná ne - vidím určité reakce na můj přízpěvek (Tui shou, aplikace = bojové umění..).
Tak to není myšleno a z naší komunikace, doufám, víš, že si uvědomuju závažnost toho, co jsi napsal nejen v tomto vláknu.
Chci říci, že když už si mám u nás vybrat školu Tai ji quan, jdu tam, kde se poctvivě věnují i těmto věcem (nejen formám), pokud se tam dělá více - to cos napsal, beru to jen s povděkem.

I ta starší paní, o které tady byla taková diskuse, právě díky aplikacím a Tui shou (i kdyby více nedělala), ví že cvičí bojové umění, ale to neznamená, že ona sama chce být bojovníkem Dle mého je problém hlavně to, že je to taková pomalá gymnastika, která se tak "lehce" cvičí -tedy tak Tai ji quan veřejnost vnímá, a to z různých médií apod. Kdyby ta dáma říkala všem, že ta krásná gymnastika je bojové umění, že vidí na tréninku ty "mladší blázny" co se dřou a mlátí do sebe, nedej bože může sama něco demonstrovat, značnou mírou tím může ovlivnit mínění o Tai ji quan u laické veřejnosti a o tom to částečně je. Pak totiž začnou chodit i jiní, zvědaví jestli je to BU fakt tak "B", přijde na sparring = motivace pro instruktory a lavina se hrne. Tedy znovu, kvalitní učitelé a žáci a všichni ti co dělají "reklamu" či jméno Tai ji quan. Ale to bych opakoval nejen sebe....
Můžeš všem dát adresy jiných škol, ale tím je de-facto "vyhazuješ" - máš na to právo, tady zastávám názor jiný, "Podívej se sám, jestli na to máš a uvědom si, že vše co tu vidíš budeš dělat taky". Vždy ale platí, že někdo vydrží něco více a někdo méně, to značí, opět se opakuji, vyhodím i ty, co se fakt snaží, jen na to teď nemají....? Každý poctivě a dle svého, není KF jako takové pravě a jenom o tomhle, poctivá práce na sobě?

Smutná je realita, že spousta forem a technik, ale nakonec nic, tohle znám ne jen z Tai ji quan, však víš... :evil:

Mimochodem, posilování v Tai ji quan horní poloviny těla - víte více zasvěcení do Tai ji quan nějaké odlišné techniky posilování (cokoliv, co zvyšuje sílu horní poloviny těla, u nohou je mi to díky navíjení (nejen) celkem dost jasné :wink: ).
Je jasné, že lidi, co jdou jen po penězích nikdy nebudou mít dobré žáky, ale věřte mi, že jsou u nás pořád lidé, kteří mají opravdovou radost z úspěchů svých žáků, nehledě na to, jestli jim platí 30Kč nebo 300Kč/hod.

Jinak si myslím, že tvůj přízpěvěk celkem potvrzuje a doplňuje to, o čem se tu více méně píše.
Na záladě většiny přízpěvků zde bych si dovolil pozměnit název tohoto vlákna z "Praktické použití Tai ji quan" na "Je možné se v některé z českých škol naučit bojové/praktické Tai ji quan?

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...