Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod NAIA » pát 14. bře, 2008 8:39

izi píše:Asi jste mne špatně pochopil, bylo to z toho důvodu, že slibuje že cvičenec se bude moci efektivně bránit, když vezmeme lidi co to cvičí třeba tři měsíce a použijí nějakou techniku jenž se naučili v Bujinkanu proti nějakému útočníkovi, ano ubrání se, ale s možným následkem zmrzačením, které není zase tak malé, jako spíš je velké. A nejvíc jsem pohoršen nad tou filozofií, s jakou je to podáváno, ale pokud budou lidé jenž budou sviči pod panem Pokorným mít možnost se stát učiteli, tak ať prosím vyučují tou cestou jaká je uvedena na zahraničních stránkách bujinkanu a né tou pana Pokorného.
Jestliže jsem tím někoho pohoršil, omlouvám se.

Můžeš být trochu konkrétní k tomu co tě pohoršuje v souvislosti s filozofií a jejím podání?
A s tím mrzačením to neřeš, postupně budou všichni ninjové bručet a samurajové budou mít klid :wink:
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 8:54

izi:

24volt má pravdu, já s Bujinkanem začal loni, jela v listopadu. Tedy zrovna na konci jedné samuraiské školy.. Techniky, co jsme jeli, byly jiné. Lépe řečeno, nebyly tak bezohledné a destruktivní. LEtošním tématem je Togakure Ryu Ninjutsu, to je jedna z nejstarších škol ninjutsu, ta je tvrdá.. Vždyť ninjům se také říkávalo lamači kostí a mělo to svůj důvod.

Ovšem ne všechny techniky jsou tak burtální, je to jen na tobě. Můžeš si vybrat i ty mírumilovnější, kde protivníka jen zneškodníš, bez vážnějších následků.

Ono, už si určitě vyspělý, tak si sám umíš vybrat. K nám do Bujinkanu nebereme děti do 15ti let, má to svůj důvod. Nepotřebujeme, aby s tím pak někdo machroval ve škole a nedej bože někoho přizabil..
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pát 14. bře, 2008 9:41

24volt píše:
izi píše:.....tak ať prosím vyučují tou cestou jaká je uvedena na zahraničních stránkách bujinkanu a né tou pana Pokorného....

Musím tě trochu opravit - pan Pokorný nemá žádnou vlastní cestu, ale cvičí to, co zrovno vyhlásil Soke (hlava školy v Japonsku) jako téma na tento rok. A tím jsou zrovna takové "techniky" (strašně nerad toto slovo používám), které tě pohoršují. Kdybys přišel cvičit loni, viděl bys úplně jiný přístup k útočníkovi a totéž předloni...atd atd. Bujinkan zahrnuje 9 škol a každá má svá specifika a holt se zrovna cviči "nesamurajská" :wink: tvrdší škola. Seber peníze a jeď se podívat na nějakého jiného učitele do zahraničí a uvidíš, že teď učí zhruba to samé.

A cos vlastně čekal od bojového umění? ®e si lidé při střetu neublíží a jen se obchází a kontrolují? Dej se na Aikido, tam se neubližuje (a taky jim to pak mimo dojo nefunguje).

Neubližuje,mimo dojo nefunguje? :lol: :lol: :evil: Jak myslíš...
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 11:55

Jezisi...

cloveku nikdy nevyhovies...

Niekomu je este stale Bujinkan prilis jemny a niekto furt place ze to boli prilis
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 14:01

24volt píše:A cos vlastně čekal od bojového umění? ®e si lidé při střetu neublíží a jen se obchází a kontrolují? Dej se na Aikido, tam se neubližuje (a taky jim to pak mimo dojo nefunguje).

Dovoluji si te pozvat k nam do dojo ;-) Koukal jsem hodnekrat na ten vas bujinkan .... je to pekne, ale aikido (nishio ryu) mi osobne prijde o znacny kus realnejsi. Je mozne tak samo jako u aikido, ze jsou prezentovany videa stylu a "ucitelu", kteri delaji bujinkanu svym pristupem jen spatne jmeno ...

Rad se necham nekym presvedcit osobne o opaku ...To ze vidis jen hlavni "proud" aikido, jenz zastinuje mensi nekomerecni a propracovanejsi styly ...
je problem, ktery ma mnoho lidi ... vlastne za svou nevedomost a "slepotu" nemuzes :-) Kazdopadne mam k bujinkanu jako k budo respekt.
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 14:09

tak to ja by som ani jedno BU nepodcenoval :-)

Ja som si ohladne aikida tiez myslel, ze zalezi na ucitelovi, lenze sranda je ze nie...
zalezi na studentovi...ucitel len ukazuje...nebude za mna bojovat ani nebude za mna cvicit...
Chcem dokazat viac? OK tak mi neostava len makat aby som to dokazal, pochopil atd atd...
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 14:21

Bujin píše:tak to ja by som ani jedno BU nepodcenoval :-)

Ja som si ohladne aikida tiez myslel, ze zalezi na ucitelovi, lenze sranda je ze nie...
zalezi na studentovi...ucitel len ukazuje...nebude za mna bojovat ani nebude za mna cvicit...
Chcem dokazat viac? OK tak mi neostava len makat aby som to dokazal, pochopil atd atd...

nepodcenuji taky ani jedno, ale myslim, ze taijutsu je v bujinkanu omezenejsi ... preci jen je tam vice dovednosti krom boje holima rukama, ktere studenti rozviji. bujinkan je podle me kobudó a to je zasadni rozdil mezi aikido a bujinkanem. Kobudo se nerozviji tempem jako aikido, ktere je na prisposobivosti dobe a smyslu pro tvorivost vyvinute. Zaklad je technicky podobny, protze puvod je v dobe, kdy se techniky prisposobovali tomu, ze mec byl vzdy po ruce .... kvuli toho taky vzniky techniky uchopu, ktrere simuluji zastaveni taseni mece atd. Tyto znaky ma aikido a bujinkan stejne. Aikido vsak preslo z uchopu, ktere simuluji zsataveni mece atd. k simulaci v dnesni dobe praktictejsi a to k uderum a kopum.

PS: zase zalezi na skolach ... mnohe dogma a myty se v mnohych dojo aikido drzi :-( zel bohu
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 14:51

Higen píše:
Bujin píše:tak to ja by som ani jedno BU nepodcenoval :-)

nepodcenuji taky ani jedno, ale myslim, ze taijutsu je v bujinkanu omezenejsi ... preci jen je tam vice dovednosti krom boje holima rukama, ktere studenti rozviji. bujinkan je podle me kobudó a to je zasadni rozdil mezi aikido a bujinkanem. Kobudo se nerozviji tempem jako aikido, ktere je na prisposobivosti dobe a smyslu pro tvorivost vyvinute. Zaklad je technicky podobny, protze puvod je v dobe, kdy se techniky prisposobovali tomu, ze mec byl vzdy po ruce .... kvuli toho taky vzniky techniky uchopu, ktrere simuluji zastaveni taseni mece atd. Tyto znaky ma aikido a bujinkan stejne. Aikido vsak preslo z uchopu, ktere simuluji zsataveni mece atd. k simulaci v dnesni dobe praktictejsi a to k uderum a kopum.

PS: zase zalezi na skolach ... mnohe dogma a myty se v mnohych dojo aikido drzi :-( zel bohu

Z toho to vyznívá, jakože v Bujinkanu se v taijutsu učí pouze proti bojovníkovi s mečem.. Respektive, počtá se s tím, že má po ruce meč.. Ona to není pravda.. Ne tak docela. Záleží na škole. V Bujinkanu je devět škol, každá se soustředí na něco. Letošní, Togakure Ryu Ninjutsu, je škola zaměřená na Taijutsu, zbraně v ní používané jsou tekagi (drápy na ruce) a katana. Ovšem, co se taijutsu týče, ještě jsem letos nezažil, aby nějaká technika, co jsme jeli bez zbraní, nějak simulovala to, že protivník je ozbrojen, na to máme jiné ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 14:55

jaky pak ma duvod uchop, ktery cvicite jako utok?
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 15:06

Aikido preslo na kopy a uderi????????
8O
uf...asi som to zle precital.

Ja som teda toho napozeral dost ale ze by aikidokovia kopali na treningu??
70% ani nevie ako sa proti kopu branit.
Ked som chcel vediet ako to riesit, musel som skusat, ale ze by sme to robili na treningoch casto teda nemozem povedat.

Nishio sa mne napriklad paci...ma taky dravejsi styl ...vidiet ze robil aj ine nez len aikido.

Je pravda ze dobry ucitel dava danemu stylu dusu, ale styl nemoze za to ako sa to pokusaju prezentovat ludia.

A bujinkan? tak daju sa najst rozne videa a mnoho veci je praktickych .
Pekne DVD ma shihan Roztohar.
a utoky su rozne...kto povedal ze len proti mecu? alebo len uchop? Normalne udery kopy ...sak vsetko...
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 15:12

prve ide bujinkan potom kali
http://www.youtube.com/watch?v=In7fIyGuROo

http://www.youtube.com/watch?v=47Eg5pcC ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=HxiRMhxjJZg
http://www.youtube.com/watch?v=ohIMMoM8 ... re=related

Preco by sa mali cvicit len veci proti mecu? alebo len proti uchopu??
Sak cvicia rozne veci so zbranami aj bez.
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 15:15

Efektivni vstupy a nasledne techniky proti uderum a kopum atd, jsou technicka priorita v Nishio ryu (i kdyz i tam se najdou "studenti", kteri si toho nejsou vedomi) Uchopy jako didakticka pomucka maji v sobe obsahlou aplikaci proti uderu. Take se pomoci uchopu ucime spravnou mae ai (vzdalenost) a kuzushi (vychyleni)... Nishio sensei, vsak jako jeden z mala Dokazal uchopum dat smysl a nasledne vyjadrit techniky proti uderum i kopum ...

Ale chapu, ze po shlednuti videi na youtube si clovek udela o aikido stejny obrazek ako ty ...
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod 24volt » pát 14. bře, 2008 15:15

Acho jo.

Higene, děkuji za pozvání, ale aikida jsem si užil 8 let a děkuji, už nechci.

Ale víte co? Nechme zavčas tohoto tématu, jinak se z toho stane zase další "aikido vs ostatní BU" vlákno nebo něco podobného. Každý máme svoje představy o funkčnosti a celkově o BU a nemá cenu je nutit jiným.
24volt
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 15:17

Bujin píše:Preco by sa mali cvicit len veci proti mecu? alebo len proti uchopu??
Sak cvicia rozne veci so zbranami aj bez.

Jen jsem pripustil podobny dobovy zaklad v aikido a bujinkanu, nemyslel jsem tim, ze se v bujinkanu cvici jen tohle nebo todle :-)
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 15:19

Najlepsia je motorova pila

PS: Ja na aikido chodim :-) tak aky obraz??
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 14. bře, 2008 15:19

24volt píše:Acho jo.

Ale víte co? Nechme zavčas tohoto tématu, jinak se z toho stane zase další "aikido vs ostatní BU" vlákno nebo něco podobného. Každý máme svoje představy o funkčnosti a celkově o BU a nemá cenu je nutit jiným.

Nechci tady obhajovat aikido, protoze sam o nem mam predstavu asi jako ty ... pokud si pod pojmem aikido predstavim to co je prezentovano.

Muzu se zeptat u koho a co jsi cvicil?
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 15:25

Ikeda, Quaranta potom neake seminare ASAI a Hosokawa

Mne sa aikido paci, preco by som rozpraval proti?
Ide skor o to ze dost zalezi na pristupe ucitela a ziaka .
Skratka na dobre vysvetlenie treba mat asi talent. Myslim ze Nishio ho ma.

Preto ja nehovorim proti ziadnemu BU, ked tak sa da hovorit o pristupe, studiu, sposobe vyucby a podobne.

Temy ako ze ktore BU je lepsie su na hovno.
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

školy bujinkanu v ČR

Příspěvekod kanja-san » pát 14. bře, 2008 15:49

Než hodnotit jednotlivé školy bez zkušeností je lepší si přijít toto umění zatrénovat ;-)

V čechách fungujou tyto školy:

1) Bujinkan Czech Dojo - www.bujinkan.cz
2) Bujinkan Dojo Prague - www.bujinkanprague.com
3) Bujinkan Dojo Pardubice - www.bujinkan-pardubice.cz

Každému vyhovuje něco jiného. Já chodím cvičit v Bujinkan Dojo Prague a nejvíce mi to vyhovuje. Trénink je přehledně veden a techniky jsou vysvětlovány do detailů. Navíc je tu fajn atmosféra. Přijde mi, že tréninky v tomto Dojo jsou na vysoké úrovni.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 18:28

24volt píše:Acho jo.

Víš proč se ti tma zdá ten podobný dobový základ? Protože Bujinkan obsahuje mimo škol ninjuts, i školy Bujutsu (Samuraiské umění), ze kterého vycházel Ueshiba při tvorbě aikida, které vzniklo někdy na začátku minulého století ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » pát 14. bře, 2008 18:47

Emiel píše:Protože Bujinkan obsahuje mimo škol ninjuts, i školy Bujutsu (Samuraiské umění), ze kterého vycházel Ueshiba při tvorbě aikida, které vzniklo někdy na začátku minulého století ;)

můžeš říct o které konkrétní školy se jedná? jen ze zvědavosti. jestli bys to musel někde hledat tak se na to vykašli..
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...