Tenšin ©óden katori šinto ryu

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod patrik » pát 01. čer, 2007 12:27

sam-soi píše:zdar,

už dlouho se chci zeptat (sem prostě zvědavej) na následující věc ...

vezmeme-li jako příklad třeba tenhle klip

http://www.youtube.com/watch?v=tN6FYoGC ... ed&search=

co vlastně "znamenají všeschny ty úkony", které provádí ? nevím jak to formulovat lépe, ale vlastně uběhne minuta než vytáhne meč ... mam ti na mysli ty různé "poposedávání, úklony, úchopy apod." ... doufám, že to nepochopíte špatně nechci se nikoho dotknout, ale zajímalo by mě jestli se o tom dá někde něco třeba přečíst

:) :?:

btw: asi se ptám ve špatnym threadu takže předem sorry

Ptáš se dobře, jen nevím, jestli se dá uspokojivě odpovědět ;)
Kluci z T©K©R možná vysvětlí to, co dělá Sugino sensei, já jen obecně...

Každá japonská školá má své postupy, jak provést třeba tórei (pozdrav meči), jako na klipu, cos postl a nebo třeba pozdrav, protivníkovi, či partnerovi při cvičení. Obecněji jde o reigi sahó. Je to na pohled dost obřadné, ale i tom jsou stará japonská bojová umění. Jak píšu, nevím, jak u Katori šintó rjú, ale často (nikoliv vždycky), jde o jakýsi bojový podtext. Často je to prostě vyjádření úcty meči, protivníkovi nebo "božstvům". Spousta těch pohybů vychází z jakési společenské nutnosti z doby a prostředí, kdy tyhle věci vznikaly. Není to něco, co by dělalo z JPN bu, cosi hodnotnějšího, ale je to další věc ke studování.

Sám si myslím, že kluci z T©K©R asi nebudou krok za krokem vysvětlovat jednotlivé části jejich tórei (viz klip), ale vždycky je to zajímavá věc ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod torao » pon 04. čer, 2007 7:59

sam-soi napsal:
zdar,

už dlouho se chci zeptat (sem prostě zvědavej) na následující věc ...

vezmeme-li jako příklad třeba tenhle klip

http://www.youtube.com/watch?v=tN6FYoGC ... ed&search=

co vlastně "znamenají všeschny ty úkony", které provádí ? nevím jak to formulovat lépe, ale vlastně uběhne minuta než vytáhne meč ... mam ti na mysli ty různé "poposedávání, úklony, úchopy apod." ... doufám, že to nepochopíte špatně nechci se nikoho dotknout, ale zajímalo by mě jestli se o tom dá někde něco třeba přečíst

btw: asi se ptám ve špatnym threadu takže předem sorry

Myslim ze se ptas dobre, Patrik uz to vysvetlil vseobecne...

To co delal Sugino Yoshio sensei na tom klipu bylo "specialni" a velmi obradne provedene Torei. Takoveto Torei se provadi jen u prilezitosti Enbu [predvadecek] nebo cviceni pro bohy. Pri normalnim cviceni v dojo se provadi zkracena verze.

zajima te to jeste podrobneji?

Petr
Iči gan, ni soku, san tan, ši riki
torao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

cvičení v praze

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 11:38

chtěl jsem se optat, zda se tato škola vyučuje i někde v Praze? rád bych se podíval na jejich trénink. Děkuju za odpověď
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: cvičení v praze

Příspěvekod RBR » pát 21. bře, 2008 12:16

kanja-san píše:chtěl jsem se optat, zda se tato škola vyučuje i někde v Praze? rád bych se podíval na jejich trénink. Děkuju za odpověď

Co vím tak zatím ne. Možna to tam bude někdo cvičit individuálně, ale oddíl v Praze není. Pokud chceš na čumendu tak Brno, Olomouc, Ostrava. Vzhledem k vzdálenosti doporučuji počkat si na seminář (který bývá většnou přes víkend, a je toho tam více k vidění než na běžném tréninku) a udělat si výlet.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: cvičení v praze

Příspěvekod ingwe » pát 21. bře, 2008 12:29

RBR píše:
kanja-san píše:chtěl jsem se optat, zda se tato škola vyučuje i někde v Praze? rád bych se podíval na jejich trénink. Děkuju za odpověď

Co vím tak zatím ne. Možna to tam bude někdo cvičit individuálně, ale oddíl v Praze není. Pokud chceš na čumendu tak Brno, Olomouc, Ostrava. Vzhledem k vzdálenosti doporučuji počkat si na seminář (který bývá většnou přes víkend, a je toho tam více k vidění než na běžném tréninku) a udělat si výlet.

RBR

doplnil bych ještě Opavu a teď čerstvě Liberec. nicméně nejvíc pokročilých (ošemetná formulace, snad mě nikdo neukamenuje:)) studentů (mluvím jen o Hatakeyama-ha) uvidíš v Brně.

z Prahe u nás bylo pár zájemců na několika seminářích, ale co vím tak brzy odpadli...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

tréninky v liberci

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 13:30

Ty tréninky v Liberci fungují jak a u koho?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 13:39

to je moc zajímavé video:
http://www.youtube.com/watch?v=ylM32o3xgEo
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 13:40

Toto jsem hodil na jinou stránku, ale sem se to hodí asi více ;-)

Jak se liší Hatakeyama-ha od směru Sugina a Otakeho. Sugino by měl být synem předešlého Soke ve škole Katori shinto, není tomu tak? Proč se škola rozdělila na tři větve?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 13:50

našel jsem toto video. Docela zajímavé, nevíte někdo, kdo je na tom videu?
http://www.youtube.com/watch?v=InlQtTMK ... re=related
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 21. bře, 2008 13:53

kanja-san píše:našel jsem toto video. Docela zajímavé, nevíte někdo, kdo je na tom videu?

Jestli jsem to dobre pochytil, tak je to Kuroda sensei .. alespon to tam nekdo zminil
Člověk si uvědomi svou moudrost, až když se setká s hlouposti jiných.

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. bře, 2008 13:59

kanja-san píše:našel jsem toto video. Docela zajímavé, nevíte někdo, kdo je na tom videu?

Je to

Tecuzan Kuroda

Ale T©K©R to není...

Patrik

P.S.
pls kanja-san, nechtěl bys svoje myšlenky setřídit třeba do jediného stručného postu ;)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 14:00

Higen píše:Jestli jsem to dobre pochytil, tak je to Kuroda sensei .. alespon to tam nekdo zminil

aha, mě na compu nejde zvukárna a tak jsem odkázanej pouze na obraz ;-). Kuroda sensei prezentuje jakou školu?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » pát 21. bře, 2008 14:02

kanja-san píše:
Higen píše:Jestli jsem to dobre pochytil, tak je to Kuroda sensei .. alespon to tam nekdo zminil

aha, mě na compu nejde zvukárna a tak jsem odkázanej pouze na obraz ;-). Kuroda sensei prezentuje jakou školu?

viz.: prispevek nad timto ...
Člověk si uvědomi svou moudrost, až když se setká s hlouposti jiných.

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 14:03

patrik píše:nechtěl bys svoje myšlenky setřídit třeba do jediného stručného postu

jak to myslíš ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » pát 21. bře, 2008 14:34

kanja-san píše:Toto jsem hodil na jinou stránku, ale sem se to hodí asi více ;-)

Jak se liší Hatakeyama-ha od směru Sugina a Otakeho. Sugino by měl být synem předešlého Soke ve škole Katori shinto, není tomu tak? Proč se škola rozdělila na tři větve?

Podle toho co vím tak jsou pouze dvě oficiální větve T©K© a to Otake a Sugino. Ti mají oficiální povolení vyučovat katori v Japonsku.
Sensei Hatakeyama je bývalý žák Sugina. Po smrti starého pána se sensei Hatakeyama nepohodl s nástupcem a výsledkem sporu je to, že se sensei Hatakeyama osamostatnil.
Pokud by si pásl po detailech tak se zeptej Brňáků, ale pochybuji, že to budou chtít nějak víc komentovat.
Pro nás v ČR to znamená, že jsou tu zástupci větve Sugina (Olomouc) a Hatakeyami (Brno, Ostrava, Liberec). Obě větve se vzájemně respektují nicméně vztahy jsou chladné.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: tréninky v liberci

Příspěvekod ingwe » pát 21. bře, 2008 15:02

kanja-san píše:Ty tréninky v Liberci fungují jak a u koho?

fungují asi tak, že jednou týdně se cvičící sejdou a cvičí spolu. den a hodinu už si přesně nepamatuju, ale můžu zjistit. na otázku u koho je asi nejlepší odpověď u nikoho :D je to skupinka lidí, z nichž nikdo nemá žádný technický stupeň, a kvalita jejich cvičení je postavená na účasti na seminářích v Brně.

kanja-san píše:Jak se liší Hatakeyama-ha od směru Sugina a Otakeho. Sugino by měl být synem předešlého Soke ve škole Katori shinto, není tomu tak? Proč se škola rozdělila na tři větve?

Sugino a Otake-ha neznám, takže oficiálně nemůžu říct. Neoficiálně myslím, že je to v rozdílném pojetí některých technik, taky možná v organizaci, atd.
Současným soke (20.) TSKSR je ©uri no suke Jasusada, který by měl být synem 19. sokeho (©uri no suke Kindžiro). Myslím.
©kola se rozdělila asi proto, že všichni 3 učitelé dostali menkjó kaiden, a neměli důvod cvičit spolu v jednom dódžó. a nebo měli důvod necvičit spolu v jednom dódžó. Větev pana Hatakeyamy je nejmladší, oddělivší se od větve Sugino na konci minulého tisíciletí.
Stačí jako odpovědi na dotazy? :)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 15:07

hmm, zajímavé ;-)
co se týče skladby technik,. tak ta bude asi ve všech třech školách stejná, nebo ne?
Vycházím z předpokladu, že všechny mají stejné kořeny, lišit se asi teda budou v prezentaci a v detailech jejich provedení ale seznam technik bude stejný, je to tak?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » pát 21. bře, 2008 15:13

RBR píše:Podle toho co vím tak jsou pouze dvě oficiální větve T©K© a to Otake a Sugino. Ti mají oficiální povolení vyučovat katori v Japonsku.
Sensei Hatakeyama je bývalý žák Sugina. Po smrti starého pána se sensei Hatakeyama nepohodl s nástupcem a výsledkem sporu je to, že se sensei Hatakeyama osamostatnil.
Pokud by si pásl po detailech tak se zeptej Brňáků, ale pochybuji, že to budou chtít nějak víc komentovat.
Pro nás v ČR to znamená, že jsou tu zástupci větve Sugina (Olomouc) a Hatakeyami (Brno, Ostrava, Liberec). Obě větve se vzájemně respektují nicméně vztahy jsou chladné.RBR

otázku ne/oficiálnosti větve pana Hatakeyamy už jsme spolu probrali, k tomu se vracet nechci. zajímá mně to povolení vyučovat v japonsku. můžeš napsat odkud to víš? co vím já pan Hatakeyama má v japonsku svoje dódžó, a že by bylo "neoficiální" nebo "nelegální", to se mi fakt nezdá.
ohledně sporu myslím, že ani brňáci nemají důvod psát víc než výše ocitované.
vztahy jsou chladné... spíš bych řekl žádné. každý si hraje na svém písečku. asi se nedá říct jestli je to dobře nebo špatně. mně osobně je to putna...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » pát 21. bře, 2008 15:15

kanja-san píše:hmm, zajímavé ;-)
co se týče skladby technik,. tak ta bude asi ve všech třech školách stejná, nebo ne?
Vycházím z předpokladu, že všechny mají stejné kořeny, lišit se asi teda budou v prezentaci a v detailech jejich provedení ale seznam technik bude stejný, je to tak?

myslím že ano, ale asi sem na fórum nechodí nikdo, kdo by za to mohl dát ruku do ohně.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. bře, 2008 15:20

Jen technická... nebo spíš dvě technické ;)

®ádné povolení, nepovolení... menkjo kaiden je klíč "ke všemu". Jakmile má někdo tuhle licenci úplného přenosu, tak se může třeba stavět na hlavu a nikdo mu v tom nemůže bránit ;) (v kontextu budó a ve vztahu k dicplíně ve které menkjo kaiden má).

Druhá věc je o tom "titulu soke". Můžu se plést, ale pochybuju, že by v T©K©R tenhle titul někdo užíval. Myslím, že to je tady náš místní zvyk, ale ve starých školách to není úplně běžné označení pro hlavu stylu. Soke je obvykle tvůrce školy... ale můžu se plést a hlavně tohle není zrovna oblíbené téma. Takže jen taková poznámečka ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...