Ako raz povedal jeden moj kamarat, od urciteho veku, uz nie je umenie sa zlepsovat, ale sa nezhorsovat
tiahne mi na 35, trenujem v podstate kazdy den, pricom trikrat do tyzdna chodim rano do posilky (pondelok, streda, piatok) - cvicenie sa v priebehu roka meni, niekedy su rozne powerlifterske rutiny, niekedy skor rehabilitacne cvicenie, niekedy specialne cvicenia s bandami, meni sa to asi kazdych 4 - 6 tyzdnov, casovo je to 60 - 90 minut + rozcvicka
napriek tomu, ze starnem, kazdy rok vidim na sebe progres (dobre si viest treningovy dennik, pripravovat si treningove plany - a co je napisane, to je svate a musi sa odcvicit

a samozrejme dobreho sparinga, ktory motivuje a dodrbava

)
okrem toho mam 2 krat vecer trening s ludmi (utorky a stvrtky), ktorym sa venujem (bo jitsu a bo shiai). Treningy trvaju 2 hodky, tam si vacsinou velmi nezacvicim, musim sa venovat inym... ale zadarmo to tiez nie je
no a na moje vlastne treningy s bo (+ ine zbrane ako sai.. + beh, strecink) mi zostavaju vacsinou 2-3 dni niekedy vecer, vacsinou to zmaknem tak za hodinu max hodinu a pol, ked som sam, tak idem kata, pripadne rozne sekvencie, ked pride niekto, davame bo shiai
su obdobia, ked som dodrbany tak, ze ledva chodim, su obdobia, kedy mam energie a sil na rozdavanie, sa to v priebehu roka meni, istotne cim je clovek starsi, tym viac musi venovat casu regeneracii a rehabilitacii, poriadny spanok a poriadne jedlo je zaklad, inak hned je tu nejaka choroba, pripadne zranenie
o tom, ze sa da cvicit do velmi vysokeho veku nepochybujem, v mojom okoli mam na to hned niekolko prikladov
ako tu uz niekto spomenul, tiez si myslim, ze je o dost tazsie zacat cvicit povedzme v 40tke, ked dotycny nic predtym nerobil, ako ked clovek cvici pravidelne a nedo.ebe sa kym sa dozije povedzme tej 40tky