Warior píše:Poraďte mi prosím s jakým dalším bojovým uměním mám začít . (dělám Karate)
Ps: v bojových umění obecně jsem LAIK tak mě prosím neukamenujte.
Mno to jde o to, jakou máš motivaci... Proč chceš cvičit něco dalšího.
Jestli chceš cvičit něco, kde se ještě víc kope a bouchá, budeme Ti radit jinak, než kdyby ses chtěl učit nějaký páky a sebeobranu.... a to nemluvím o zbraních.
Já jsem si teď uvědomil jednu věc.
Cvičili jsme na letní škole, kde se sjeli aikidisti, karatisti, "sebeobranáři", kendista, úplní laici bez zkušeností, iaidisti, lidi, kteří se mnou cvičí klasické džódó... Poslední dvě disciplíny byly tím, co se cvičilo. A nebyl problém... Všichni se bez potřeby poučovat učili. Stejně jako, když jsem byl před dvěma týdny s karatisty cvičit základy aikidó... Nikdo z nich mi nevysvětloval, že v karate se stojí jinak, proto je aikidó na hovno
V tomto případě se ty lidi něco naučili... a některý se budou učit nadále.
Mno a vedle toho se mi dnes a denně

stává, že mi aikidisti vysvětlují, jak nemůžou cvičit z mečem tak, jak je to obvyklé v iaidó, protože v aikidó se meč používá takhle... Nebo mi onehdá při kendu někdo vysvětloval, proč to děláme špatně, tedy hůř než je obvyklé v historické (evropském) šermu... anebo klučina, kterej nikdy necvičil džúdó na našich trénincích aikidó vysvětloval, jak máme dělat přehozy, zatímco, když s tím džúdem potom začal, tam jim ukazoval, jek to maj dělat oni, protože měl zkušenosti z aikida...
Tihle se
1) nic nového nenaučí
2) nijak zvlášť dlouho neboudou bojové umění učit
Tedy IMHO budeš-li chtít dělat nějaké další BU... V první řadě si vygumuj z hlavy základy toho, cos cvičil předtím.

Ono časem se ukáže, co z jednoho BU můžeš použít v tom druhém - ale až budeš mít zmáknutý ty základy.
Patrik