Japonský meč, jak ho ovládat, iaido a spol.

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod ingwe » stř 19. pro, 2007 19:09

nevěděl jsem kam to dát, možná do KKKK video, ale není to video... občas prolejzám na netu starý fóra, kde se řeší evropský vs. japonský šerm. přináší mi to ohromnou zábavu a uvolnění :)
dneska jsem chytil zlatou rybku, pořádnej úlovek, tak se chci podělit:

"Nevíš o čem mluvíš. Katany maj primární a sekundární čepel, někdy i terciální. Fakt dobrej samuraj měl na dlouhém tači až čtrnáct různých čepelí. Všechny japonský meče maj těžiště úplně jinde než evropský. Jsou známy případy, kdy jistý samuraj z Edda měl těžiště meče v Yokohamě. Jo a německá škola je velmi defenzívní, mnohokrát se stalo, že vojsko šermovalo tak defenzivně, že uteklo z bitvy dřív, než vůbec začala."
(z www.ceskyserm.cz )
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » čtv 20. pro, 2007 18:19

ingwe píše:... Fakt dobrej samuraj měl na dlouhém tači až čtrnáct různých čepelí. ...

a nejvetsi machri tam meli i pilnik na nehty, otvirak na konzervy a usb-disk... :lol:
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 20. pro, 2007 18:36

pe25tr píše:
ingwe píše:... Fakt dobrej samuraj měl na dlouhém tači až čtrnáct různých čepelí. ...

a nejvetsi machri tam meli i pilnik na nehty, otvirak na konzervy a usb-disk... :lol:

a pak že švýcaři jsou se svejma nožema originální, dyť je to okopírovaný :lol:

mně dostal nejvíc ten samuraj s těžištěm meče v jokohamě :lol:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wader » sob 12. led, 2008 16:09

čus, kdž člověk cvičí a ovládá kendo, znamená to že v případě, že se dostane do šermířského souboje a bude mít kvalitní jap. meč, bude připraven bojovat v reálném boji bez pravidel?
Existuje v čr nějaká škola kenjutsu s bojovým použitím?
wader
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ingwe » sob 12. led, 2008 21:23

wader píše:čus, kdž člověk cvičí a ovládá kendo, znamená to že v případě, že se dostane do šermířského souboje a bude mít kvalitní jap. meč, bude připraven bojovat v reálném boji bez pravidel?
Existuje v čr nějaká škola kenjutsu s bojovým použitím?

eee... navazuješ na to co jsem tu psal posledně, že :lol:

jestli to myslíš vážně, tak IMHO:
nic takového to neznamená. to co už tu padlo milionkrát - nezáleží tolik na systému, jako na člověku. a navíc, každýmu člověku sedne jiný styl. někomu může vyhovovat kendó, někdo hledá niten rjů, protože chce bejt jako Musaši...
v ČR existují cca 3 školy, keré mají v osnovách kendžucu (katori šintó rjů, šintó musó rjů, a hjóhó niten iči rjů)(jestli o něčem dalším nevim, doplní patrik, bude-li tak laskav :) )
pokud vím, bojové použití měly v minulosti všechny, a asi byly docela úspěšné, když se nám dochovaly.
na druhou stranu, jak chceš tuhle věc posuzovat dneska? až si takhle jednoho májového jitra budu vykračovat v joroi s tači u pasu do školy, a náhodou se zrovna připletu do bitvy, a někdo se na mně oboří měčem, kopím nebo podobnou hračkou, tak pokud to přežiju, řeknu ti jak to je s tím bojovým použitím za katori šintó rjů dneska :wink:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wader » sob 12. led, 2008 22:04

ok, díky :D já vím že to tak nejde posuzovat, ale nedokázal sem to lépe formulovat
wader
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » ned 13. led, 2008 9:19

ingwe píše:v ČR existují cca 3 školy, keré mají v osnovách kendžucu (katori šintó rjů, šintó musó rjů, a hjóhó niten iči rjů)(jestli o něčem dalším nevim, doplní patrik, bude-li tak laskav :) )

Já jen nevím o tom, že by se v ČR cvičilo HNIR. Je možné, že někdo byl na nějaké stáži a co se tam naučil, cvičí u sebe, ale nevím, nenašel jsem nikde žádný link od HNIR do ČR. Tedy nehledal jsem nějak na dřeň ;)

Jinak "bojové využití" (osobně nevím, co je to), to ingwe vystihl docela přesně, ale z jistého hlediska mají všechny tyhle školy bojové využití a to včetně kendó. Z jistého hlediska a za určitých okolností.

K dalším školám v ČR. Je to Musó džikiden eišin rjú a Musó šinden rjú, které mají iai, ale také kurai dori, což je de facto kendžucu. Také je tu člověk, co cvičí Katajama Hóki rjú, kde je iai i kendžucu, ale nevím, jak daleko je a jestli vyučuje dál. Mno a jestli jsem to dobře pochopil, vrací se člověk, co v JPN vedle kendó dělal Tennen rišin rjú a Ittó rjú, ale jestli bude učit někoho jiného než pokročilé kendisty a nebo, jestli bude vůbec učit, to nevím.

Mno a potom moderní věci, které jsou samozřejmě mnohem bojovější, než cokoliv jiného... Ty bych hledal třeba v topicu KKKK videa :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 13. led, 2008 11:59

patrik píše:Já jen nevím o tom, že by se v ČR cvičilo HNIR. Je možné, že někdo byl na nějaké stáži a co se tam naučil, cvičí u sebe, ale nevím, nenašel jsem nikde žádný link od HNIR do ČR. Tedy nehledal jsem nějak na dřeň ;)

jojo, takhle jsem to myslel. někdo byl někde na stáži. ale jestli to učí, nad tím jsem se nezamyslel, bral jsem automaticky že ano. tak sory za mystifikaci :)

(link do čr nemá spousta legitimně tu vyučovaných škol, ale asi vím cos tím myslel ;) )

p.s. nenarazil jsi náhodou při svém hledání na nějaký link nebo video, kde by se nechalo pokochat se stylem tsubame-gaeši sasakiho kódžiróa? nemám tušení jestli se to dodnes někde cvičí... to jen tak na okraj.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 13. led, 2008 12:08

ingwe píše:p.s. nenarazil jsi náhodou při svém hledání na nějaký link nebo video, kde by se nechalo pokochat se stylem tsubame-gaeši sasakiho kódžiróa? nemám tušení jestli se to dodnes někde cvičí... to jen tak na okraj.

mno wikina říká o Kodžirovi a o tomhle jeho seku:

His favorite technique was both respected and feared throughout feudal Japan. It was called the "Turning Swallow Cut" or "Tsubame Gaeshi" (燕返し lit. "Swallow Reversal / Return"), and was so named because it mimicked the motion of a swallow's tail during flight as observed at Kintaibashi Bridge in Iwakuni. This cut was reputedly so quick and precise that it could strike down a bird in mid-flight. There are no direct descriptions of the technique, but it was compared to two other techniques current at the time: the Itto-ryu's Kinshi Cho Ohken and the Ganryū Kosetsu To; respectively the two involved fierce and swift cuts downward and then immediately upwards. Hence, the "Turning Swallow Cut" has been reconstructed as a technique involving striking downward from above and then instantly striking again in an upward motion from below. The strike's second phase could be from below toward the rear and then upward at an angle, like an eagle climbing again after swooping down on its prey.

Osobně si ten pohyb neumím představit. Tedy ne s jistotou, ale tady u těch legendárních názvů technik je to těžký. U nás je legenda o Musašim a džúdžidome, ale dokud ten "křížný blok" neuvidíš, budeš si ho představovat úplně jinak. Vlastně ani nevím, co za rjú Sasáki Kodžiro dělal.

To ovšem nebrání nějakým dobrodruhům, aby si nějaký Kodžirův styl a cubame gaeši nevymysleli ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 13. led, 2008 12:45

nojo, google sem prohrabal, ale wikinu jsem vynechal s myšlenkou "tam stejně nebude nic víc než jeho životopis" :) dík. napsaný je to hezky, ale moc jasno v tom taky nemám :)

u nás se džúdžidome taky provádí, tak možná jednou i budu vědět. ale to chce čas...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

techniky kenjutsu

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 7:58

wader píše:Existuje v čr nějaká škola kenjutsu s bojovým použitím?

No tak také si nedokážů představit co je schované za termínem "bojové použití" a nechci o tom ani spekulovat ;-).
Nicméně techniky Kenjutsu se studují i v rámci Bujinkan Dojo, kde je v tomto směru zajímavé především pojetí Kenjutsu škol Shindenfudo ryu a Kukishinden ryu.
Také se zde vyučují techniky se Shinobigatanou (mečem s kratší čepelí používaný ninjou), kde je zajímavé pojetí školy Togakure ryu. Sám jsem v těchto věcech spíše začátečníkem, takže pokud budete mít o to větší zájem jukněte se na stranky - www.bujinkanprague.com
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: techniky kenjutsu

Příspěvekod ingwe » pon 17. bře, 2008 15:58

kanja-san píše:Nicméně techniky Kenjutsu se studují i v rámci Bujinkan Dojo, kde je v tomto směru zajímavé především pojetí Kenjutsu škol Shindenfudo ryu a Kukishinden ryu.
Také se zde vyučují techniky se Shinobigatanou (mečem s kratší čepelí používaný ninjou), kde je zajímavé pojetí školy Togakure ryu. Sám jsem v těchto věcech spíše začátečníkem, takže pokud budete mít o to větší zájem jukněte se na stranky - www.bujinkanprague.com

můžu pár otázeček? rád se trochu přivzdělám.
můžeš stručně popsat, jakým způsobem se v bujinkanu šerm mečem předává a trénuje? předpokládám že je to u každé školy trochu jiný přístup. hledal jsem něco na youtube, ale našel jsem spíš předváděčky než záznam z běžného tréninku. a na té stránce co jsi uvedl jsem v textu o Shindenfudo ryu nenašel zmínku o tom že by se vyučoval i meč, ale píše se tam u výčtu zbraní "mimo jiné", takže meč asi bude obsažený v tom?

Hatsumi sensei uvádí v Togakure ryu makimono manévr Sakki test. Tento test je v Bujinkan Dojo zkouškou na 5. dan. Jedná se o vyhnutí se seku mečem, vedeným zezadu reagováním na myšlenku útočníka. Dlouhou dobu tento test směl provádět pouze Soke školy Togakure. V posledních letech se však můžeme setkat s tím, že v případě prvního neúspěšného testu studenta pod Soke Masaaki Hatsumim, provádí druhý pokus Shihan, kterého určí Hatsumi sensei. Není možné, aby prováděl některý ze studentů test bez svolení Hatsumi senseie!
tohle má v čechách absolvováno kolik asi lidí? jaká je úspěšnost?
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 17. bře, 2008 16:19

ingwe píše:Hatsumi sensei uvádí v Togakure ryu makimono manévr Sakki test. Tento test je v Bujinkan Dojo zkouškou na 5. dan. Jedná se o vyhnutí se seku mečem, vedeným zezadu reagováním na myšlenku útočníka.

To je vlastně dost zvláštní formulace. Co tím Hatsumi myslel? Je to i v japonštině skutečně pouze "myšlenka", nebo jde o "úmysl" - který ovšem je vyjádřený pohybem, který může být samozřejmě slyšet?

(Řekl bych, že to druhé...)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » pon 17. bře, 2008 18:29

jox píše:
ingwe píše:Hatsumi sensei uvádí v Togakure ryu makimono manévr Sakki test. Tento test je v Bujinkan Dojo zkouškou na 5. dan. Jedná se o vyhnutí se seku mečem, vedeným zezadu reagováním na myšlenku útočníka.

To je vlastně dost zvláštní formulace. Co tím Hatsumi myslel? Je to i v japonštině skutečně pouze "myšlenka", nebo jde o "úmysl" - který ovšem je vyjádřený pohybem, který může být samozřejmě slyšet?

no pokud ten člověk s mečem stojí tak blízko, že nemusí udělat krok, a meč má v nápřahu, tak ten úmysl IMHO ani bejt slyšet nemusí...
ale samozřejmě nevím jak je ten test specifikován, jen bohapustě špekuluju. snad nám to poví někdo z bujinkanu.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » pon 17. bře, 2008 18:37

ingwe píše:
jox píše:

no pokud ten člověk s mečem stojí tak blízko, že nemusí udělat krok, a meč má v nápřahu, tak ten úmysl IMHO ani bejt slyšet nemusí...
ale samozřejmě nevím jak je ten test specifikován, jen bohapustě špekuluju. snad nám to poví někdo z bujinkanu.

Nevim jestli jde o umyslu nebo myslenku. Ale krok se tam co ja vim nedela a mec je v naprahu nad hlavou. Zkouseny sedi/kleci zady ke zkousejicimu.
Ale nejsem z Bujinkanu :wink:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » pon 17. bře, 2008 18:45

Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » pon 17. bře, 2008 19:49

hmmmm, velmi zajímavé, díky. těžko říct na co ti švarní jinoši reagují, jestli na zvuk... ale zdá se mi to, nebo má při tom seku p. Hatsumi zavřený oči? inu proč ne, nepotřebuje vidět...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » úte 15. črc, 2008 20:29

Zdravím.
Mám malý dotaz, ať nemusím zakládat zbytečně nový topic, tak ho hodím sem, stejně to patří do této kategorie ;)

Uvažuji o koupi katany na tréninky. Rád bych aby byla kvalitní, ale nebroušená, protože s ostrou by se mohlo udělat bebí :) (alespoň větší než s nebroušenou)
Rád bych tedy aby se skloubila kvlaita s výhodnou cenou (Jako student nemám desetitisíce na vyhazování za zbraně) a dostpností.
Můžete mi tedy proadit, kde sehnat v čr katanu ,která se hend nerozviklá či jinak neznehodnotí a přitom je za kvalitní cenu?
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » úte 15. črc, 2008 21:26

ingwe píše:

hmmmm, velmi zajímavé, díky. těžko říct na co ti švarní jinoši reagují, jestli na zvuk... ale zdá se mi to, nebo má při tom seku p. Hatsumi zavřený oči? inu proč ne, nepotřebuje vidět...

Zdravím,
sice trénuji bujinkan krátce, ale pokusím se ti odpovědět.
IMHO v sakki testu jde o to, zda student už má dostatečný feeling - prakticky vyvinutý a zafixovaný 'šestý smysl', nebo lépe řečeno pud zvířete, který má každý člověk v sobě už od předků.
Jedná se napříkald o takový ten blbý pocit, že když jdeš po setmění třeba lesem, tak máš nutkání se otočit, že tě něco sleduje, sehneš se ani nevíš proč a pdoobně... určitě ty pocity máš taky. V Bujinkanu se učíš na ten pocit spoléhat a využívat ho. Možná to zní lehce mysticky, jako využívání energie ki na zabití na pět metrů, ale opravdu tyhleinstinkty fungují.
Mno a sakki test je založen na to, za použití tohoto pudu se vyhnout útoku. reagovat na hrozící nebezpečí a čelit mu. - tedy ne náhodně zkošuet jestli uhneš nebo ne, ale reagovat na podnět, který je ti dán podvědomě.

edit: ale jak říkám, jsme student krátce, zhruba sedm měsíců a nějak takhle to zatím chápu, může to být úplně jinak, ale nemusí ;)
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 22. zář, 2008 12:13

patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...