Technické stupně v bojových uměních

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 11:14

Patriku... "a hlavně kendisti maj rozum, takže až přijede třeba Jana do Zlína (3. dan pro nezúčastněné), nemusím jí říkat sensei,".. :-) Proto říkám, že mi asi něco ušlo, jinak bych to nepsal .-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 11:21

Gino píše:Patriku... "a hlavně kendisti maj rozum, takže až přijede třeba Jana do Zlína (3. dan pro nezúčastněné), nemusím jí říkat sensei,".. :-) Proto říkám, že mi asi něco ušlo, jinak bych to nepsal .-)

Jestliže to tak chceš dělat (1. dan = sensei), dělej to, já necvičím tam, kde Ty.

Formulaci nahoře jsem nemyslel nijak osobně ani zle. Jenom oceňuji jako rozumné, nanejvýš vhodné, že se v kendu používá trochu jiný přístup, i když třetí dan je v současnosti druhý nejvyšší český kendistický stupeň.

Jestli chceš další příklady (aby to neznělo, jako že "v každém BU je to jinak"). Učí nás tu pravidelně třetí dan iaidó a "6. dan" džódó (šomokuroku) a ani jednomu z nich nemusíme říkat sensei.

Myslím totiž, že to není otázka rozdílů v různých BU, ale v různých dódžó.

Patrik

P.S.
Nemusíme spolu souhlasit, že ne :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 11:25

Hele, Patriku... diskuze neni o souhlasení .-)) To bychom se mohli plácat po ramenou a co z toho? .-))

Když ti nepřijde normální oslovovat toho, kdo tě učí sensei, tak ho oslovuj třeba "pepiku z vinohrad" :-D Je to tvá věc... mě to ale rozumné přijde. Všechna ta úcta a hierarchie mi k tomu neomyslitelně patří a co ví, líbí se mi to.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 28. črc, 2004 11:30

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:50, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 11:34

Gino píše:Když ti nepřijde normální oslovovat toho, kdo tě učí sensei, tak ho oslovuj třeba "pepiku z vinohrad" :-D Je to tvá věc... mě to ale rozumné přijde. Všechna ta úcta a hierarchie mi k tomu neomyslitelně patří a co ví, líbí se mi to.

Na tom se shodneme...
Ale i když oslovím toho, kdo mě učí jeho jménem, neztrácí se úcta ani hierarchie. Má-li to být tradiční, měl by k tomu ten, kdo vyžaduje "mám dan, jsem mistr, říkejte mi tak" mít nějaký (dobrý) důvod.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 12:47

Kdyz uz jsme u tech stupnu, kouknete se na tenhle dokument NG

http://kendoshop.com/images/8dan.wmv

Je to moc zajimave :-) ma to asi 85 MB. Jsou tam vysvetlene nektere fundamentalni principy Kendo. A je to udelane aby tomu rozumnel i laik

Zkouska na 8. dan v Kendo je udajne nejtezsi test v Japonsku, tedy brano podle uspesnosti kandidatu, ktera se pohybuje okolo 1%.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 12:56

Picard píše:Zkouska na 8. dan v Kendo je udajne nejtezsi test v Japonsku, tedy brano podle uspesnosti kandidatu, ktera se pohybuje okolo 1%.

jj... oproti tomu třeba v aikidó už se na 8. dan zkoušky nedělaj (nepletu-li se od 5. danu nahoru se udělují za zásluhy a výdrž :wink: ).

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 21:26

Patriku, tak je to i u Ju jitsu .-) Zkoušky pak mají jiný význam... zásluhy... co děláš pro rozvoj umění ve své zemi atp.. .-))
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně