Postoj z kickbou vs. ulice

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod RBR » stř 26. lis, 2008 9:54

Clarke píše:Vše jasné, děkuji za reakce.
A skutečně neboxuji, při trénincích používáme spíš karatistické způsoby krytí - funguje to hezky, jen dokud jsem si nezkusil zaspátorvat s ex-boxerem :-) - zkrátka hledám něco na sprchu ran (tuším že tomu říkáte kombinace, ne?).

Tady asi nebude problém v krytu. Vím, že se to dobře teoretizuje, ale nechat ex-boxera rozjet jeho comba je cesta do pekla. V tom jsou nepřekonatelní a pokud jejich kryt nemáš zažitý tak ti moc nepomůže, oni si umí najít cestu. Tady platí jen jedno nepřistoupit na jejich styl boje. Vím dobře se to kecá, ale hodně těžko aplikuje.

Také do nepřehledné situace nebo na nenadálý útok - třeba při modelovce někdy člověk moc netuší odkud chytne další.

Obávám se, že při opravdu nenadálém útoku (nemyslím modelovku, kdy víš, že něco nastane) ti žádný kryt nepomůže, protože jej ani nestačíš použít. Prostě odněkud to přiletí a buď to ustojíš nebo ne. Možná druhou třetí ránu se ti podaří nějak eliminovat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Trian » stř 26. lis, 2008 12:05

Jeden cas kolovalo na nete video, kde jedno holohlave hebedo vyprovokoval romsky spoluobcan do bitky. Kratkovlasy kolega mal uz nejake skusenosti s podobnymi situaciami a automaticky stiahol ruky k telu, ze provokaterovi nikolkymi rezkymi direkrami napravi fasadu.
Mal ale smolu, rom vytiahol noz a bodal, kym bitkar drzal ruky stale pri tele a snazil sa aspon raz udriet - zbytocne. Nakoniec tusim podlahol vaznym zraneniam.

Neviem na kolko je tento pribeh pravdivy, koloval u nas uz davnejsie na treningoch, chalani si to medzi sebou posielali.

Na ulici nie su velmi vhodne klasicke bojove postoje z bojovych sportov. V sporte sa totiz pocita s istymi pravidlami, ktore na ulici neexistuju.
Nie je prave rozumne sa pri naznaku konfliktu stiahnut do klbka a poskakovat okolo utocnika ako srnka. Hocikedy moze vytiahnut noz a bodnut, nakolko vy ste ho svojim zbalenym postojom a bojovym duchom doslova vyprovokovali /mozno vydesili/ k takemuto druhu utoku.

V sebaobrane by mal clovek mysliet najme na udrzanie vzdialenosti a na prevenciu vlastneho zdravia - tzn. nechcem agresora pri prvom prejave nasilia rozkopat na sracky, ale chcem predist poskodeniu vlastnej osoby. Najlepsie je teda v pripade utoku urobit nutnu obranu, kratky agresivny utok /pripadne odzbrojenie/ a potom utiect.
Boxersky, Kickboxersky a dalsie postoje z BS/BU mozu protivnika vystrasit, alebo vyprovokovat. Tym ho mozete vyprovokovat k ovela agresivnejsiemu utoku a navyse stracate moment prekvapenia, ktory by vam zaistil utek.

To jest moj nazor na klasicky stret na ulici - bitkary, zlodeji a pod. Ina vec je undergroundova bitka ala freefight s nejakym typkom, co sa orientuje v bu a vie ich pouzit. Potom su postoje a pod veci na mieste.
Trian
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » stř 26. lis, 2008 12:46

4trian :lol: i ty ftipalku :wink: A o distanci uz jsi slysel?
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 26. lis, 2008 17:33

RBR píše:
Clarke píše:Vše jasné, děkuji za reakce.
A skutečně neboxuji, při trénincích používáme spíš karatistické způsoby krytí - funguje to hezky, jen dokud jsem si nezkusil zaspátorvat s ex-boxerem :-) - zkrátka hledám něco na sprchu ran (tuším že tomu říkáte kombinace, ne?).

Tady asi nebude problém v krytu. Vím, že se to dobře teoretizuje, ale nechat ex-boxera rozjet jeho comba je cesta do pekla. V tom jsou nepřekonatelní a pokud jejich kryt nemáš zažitý tak ti moc nepomůže, oni si umí najít cestu. Tady platí jen jedno nepřistoupit na jejich styl boje. Vím dobře se to kecá, ale hodně těžko aplikuje.

No tak nebuď labuť a poraď mu, jak z toho ven, to jsem sám zvědavej... :P Už jsem si s "pár" karatistama zaspároval a zatím mi nikdy nedělalo problém jim zaťukat na tykev, jakmile se v kombinaci objevil nějakej hák... Ale zapomněl jsem se jich zeptat, jestli to nebylo tím, že přistoupili na můj styl boje a nechali mě rozjet ty moje comba... :twisted:
(Pro Ranaře: Jasně jasně, neuměli ten opravdovej Shotokan... :lol: )

RBR píše:
Také do nepřehledné situace nebo na nenadálý útok - třeba při modelovce někdy člověk moc netuší odkud chytne další.

Obávám se, že při opravdu nenadálém útoku (nemyslím modelovku, kdy víš, že něco nastane) ti žádný kryt nepomůže, protože jej ani nestačíš použít. Prostě odněkud to přiletí a buď to ustojíš nebo ne. Možná druhou třetí ránu se ti podaří nějak eliminovat.

On myslel něco jinýho... V nepřehledný mele, kdy ti jde po hlavě víc lidí, je určitě dobrý si zabalit hlavu, trochu se zorientovat a pokusit se z toho nějak vymanévrovat + bojovat... Zkus si někdy lehký "fackovací" kumite proti více lidem... Pokud to budeš řešit jako klasickej sportovní karatista, nafackujou ti tak, že budeš mít hubu jako africkej trumpetista... :D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 26. lis, 2008 17:52

TongPo píše: Už jsem si s "pár" karatistama zaspároval a zatím mi nikdy nedělalo problém jim zaťukat na tykev, jakmile se v kombinaci objevil nějakej hák... Ale zapomněl jsem se jich zeptat, jestli to nebylo tím, že přistoupili na můj styl boje a nechali mě rozjet ty moje comba...
(Pro Ranaře: Jasně jasně, neuměli ten opravdovej Shotokan... :lol: )

Ale jo no, taky jsem spároval s xboxery co se na mě nechytali, nejde hodnotit podle tak malilinkého vzorku.

Navíc v Shotokanu se ze stran útočí kopy, obloukovými údery(háky) a seky, pokud na to nedokázali reagovat potom to bylo velmi podivné taebo nikoliv však libový Karáčo kiááááááái :D
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 26. lis, 2008 19:22

Clarke píše:...Předloktí je pak sice znatelně odolnější, ale už z karate si pamatuju že i úder do něj dokáže nejen pekelně zabolet ale hlavně zchromnout ruku...

Ježišmarjá, co to ty některý BU produkujou za měkejše? :roll: :lol: Zchromnout ruku? Kolik vážíš, 40 kg? :D Thaiboxeři a kickboxeři - lowkickáři se řežou přes nohy holeněma a nikdo z nich teda po pár ranách nezchromne, ta packa se jim musí pořádně rozkopat, aby začali mít pohybový problémy... :wink: Ale to je prostě o tom bejt trochu zocelenej a ne bebíčko, který se podělá po první ráně... :roll: :wink:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 26. lis, 2008 19:51

Trian píše:...Na ulici nie su velmi vhodne klasicke bojove postoje z bojovych sportov. V sporte sa totiz pocita s istymi pravidlami, ktore na ulici neexistuju.
Nie je prave rozumne sa pri naznaku konfliktu stiahnut do klbka a poskakovat okolo utocnika ako srnka. Hocikedy moze vytiahnut noz a bodnut, nakolko vy ste ho svojim zbalenym postojom a bojovym duchom doslova vyprovokovali /mozno vydesili/ k takemuto druhu utoku...

:lol: :lol: :lol: Jsem si představil sám sebe, jak poskakuju okolo útočníka jako srnka... Kdo mě zná osobně, tak si to taky jistě dovede představit... :D

Jinak už jsem na ulici nějaký lidi z BS v akci viděl a nikdo z nich netaktizoval jako při sportovním zápase... Vždy to byl tvrdej a rychlej agresivní střet. A pokud se někdo nechá vyprovokovat k bitce jen kvůli svýmu egu a pak místo toho aby zdrhnul, boxuje s někým kdo má nůž, tak je to idiot... :?
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 26. lis, 2008 19:56

TongPo píše::lol: :lol: :lol: Jsem si představil sám sebe, jak poskakuju okolo útočníka jako srnka... Kdo mě zná osobně, tak si to taky jistě dovede představit... :D

tak hnáty jako srnka máš....chlupatý....:lol::wink:...ale poskakovat.....co pamatuju,tak jen lámeš prsty na nohách......:lol:....jakže to nazval Ucrop...??......"platfusdupgeri"??????:lol:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 26. lis, 2008 20:28

Jendis píše:...jakže to nazval Ucrop...??......"platfusdupgeri"??????:lol:

Úplně přesnej výraz pro tuhle zákeřnou techniku je dupgeri, jak onehdy Ukrop správně poznamenal... :lol: Plattfuss je pouze jejím následkem... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 26. lis, 2008 20:47

ukropcany píše:Ja som to vedel! budem v čítankách! Obrázek

:wink:

To se u takový kapacity dalo čekat, ne? :wink:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dupgeri

:twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 26. lis, 2008 22:06

TongPo píše:
ukropcany píše:Ja som to vedel! budem v čítankách! Obrázek

:wink:

To se u takový kapacity dalo čekat, ne? :wink:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dupgeri

:twisted:

Rendo husty :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 26. lis, 2008 22:38

TongPo píše:No tak nebuď labuť a poraď mu, jak z toho ven, to jsem sám zvědavej... :P Už jsem si s "pár" karatistama zaspároval a zatím mi nikdy nedělalo problém jim zaťukat na tykev, jakmile se v kombinaci objevil nějakej hák... Ale zapomněl jsem se jich zeptat, jestli to nebylo tím, že přistoupili na můj styl boje a nechali mě rozjet ty moje comba... :twisted:

4 Tong Po
Co poradíš ty, kromě obligátního uč se box? Bože, tak si se několika karatistům trefil občas do hlavy a co?
Těžko mu můžu radit, když vůbec netuším jak allkampjutsu bojují a ani za jakých podmínek si s tím ex-boxerem ťukal. Můžu akorát použít všeobecně známe doporučení: držet si vzdálenost, nepouštět se do přestřelek na ruky, hodně kopat, snažit se ho dostat na zem (když dělá jutsu, tak bude nejspíš vědět jak) atd.

Takže jsem zvědav co bys ty doporučil borcovy co nedělá box ale něco umí, aby použil v zápase s boxerem?

Zkus si někdy lehký "fackovací" kumite proti více lidem... Pokud to budeš řešit jako klasickej sportovní karatista, nafackujou ti tak, že budeš mít hubu jako africkej trumpetista...

Si mě někdy viděl trénovat, že si tak chytrý? Jsem někde psal, že to má řešit jako sportovní karatista? Ty snad víš jak bych to řešil?

Vím, že součástí jeho úvahy byl boj proti skupině, ale na to jsem neodpovídal. Reagoval jsem na jeho poznámku ohledně krytu proti zcela překvapivému útoku.

RBR
Naposledy upravil RBR dne čtv 27. lis, 2008 9:29, celkově upraveno 1
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clarke » čtv 27. lis, 2008 9:22

TongPo píše:
... Už jsem si s "pár" karatistama zaspároval a zatím mi nikdy nedělalo problém jim zaťukat na tykev, jakmile se v kombinaci objevil nějakej hák...

... On myslel něco jinýho... V nepřehledný mele, kdy ti jde po hlavě víc lidí, je určitě dobrý si zabalit hlavu, trochu se zorientovat a pokusit se z toho nějak vymanévrovat + bojovat...

JJ, TongPo trefil obě věci přesně, očividně máme stejné zkušenosti (byť každý "z jiné strany barikády" :oops: ). Nenechat si vnutit cizí styl jak píše RBR je samozřejmě taky pravda. Bohužel těch několik málo zkušeností z modelovek co mám je, že ve šrumci jde styl stranou - proto jsem se ptal na ten kryt - najít na vteřinku/dvě klidnej přístav pro svojí hlavu a trochu se zorientovat a sebrat po prvním sucker-punchi ...
Teda trefil ... až na toho měkoně :lol: Krýt cuki a srazit se naplno předloktími mne prostě bolí, no. Neříkám že to člověka zastaví, ale dost často to koupí brňavka (to je teda slovo). Totéž když ti do těch míst někdo zarazí seiken nebo nějakou jinou kostnatou část. Ještě mi tvrďte že s váma nehne když třeba nártem naberete kyčel nebo loket :) ... nojo, já vím, jdu se otužovat :wink:
Clarke
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » čtv 27. lis, 2008 9:40

mně se ve šrumci výtečně osvědčil nouzovej kryt.....kdy levačku hodím na pravé rameno a pusu mám ukrytou za loktem.....ale to je opravdu nouzák,když potřebuješ rychle......
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. lis, 2008 9:50

Jendis píše:mně se ve šrumci výtečně osvědčil nouzovej kryt.....kdy levačku hodím na pravé rameno a pusu mám ukrytou za loktem.....ale to je opravdu nouzák,když potřebuješ rychle......

Tak, tak, v takové situaci se styl neřeší. Nějak se pokrýt a valit pryč. Účel světí prostředky. Dobrý nápad, neomezuje to výhled, pořád můžeš druhou rukou něco dělat, jednoduché na naučení. Jen to včas stihnout nahodit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. lis, 2008 10:22

Clarke píše:Teda trefil ... až na toho měkoně :lol: Krýt cuki a srazit se naplno předloktími mne prostě bolí, no. Neříkám že to člověka zastaví, ale dost často to koupí brňavka (to je teda slovo). Totéž když ti do těch míst někdo zarazí seiken nebo nějakou jinou kostnatou část. Ještě mi tvrďte že s váma nehne když třeba nártem naberete kyčel nebo loket :) ... nojo, já vím, jdu se otužovat :wink:

Tong Po je tvrďák ho nic nebolí, je vyjímka. :D Jinak x-boxéři často na tréninku používají chrániče holení, rukavice, helmy,atd., proč asi.

Každého to zabolí, když se "dobře" trefí na kost. Pořád platí zlaté pravidlo měkké na tvrdé, pokud se setkají dvě tvrdé plochy jedna musí ustoupit, vždycky tá slabší. Když seikenem zasáhneš loket tak většinou soupeř ani nebude vědět, že se něco stalo a ty si bolestí cvrkneš do gatí. Kostičky, z kterých se skládá naše pěst jsou v porovnání s loketní kostí kapku slabší, takže se dá předpokládat, že většinou to odnese ruka. To samé nárt a loket atd.
Otužování to samozřejmě do jisté míry řeší, ale .... je dost lidí co si otužováním spíše uškodili než si pomohli.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » čtv 27. lis, 2008 13:42

RBR píše:
Vím, že součástí jeho úvahy byl boj proti skupině

Keď už přes hubu patrí sa celej krčme.
Nebudem sa predsa biť za dáke drobné.

To je heslo karatistů. :D
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. lis, 2008 13:57

RUNAR píše:
RBR píše:
Vím, že součástí jeho úvahy byl boj proti skupině

Keď už přes hubu patrí sa celej krčme.
Nebudem sa predsa biť za dáke drobné.

To je heslo karatistů. :D

:lol: :lol: :lol:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. lis, 2008 14:57

ukropcany píše:V x-boxe platí, že dole musí ísť telo samé... neexistuje nič také, ako "jau, to bolelo, idem dole". Buď to človeka vypne, alebo musí štípať ďalej... inak sa tomu hovorí "posral sa" (terminus technicus)... :idea: Človek totiž nikdy nevie, ako je na tom ten druhý... :lol:

Takže když Hoost přerazil Lebannerovi ruku a ten to vzdal, tak se "posral", protože nebyl vypnutý, chápu-li to správně. :lol: Doufám, že to Lebanerovii řekneš jednou do očí :lol:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. lis, 2008 15:35

ukropcany píše:"Vypnúť" neznamená "padne a nevie o sebe", ale "nedokáže ovládať telo". A LeBanner bol veru off... to že dokázal 3 sekundy ešte stáť a dvihnúť ruku, že koniec, to sú posledné chvíľky pred definitívnym odchodom... :idea: Tie 2-3 sekundy vydrží každý a potom už len pád na kolená a je koniec...

Ty se taky umíš vykecat ze všeho, skoro jsi tak dobrý jak my karaťáci. Co nevybojujeme to vytlamíme. Navrhnu Runarovi, aby tě přijal jako čestného člena shotokan karate. :lol: :lol:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...