šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Fireball » pon 26. črc, 2004 15:19

Jendis píše:Na ty pravidla bych asi kontaktoval Magisterium a použil ty jejich...jinak se to nedomluví....hlavní je bezpečnost :idea: :!: :!: :!: :!:

Hmmmm - lenže ako som písal - nechcem robiť len súboje šermu európskeho a magistérium robí len takéto súboje. Okrem toho používajú len kord, poprípade len kord a dýku, a to dýkou môžeš len blokovať a to stráca ta dýka hodne zmysel. :cry:

Takže ďalšie nápady, zapojte fantáziu a predstavivosť. :wink:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 26. črc, 2004 16:42

Je to celkem jdno, ta pravidla se dají implementovat na jakýkoliv šerm. Proč objevovat objevené? :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 04. srp, 2004 15:56

Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 05. srp, 2004 9:11

for Fireball:
Jentok pro zajímavost, jaká by jsi tedy navrhoval pravidla?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » čtv 05. srp, 2004 11:19

No asi takto nejako - používaly by sa športové náhrady zbraní: šinaj, športový kord a šabľa. Jeden a pol ručný meč neviem čo by mohlo nahradiť. Ochranné pomôcky by boli vymenené, teda protivník stojací proti šinaju by mal kendó bogu atď. No a na koľko zásahov by sa išlo by sa nejako dohodlo. Skôr by som to urobil ako zábavu, rozvoj poznávania boja s rôznymi zbraňami než ako nejaký športový duel o nejaké tituly. A mohlo by to byť aj tak že každý by bojoval s čím by chcel, to by bol hlavný turnaj. Okrem toho by bola možnosť vyzvať na súboj hoci koho, ale nie podľa mena ale podľa toho proti akej zbrani si chcem zabojovať.
No tak tak asi nejako ;)
Čo Ty na to?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 05. srp, 2004 11:25

Podobna vec uz uxistuje par let, rika se tomu sports chambara. Pouzivaji se tam gumove zbrane (VUMLy :)), me to umoznovat souboj ruznych stylu sermu nezavisle na puvodu a zpusobu boje. Pravidla presne neznam, ale to spis "for fun" nez nejake seriozni klani.

Neco najdete na

http://www.samuraisports.com/chanbara/index.htm
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 05. srp, 2004 13:12

Já si myslím, že v tom není zase tak velký rozdíl od toho co je schopno si organizovat nebo organizuje Magisterium. Slavný duel kendo x jedenapůlka neboli Hotovec x Borek už k vidění byl :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 05. srp, 2004 13:15

Ty zbraně na Chanbara se tváří stejně jako tréninkové teleskopy/obušky od ASP.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 05. srp, 2004 13:44

Fireball píše:No asi takto nejako - používaly by sa športové náhrady zbraní: šinaj, športový kord a šabľa.
Pat

No ma to jednu chybu - pokud seknu poradne (jinak to ani neumim :))shora sinajem do sportovniho kordu (mozna i savle) tak tu cepel proste zlomim :) Nebo aspon je to pravdepodobne a po par ranach unava materialu a uz to praska...

Pokud mi koupite novou cepel do korda, tak vam to muzu nekdy ukazat :)

A nasledky:

1. Ulomena cepel muze zranit nebo zabijet (a uz se to i stalo, ale o sermirskych zranenich treba jindy, to je zajimave tema :))
2. Nova cepel stoji asi 500 Kc :cry:

No mozna se mylim, asi by se to muselo proste zkusit nejak opatrne ...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » čtv 05. srp, 2004 14:00

Chambara sa cvičí už aj v SR :)
Je to celkom zábava. Nič zložité. Vychádza sa z boja s krátkym mečom. Gumové - nafukovacie zbrane sa používajú iba na veľkých turnajoch. Inak je to novodurová trubka a na nej je molytan obalený látkou.

S tým šinajom verzus kordová čepel to je pravda, ale každý bude mať svoju zbraň, tak si musí byť vedomý toho že ju môže stratiť. A zranenie? Nuž áno aj to je možné, preto nechcem robiť žiadne turnaje kde ide o ceny ale skôr len takú akciu pre zábavu - tak že by to malo byť uvoľnenejšie,. Však to vyskúšam prv v malom a potom sa uvidí ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 05. srp, 2004 16:55

Tak to musím opravit. Jestli ty meče jsou gumové a nafukovací tak to není jako ASP. ASP dělá tréninkové obušky které mají normální rukojeť a celé tělo ja schováno do látky jaká se používá například na pouzdra na pistole. Uvnitř je tužší jádro se "změkčovacím" obložením 8) Ve zkutečnosti to po ruce pekelně bolí, ale kostičky to neláme. Nos by to zlomilo bez problémů, ale ruku ne. 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. srp, 2004 7:22

Sportovní čepele nejsou šťastným řešením....ochudíš se o možnost pořádných krytů,o povoly....
Dřevěnkáři si dělají meče...i jedenapůlky...ze dřeva.Koneckonců,ten,kdo dělá němku,může přece také použít boken(šinai) :wink:

Onion - Jak vlastně tenkrát dopadnul ten souboj Hotovec x Belfín? Slyšel jsem,že měl navrch Borek,ale teď mi to známý vyvracel,že Borek ze začátku Hotovce hodně zaskočil,ale pak si už neškrábnul.Neviděl jsem to,ale moc se mi to nezdá.....Můžeš napsat,jak to bylo???Jen tak....

Nechci rozpoutávat nějaké emoce okolo toho,myslím,že jak p.Hotovec,tak i Borek Belfín jsou výtečnými šermíři...!!!!!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 8:18

Zcela nepochybně to šermíři jsou excelentní!! Ale je pravda, že Hotovec byl mimo hlavně díky tomu, že se nedokázal pohnout mimo pravidla kendo. pokud bych si ale měl vsadit na šermíře, byl by to Borek. Jednoznačná převaha jak v šíři a znalostech technik, tak mně přišlo, že má i větší postřeh a rychlost.... V tomhle duelu byl prostě borek mnohem lepší. Proč, to je otázka diskuse.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. srp, 2004 8:42

Tak ohledně toho omezení pravidly....však také ne nadarmo Borek cvičí "bojový šerm",že?! :wink: :lol: A co se týče postřehu a rychlosti-Borek je přeci jen o nějaký ten pátek mladší....
Hodně mne mrzí,že jsem to neviděl.Není to někde k sehnání..???
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 9:41

Take jsem slysel, ze to byl v podani p.H. spise debakl :D

No nic proti p. Hotovcovi, ale je to hodne tim, ze uz dlouha leta Kendo temer vubec netrenuje. Svaly atrofuji a hlavne postreh a rychlost se rychle ztraci, pokud se clovek neudrzuje ve forme pravidelnym treninkem. Pak ho snadno zbije kazdy becko :-) natozpak, nekdo kdo vi co dela (tohle úlati obecne, netvrdim, ze nekdo ze zucastnenych borcu becko:))

No ja bych rekl, ze do toho memel jit a asi si trochu nemistne moc veril 8)

At se na me nikdo nezlobi, ale tohle rozhodne nemuze byt brano jako berna mince pro vsehny kendisty :-)

A k tomu svazovani pravidly, to je imho trochu kravina. Zadne pravidlo, ktere by ti zakazalo seknou nebo bodout do soupere v kendo neni :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 9:53

Jendis píše:Sportovní čepele nejsou šťastným řešením....ochudíš se o možnost pořádných krytů,o povoly....
)

To s tou sportovni cepeli je fakt - rekl bych, ze ta umoznuje udelat nejaky kryt , zblokovani seku pouze pouze proti jine sportovni cepeli nebo necemu podobnemu. Jinak hrozi nebezpeci prasknuti.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. srp, 2004 9:55

Picarde,právě tohle jsem nechtěl,aby se to bralo kvalitativní poměření stylů mezi kendisty a evropskými šermíři :!: :!: Prostě se potkali dva šermíři a poměřili se :wink:
Jakpak to,že V.Hotovec netrénuje???Já slyšel,že už jen odmítá "páskovat".
O necvičení nic......Copak už není kendo jeho smyslem života,jak vždy povídal??jen se ptám...jsi rozhodně blíže ke zdroji a máš kvalitnější informace.

Mám takový dojem,že těmi pravidly bylo spíše myšleno,že p.Hotovec spíše od Borka očekával něco jako kendo.....což ovšem německá škola není.Nebo to bylo myšleno jinak?Onione...?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 10:08

Jendis píše:Picarde,právě tohle jsem nechtěl,aby se to bralo kvalitativní poměření stylů mezi kendisty a evropskými šermíři :!: :!: Prostě se potkali dva šermíři a poměřili se :wink:
Jakpak to,že V.Hotovec netrénuje???Já slyšel,že už jen odmítá "páskovat".
O necvičení nic......Copak už není kendo jeho smyslem života,jak vždy povídal??jen se ptám...jsi rozhodně blíže ke zdroji a máš kvalitnější informace.

Mám takový dojem,že těmi pravidly bylo spíše myšleno,že p.Hotovec spíše od Borka očekával něco jako kendo.....což ovšem německá škola není.Nebo to bylo myšleno jinak?Onione...?

Asi by se nehodilo tady p. H. nejak drbat po internetu. Strucne - nekolik let kendo pravidelne netrenuje a s ceskym kendo nechce mit nic spolecneho, bylo tu nekolik konfliktu a ted si ceske kendo a p. Hotovec jdou vicemene svymi cestami.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. srp, 2004 10:10

Aha,tak pokud je to osobní,ani nechci nic vědět.......
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 12:27

Nebylo to srovnávání kendo x němka , ale šermíř x šermíř na srovnání stylů by to byl nedostatečný statistický vzorek 8)

Hotovce znám osobně a mohu prohlásit, že to že se rozešel s českým kendo neznamená, že netrénuje :!:

stay sharp
www.gunting.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...