Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:25

Akimoto píše:No běh přes překážky to srovnávám jen něco co jsem nemohl najít na youtube jak trénoval ve své škole Hatsumi překonávání překážek.

Ano zajiste záleží na přístupu tréninku nezáleží na BU ale na tréninku.Ale jak jsem viděl tohle se netýká aji Bujinkanu jet tohle píšu protože je to diskuze Bujinkan byl jsem a zkoušel jsem mnohem více a vím že hodně Bu stojí za ............ . (myslím trénink)

Co si budem říkat. Když budeš chtít dělat Le Parcour tak se budeš asi vyborně pohybovat přes různé překážky. Ale o tom není ani Ninjutsu či Bujinkan. To jsou komplexní bojová umění, které je zapotřebí pilně trénovat. Navštívil jsem vícero Dojo, než jsem zakotvil v jednom z nich v Praze, ale o tom jsem už tady psal. Chtěl jsem kvalitní trénink a také mě zajímala historie a filozofie. Ja jsem našel. BOhužel mě před tím zklamala některá ostatní Dojo a to jak tréninkem tak i způsobem vystupovaní jejich učitelů. Ale každý ať si najde co chce ;-).

Akimoto píše:Ale i kdybych to srovnával třeba jen podle vydeich což je nesmysl ale ikdyž tohle udělám a spustím si velkou škálu na youtube třeba Aikido, Judo, Bujinkan ---tak tréninky většinou nejsou vubec tvrdé na rozdil od Kyokushin, Kick box - Thay box ikdyž teoreticky tyhle otvětví nemohu srovnávat protože je to především sport ale když se podíváme na Okinawa karate tak poznáte ten rozdíl mezi Velmistry HATSUMI -Bujinkan a xxxxxx - Okinawa karate

Je důležité si najít staré tréninky, kde Hatsumi sensei probírá Kihon (základy). Ty tréninky byly hodně náročné a tvrdé. Dnes prezentuje Hatsumi sensei tréninky jiným způsobem. Jeho tréninky jsou určené pro dlouholeté studenty, kteří s ním cvičí třicet a více let. Hodnotit tyto tréninky lidmi mimo Bujinkan není dobré, ale je to proto, že nerozumí Ninjutsu a tomu, že to navazuje na dlouholetý tvrdý trénink.
Nezapomínej, že z venku se všechno hodnotí jednoduše. Často je to ale mimo realitu.

Akimoto píše:Taky nechápu když někdo má tréninky 2-3x týdně 1.5 hodinu že si myslí že to je dostačujíci to je prostě nic já trénuji 6x týdně 2-4 hodiny ikdyž s velkou přestávkou kvuli zraněni ale znova se vracim do formy.

Je vidět, že máš hodně času a žádné povinnosti. Znám pár lidí, kteří trénují Bujinkan daleko více hodin než uvádíš ty, protože to potřebují pro svou práci u policie. Ale rozhodně se s tím nikde nechvástají. Proč taky, je to běžná součást jejich práce.

Akimoto píše:Nechci urážen Bujinkan ale přindemi to většinou zvláštní když kam zahrnují několik škol samurajů a 3 školy Ninjutsu.

A proč v historii se mnoho japonských bojových škol slučovalo a rozdělovalo. To je běžná záležitost. Podívej se na dnešní "moderní" combat verze bojových umění - i ony si vybírají techniky z různým budo.

Akimoto píše:Já jsem velký fanta Samurajů a především Ninju (Shinobi) a když si prostuduje te historii tak zjistíte že Shinobi vylučoval nepotřebné a zařazoval do své výbavi a výcviku nejmodernější bojové vymoženosti
NAPŘ:Když někdo zjistil techniku jeho boje učili se novou techniku to samé platí o zbraní vybavení, ale dneska až na specialky což se dá porovnat trochu nikdo se nepřízpusobuje prostě BUJINKAN zamrzl na bodu mrazu meče -SOUHLAS TRADICE (nepotřebné) Bo -U®ITEČNÉ občas ale učit se z kosou a shuriken to už je blbost spíše vrhaní nožu.A mnohem více.

No, na tréninku Bujinkanu se můžeš setkat s tréninkem s nožem, krátkou i dlouhou střelnou zbraní atd. to mi nepřipadá jako zamrzlé na meči. Hatsumi sensei vede svou školu dále. Hodnotit to je hezké ale proč nejedeš do Japosnka a neřekneš mu co si myslíš. Ja vím, je lepší hodnotit to od klávesnice ;-).

Akimoto píše:Taky už stoho vyplívá že BUJINKAN -HATSUMI má nejvíce škol v AMERICE a izrael (nebo tam někdy poblíš) Ale v japonsku nikoliv...........
Málo japoncu cvičí BUJINKAN když se mrknete jen na videa (blbost srovnávat ale jen tak) uvidíte 80-95% Amíku než Japoncu.

Aha, kolikrát si byl v Japonsku? V Japonsku je poměrně mnoho studentů. a to že je mimo Japonsko daleko více lidí, kteří o sobě rádi mluví jací jsou mistři atd je věc druhá. Dnes je Bujinkan rozšířen po celém světě. Jen v Čechách máme čtyři samostané školy spadající pod Bujinkan. A bohužej jejich uroveň není stejná a vůbec nezáleží na tom, jak je která škola veliká.
V Evropě je bujinkan také velice rozšířen. To není doménou Ameriky.

Akimoto píše:Ještě chci dodat že jsou lidi japonci třeba IGA a oni dělaji pro návštěvníky historické ukázky ninju a to je nádhera.
A Taky kdybych mě příležitost se učit pravé ninjutsu tak bych neváhal je to nadherný zpusob boje nemyslím jenom TAIJUTSU ale i techniky špionáže a halvně se naučit vše o přírodě hledáni potrvy atd jak se učí dnesšní specialní jednotky.

Pravé Ninjutsu ... hehe. tak se ho klidně uč. Není tady jen jedna škola Bujinkanu. ;-). Ale otázkou zůstává jestli si to aspoň trochu někde zkusil a nebo se nezastavil v prvním Dojo. Vyplatí se jezdit větší vzdálenosti za tréninkem než brát to co je u tebe na sídlišti ;-).
Iga Ueno je město, kde je jedno z muzeií ninjutsu. U tohoto muzea funguje skupina historickeho "sermu", ktera predvadi "ninjutsu" pro turisty, ketri za to dobre plati. Toto si myslel tim skutečným ninjutsu?

Akimoto píše:Zmínky NINJUTSU se taky dochovali z druhé světové války příběh HIRO ONODA - má 30.letá válka u mám přečténo super kniha.

Příběh Hiro Onody je opravdu velice zajímavý. Ale pan Onoda nemá nic s Ninjutsu společného. Posle studoval na vojenské škole špionáž a partizánský způsob boje. Tyto oblasti jsou také součástí Ninjutsu ale nejsou jeho jedinou součástí. Né každý špión byl ninjou. Ninjutsu má své tradice a školy či klany, které měsi svůj přísný řád.
Bohužel i dnes se najde spousta lidí, kteří se oblečou do černého a už je to podle nich ninjutsu.

Akimoto píše:Tam ukazuji rozdíl mezi samurajskou podstatou a Ninjutsu za druhé světové jedni šli do přímého utoku střenhlav a zabili tolik amiku dokud neumřeli zatím co Ninjutsu a špionáž měli za ukol hlavně přežít Jeto příběh Japonského vojáka který nevěřil že Japonsko prohrálo a bojoval 30let po válce a skrýval se v Jungli.

Není pouze černá a bílá. V historii bylo mnoho ninjů zároveň samuraji - třeba H. Hanzo. Ale jinak jich je celá řada ;-).
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:29

Pepah píše:No nijutsu je synonymem bujinkanu. A punc "vyjimecnosti" mu daly jenom hollywodske filmy. Pro me tam zadna vyjimecnost v realu neni. Podobni typci byli drive treba i v Cine. A veci jako hazeni lidem veci do obliceje ci vrhani cepeli jsou i v jinych BU. A to nemluvim o svem nazoru na pouzitelnost toho co se v bujinkanu uci.
Bujinkan proste prodava hlavne razitko ninjutsu :lol:
( nebo ze by to bylo kvalita vyuky tolikrat proverena v praxi a siroko daleko vyhlasena :?: :twisted: )

Když začal Hatsumi sensei šířit své umění za hranice Japonska tak uváděl název togakure ryu ninjutsu, jenž je nejstarší školou Bujinkanu. Teprve později se začal používat termín Bujinkan.
Hatsumi sensei je velmi považován jako osobnost v japonských bojových uměních. A právě tato osobnost prodává Bujinkan.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:33

akusan píše:Vůbec nechápu,jak někdo může z videa kritizovat bujinkan.At si to aspon nějaký čas zkusí,aby pochopil o čem to je a pak sem může psát názory.
Zvlášt názor,že trénink 3x týdně nestačí.Chlape prober se realita je někde jinde. můžeš cvičit klidně 7x týdně a být nejlepší-ale když tě někdo bude chtít sejmout,tak si tu cestu najde..-třeba zrovna když máš zranění a dostáváš se zrovna do formy jak píšeš.
Dále nechápu jak můžeš psát tak hloupý věci o soke Hatsumim,když vůbec nevíš jak to je.Trochu ucty by neuškodilo(můžeš se mýlit)..
V každým bojovém umění je velmistr nebo uznávanej člověk a mě by nenapadlo ho nějak napadat,at dělám jakkýkoliv BU,když mám nějaký pochybnosti tak se zeptám...

A proč by se nenašel někdo, kdo bude kritizovat Bujinkan. Upřímně, podívej se na uroveň některých učitelů v Čechách a musím to chápat. Druhá věc pak je, že tím nehodnotí Bujinkan jako takový ale pouze nějakého Učitele. Bujinkan jako takovej nemá chybu. Samo, že mají lidi různý vkus a tak se každému něco jiného.

Kritizovat Hatsumiho když ho neviděl natož s ním trénoval. proč ne, aspoň víme jak na to ten člověk, který to hlásá, je.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:38

akusan píše:měli by jste rozdělovat válečné umění a bojové sporty.Bujinkan není sport a tím pádem tam asi nikoho neuvidíš..je to podobný jako by jsi dal judistovi boxerky a at se jde utkat s boxerem-je to nesmysl..(doufám,že mi trochu rozumíte)..

No jsou tací, kteří si to davaj v ultimátech. Ale už to není čistej Bujinkan. Musí své pohyby a techniky přizpůsobit pravidlům. Jinak by to nešlo. Ale to neříká nic o tom či je Bujinkan realistickej a nebo není. To se dá říci vždy jen o lidech. Setkal jsem se s Shihanem Svenericem Bogsäterem na semináři v Holandsku a bylo to super. Neměl jsem problém mu věřit že mu to funguje.

Každý si musí najít cestu
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:44

ghekon píše:Jde jen o to, ze v ringu niko nebude davat udery jako na zminenych videich a padat na povel sveho trenera, protoze je to prece valecne umeni :!: Nekomu po peti letech treninku bych proti prumernemu wrestlerovi nebo strikerovi daval tak dvacet sekund.

To je sice hezké, ale lidé pod vlivem drog by sem neměli nic psát.
Samosebou, že ne všichni co cvičí Bujinkan jsou bojovníci, ale to je otázkou jejich tréninku. Ne toho co cvičí. Víš co jeď do japonska a vem některého z místních Shihanu a dej mu na tlamu. Jestli nechceš a nebo nemůžeš nech si kritizování bojového umění a uvědom si, že je to o lidech a ne Budo.

Mimo jiné znám v Bujinkanu tady v Čechách dost kluků o kterým mohu říci, že jsou bojovníci. ale tebe neznám a tak o tobě nebudu říkat nic.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:47

jeikob píše:no na druhou stranu zase asi těžko někde na mne vyrukuje samurai :D

Kdo chce psa řezat hůl si vždy najde. ;-)
Mnoho věcí v Bujinkanu vycházejí z historie, ale to je stejné i v ostatních bojových uměních. Každý věří tomu, čemu chce.

Někdo chce u tréninku bojového umění studovat i historii a další věci. Zkus tomu porozumět.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:50

Pepah píše:
style píše:Zkus se podivat na veci ktere tu psal treba mirek_c misto opakovani nesmyslu.

Och och, to bolelo. 8O
A mozna te to prekvapi a moje znalosti tveho mileho 'Bujinkanu' nemam jen z videi. A prispevky mirka_c-Cermaka jsem cet. A ? Nepsal v nich nic noveho.
S temi nesmysly me to mrzi, ale jiste mne rad opravis a uvedes vse na pravou miru. :?

Nicmene jsou to vsechno jenom kecy, na foru se o nejakem BU zadne pravdy nedobereme ... (nepocitaje to ze je vede 'poklad' a obsahuje smrtici, strasne nebezpecne techniky...)

Uzij si sve cviceni onoho 'B.U'

Přesně fórum, je pouze fórum, nic jiného. Vše jsou tu jen kecy, lepší je strávit čas tréninkem.

mirek_c - bohužel mi nějak nesedlo jak mluví o ostatních školách v Čechách
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 16:55

Genesis píše:
akusan píše:K tomu brnění-Právě,že to je bojové umění a nemůžeš to srovnávat s nějakým zápasem.Pomůže ti to pochopit jak se vlastně bojovalo,jak se samurajové cítili,atd..
Využití v sebeobraně dnes?proč ne.Třeba rúzný bezpečnostní složky mají podobný obleky,štíty,helmy,atd..

K čemu ti dneska je vědět, jak se asi cítil samuraj v brnění? Jak ti to pomůže, až proti tobě bude stát nasranej připitej týpek a bude se chystat zašlapat tě do země? Prostě BU má člověka naučit bojovat a bránit se, od toho je tam to slovo BOJOVÝ a aby zůstalo bojovym, musí jít s dobou, tudíž dneska trénovat věci jako samurajové může bejt hezký, ale řikat tomu dál bojový umění a myslet si, že mi to pomůže je prostě naivita a žití ve snu :!:

Je to jedna ze součásti tréninku Budo. Protiúderové obleky bezpečnostních sil jsou vlastně taková brnění. Vojáci mají také mnoho výzbroje a také s ní trénují. Nikde jsem neviděl vojáka či policistu v trenclích jak se brání davu lidi, který proti němu běží a hází třeba blažky tou rukou kterou nesvírají tyč.

Budo je věc hodně široká a komplexní. Cvičí jej civilové jako ty a já, ale také vojáci a policisté.

Tak třeba proto. Podívej se na to trochu zeširoka a půjde to.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 17:02

akusan píše:"musíš mít nadrilovanou techniku"-s tím třeba já nesouhlasím.
Podle mě hraje hodně faktoru:cit,vzdálenost,načasování,atd..
Vlastně jsi představ,že protivník je silnější,rychlejší,technicky vyspělejší...

No pěkné, to znám ...

Akusan, si určitě dobrý student Bujinkanu, ale si příliš mladý a jak je vidět, stačí ti to co ti říká instruktor, ke kterému chodíš.
Bojovník cit, vzdálenost a načasování získává pravidelným tvrdým tréninkem. Je hezké tomu všemu rozumět, když ti pupek nedovolí žádný rychlejší pohyb. Trochu otevři oči. Bojovník nejem musí mít techniku, ale také rychlost, dostatek síly a schopnost lecos ustát. Feeling je univerzální pravidlo, do kterého se ukryje mnoho, ale i vlastní neschopnost. Podobné může tvrdit a používat Hatsumi sensei a jeho nejstarší studenti, protože mají za sebou mnoho let tvrdého a nesmírně náročného tréninku.

Ale je hezké jak si zapalený. Hodně štěstí při tréninku.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 17:10

Pepah píše:Pouzivat jako argument reci o mistrovi velmistra ... ??
Myslis, ze Takamatsu se ucil stejnym zpusobem jakym probiha dnesni vyuka v Bujinkanu ? Ja s tim jak ten system znam o tom dost pochybuji. Apropo neni tajemstvim jak dlouho se venujes Bujinkanu a zda jsi delal i neco jineho ?

Ale jistě, že to je argument. Jen čisté kecy jsou o ničem. Styl je styl a škola je škola. Hatsumi sensei již nemusí nikomu nic dokazovat, za něj mluví to, co již dokázal. A protže píšeš to co píšeš tak o tom opravdu moc nevíš a jen hloupě kecáš.
Jak dlouho studuješ Bujinkan ty? Někde si ho vidět, třeba na Youtube a nebo si někde byl? Viděl si ho v podání jednoho učitele či více různých učitelů z různých Dojo? Nebo je pro tebe důležité vidět sparring ve které teče po rukavicích krev? Co je pro tebe argument reality? snad ne www.bojovaumeni.cz?

Jinak opět tu musím zmínit to, že v minulosti pod Hatsumi senseiem byly tréninky hodně tvrdé a nebezpečné. Také mnoho studentů mluví o velkém množství úrazů na tréninku.

Vyuka Hatsumiho dnes v jeho 76 letech se musí odehrávat trochu jinak, než když mu bylo 30-40 nemyslíš chytráku?

Pokud chceš něco kritizovat tak to chvilku dělej a dej si dost prace s tim jezdim za treninkem a uciteli at se neco dozvis. nestaci jenom psat o necem co jsem nekde videl a nekde slysel.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 17:18

Buji píše:
Jestli na nekoho takoveho narazis, tak musis mit zeleznejsi bradu a vetsi srdce

Svatá pravda.. Ale je to spíš o srdci než o bradě..

Hele, bez urážky? srdce je velice důležitá věc a musí tam být. Ale na druhou stranu, srdce nestačí. Víš s vírou je to tak, že ji můžeš mít a čekat doma až tě osvítí duch svatý a nebo mu můžeš jít naproti a tvrdě na sobě pracovat.
Proč myslíš, že byl trénink dříve u Hatsumi senseie tak tvrdý, jak jej popisují staří studenti. Nezlob se na mě, ale to je argument, který se sice hezky poslouchá, ale také se musí podle toho žít. Bez práce nejsou koláče.
Říká ti něco Shin-Gi-Tai. Je to srdce/odhodlání - forma/technika - tělo. tyto tři věci musejí jít společně. Pokud budeš preferovat pouze dobre srdce můžeš být třeba dobrý člověk, ale nebudeš dobrý bojovník.

Nemá cenu někam psát, když nemáš argumenty. Neurážej lidi tady ani nikde jinde. Chodí jsem i ti, kteří mají o věci opravdovej zájem a o aroganci tu nikdo nestojí.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 16. úno, 2009 17:26

Akusan nezlob se na mě, ale ty tu funguješ jako naborář nějaké sekty. Přestaň soudit a hlídej si trénink. To je to nejlepší co můžeme pro sebe udělat

Pepah píše:No mozna ti docela rozumim, kdysi bych Bujinkan taky mozna obhajoval, ale uz par let se mu nevenuju a ze par let jsem se mu venoval. Takze bys mne taky mohl povazovat za zkuseneho (alespon co se Bujinkanu tyce) , ale ja s tvym pozitivnim nazorem na Bujinkan nesouhlasim. A dokonce si myslim, ze jeho 'nefunkcnost' (z meho pohledu) p. Hatsumimu ani nevadi. Protoze o tu mu zrejme nejde...
Ale nedelam si iluze, ze bych presvedcil nekoho z priznivcu Bujinkanu. Jenom se mi nechce nechat tady sirit informace jenom jedne strany ... smysl , nesmysl.

Daváš si docela dost práce s tím, abys nám všem řekl jak na tom bujinkan je. Otazkou je jak moc dobře si cvičil bujinkan a jak si pozorný student. podle toho jak tu působíš tak ti moc o informace nejde. Bujinkan dělam také několim let a nestěžuju si. Vím, ze zkušeností ze zahraničí, že Bujinkan je plně funkční bojové umění v rukou těch, kteří mu rozumějí. Tréniji s lidmi, kteří to berou vážně a stačí mi to. Pokud si neměl štěstí na učitele, tvá škoda.

Ale třeba se někdy uvidíme na tréninku a v klidu potrénujem. Měj se a ...
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod bojovnik123 » pon 16. úno, 2009 19:15

kanja-san = Lubos??? Lubos Pokorny??? Podle stylu bych rekl, ze jo :wink:
Jan Strnad, bojovnik
bojovnik123
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » pon 16. úno, 2009 22:12

kanja-san píše:
jeikob píše:no na druhou stranu zase asi těžko někde na mne vyrukuje samurai :D

Kdo chce psa řezat hůl si vždy najde. ;-)
Mnoho věcí v Bujinkanu vycházejí z historie, ale to je stejné i v ostatních bojových uměních. Každý věří tomu, čemu chce.

Někdo chce u tréninku bojového umění studovat i historii a další věci. Zkus tomu porozumět.

ale jo jasně.v kung fu se také cvičí se zbraněma a jádro je historie.ale ty drily a techniky v podstatě s rozdílama vypadaj jako drilly a techniky nějaké moderní sebeobrany ,stejně jako karate a tak dál.ale co sem viděl bujinkan a že sem si toho zkouknul,tak vetšina mi přijde spíš ta historie.a mám pocit že plno věcí co se tam zkouší proti mlátičce neobstojí. zrovna tak některý ty aplikace proti zbraním. za další mi přijde že toho je strašně moc těch technik a aspektů.tudíž je otázka nakolik to zvládne moderní člověk co má povinosti i jinné nadrillovat tak aby mu to fungovalo. jinak nechci psa být jen se ptám tot vše.prostě kung fu karate .thai box či jinné je v podstatě pár technik drillů obrazně řečeno a vtip je v tom ,že se pořád procvičujou .aneb lépe umět jednu techniku než znát stotechnik
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Golom » úte 17. úno, 2009 10:49

jeikob: ....a mám pocit že plno věcí co se tam zkouší proti mlátičce neobstojí...

to že máš "pocit", neznamená že je to pravdou. :wink:

...za další mi přijde že toho je strašně moc těch technik a aspektů.tudíž je otázka nakolik to zvládne moderní člověk co má povinosti i jinné nadrillovat tak aby mu to fungovalo...

to je právě ta chyba - brát techniku jako hotovou věc. V Bujinkanu je základních technik jen pár. Zbytek je o tom, ne se učit techniku, ale prncip oné techniky, pocit z ní. Jako začátečník nemáš šanci si ty techniky zapamatovat, ale "pocit" z techniky (ten nepřenositelný slovy) je to co by sis měl odnést. Nebo máš "pocit" :wink: že po semináři někdo umí o deset technik víc a umí je bezchybně použít. O to vůbec nejde...

...aneb lépe umět jednu techniku než znát stotechnik...

pokud máš "pocit" :wink: že tato jedna technika ti pomůže ve všech situacích stejně, budiž. Na ulici, v lese, na ledě, v úzké chodbě, v hospodě, proti tlustému, hubenému, rychlému, vysokému, malému, obrněnému, psovi, ozbrojenému - mačetou, pepřákem, pistolí, lopatkou... já mám právě z technik Bujinkanu "pocit" :wink: že čím déle je cvičím, tím víc jsou "neprůhledné", ale také více použitelné v rozdílných situacích. Proto tolik technik - je to vlastně jen několik málo základních pouček, ale nekonečně rozvíjených a stále dokolečka trénovaných. To je podle mne lepší dril než 350x za sebou bouchat stejný úder do vzduchu.
Golom
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DaveStone » úte 17. úno, 2009 13:39

Tak po čase přibylo zase pár nových příspěvků do diskuse. Už mi to připadá stále dokola. Kdosi tu psal, že bujinkan je svobodné plnohodnotné bojové umění a že mi Evropané potřebujeme mít zaškatulkováno v nějakých systémech (boj proti neškolenému útočníkovi / proti školenému útočníkovi / sport atd.) co to je a co už bujinkan není. (možná to byl jiný thread - není podstatné).

©katulkování taky moc nemusím, ale v tomhle případě by bylo dobré, když přijde nový zájemce o bujinkan do nějaké ze škol, aby si s ním trenér promluvil, zjistil co dotyčný hledá a řekl mu co mu bujinkan může
a co nemůže nabídnout. A co je důležité v jakém časovém horizontu. U mě to tak nebylo a vedlo to k tomu, že jsem nabyl dojmu, že je to celé nějaké divné a měl jsem pocit, že se s tím nikdy neubráním. Ale pocit a realita jsou různé věci jak tu někdo psal.

Připadalo mi to celé jako kdyby přišel žák do školy a najednou se naučil, že 5x5 je 25. Ale už by nevěděl kolik je 5x6 ani to, že je to stejné jako 6x5. Za týden by se naučil, že kobyla se píše s tvrdým "Y". Bylo tam moře technik, pokaždé se dělalo něco jiného, neměl jsem v tom řád. Furt jsem se učil něco "odprostřed".

Prostě neviděl jsem v tom systém. Ale možná je to tak záměrně, nevím. Třeba je bujinkan fakt tak super pro lidi co v něm vytrvají více jak 10 let a pak se to všechno spojí v jeden celek a začne to fungovat. Nebo je pro lidi co už mají zkušenosti s jinýma BU/BS... Já jim to přeju. Ale sám už to nezjistím.

Když jsem začal pak chodit na wing chun, tak v tom systém byl, mělo to nějaké základy a k těm se přidávaly další a další věci...úplně jiný systém výuky. Proto mě překvapovalo, že na WCH nás je na tréninku 5 a na bujinkanu nás byla plná tělocvična...
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » úte 17. úno, 2009 13:44

bojovnik123 píše:kanja-san = Lubos??? Lubos Pokorny??? Podle stylu bych rekl, ze jo :wink:

chacha, tak to si mě pobavil. Jak si na to prišel? Ne nejsem Luboš a ani u něj již netrénuji. Cvičím v jiném Dojo, ale to už jsem zde psal ;-).
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » úte 17. úno, 2009 13:52

Golom píše:to je právě ta chyba - brát techniku jako hotovou věc. V Bujinkanu je základních technik jen pár. Zbytek je o tom, ne se učit techniku, ale prncip oné techniky, pocit z ní. Jako začátečník nemáš šanci si ty techniky zapamatovat, ale "pocit" z techniky (ten nepřenositelný slovy) je to co by sis měl odnést. Nebo máš "pocit" :wink: že po semináři někdo umí o deset technik víc a umí je bezchybně použít. O to vůbec nejde...

no par technik ... tady bych te trochu poupravil. Co jsem koukal tak je tech technik docela dost. V každé škole krom Gyokushin, Kumogakure je cela rada zakladnich technik.
Jako začátečník bysis měl nejvíce zapamatovat právě techniku a pohyb v ní prováděný. Teprve potom přecházíš na hlubší studium technik a jejich principů. Mě to tak připadá logické.
V jiných Dojo jsem se setkal s chaosem v pohybech a technikách. Možná je to proto, že se dost neprocvičovali základní techniky. Zase bych rád byl i kritický k nám jako studentům bujinkanu. Někteří z nás neberou trénink vážně a pak se nemůžem divit, že nám to nefunguje. Proto je důležité najít ty, kterým to jede a učit se od nich.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » úte 17. úno, 2009 14:00

DaveStone píše:©katulkování taky moc nemusím, ale v tomhle případě by bylo dobré, když přijde nový zájemce o bujinkan do nějaké ze škol, aby si s ním trenér promluvil, zjistil co dotyčný hledá a řekl mu co mu bujinkan může a co nemůže nabídnout. A co je důležité v jakém časovém horizontu. U mě to tak nebylo a vedlo to k tomu, že jsem nabyl dojmu, že je to celé nějaké divné a měl jsem pocit, že se s tím nikdy neubráním. Ale pocit a realita jsou různé věci jak tu někdo psal.

Myslím si, že se nedá s určitostí říci kdo kdy pochopí. Každý je jiný. A právě proto je fajn, že si člověk může vybrat, kam chce směřovat a co studovat. S tou realitou je to těžké a le na tréninky chodí i kluci co pracují u policie a bujinkan tak využívají v praxi. Říkají, že jim to plně funguje a nemají problém s tím jakým způsobem je v bujinkanu prezentován trénink.

Jinak že by byl trénink bez ladu a skladu se mi nezdá. Začátek taihenjutsu (kotouly, pády, akrobacie), dále Kihon waza (údery, kopy, chůze atd.) Sanshin no kata a Kihon happo a pak nácvik dalších technik dle programu roku nebo Dojo. Dostatek času na procvičení je samozřejmostí. A pak někdy Randori (tréninkový volný boj). Jakým způsobem trénujete ve vašem WCH?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod petrk » úte 17. úno, 2009 14:34

kanja-san: Můžeš napsat něco, jak u vás probíhá randori? Jaká jsou pravidla, použití chráničů, holé ruce, zbraně, prostředí,... My jsme maximálně jeli henka, ale randori se u nás nikdy necvičilo.
petrk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...