Krizacke vypravy

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod JRup » čtv 05. bře, 2009 23:49

Havos píše:
graver píše:....na někoho, kdo v bezpečné vzdálenosti velké země vykřikuje něco o české malosti a připosranosti, ...

To s cim mam spatnou zkusenost je,ze lide se tu jen malokdy podivaji jeden druhemu do oci, nepozdravi se, neusmejou, nejsou k sobe ohleduplni, spiclujou se navzajem, zavidi si, cekaji uplatky, byrokracie primo vzorova, hrdost jedine pri hokeji (a to musime vyhravat :) ) , policajti bez respektu, fales, lenost...

Před deseti lety bych si možná myslel něco podobného. Dnes to vidím jinak. Procestoval kousek světa, spolupracoval s lidmi z různých zemí, 4 roky pracoval pro Američana. Myslím, že dobrých a špatných vlastností najdeš v každém národě.
Lidé zmiňují jako negativní něco co vidí u jiného národa a jim to chybí (dalo by se řící skoro závist). Lidé touží po tom co jim chybí a neuvědomují si co mají. Vsadím se, že někdo z jiného národa by mohl tvrdit co Češi všechno mají. Někdo to vyjadřuje negativně, někdo pozitivně. To je dáno historií, kulturou, výchovou.

Dnes jsem celý den strávil jednáním s Portugalo-Francouzem a on mi sám od sebe řekl: Máte krásné ženy, to u nás není. Máte chytré lidi a vzdělaný národ. Jsou mnohem flexibilnější a naslouchají v porovnání se zkušeností s Němci (skoro opak lenosti; porovnej si kolik na práci jednoho Čecha připadá Němců, Italů, Francouzů, ©panělů atd.). Na základě spolupráce s českou firmou řekli lidé z jejich vývoje, který si může dovolit investovat 100 a více násobky toho co u nás běžná firma: Občas bych chtěl mít nápady jako konstruktéři v Česku.
Třeba jednou najdeš co jsi ztratil.

ad Úplatky: Jsou všude.
ad Byrokracie: ISO je všude. Teď na nás valí z Japonska a ze západu systémy six sigma, "continuous improvement" a jiné chujoviny.
ad Faleš: Ještě jsi neprohlédl podstatu "keep smiling" a společenské přetvářky?

No a nejzajímavější z pohledu psychologie mi přijde dívání se do očí.
Dá se to vysvětlit různě a stejnou věcí (ať už se dívat nebo nedívat) mohou lidé vyjadřovat úplně jiný postoj. Strach, neupřímnost, citlivost, ponoření se do sebe, nedostatek sebedůvěry. Nedíváš se do očí. Možná. Pokud někdo slyší celý život ty jsi skvělý, nejlepší, geniální, tak pravděpodobně nebude mít takový problém dívat se zpříma do očí a podobně. Ale otázkou je proč se druzí, třeba za velkou louží, dívají do očí. Je to upřímnost? Je to férovost? Je to srdečnost. Je to proto, že si hlídají svého protivníka?! Je to způsob ovlivňování? Jak reaguje? Co si asi myslí? Je pokořen? Vidí moji jedinečnost?
Ve zvířecí říši může být přímé dívání se do očí považováno za projev agresivity a útoku.
Co je pak správně? To musíš cítit, ne vidět.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Havos » pát 06. bře, 2009 2:43

graver píše:To, co popisuješ, je lidská malost, nikoliv česká. Já jsem v USA nikdy nebyl, ale stýkal jsem se a pořád stýkám s američany, kteří jsou tady nebo v jiných zemích, kde občas bývám. Většinou vidí čechy líp než ty a američany o něco hůř, než ty (pokud jsi tedy tím svým hanopisem na čechy chtěl zároveň říct, že v USA na to nenarazíš). Je to jen věc úhlu pohledu a konkrétního prostředí, ve kterém jsi.

Ano, je to lidskost mala, v cesky docela slusne rozvinuta. Samozrejme, ze to neplati na vsechny/vsechno.
Co je to "vetsinou vidi cechy lip nez ty"? Promin, ale tohle je nic nerikajici. Mluv konkretne. Podle nekolika vyrazu, ktere jsem tu napsal nemuzes posoudit co si poradne o cesich myslim a jak je vidim. Navic rozlisuj mezi cechy a CR. Jo, to hodnoceni (ne hanopis!) neni kladne, ale vychazi z mych primych zkusenosti. (je i spoustu pozitivnich). Ja jen nemam zajem si nasazovat ruzove bryle.
V mem pripade to neni ani vec uhlu pohledu ani prostredi (resp. prostredi nema az tokovy vliv), muj nazor je stejny radu let, bez ohledu na to co jsem delal nebo kde jsem zil.
Ano, slo napsat jinak, nechal jsem se strhnou zpusobem, kterym tu psali jini. Prilis nasilne jsem otocil z "amerika -zlo" na "cesko - zlo".
Na rozdil od mnoha lidi tady je moje zkusenost prima, ne zprostredkovana, na obou stranach. Je spousta duvodu proc CR ano a je zpousta duvodu proc US ne (ale jsou uplne jine nez se tady psalo).

M.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Havos » pát 06. bře, 2009 3:12

fakt píše:.....Dokud jsme se nedostali do sféry vlivu USA, tak naši občané nezabíjeli kvůli zbraním hromadného ničení, ose zla, demokracii atd občany jiných zemí. Tímto se už možná dostáváme nad obyčejné lidi a budeme se moci snad jednou měřit s těmi rovnějšími viď.

porad nechapu to s temi panelaky. Prestan mi davat hadanky a napis primo co tim myslis.

U tohoto odstavce taky nechapu souvislost s tim co jsem napsal.
Mozna by jsi mohl zacit tim, ze mi vystvetlis jak jsi prisel na to, ze souhlasim s vojenskou politikou USA , demagogu!
Prestan mlzit a pis fakta! Pokud ti neni neco jasne s toho co jsem psal, tak se nejdrive zeptej.

K tomu sferu vlivu USA (jaky myslis? ekonomicky, vojensky, myslenkovy, import...): ano je tady, ale nepripada mi vetsi nez nemecky, francouzsky nebo rusky. Vojaci WS zabijeli taky - v Madarsku, CR,... to ti nevadi? Kde se zabijelo kvuli zbranim hramadneho niceni? V Iraku to prece byla jen zaminka. To samezrejme neni omluva, ale nasi vojaci byli predevsim jako chemici a lekari ve valecnych misich. V tzv. mirovych misich jako xFOR, tady s tim nevidim zadny problem a souhlasim s tim.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Havos » pát 06. bře, 2009 3:29

JRup píše:
Třeba jednou najdeš co jsi ztratil.
ad Úplatky: Jsou všude.
ad Byrokracie: ISO je všude. Teď na nás valí z Japonska a ze západu systémy six sigma, "continuous improvement" a jiné chujoviny.
ad Faleš: Ještě jsi neprohlédl podstatu "keep smiling" a společenské přetvářky?
No a nejzajímavější z pohledu psychologie mi přijde dívání se do očí.
To musíš cítit, ne vidět.

s tim co si napsal souhlasim, jen doplnim, to co tyka me.
- nic jsem neztratil, nic nehledam. Troufam si rict, ze jsem pro CR udelal vic nez spousta tech co si mysli, ze ji hanim.
- uplatky, byrokracie: souhlas, je vsude. Jde o miru. Aby clovek mohl porovnavat, musi si to zazit osobne ve vice zemich.
- fales: ano, opet je vsude a opet jde o miru. Je treba rozlisovat co je politika, co je obchodni jednani, co je cista fales, co je bazilisti pristup,...
- divani do oci: to je na delsi debatu. Jsem uz unaveny, tak mozna priste.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RBR » pát 06. bře, 2009 7:52

Havos píše:
K tomu sferu vlivu USA (jaky myslis? ekonomicky, vojensky, myslenkovy, import...): ano je tady, ale nepripada mi vetsi nez nemecky, francouzsky nebo rusky. Vojaci WS zabijeli taky - v Madarsku, CR,... to ti nevadi? Kde se zabijelo kvuli zbranim hramadneho niceni? V Iraku to prece byla jen zaminka. To samezrejme neni omluva, ale nasi vojaci byli predevsim jako chemici a lekari ve valecnych misich. V tzv. mirovych misich jako xFOR, tady s tim nevidim zadny problem a souhlasim s tim.

TO Havos: Myslím, že Fakt nenaráží na mírové mise, činnost chemiků a lékařů, ale na speciální jednotku armády, o které se moc nemluví nahlas, která tam je tam za účelem aktivného boje s místními odpůrci (tady jim říkáme teroristi). Tato skupina není "snadný terč", který tam v rámci mise hlídá nějaký checkpoint a použije zbraně jen když je sama napadena a pokud to vůbec stihne.
Prostě ti kluci tam dělají špinavou práci akorát je otázka pro koho, pro nás nebo nebo nějakou supervelmoc, která nás pak možná nechá nabrat si do misky něco z koryta. Těžko soudit, zda-li ten zisk vyváží ztrátu lidských životů.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. bře, 2009 8:04

Havos píše:Co je to "vetsinou vidi cechy lip nez ty"? Promin, ale tohle je nic nerikajici. Mluv konkretne.

To znamená, že většina američanů, se kterými jsem na tohle téma mluvil, se o češích nevyjadřuje tak, jako ty. Někteří z nich se ovšem obdobně vyjadřovali o američanech. Je to dost konkrétní nebo chceš čísla pasů?
Havos píše:Podle nekolika vyrazu, ktere jsem tu napsal nemuzes posoudit co si poradne o cesich myslim a jak je vidim.

To tedy můžu, jedině že bys psal něco jiného, než si myslíš.
Havos píše:Navic rozlisuj mezi cechy a CR..

Proč já? Přečti si, cos původně napsal.
Havos píše:Jo, to hodnoceni (ne hanopis!) neni kladne, ale vychazi z mych primych zkusenosti.

A ty jsi kdo, že hodnotíš národy? Kolik jejich příslušníků jsi poznal, když mluvíš o přímé zkušenosti? Většinu? Znovu ti opakuju, že je to o lidech, místech a situacích. Ty můžeš mít maximálně názor. Hodnotí dějiny (a ještě blbě).
Jinak k tomu není co dodat, Havosi. Máš svůj názor, já ti ho neberu (jen se k němu vyjadřuju), tak z toho nedělej dogma a zbytečně to nerozmělňuj a nevysvětluj, co jsi tím vlastně myslel. Cos napsal, tos napsal. Jen si uvědom, že příslušník malého uprděného národa (dle tvého "hodnocení") nevyroste a nepřestane prdět jen proto, že se přesune do země, ve které (dle jeho "hodnocení") není malých lidí a neprdí se tam.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 06. bře, 2009 9:17

Docela by mě zajímalo co si myslí odpůrci politiky USA o válce v Afgánu a jestli jim přijde špatná, tak proč.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » pát 06. bře, 2009 9:24

Jendis píše:
toddb píše:
Jendis píše:Vyserte se na to....řešit tady politiku,to nikam nevede.

....ale zase to tříbí literární dovednosti zdejších diskutérů a o to nám jde tady především.

ale HOV+O.......houby leda......když se lidi začnou bavit o tomhle,vždycky se to nakonec pohádá a rozesere...... :evil:

No jo, no... :roll: Ale ono je to tím, že historie je jen seznam událostí, na který si každý člověk udělá svůj vlastní názor. A protože jsme každej jinej, jsou jiný i ty názory. Ale vymyslel jsem, jak z toho ven! :P Jako rytíři kdysi, uděláme na vol.4 boží soud... 8) Odpůrci se vzájemně utkají v ringu a Bůh jistě pomůže k vítězství K.O. tomu, kdo má pravdu, i kdyby to byl například karatista... :lol: Ještě že jsem tak supertěžce pravdomluvný... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. bře, 2009 12:03

TongPo píše:historie je jen seznam událostí, na který si každý člověk udělá svůj vlastní názor.

Přesně tak - a navíc se ty názory mění :evil: . Soudružky učitelky pomalu už zase začínají učit o zlých kapitalistech.
Ona je ta diskuse tak pestrá proto, že o tomhle si může každý žvanit, co chce - v ringu to nevyřešíš :wink:
TongPo píše:Bůh jistě pomůže k vítězství K.O. tomu, kdo má pravdu, i kdyby to byl například karatista... :lol: Ještě

Dokonce i karatistovi, jo? To je omračující smysl pro spravedlnost :lol: :lol:
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. bře, 2009 12:47

TongPo píše:
Jendis píše:
toddb píše:
Jendis píše:Vyserte se na to....řešit tady politiku,to nikam nevede.

....ale zase to tříbí literární dovednosti zdejších diskutérů a o to nám jde tady především.

ale HOV+O.......houby leda......když se lidi začnou bavit o tomhle,vždycky se to nakonec pohádá a rozesere...... :evil:

No jo, no... :roll: Ale ono je to tím, že historie je jen seznam událostí, na který si každý člověk udělá svůj vlastní názor. A protože jsme každej jinej, jsou jiný i ty názory. Ale vymyslel jsem, jak z toho ven! :P Jako rytíři kdysi, uděláme na vol.4 boží soud... 8) Odpůrci se vzájemně utkají v ringu a Bůh jistě pomůže k vítězství K.O. tomu, kdo má pravdu, i kdyby to byl například karatista... :lol: Ještě že jsem tak supertěžce pravdomluvný... :twisted:

bude to i s volbou zbraní???? :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. bře, 2009 13:05

Jendis píše:bude to i s volbou zbraní???? :twisted:

Jasně, šermířům, kendistům apod. budou jejich zbraně odebrány a předány karatistům, xboxerům...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pát 06. bře, 2009 15:03

Ja myslim, ze je dulezity o tehlech vecech bavit se, bylo by spatny, kdyby lidi nemeli zajem o svet kolem sebe, pac ac chcete nebo ne, tak se nas to tyka, a kdyz je diskuze v pohode jako tady, tak je to prinosny. Jinak ja mam na tyhle zalezitosti shodnej nazor s TongPo a Genesis. Dal netreba rozebirat.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pát 06. bře, 2009 17:46

Souhlas s toddb, Genesis, A TongPo...Mimochodem uz jsem poznal dost lidi kteri filozofovali o politice, a historii na zaklade jedny knizky, nebo ,,maturity z dejepisu" a ty me vzdycky dokazou pobavit" :D
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 06. bře, 2009 21:09

Havos píše:[
porad nechapu to s temi panelaky. Prestan mi davat hadanky a napis primo co tim myslis.

U tohoto odstavce taky nechapu souvislost s tim co jsem napsal.
Mozna by jsi mohl zacit tim, ze mi vystvetlis jak jsi prisel na to, ze souhlasim s vojenskou politikou USA , demagogu!
Prestan mlzit a pis fakta! Pokud ti neni neco jasne s toho co jsem psal, tak se nejdrive zeptej.

Nedávám ti hádanky a snad není ani těžké to co píšu.
Nepotrebuji se ptát. Jsem fakt a jen sděluju. Jak se s tím vypořádáš je tvoje věc.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 06. bře, 2009 21:11

RBR píše:
Havos píše:

TO Havos: Myslím, že Fakt nenaráží na mírové mise, činnost chemiků a lékařů, ale na speciální jednotku armády, o které se moc nemluví nahlas, která tam je tam za účelem aktivného boje s místními odpůrci (tady jim říkáme teroristi). Tato skupina není "snadný terč", který tam v rámci mise hlídá nějaký checkpoint a použije zbraně jen když je sama napadena a pokud to vůbec stihne.
Prostě ti kluci tam dělají špinavou práci akorát je otázka pro koho, pro nás nebo nebo nějakou supervelmoc, která nás pak možná nechá nabrat si do misky něco z koryta. Těžko soudit, zda-li ten zisk vyváží ztrátu lidských životů.

RBR

Ty jednotky tam dokonce operují dvě. Jedna mediálně známá a navoněná a druhá ve větší špíně.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Havos » úte 10. bře, 2009 2:07

graver píše:To znamená, že většina američanů, se kterými jsem na tohle téma mluvil, se o češích nevyjadřuje tak, jako ty. Někteří z nich se ovšem obdobně vyjadřovali o američanech. Je to dost konkrétní nebo chceš čísla pasů?

a vetsina techto americanu zila jak dlouho a za jakych podminek v CR, aby mohla dat seriozni posouzeni? Pokud to byli pracovnici zahranicnich firem, tak o ty se vetsinou dobre postara a vyrizuje za ne papiry firma, takze se do normalnich problemu obcana ani nedostanou. Kratkodobi navstevnici maji svuj dojem vetsinou zalozeny na Praze, pamatkach a pod, ...je jasne, ze vetsinou dobry.

graver píše:To tedy můžu, jedině že bys psal něco jiného, než si myslíš.

Muzes, ale jak bude presny? Kdyz ti reknu, ze jsem si koupil auto a ze jede stovkou, bude ti to stacit, aby sis udelal o nem prestavu?

graver píše:A ty jsi kdo, že hodnotíš národy? Kolik jejich příslušníků jsi poznal, když mluvíš o přímé zkušenosti? Většinu? Znovu ti opakuju, že je to o lidech, místech a situacích. Ty můžeš mít maximálně názor. .

Presne tak, je MUJ nazor a moje zkusenost. Tak nevyskakuj jak certik z krabicky.
Ano, je to lidech a mistech (castecne). Jiste jsi to poradne cetl, takze vis, ze jsem to nebyl ja kdo neco/nekoho hodnotil na zaklade neprime zkusenosti. To co jsem uvedl ja, byla moje zkusenost a za tim co jsem napsal si stojim. Predpokladm, ze o konkretni priklady nestojis.

graver píše:Hodnotí dějiny (a ještě blbě)..

??

graver píše: Jen si uvědom, že příslušník malého uprděného národa (dle tvého "hodnocení") nevyroste a nepřestane prdět jen proto, že se přesune do země, ve které (dle jeho "hodnocení") není malých lidí a neprdí se tam.

Nectes poradne nebo nechces cist poradne, nevim.
Moc dobre vis, ze jde o miru. A jeste jednou opakuju, ze si drzim svuj nazor co jsem mel v CR. Taky jsem napsal MOJE VLASTNI zkusenosti a problemy se kterymi jsem se setkal v US.
(mysleno ted obecne) - Prislusnik maleho uprdeneho naroda tesko vyroste pokud zustane v uprdene zemi. Muze vyrust pokud se presune do ne-uprdene zeme. Opakuju, ze jde o obecne prirovnani (tim ne-uprdene nemyslim USA a tim uprdene nemyslim CR). Jinymi slovy; kdyz ti 1000x zopakuji, ze jsi pes, tak si to zacnes taky myslet; kdyz ti budou neustale opakovat, ze neco nejde, tak na to drive nebo pozdeji stejne rezignujes.

jeste posledni poznamka, ktera se tyka me osoby. Pokud te to zajima, tak ja jsem se nepresunul do ne-uprdene zeme, proto ze by mi vadilo pepickovstvi v jine zemi, ale hlavne proto, ze mam urcitou zodpovednost k lidem s kterymi ziji.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » úte 10. bře, 2009 8:45

Havos píše:Prislusnik maleho uprdeneho naroda tesko vyroste pokud zustane v uprdene zemi. Muze vyrust pokud se presune do ne-uprdene zeme.

Jo, to koukám.
Havos píše:kdyz ti 1000x zopakuji, ze jsi pes, tak si to zacnes taky myslet

To mluv za sebe nebo za toho, podle koho mě posuzuješ.
Havos píše:Pokud te to zajima, tak ja jsem se nepresunul do ne-uprdene zeme, proto ze by mi vadilo pepickovstvi v jine zemi, ale hlavne proto, ze mam urcitou zodpovednost k lidem s kterymi ziji.

Tvoje věc - co my tady s tím...

Sorry, Havosi, ale tvé názory a paušalizace mi dost smrdí. Nechme toho - já nijak zvlášť nestojím o to, abychom si porozuměli a shodli se.
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 10. bře, 2009 9:14

Zpátky ke křižákům.
Zde citace z Wikipedie
Křížové nebo křižácké výpravy, starším výrazem kruciáty, byly vojenské výpravy z dob středověku, které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před zahájením výpravy skládali slib a byli označeni znamením kříže, které si našívali na šaty, a proto se nazývali křižáci (latinsky crucesignati). Byli dobrovolníky, měli za účast na výpravě přislíbeno odpuštění hříchů a požívali ochrany církve.

První křížovou výpravu vyhlásil papež Urban II. roku 1095. Jejím cílem bylo dobýt Svatou zemi a osvobodit místa posvátná pro křesťany z rukou muslimů. To se výpravě, složené především z francouzských a normanských rytířů, nakonec podařilo, a ve Svaté zemi tak Evropané založili křižácké státy, které se zde udržely téměř dvě stě let. Původním cílem výprav proti muslimům bylo osvobození Božího hrobu v Jeruzalémě, pozdější tažení však mířila i jinam. ©lo především o Egypt a Řecko, kde účastníci čtvrté křížové výpravy dobyli značnou část Byzantské říše a založili křižácké státy. Další křížová tažení mířila do Pobaltí a Skandinávie, kde zvláště němečtí a švédští křižáci bojovali proti pohanským Prusům, Slovanům a Finům. Řád německých rytířů na břehu Baltského moře založil svůj stát Prusy.

Po pádu posledního křižáckého města v Palestině již žádný papež vojenskou akci k osvobození Jeruzaléma nevyhlásil. Křížové výpravy na evropském kontinentu však pokračovaly. Kromě tažení proti pohanům to byly války proti křesťanským kacířům, z nichž největší byly výpravy proti jihofrancouzským katarům a proti českým kališníkům. Poslední kruciátu se bezúspěšně snažil zorganizovat počátkem 16. století Lev X. proti osmanským Turkům.[1]

Podle tvrzení, že současná Velká Británie a Spojené státy americké touží získat moc nad zeměmi Blízkého východu, bývá někdy jejich tažení označováno jako „desátá křížová výprava“.[106] Ta prý začala roku 1983, kdy americký prezident Ronald Reagan vyslal jednotky do Libanonu na podporu izraelské armády, která tam provedla invazi.[106] Rovněž se někdy jako „desátá křížová výprava“ označuje válka proti terorismu prezidenta USA George W. Bushe.[107] Američané a jejich spojenci bojující v Iráku a Afghánistánu pak často bývají islámskými radikály označováni za „křižáky“.[108] Západ a především údajné spojenectví sionistů a křižáků podle Usámy bin Ládina a dalších muslimů vede křižácké tažení proti islámu.[109]
Toť krátké info o problematice
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » úte 10. bře, 2009 14:03

Toulky českou minulostí - díly věnující se křížovým výpravám do Čech - moc zajímavý ;)
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » úte 10. bře, 2009 14:59

pe25tr píše:Toulky českou minulostí - díly věnující se křížovým výpravám do Čech - moc zajímavý ;)

Jaký měla podle Tebe vliv stoletá válka na opakovaném neúspěchu těchto tažení?
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...