BU & populární omyly

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Gino » úte 10. srp, 2004 18:27

4patrik:

z čeho vzniklo džudó a aikidó? Ehm, tedy psal jsi, že je omyl myslet si, že z džúdžucu, proto se tě ptám - z čeho. Nestačí mi, když někdo uvede jen jednu stranu, bez vysvětlení :-D A tohle mě vážně zajímá vzhledem k tomu, že džúdžucu cvičím a domnívám se, že džudu i aikidu bylo velkou inspirací.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 19:23

Anonymní píše:
Virgee píše:
Anonymní píše:... MT, KB jsou dobré pro rvačky, aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu :lol:

A jé, asi další aikidista, co? Promiň, ale ke komukoliv kdo aikidu věří jsem velice velice nedůvěřivý.

ale ta věta není jen o aikido (není to diskuze, která BU je nejúčinnější - na toto téma nediskutuji).
Ta věta říká, že MT, KB je dobré na rvačky = že MT dělají rváči - s tím ale nelze souhlasit.
aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu = že budu z relaxovaný s poničenými klouby - s tím také nelze sohlasit.

1) v pohodě, měl jsem chuť jen vyjádřit dvou nechuť k aikidu (hezky řečeno, ne? :-))

2) že je něco dobrý na rvačky neznamená, že to dělají rváči - to ta věta vůbec neříká

3) relaxovaný se zničenými klouby teda nebudeš, to fakt :-)
ale jinak aikido na nic je (co se opravdovýho boje týká)
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 19:25

Picard píše:Virgee takze Kjudo podle tebe neni bojove umeni?

Kjudo je bojovy umeni.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 19:35

Picard píše:
Tak to je jasný. Souhlasím, dobrej argument. Ale pak je mu to bojvý umění vlastně k ničemu, protože ho nemůže nikdy využít. Lidi, co to vymysleli určitě mysleli na schopnost použití. A oni to využili. Pro nás je to už ale pasé. Je to ztráta času, trénovat BU a neumět (nemoct) bojovat když je to potřeba.

To je presne ten omyl co jsem psal - omezeny pohled na bojova umeni, vztazeni pouze na kungfu, karate a apod.

Neznas toho tolik, abys mohl odsoudit BU ktere na svete delaji miliony lidi, jako ze nema smysl ho delat. Zkus se napred trochu zamyslet nez zacnes vypoustet podobna moudra :-)

Naginata, Kjudo atd. i kdyz nemaji vyuziti v tom tvem poulicnim boji jsou plnohodnotna bojova umeni. A ma smysl je delat. Pokud si zadne takove nikdy nedelal, tak tezko muzes tvrdit opak. Pokud to nema smysl pro tebe jeste neni duvode je odsoudit jako takove. Napred premyslej, pak pis.

Bojova umeni se nerovnaji street fighting, maji mnohem sirsi rozmer. (Samozrejme jednou z hlavnich veci je umeni boje, jinak by to nebyla BU)

Klid.
Bojová umění jistě mají širší rozměr, avšak já jsem založebním pragmatik a tak když něco má bejt dobrý tak ať je to k něčemu dobrý. A když je to bojový, má to bejt užitečný k boji. Jistě že to může být dobrý nějakym jinym způsobem.

Prostě každej, ať dělá co ho baví, ale ať pak nečeká, že když dělá BU, že mu to nějak pomůže v boji.

Podle mě ale: pokud někdo chce kondičku ať chodí do posilky a běhá a tak;
pokud někdo chce cestu, ať ji má - ale hledat cestu v BU a neumět bojovat (rozuměj - umět bojovat = dokázat nedostat na ulici přes hubu - proč to asi ty lidi vymejšleli, že? aby přežili, ane aby něco dělali nebo dosáhli nirvány nebo tak, měli dost svejch přízemních starostí) je mi proti srtsti. nesouhlas, na to máš právo. ale mě to ej jedno - já jsem rád, že sjem rád a zdravej
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 11. srp, 2004 6:34

Gino píše:4patrik:

z čeho vzniklo džudó a aikidó? Ehm, tedy psal jsi, že je omyl myslet si, že z džúdžucu, proto se tě ptám - z čeho. Nestačí mi, když někdo uvede jen jednu stranu, bez vysvětlení :-D A tohle mě vážně zajímá vzhledem k tomu, že džúdžucu cvičím a domnívám se, že džudu i aikidu bylo velkou inspirací.

Mno konečně si někdo všiml :wink:

Není bojové umění kendžucu nebo džúdžucu... jsou různé školy těchto umění a osobně je považuji za svébytná bojová umění... Nebo jinak mnohdy bylo "džúdžucu" součástí nějaké komplexnější školy, která obsahovala klasické zbraně... a bojování bez nich nebylo úplně běžné, tedy pro samuraje.

Džúdó vzniklo z několika škol džúdžucu, jestli se nepletu z Tendžin ©injó rjú a Kitó rjú... paradoxně džúdžucu, které se cvičí nejčastěji zde vzniklo naopak z džúdó... ale to už si koleduju o přes držku.

Aikidó (tohle téma je mi bližší) vzniklo z jiných škol džúdžucu, především z Daitó rjú... ale Uešiba studoval i jiné školy minimálně tři (Jagjú ©ingan rjú Goto ha, Tendžin ©injó rjú a Kašima ©in rjú).

Píšu to na základě doložených faktů :wink: a možná to špatně chápu, ale jestlis někdy viděl, jak vypadají staré školy "džúdžucu", zjistíš, že se samurajové až tak často beze zbraní neprali... spíš soupeřovu zbraň zablokovali a podřízli ho tou svojí...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 11. srp, 2004 7:09

4Gino... doplnění :)

Mimochodem naprosto úchvatná (tady skoro neznámá) knížka "Classical Fighting Arts of Japan" (S. Mol) říká...

"V kontrastu k všeobecně přijímanému názoru na Západě, název džúdó nebyl vytvořen Džigorem Kanem. Ve skutečnosti byl použit už v roce 1724 Inouem Džibudajúem z Džikišin rjú a možná dokonce dřív dalšími interprety džúdžucu.
Knihy z období Mejdži často užívají název džúdó jako synonymum pro džúdžucu doporučující určité džúdžucu školy jako školy džúdó. Nicméně užití tohoto termínu nepochybně nastalo právě po zpopularizování Kanem. Tudíž když odkazujeme na Kanovo džúdó, preferuji užití názvu daného duchovním zdrojem disciplíny - tj. Kódókan džúdó. Kanovo džúdó bylo někdy nazývané také "Kanó džúdžucu" nebo "Kanó rjú džúdžucu". Systém, který původně vymyslel čerpal z různých zdrojú (dva hlavní byly Kitó rjú a Tendžin ©injó rjú), které jsou dosud velmi blízké období Edo a úplně jiné než ty, které vidíme v moderní džúdó nebo u závodníků džúdó."

Omlouvám se za nedokonalý překlad...

Patrik

P.S.
V kendó bych to viděl podobně... co se týče všeobecného názvu "cesta meče", který užíval M. Musaši v 5kruhé brožuře :wink: byť tehdy kendó (rozuměj šinaie & bógú) neexistovalo...

A podobnost s aikidem je zase ta, že původní název byl Uešiba rjú džúdžucu.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 11. srp, 2004 7:39

Sennin píše:Populární omyly BU v ČR:
... jediné správné WT/VC/VT/WCH je EWTO :lol:
...Iaidó je meditace s mečem v pohybu :lol:
...R.Hladík cvičí a učí kung-fu :lol: :lol: :lol:
...jediná osobnost Ninjutsu v ČR je Luboš Pokorný :wink:
...Patrik Orth nedělá BU pro boj :lol: :wink:
...jediným skutečným znalcem na Muai Thai je Péťa Macháček :wink:
...všichni, kdo cvičí v Číně (ekv. v Japonsku, v Thajsku, v USA ap.) jsou jediní odborníci, ostatní ničemu nerozumí :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 11. srp, 2004 7:44

Anonymní píše:
Sennin píše:Populární omyly BU v ČR:
... jediné správné WT/VC/VT/WCH je EWTO :lol:
...Iaidó je meditace s mečem v pohybu :lol:
...R.Hladík cvičí a učí kung-fu :lol: :lol: :lol:
...jediná osobnost Ninjutsu v ČR je Luboš Pokorný :wink:
...Patrik Orth nedělá BU pro boj :lol: :wink:
...jediným skutečným znalcem na Muai Thai je Péťa Macháček :wink:
...všichni, kdo cvičí v Číně (ekv. v Japonsku, v Thajsku, v USA ap.) jsou jediní odborníci, ostatní ničemu nerozumí :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 11. srp, 2004 8:42

4patrik: Ano, tak to ano.... v tom s tebou souhlasím... není džúdžucu jako džúdžucu.... rozdíly mezi styly džúdžucu jsou vážně značné. Už jen to, co jsem poznal zde, v čechách. To "moderní", které jsem cvičíval dříve se od Miura rjú, které cvičím dnes dost liší. Miura rjú džúdžucu si laikové pletou s aikidó .-)) Už proto, že nosíme Hakama a cvičíme s tělem protivníka (rozuměj s jeho energií) mnohem více, než je to vidět u "moderních" podání "jiu jitsu".
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 12. srp, 2004 6:58

ha... podnět k dalšímu omylu...

- v hakamě se cvičí jenom aikidó
- kobudó je bojové umění se zbraněmi

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 12. srp, 2004 8:31

Patriku ale to není sranda "v hakamě se cvičí jenom aikido" je vážně dost roozšířená představa .-)) Já, když na to vzpomínám, čučel jako blázen, když jsem viděl, že se i v ju jitsu nosí :-D :-D
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 12. srp, 2004 11:36

Ve skutecnosti bych rekl, ze spise vetsina japonskych BU se cvici v hakame :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 12. srp, 2004 14:38

Gino píše:Patriku ale to není sranda "v hakamě se cvičí jenom aikido" je vážně dost roozšířená představa .-)) Já, když na to vzpomínám, čučel jako blázen, když jsem viděl, že se i v ju jitsu nosí :-D :-D

Jak napsal Picard, většina (všechny?) japonské bojové umění... výjimka je sumó a částečně věci importované z Okinawy...

Jsme tak před rokem cvičili s jedním ©výcarem džódó v modré hakamě a modrém keikogi a v dódžó, které nám bylo poskytnuto cvičili zároveň "kickboxerky" se svým trenérem...

...a na otázku, jestli je to aikidó, jim ten jejich trenér řekl: "ano, něco takovýho"...

Takže jeden aikidistický omyl navíc

- hakama se nosí od určitého stupně

V několika málo bojových umění, ale většinou je to prostě standardní oblečení.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 12. srp, 2004 15:07

Znam jednoho skota, kterej pod ni nic nenosi :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » čtv 12. srp, 2004 16:01

Další populární omyl v BU:

HAKAMA JE SUKNĚ :lol: :lol: :lol:

P.S. nesmějte se, mě se vážně už mnoho lidí zeptalo, proč Japonci cvičí v sukni a vysvětlovat jim původ a konstrukci hakamy nemělo smysl!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 12. srp, 2004 16:17

Sennin píše:Další populární omyl v BU:

HAKAMA JE SUKNĚ :lol: :lol: :lol:

P.S. nesmějte se, mě se vážně už mnoho lidí zeptalo, proč Japonci cvičí v sukni a vysvětlovat jim původ a konstrukci hakamy nemělo smysl!

Trochu offtopic - jaký je vlastně původ a konstrukce hakamy?
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 16:47

patriku třeba jsem neviděl jediného džudistu, kterž by hakama nosil... a to karate taky ne-e. A jak jsem zmínil Ju jitsu ne všude a u všech... v ju jitsu jsem se pohyboval tři a půl roku, než jsem narazil na prvního člověka v Hakama .-))

Virgee... původ, význam a konstrukce Hakama - o tom ti mohu povědět na chatu - je toho více. Nebo ti tu jistě patrik podá odborné informace. Vyzná se.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 13. srp, 2004 6:42

NeprihlasenyGino píše:patriku třeba jsem neviděl jediného džudistu, kterž by hakama nosil...

Já jo... jmenoval se Džigoro Kano... viděl jsem to na fotkách... Samozřejmě vím, že standardizoval cvičení bez hakam, ale původně se džúdó cvičilo úplně normálně v hakamě.

NeprihlasenyGino píše:a to karate taky ne-e.

patrik píše: výjimka je sumó a částečně věci importované z Okinawy...

NeprihlasenyGino píše:A jak jsem zmínil Ju jitsu ne všude a u všech... v ju jitsu jsem se pohyboval tři a půl roku, než jsem narazil na prvního člověka v Hakama .-))

A taky nemluvím o sebeobraně s "japonskými" názvy... viz teorie jedné džúdó-"džúdžucu" učitelky od nás... "sebeobranu cvičíme v civilu, abychom se co nejvíce přiblížili realitě"

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 13. srp, 2004 7:14

2Gino... džúdžucu v hakamě :wink:

Fotečky pouhé z různých džúdžucu rjú

http://ejmas.com/tin/meijitaikai/Dsc00022.jpg Kiraku rjú džúdžucu
http://ejmas.com/tin/meijitaikai/Dsc00013.jpg Išiguro rjú džúdžucu

něco najdeš na http://koryu.com/photos/reports.html

jiné jsem rozházel ve fórech

(nejvíc tady, řekl bych) http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=269

další mám v rúzných knížkách... k nahlédnutí...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 13. srp, 2004 8:02

mimochodem i tady maj pánové hakamy... http://koryu.com/images/m97shingan.jpg

Patrik 8)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně