Ta hakama - v historii to byla proste bezna cast odevu, soucast tehdejsi mody. Proto se to prirozene preneslo do japonskych BU. V modernich i nekterych tradicnich skolach (kendo, iaido, battodo, naginatado, aikido, dzudzucu, kjudo ... atd. at.) se pouziva jiz standartizovana hakama kterou asi vsichni znate (predevsim ve strihu a barve), v minulosti to bylo mnohem vice rozmanitejsi. Podivejte se treba na 7 samuraju, kazdy tam nosi jinou
Uz jsem videl i hakamu ktera se nezavazovala temy pasy, ale byla normane na na gumu, aby si to liny bojovnik nemusel tak slozite zavazovat (korejske "Kendo", umyslne v uvozovkach), coz mi prisla jako celkem zhovadilost.
Nekde se uci, ze kazdy sklad (puk) na hakame ma urcity filosoficky vyznam (odvaha, cest ....).
Do nejakych souboju se casto nosila hakama podvazana kolem lytek, aby umoznovala lepsi pohyb treba v terenu. Myslim ze je to dobre videt na te Patrikove fotce s temi samuraji vyse. I kdyz pokud si na to zvyknete, umoznuje vam v podstate velmi pohodlny pohyb. Nvic to dobre vetra, takze i na hustejsim treninku kdy z vas leje pot je v tom aspon trochu snesitelne.
Jinak jsem take casto setkal s dotazem proc sakra bojujeme v te divne sukni

A pritom to ze jsou to v podstate siroke kalhoty.
Jednou jsem videlvelmi usmevnou prihodu, kdy jeden borec vlelz do jedne nohavice obema nohama, nevsimnul si toho a v klidu si to uvazal, pak chtel jako odejit ze satny ... hehehe ... asi si dovedete predstavit co se stalo ... este ted po letech z toho chytam zachvaty smichu