BU & populární omyly

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Sennin » pát 13. srp, 2004 9:07

Virgee píše:
Sennin píše:Další populární omyl v BU:

HAKAMA JE SUKNĚ :lol: :lol: :lol:

P.S. nesmějte se, mě se vážně už mnoho lidí zeptalo, proč Japonci cvičí v sukni a vysvětlovat jim původ a konstrukci hakamy nemělo smysl!

Trochu offtopic - jaký je vlastně původ a konstrukce hakamy?

Na to zde jsou povolanější - já to znám jen zběžně...jistě vysvětlí Patrik nebo Picard :oops:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Pár k taiji

Příspěvekod Anonymní » pát 13. srp, 2004 10:11

Taiji je jen pro stare lidi....
Taiji je meditace v pohybu....
Taiji neni urceno pro boj, je k relaxaci....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 13. srp, 2004 12:13

Ta hakama - v historii to byla proste bezna cast odevu, soucast tehdejsi mody. Proto se to prirozene preneslo do japonskych BU. V modernich i nekterych tradicnich skolach (kendo, iaido, battodo, naginatado, aikido, dzudzucu, kjudo ... atd. at.) se pouziva jiz standartizovana hakama kterou asi vsichni znate (predevsim ve strihu a barve), v minulosti to bylo mnohem vice rozmanitejsi. Podivejte se treba na 7 samuraju, kazdy tam nosi jinou :-)

Uz jsem videl i hakamu ktera se nezavazovala temy pasy, ale byla normane na na gumu, aby si to liny bojovnik nemusel tak slozite zavazovat (korejske "Kendo", umyslne v uvozovkach), coz mi prisla jako celkem zhovadilost.

Nekde se uci, ze kazdy sklad (puk) na hakame ma urcity filosoficky vyznam (odvaha, cest ....).

Do nejakych souboju se casto nosila hakama podvazana kolem lytek, aby umoznovala lepsi pohyb treba v terenu. Myslim ze je to dobre videt na te Patrikove fotce s temi samuraji vyse. I kdyz pokud si na to zvyknete, umoznuje vam v podstate velmi pohodlny pohyb. Nvic to dobre vetra, takze i na hustejsim treninku kdy z vas leje pot je v tom aspon trochu snesitelne.

Jinak jsem take casto setkal s dotazem proc sakra bojujeme v te divne sukni :-) A pritom to ze jsou to v podstate siroke kalhoty.

Jednou jsem videlvelmi usmevnou prihodu, kdy jeden borec vlelz do jedne nohavice obema nohama, nevsimnul si toho a v klidu si to uvazal, pak chtel jako odejit ze satny ... hehehe ... asi si dovedete predstavit co se stalo ... este ted po letech z toho chytam zachvaty smichu :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 13. srp, 2004 17:15

jj

Já věděl, že když se do toho nepohrnu, někdo to udělá za mě...

Ještě snad - dnes se používají hakamy s a bez pevné košiity (destička na zádech) a šňůrám se říká hakama obi...

Existovaly taky dlouhatáááááááááánský hakamy, který se oblíkaly pro různý audience... aby znemožňovaly jakkoliv zaútočit... než to "nařasíte", rozbijete si hubu i v tý standardní.

Jedna teorie přirovnává volný kalhoty ke kovbojským koženým "takynohavicím", který tak nějak bránily v tom, aby se buši příliš zpotil... nebo smrděl, když jel na koni...

Myslím, že se tomu (hakamě) říká táké "keikobama" nebo tak něco...
Standardní barva je modrá (indigo)... pro cvičení BU
Víc už nevím...

Patrik
Naposledy upravil patrik dne pát 13. srp, 2004 17:29, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 13. srp, 2004 17:22

7 záhybů na hakamě, sedm ctností budó

džin - laskavost
gi - čest nebo slušnost
rei - zdvořilost nebo etika
či - moudrost nebo inteligence
šin - upřímnost
ču - věrnost nebo loajalita
kó - zbožnost

(Principy Aikidó, M. Saotome)

podle jiné teorie je těch záhybů šest - pět vpředu a jeden vzadu... ale tam ten jejich význam neznám.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dahu » úte 24. srp, 2004 14:26

Virgee píše:
MaJ píše:......ze hlavnim cilem bu je umet bojovat.

Pojmenování Bojové umění pochází od slova bojovat, takže hlavním cílem BU je boj. Jestli Ti to dává něco jinýho, je to fajn. Ale pokud trénuješ BU a nechceš umět v první řadě bojovat pak je to trochu divný, nemyslíš?

Ja osobne rozlisuji mezi bojovym umenim a bojovym sportem. BU je pro mne v prvni rade umeni kvalitativne srovnatelne s tancem, divadlem, hudbou, malovanim... BU je opredeno nejakou filosofii (ktera se bohuzel mnohdy scvrkava do opakovani dadrcenych ritualu a nevyzaduje osobni iniciativu). Primarnim cilem BU dle meho soudu neni boj, ale dusevni rozvoj.

BS chapu jako o neco ucelnejsi zalezitost, jejimz primarnim cilem je prave boj a jakykoliv dusevni rozvoj, ktery muze prichazet, je pouze sekundarnim produktem treninku.

Samozrejme zalezi na treninku a na tom zkusenejsim, kteremu rikate sifu, sensei nebo trenere....to uz je jedno

Nechci delat z "kungfistu" intelektualy a z klasickych boxeru tupce, tato kategorizace je nemozna jedna se o ciste individuelni zalezitost a jiste se ve vsech BU ci BS najdou taci i taci... :wink:
More chi, train harder!
dahu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně