Moderátor: Picard
Thenpel píše:ahoj...
Co je tradicna skola japonskeho Kobudo???
Kobudo v preklade znamena Stoveke (Ko) bojove (Bu) umenie, alebo cesta, alebo sposob (Do). Japonci pod nazvom Kobudo chapu vsetky staroveke bojove umenia ako je Ju Jutsu, Kendo, Iaido, Aikido, Judo, Kyudo....
Thenpel píše: Sucastou japonskeho Kobudo je i Hanbo (3stopova ty). Bola to vyhradne zbran samurajov.
Thenpel píše: Dalsou zbranou je Tessen (povodne zelezny vejar, dnes jednostopova palica).
Thenpel píše: Dodnes sa pouziva Sai, pouzivaju ju dokonca policajti.
Thenpel píše:Takisto klasickou zbranou japonskeho Kobudo je Bo.
V 17.storoci existovalo viac ako 360(!) skol, Ryuha, Bo Jutsu...
Takisto odtial pochadzaju aj Goshaku Bo (5stopova tyc) a Jo,
Thenpel píše:Skola Kobudo v Cechach nie je.
adho píše:Patrik, vidno, ze mas prehlad - otazka: odkial mas tie info???) Nechcem rypat, len ma to zaujima
)
adho píše:dalsia vec je ta, ze nemam moc rad taketo natahovanie sa za slovicka - ci je nejaky styl kobudo, alebo nie..
Thenpe píše:Prave si potvrdil to com som povedal...
Thenpel píše:Japonci pod nazvom Kobudo chapu vsetky staroveke bojove umenia ako je Ju Jutsu, Kendo, Iaido, Aikido, Judo, Kyudo....
Thenpe píše:Hanbo je japonskou zbranou, opat si potvrdil. U nas sa ucime Kukishin Ryu. Hanbo je japonskou zbranou. Vyvinula sa z preseknutej Naginaty, alebo Yari... Neskor bola palickou pre samurajov... Hanbo nie je okinawskou zbranou...
Thenpe píše:Nepoznam tessen ako parovu zbran. Mas lepsie info ako ja... O tom by som rad nieco vediet. Ja poznam len system kedy sa robi len s Tessenom.
Thenpe píše:Info, ze policia pouzivala verziu Sai (dzutte) v ranci svojej prace mam z druhej ruky. Ak mas lepsie info, posun prosim... Dakujem...
Thenpe píše:Potvrdil si len to co som uz povedal....
Gino píše:Patrik: říká ti něco Miura rjú džú džucu? Jistě ano... máš to kousek, můžeš se přijet mrknout - ze Zlína do Přerova je to co by kamenem dohodil. Info hledej na www.hombu.net
Gino píše:Patriku, pokud netrváš přímo na Přerově, obdržíš pozvánku na seminář do Kralup. Bude se konat koncem Září. S džó cvičíme... ale jen jednoduché kata. Kryty, seky... žádné dložité kombinace. S džó a Katana se do hlouby pracuje až od Dan.
Gino píše:Já cvičím džúdžucu (btw. aikido se miura rjú docela podobá). A chtěl bych začít ještě něco s Katana... kendó, nebo iaidó - co myslíš, co je lepší, nebo, dá se zvládat obojí? (nehodlám v kendó závodit).
Gino píše:Co očekávám? Chci se zdokonalit v práci s Katana. A chtěl bych umět zacházet s ní i v boji (proto kendo), ovšem nechci v ničem soutěžit, nebo tak. Chci to čistě jen pro sebe... pro svou touhu sblížit se s Katana.
Gino píše:No ano, na "místní mistry" si pozor dám, neboj. Potřebuji něco z Prahy, ale mám tu oba Hotovce, takže se nebojím, že bych něco nenašel... půjdu se podívat k nim. Tam bych snad měl najít to co hledám. Zatím jen podle toho, co jsem se dočetl na inetu, favorizuji Iaidó .-)) Ale uvidím, až uvidím.
Gino píše:Patriku, samozřejmě myslím na ČFK... a na pražské oddíly. Jen nevím který z nich, ale to nějak vyřeším .-)) Jinak Iaidó mě zajímá, nehledám kariéru, nic... jde mi jen o samotné cvičení - a tím, že je to "stará škola" samozřejmě ještě lépe. O jinou ani zájem němám.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník