Otužování úderových ploch

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Otužování úderových ploch

Příspěvekod Anonymní » čtv 19. srp, 2004 12:54

Napište mi typy na otužování úderových ploch jako např holeně atd... ale abych si ze začátku moc neublížil respektive abych přežil do dalšího tréningu
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Onion » čtv 19. srp, 2004 13:03

Pravda pravdoucí ! :)
stay sharp
www.gunting.cz
Onion
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DLD » čtv 19. srp, 2004 13:17

Van Damme si běžně otloukal holeně o nějaký bambusy.To je docela rychlá a účinná metoda jak se ,,otužit nadobro,, :?
Souhlasím,že lapy a dobrej boxovací pytel jsou na otužení jak rukou tak nohou docela OK,Teda pokud nemáš ambice přerážet tvárnice :x
DLD
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod BenGuri » čtv 19. srp, 2004 16:06

Van Damme to dělal i hlavou, četl jsem teď jeho knihu. Určitě si otužoval čelo údery o lokomotivu.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Otužování úderových ploch

Příspěvekod tensho » čtv 19. srp, 2004 19:57

POPO píše:Napište mi typy na otužování úderových ploch jako např holeně atd... ale abych si ze začátku moc neublížil respektive abych přežil do dalšího tréningu

Holeně- trik je dle mých (slabých) zkušeností v tom aby to co nejvíc šlo do svalů, takže posiluj ten sval jak na holeni. Jak? Sedni si a přitahuj nárt, ucítíš jak ten sval pracuje (nevím jak to dobře jinak popsat). Pak si kopej třeba do stromu pokud to půjde do svalu, lapy jsou taky super, ale jsou dost drahý a potřebuejš partnera, totéž v podstatě platí pro boxovací pytel-pokud ho nemáš alespoň 70kg nebo přidělaný zespoda.
Na předloktí není nic lepšího než-li staré dobré kote-kitai (otloukárna s partnerem).
Pěst- jednoznačně makiwara a box pytel. Ale spíše ta makiwara
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod BenGuri » čtv 19. srp, 2004 20:54

Tyhle druhy kopů nejsou mou oblastí, ale nemáte pocit, že holení kost je krvetvorný orgán a při častém traumatizování to může vést až k osteosarcomu / hnusný a rychlý druh rakoviny kostí/ ? A pokud to trefíte svalem, tak si hodně dlouho nezaběháte, protože sval narazí na kost a na cíl a vznikne v něm rovněž trauma.... to se ale časem hojí vazivovou tkání a sval sice ztrácí svou pružnost tak 10 až 20 %, ale zbytní, nikoliv jako když je cvičen třeba biceps a skutečně ztuhne, nebo ztvrdne. Je otázka, až do jaké odolnosti chcete otužovat. Myslím, že otužovat na lámání středních větví - palem ? je konkurz na "kriplkáru". Ale třeba se mýlím.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tensho » čtv 19. srp, 2004 21:43

ukropcany píše:Kopat svalom? To snad nie... vzdy sa kope vnutornou stranou holene!!! Ak kopnes svalom, dostanes don krc a nemozes chodit a 2 tyzdne kopat...

To jsem si myslel také, dokud jsem neuvidel nohu Petra Macháčka, který má holeň doslova obrostlou svalem.
Myslím že to funguje podobně jako u otužování předloktí, taky se mohu mýlit. Nicméně je pravda že na holeně se musí opatrně a pokud to vyloženě nevyžaduje sport (thaibox, kyokushin) tak to nepřehánět. Já sám je moc neotužuji a soustředím se na ruce.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dong_wu » pát 20. srp, 2004 6:27

Sam to necvicim, ale slysel jsem, ze dobry a celkem bezpecny zpusob je prejizdet si kulatinou po holeni. Kluk co tohle delal prekopaval basebolovy palky a tvrdil, ze holen jinak neotuzuje. Jinak v gong fu se otuzovani holene cvici jen kdyz na to mas lecivy bylinky............
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tensho » sob 21. srp, 2004 11:10

Dong_wu píše:Sam to necvicim, ale slysel jsem, ze dobry a celkem bezpecny zpusob je prejizdet si kulatinou po holeni. Kluk co tohle delal prekopaval basebolovy palky a tvrdil, ze holen jinak neotuzuje. Jinak v gong fu se otuzovani holene cvici jen kdyz na to mas lecivy bylinky............

Vzpomínám si, že na jednom semináři o tom mluvil můj sensei, ale sám jsem to také (dosud) nezkoušel.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pucmaz » sob 21. srp, 2004 13:52

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:04, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » sob 21. srp, 2004 19:20

doporučil bych spíš tlučení čelem do zdi,když to budeš dělat pořádně nebudeš se dlouho trápit.
jinak ale:
v případném reálném boji spolehnutí se na utužené úderové plochy téměř vždy znamená zranění,většinou vážnější než protivníkovo.vždycky se připlete něco co se zrovna nehodí přeska,zip,stůl židle,stěna kdyz se netrefíš,ale taky protivníkovo brada a ta bude vzdycky odolnější než tvoje kosti prsů.taky už jsem viděl rozbitej nos pěstí,víc zraněnej byl ten co bouchal....
takže použij tu hlavu,ale k myšlení.na trénink si kup chrániče a na hloupý kecy tvých soucvičenců se vy... .

tak cvič ať se pereš líp
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tensho » sob 21. srp, 2004 19:38

chonglee píše:doporučil bych spíš tlučení čelem do zdi,když to budeš dělat pořádně nebudeš se dlouho trápit.
jinak ale:
v případném reálném boji spolehnutí se na utužené úderové plochy téměř vždy znamená zranění,většinou vážnější než protivníkovo.vždycky se připlete něco co se zrovna nehodí přeska,zip,stůl židle,stěna kdyz se netrefíš,ale taky protivníkovo brada a ta bude vzdycky odolnější než tvoje kosti prsů.taky už jsem viděl rozbitej nos pěstí,víc zraněnej byl ten co bouchal....
takže použij tu hlavu,ale k myšlení.na trénink si kup chrániče a na hloupý kecy tvých soucvičenců se vy... .

tak cvič ať se pereš líp

Je jasné, že když nemáš dobrou psychiku tak na ulici neobstojíš.
Je jasné, že souboj na ulici se řídí jinými pravidly než v dojo (chybí mi špička ukazováčku).
Význam otužování je podle mých zkušeností trochu jinde a to v blocích. Když máš otužené plochy pak už totiž o nich nelze mluvit, je to plnohodnotná zbraň.
O významu makiwary prostě nehodlám diskutovat.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod tensho » sob 21. srp, 2004 21:46

Navíc si myslím, že zde jde o to jak otužovat a ne o to jestli jít na kolečka v Kyoukushin bez chráničů. Všechno má svou míru.
I když, třeba se pletu.
Staří mistři v karate i chuan-fa si určitě neotužovali jen tak.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Stuart » sob 21. srp, 2004 21:56

no i v kyokushinu klidně můžeš kopat nártem ale já bych to nezkoušel protože když ti to nohou vykreje a ty narazíš nátem o holeně..nehledě na to že holení je to prostě větší rána..a to otužování nemusí bejt nijek rasticky..přece tim nechceš porážet stromy..kope se na stehna,žebra a hlavu(tam už se nárt používá víc),což sou víceméně "měkké" cíle(pokud to porovnám se stromem).Já když sem začínal tak sem si během měsíce(kdy sem kopal do lešnářský trubky zapuštěný v zemi obvázaný dekou) tu nohu víceméně obouchal a teď už nemám větší problémy..když sem ale byl na tréninku úplně poprvé,tak sem dal lowkick a ta noha mě bolela víc než toho druhýho:o)kyž to vemu od 1 do 100 kde jedna je nováček co nikdy nikam nekop a 100 je Tong Po kterej kope o sloupů:o) tak myslim že stačí tak 25 - 30 a i když to trochu bolet při zápase bude tak se to přece jenom dá vydržet..a postupně to pued samo od sebe..
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tensho » sob 21. srp, 2004 22:25

Já jsem byl jednou v Bohnicích na kyokushinu abych se podíval co to je a zrovna v pátek na kolečka....
Bez chráničů....
takže vím co to je
Nártem radši nekopat, když ti dá loket tak to jen tak nerozchodíš.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Stuart » sob 21. srp, 2004 22:41

tak to seš docela blázen já co viděl tak v bohnicích sou to samý borci..a jak to tam probíhalo?tos tam byl akorát jednou?
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Stuart » sob 21. srp, 2004 22:55

když sme u těch koleček,daleko horčí než otužovat holeň je otužovat stehna..to jaksi moc nejde..to je pak spíš o psychice..
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Stuart » sob 21. srp, 2004 22:59

když sme u těch koleček,daleko horčí než otužovat holeň je otužovat stehna..to jaksi moc nejde..to je pak spíš o psychice..
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tensho » sob 21. srp, 2004 23:05

já nevěděl co mne čeká.... Já nikdy moc takovýhle kumite nejel, ale myslím, že stači trochu praxe aby si na to člověk zvykl.
Byl jsem docela bit. Ale nedal jsem se lacino, ale bez chráničů jsem brzo skončil pak jsem se léčil skoro 3 týdny- nohy jako konve.
Dobrý to bylo s Francem, ten mi lehce poklepal hlavu mawashi-geri jódan a to jsme nebyli od sebe ani půl metru....

A co se týče stehen
Tak je musíš nastavit tak abys nedostával na úpony, jen stačí lehce hnout kolenem dovnitř, to mne naučila otloukárna s Bultaevem z Ashihara karate. Kdo ho viděl (2 metry 13O kilo) tak ví o čem mluvím
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Stuart » sob 21. srp, 2004 23:13

A co ty děláš za styly?No to dělá každej,dobrý je taky jít do rány,když se to povede tak to bolí daleko míň.
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně