Moderátor: Picard
patrik píše:Gino píše:Co očekávám? Chci se zdokonalit v práci s Katana. A chtěl bych umět zacházet s ní i v boji (proto kendo), ovšem nechci v ničem soutěžit, nebo tak. Chci to čistě jen pro sebe... pro svou touhu sblížit se s Katana.
Mno šinai kendó je od práce s "katanou" docela daleko (IMHO, Picarde), na druhou stranu základy... kihon & suburi se v kendó a iaidó moc neliší...
Gino píše:No ano, na "místní mistry" si pozor dám, neboj. Potřebuji něco z Prahy, ale mám tu oba Hotovce, takže se nebojím, že bych něco nenašel... půjdu se podívat k nim. Tam bych snad měl najít to co hledám. Zatím jen podle toho, co jsem se dočetl na inetu, favorizuji Iaidó .-)) Ale uvidím, až uvidím.
Picard píše:No tady bych to trochu upravil na "spatne cvicene Kendo
je od práce s "katanou" docela daleko" Stejnym zpusobem muze byt od realneho pouziti katany (jak to pise Gino) vzdalene i spatne cvicene Iaido (jako nejaka gymnastika s mecem na relaxovani a ocisteni ducha
)
Picard píše:Urcite se nemuzes minout, V.Hotovec na Iaido a M.Hotovec na Kendo je u nas zaruka kvalitni a kompetentni vyuky (samozrejme je i nekolik malo dalsich, muzu dat celkem reference, pokud tye to bude zajimat).
Picard píše:Sorry za OT, jsme mimo korjuTo jsem si to u patrika zase rozhodil, ze jsem mu zasvinil forum necim mladsim 300 let, to on me zase bude bit hlavou do sinaje aby mi ho rozbil a ja si budu muset koupit novy
patrik píše:
Souhlas... sám ale víš, kolik kendistů cvičí "šinajdó"![]()
patrik píše:Protože tu něco na téma hanbó proběhlo a že jsem náhodou narazil na otázku (a odpověď) jaké školy učí hanbó... na fóru www.e-budo.com
Takže tradiční JPN školy hanbó...
Asajama-rjú bódžucu
Hontai Kukišin-rjú bódžucu
Tenšin Hjóhó Kukišin-rjú
Hontai Jošin-rjú džúdžucu
Kukišinden Happó Bikendžucu
Kukišinden Tenšin Hjóhó
Čikubudžima-rjú bódžucu
Učida-rjú tandžódžucu (vedle ©intó Musó-rjú džódó)
Tacumi-rjú heihó
Jošin-rjú naginatadžucu
Budu vděčný za jakékoliv další tipy a odkazy. Obzvlášť mě zajímají rozdíly (historické bo technické) mezi všemi Kukišin apod.
Patrik
Anonymní píše:Kukišin je škola založená Kukim Takaharom. Sú v nej vyučované všetky druhy palíc od Bo, až po Tetchu.
Kukišinden je škola, viažúca sa k nejakému kraju v JPN (neviem ktorému) a okrem palíc sa učia aj iné zbrane a hlavne Ninjutsu
Astaldo píše:tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a poak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.
Ptam se proto, ze bych casem chtel
1) trenovat z ocelovou(cvicnou) katanou
2) necvicit 'pouze' katy, ale zkusit si overis nabyte zkusenosti se sparingem
Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire![]()
Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii adej investoval smerem do aikibudo...
Astaldo píše:tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a pak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.
Astaldo píše:Ptam se proto, ze bych casem chtel
2) necvicit 'pouze' katy, ale zkusit si overit nabyte zkusenosti se sparingem
Astaldo píše:Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire![]()
Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii radej investoval smerem do aikibudo...
mamushi píše:Je tomu 3 hodiny a 40 minut zpet, co probehly posledni ukazky na 28. celojaponskem festivalu bojovych umeni starych skol (Koryu). Festival se konal v Himeji, prefektura Hyogo. Fotky z lonske akce naleznete zde: (...)
ukropcany píše:...a nejake videjko by nebolo?
mamushi píše:No, video bych taky rad. Minimalne proto, ze by mozna pomohlo rozptylit dojem, ze tradicni, stare skoly jsou jen "drsne" (a blbe) zacviceny mix judo a aikido...
Lec nemam... Ale budu patrat dal, snad se s odstupem casu neco objevi.
tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a pak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce ) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.
Ptam se proto, ze bych casem chtel
2) necvicit 'pouze' katy, ale zkusit si overit nabyte zkusenosti se sparingem
Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii radej investoval smerem do aikibudo...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků