kobudó... korjú... kobudžucu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Gino » pát 20. srp, 2004 20:54

Ano, upraveno. Myslel jsem tím tech.stupně... nějakou honitbu za určitým stupněm. Ale to už je jedno. Nevadí... informuji se a pak uvidím.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 20. srp, 2004 22:23

patrik píše:
Gino píše:Co očekávám? Chci se zdokonalit v práci s Katana. A chtěl bych umět zacházet s ní i v boji (proto kendo), ovšem nechci v ničem soutěžit, nebo tak. Chci to čistě jen pro sebe... pro svou touhu sblížit se s Katana.

Mno šinai kendó je od práce s "katanou" docela daleko (IMHO, Picarde), na druhou stranu základy... kihon & suburi se v kendó a iaidó moc neliší...

No tady bych to trochu upravil na "spatne cvicene Kendo
je od práce s "katanou" docela daleko"
Stejnym zpusobem muze byt od realneho pouziti katany (jak to pise Gino :)) vzdalene i spatne cvicene Iaido (jako nejaka gymnastika s mecem na relaxovani a ocisteni ducha :-))

Abych to vysvetlil: samozrejme Kendo i Iaido ma stejny cil - naucit te bojovat s mecem. Pokud vsak budes delat Kendo pouze jako sport a ucit se pouze rychle pohyby ktere se ti nekdy treba budou hodit na nejake vyhravani turnaju a na kihon, kata, spravnou formu sekani, zansin, pouziti enregie celeho tela a mysli pri seknuti nebo bodnuti atd. atd. se vyprdnes nebo to budes flakat, pak bude tvoje Kendo na hony vzdalene od bojovani se skutecnym mecem (obcas se pouziva pejorativni nazev "sinajdo").

Zalezi jen na tobe, s cim do toho pujdes a co tomu das a na tvem senseiovi, kam a jak te povede. Pokud budes trenovat poradne (pilne a usilovne), usilovat o spravnou formu a nespechat a nehonit se za uspechy, pilne drilovat kihon a kata, pak budes delas "spravne" Kendo, tedy jako cestu mece, jako bojove umeni.

Urcite je ale vhodne si studium Kendo doplnit studiem Iaido - v Kendo natrenujes zaklady a v plnokontaktim souboji si budes moci nacvicit a vyzkouset svoje reakce, coz je obtizne predatelne pouze pomoci kata nebo jen sucheho navciku. Iaido ti zase da do ruky skutecny mec a natrenujes spravne postoje a pohyby se skutecnou zbrani (nebo jen malo odlisnou co do tvaru a vahy) a techniky, ktere se v Kendo nepouzivaji - rika se ze Iaido a Kendo jsou jako dve kola od stejneho vozu.
Naposledy upravil Picard dne pát 20. srp, 2004 22:38, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 20. srp, 2004 22:36

Gino píše:No ano, na "místní mistry" si pozor dám, neboj. Potřebuji něco z Prahy, ale mám tu oba Hotovce, takže se nebojím, že bych něco nenašel... půjdu se podívat k nim. Tam bych snad měl najít to co hledám. Zatím jen podle toho, co jsem se dočetl na inetu, favorizuji Iaidó .-)) Ale uvidím, až uvidím.

Urcite se nemuzes minout, V.Hotovec na Iaido a M.Hotovec na Kendo je u nas zaruka kvalitni a kompetentni vyuky (samozrejme je i nekolik malo dalsich, muzu dat celkem reference, pokud tye to bude zajimat).

Sorry za OT, jsme mimo korju :-) To jsem si to u patrika zase rozhodil, ze jsem mu zasvinil forum necim mladsim 300 let, to on me zase bude bit hlavou do sinaje aby mi ho rozbil a ja si budu muset koupit novy :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 21. srp, 2004 7:08

Picard píše:No tady bych to trochu upravil na "spatne cvicene Kendo
je od práce s "katanou" docela daleko"
Stejnym zpusobem muze byt od realneho pouziti katany (jak to pise Gino :)) vzdalene i spatne cvicene Iaido (jako nejaka gymnastika s mecem na relaxovani a ocisteni ducha :-))

Souhlas... sám ale víš, kolik kendistů cvičí "šinajdó" :wink:

Gymnastika s mečem... a nebo taky obrázkové iaidó (rozuměj podle obrázek a pouček v knížkách), tedy bez vedení a možnosti pochopit, co tím básník (autor / iaidista) chtěl říct...
Nesmí samozřejmě chybět religiózní komentáře (balst), věrohodné oblečení (zdobnější, než je to standardní - jednoduché keikogi a hakama stejné barvy), věrohodná historka o jedinečnosti a starobylosti rjú (které ovšem v té správné formě existuje jenom u nás), nějaká jedinečná teorie (tréninkový nástroj je vlastně něčím úplně jiným) a důkaz způsobilosti ve formě textíku v japonštině z kopírky... muhehe :twisted:

Patrik
Naposledy upravil patrik dne sob 21. srp, 2004 7:48, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 21. srp, 2004 7:12

Picard píše:Urcite se nemuzes minout, V.Hotovec na Iaido a M.Hotovec na Kendo je u nas zaruka kvalitni a kompetentni vyuky (samozrejme je i nekolik malo dalsich, muzu dat celkem reference, pokud tye to bude zajimat).

Jestli nějak můžu... v Praze taky Michal Kolísek (aktuálně 2. dan iaidó), který se nadále, pravidelně a poctivě učí především od Victora Cooka... Hledej ©inbukan (Shinbukan) Praha...

...jinak osobně jsem rád za Vláďu Hyndráka (3. dan), ale ten je v Budějkách. IMHO nejlepší iaidó v ČR... a nadále se učí.

Picard píše:Sorry za OT, jsme mimo korju :-) To jsem si to u patrika zase rozhodil, ze jsem mu zasvinil forum necim mladsim 300 let, to on me zase bude bit hlavou do sinaje aby mi ho rozbil a ja si budu muset koupit novy :-)

jj... zmiz odtud do šerm & šermování... muhehe

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » sob 21. srp, 2004 10:21

patrik píše:
Souhlas... sám ale víš, kolik kendistů cvičí "šinajdó" :wink:

No ono to sinajdo hodne souvisi se zkusenostmi. Kendo, stejne jako clovek musi nejak dospet. Mladsi Kendo (deti, zacatecnici) tihnou spise k sinajdo, ale jak Kendo s lety dospiva zraje, clovek o nem zacne vic premyslet a trenovat ho jako cestu mece... Je to strasne tezke to takhle generalizovat, hodne zalezi na tobe na na tvem uciteli

U nas je nesmysl tohle resit, zacatecnici jsou v tomhle ohledu temer vsichni, lidi co delaji Kendo vice jak 10-15 let (nejak poradne, jezdi na seminare do zahranici, jazdi na treninky za vyssimi sensei, jezdi do Japonska) by jsi spocital na prstech jedne ruky...

Myslim, ze prave ucitele, jako je Mila Hotovec nebo Jindra Ziegelheim (dve nejvetsi osobnosti Kendo u nas) uci Kendo prave jako cestu mece a ne jako nejake zbesile ala Korejske sportovni sinajdo

OK konec OT :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

hanbó

Příspěvekod patrik » pon 23. srp, 2004 14:40

Protože tu něco na téma hanbó proběhlo a že jsem náhodou narazil na otázku (a odpověď) jaké školy učí hanbó... na fóru www.e-budo.com

Takže tradiční JPN školy hanbó...

Asajama-rjú bódžucu
Hontai Kukišin-rjú bódžucu
Tenšin Hjóhó Kukišin-rjú
Hontai Jošin-rjú džúdžucu
Kukišinden Happó Bikendžucu
Kukišinden Tenšin Hjóhó
Čikubudžima-rjú bódžucu
Učida-rjú tandžódžucu (vedle ©intó Musó-rjú džódó)
Tacumi-rjú heihó
Jošin-rjú naginatadžucu

Budu vděčný za jakékoliv další tipy a odkazy. Obzvlášť mě zajímají rozdíly (historické bo technické) mezi všemi Kukišin apod.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 24. srp, 2004 5:07

patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 03. pro, 2004 15:01

patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: hanbó

Příspěvekod Anonymní » pát 03. pro, 2004 15:08

patrik píše:Protože tu něco na téma hanbó proběhlo a že jsem náhodou narazil na otázku (a odpověď) jaké školy učí hanbó... na fóru www.e-budo.com

Takže tradiční JPN školy hanbó...

Asajama-rjú bódžucu
Hontai Kukišin-rjú bódžucu
Tenšin Hjóhó Kukišin-rjú
Hontai Jošin-rjú džúdžucu
Kukišinden Happó Bikendžucu
Kukišinden Tenšin Hjóhó
Čikubudžima-rjú bódžucu
Učida-rjú tandžódžucu (vedle ©intó Musó-rjú džódó)
Tacumi-rjú heihó
Jošin-rjú naginatadžucu

Budu vděčný za jakékoliv další tipy a odkazy. Obzvlášť mě zajímají rozdíly (historické bo technické) mezi všemi Kukišin apod.

Patrik

Kukišin je škola založená Kukim Takaharom. Sú v nej vyučované všetky druhy palíc od Bo, až po Tetchu.
Kukišinden je škola, viažúca sa k nejakému kraju v JPN (neviem ktorému) a okrem palíc sa učia aj iné zbrane a hlavne Ninjutsu :twisted:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: hanbó

Příspěvekod patrik » pát 03. pro, 2004 15:13

Anonymní píše:Kukišin je škola založená Kukim Takaharom. Sú v nej vyučované všetky druhy palíc od Bo, až po Tetchu.
Kukišinden je škola, viažúca sa k nejakému kraju v JPN (neviem ktorému) a okrem palíc sa učia aj iné zbrane a hlavne Ninjutsu :twisted:

Mno tohle spíš vypadá obráceně...

http://www.kukishinden.org/
http://www.kukishin.org/

a tady zase ne... http://www.shinjin.co.jp/kuki/hyoho/index_e.html

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Astaldo » sob 12. úno, 2005 15:09

tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a pak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce :wink: ) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.

Ptam se proto, ze bych casem chtel
1) trenovat z ocelovou(cvicnou) katanou
2) necvicit 'pouze' katy, ale zkusit si overit nabyte zkusenosti se sparingem

Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire :oops: 8) Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii radej investoval smerem do aikibudo...
Naposledy upravil Astaldo dne sob 12. úno, 2005 16:37, celkově upraveno 1
Astaldo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Fireball » sob 12. úno, 2005 16:26

Astaldo píše:tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a poak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce :wink: ) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.

2) necvicit 'pouze' katy, ale zkusit si overis nabyte zkusenosti se sparingem

Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire :oops: 8) Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii adej investoval smerem do aikibudo...

Zdar.

No ak «a láka spárring tak potom skús Kendó.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Festival Koryu Bujutsu v Himeji

Příspěvekod mamushi » ned 13. úno, 2005 11:47

Je tomu 3 hodiny a 40 minut zpet, co probehly posledni ukazky na 28. celojaponskem festivalu bojovych umeni starych skol (Koryu). Festival se konal v Himeji, prefektura Hyogo. Fotky z lonske akce naleznete zde:

http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/now.html

letosni snad casem budou nasledovat.

program akce naleznete zde:
http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/kobudo/tirasi1.pdf
http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/kobudo/tirasi2.pdf

a seznam zucastnenych skol (ten jediny je i s prepisem do anglictiny) najdete zde:

http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/kobudo/sinkohyo.pdf

Vstupne na cely den bylo za 500 JPY (125,- CZK+/-) , lze ocekavat stejne i napresrok. Info o dalsim kole (za rok) casem naleznete zde:

http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/

Obrázek
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » ned 13. úno, 2005 13:53

No, video bych taky rad. Minimalne proto, ze by mozna pomohlo rozptylit dojem, ze tradicni, stare skoly jsou jen "drsne" (a blbe) zacviceny mix judo a aikido...
Lec nemam... Ale budu patrat dal, snad se s odstupem casu neco objevi.
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » ned 13. úno, 2005 15:57

Tohle bych chtel videt http://www.hyogokenritsu-budokan.jp/105_0579_1.jpg - japonsky musketyri :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 14. úno, 2005 6:57

Astaldo píše:tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a pak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce :wink: ) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.

V Katori stejně jako většinou i v jiných školách se používá bokken (bokutó) a cvičí se katy - formy. Obvykle je předepsané v jakém pořadí a funguje to tak, že dokud nezvládneš přijatelně jednu, necvičíš další... V rámci Tenšin ©óden Katori ©intó rjú se cvičí iaidžucu, jestli se nepletu jedenáct kat tasení... Pokud vím, v rámci TSKSR se i katy iaidžucu cvičí ve dvojici (s bokkenem) a jsou dokonale promyšlený...

Astaldo píše:Ptam se proto, ze bych casem chtel

k bodu 1) za móóóóc dlouho... tedy viděl jsem, že se cvičí i kendžucu s kovem (na ukázce J. Sugina a jeho žáků), ale opět katy a kupodivu bez kontaktu... co se týče iai, tak v tomhle případě ti neřeknu kdy se může začít v TSKSR cvičit s kovem, ale třeba v Z.N.K.R. seitei iai (standardní iaidó) se cvičný meč používá po (neurčitém) čase a určitě to chce alespoň nějaký zvládnutý základ... šinken (pravý meč) se doporučuje od úrovně 3. - 4. danu... Na druhé straně, nedávno v ®enevě a úplně omylem jsem byl na tréninku Musó ©inden rjú iai a tam mi zase řekli, že iai s bokkenem není iai, tedy, že oni cvičí od začátku s iaitó (cvičný, nikoliv ocelový, ale slitinový meč).

k bodu 2) to Tě IMHO v TSKSR nepotěší...

Astaldo píše:Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire :oops: 8) Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii radej investoval smerem do aikibudo...

Mno nechci, aby to znělo jakože Tě odsuzuju jako zarytého šermíře, navíc jsem to tu asi už psal, ale jen 8O o dřevěných náhražkách mečů a bez volného souboje to asi bude... a mezi náma většina lidí tohleto jen 1) nezvládne a 2) nemá šanci cvičit...

Tedy staré japonské školy nejsou o nějakém přizpůsobování současným potřebým, improvizaci a fantazírování... Osnovy jsou dané, pravidla se mohou sice měnit v té, či jiné odnoži téže školy, ale pro laika jsou to detaily málo postřehnutelné...

Staré školy, ať už používáš hůl, meč, naginatu, kopí... cokoliv jsou o přenosu kultury, nějaké tradice... a zkoušet si, jestli ti to máchání s dřevěným mečem funguje nebo ne, prostě nepotřebuješ.

Mluvím o starých školách, ne o anonymních legendách tipu "stařík zbušil nejdřív medvěda, potom tygra a nakonec i krtka, zlámal jim hnáty a nějaký mladý, perspektivní samuraj to viděl a řekl staříkovi ´ó uč mě, staříku´ a ten se ho dotkl svou kouzelnou rukou a přenesl na něj všechnu svou kouzelnou moc a samuraj byl najednou takovej bijec, že odešel do kláštěra, kde už zůstal nafurt... a jeho umění bylo tak věhlasné, až ho dneska někdo vynalezl, opravil, upravil a modifikoval... a učí"

Jen si tropím šprým.

(i když každá stará škola má tu svojí legendu o neporazitelném zakladateli.)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

mamushi píše:Je tomu 3 hodiny a 40 minut zpet, co probehly posledni ukazky na 28. celojaponskem festivalu bojovych umeni starych skol (Koryu). Festival se konal v Himeji, prefektura Hyogo. Fotky z lonske akce naleznete zde: (...)

Slinty, slint...

ukropcany píše:...a nejake videjko by nebolo? :wink:

Ty pořád chceš nějaký videa :wink: stejně se Ti to nebude zdát... budeš mít nějaký divný pocity a vůbec...

Z těhle akcí jsou videa obvykle v běžný distribuci, jestli se nepletu, ale pekelně drahý... že bys to našel volně na netu ke stažení, s tím nepočítej...

Ale jestli chceš nějakou představu o korjú... zkus tohle :wink:

http://www5d.biglobe.ne.jp/~mutoryu/eiz ... tto001.mpg
http://www5d.biglobe.ne.jp/~mutoryu/eiz ... tto002.mpg
http://www5d.biglobe.ne.jp/~mutoryu/eiz ... tto003.MPG
http://www5d.biglobe.ne.jp/~mutoryu/eiz ... tto004.MPG ...etc

Na význam těch pohybů se mě neptej, ale je to stará škola (16. století) a klíďo to můžou být jenom nějaké začátečnické pohyby, takže obrázek si stejně neuděláš.

A nebo móóóc pěkný Musó ©inden rjú iaidó http://iai.whaleeaters.org/ i s popisem.

A nebo jen tak pro představu tohle http://www.parkcity.ne.jp/~risinryu/ Jukni na animaci dole... je to dost hustý a takhle nějak si představuj katu...

Anebo držák... www.furyu.com se svými online "články" Tam je těch klipů starých škol celá řada...

Jsem dost zvědavej, kterej EXOT se podle toho začne učit...

mamushi píše:No, video bych taky rad. Minimalne proto, ze by mozna pomohlo rozptylit dojem, ze tradicni, stare skoly jsou jen "drsne" (a blbe) zacviceny mix judo a aikido...
Lec nemam... Ale budu patrat dal, snad se s odstupem casu neco objevi.

I Ty, Brute... kašlete na videa, protože, když potom někdo chce někoho přesvědčit, že starý školy jsou akční a drsný a vůbec, vzniká z toho totok http://www.shinkendo.com/mpegs/shinkendo_demo.wmv
...eee tedy "samuraj" před supermarketem. (Ale battó má pán hóódně hustý, Nakakura rjú jak vyšitý.)

Patrik

P.S.
jé... mě se tak dneska nechce přemýšlet.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Astaldo » pon 14. úno, 2005 8:36

patrik: diky za info, zajdu tam a uvidim. Uz se tesim i na 'drevo', mam poledni roky mec v ruce asi 2xrocne :cry: To s tema zazityma metodama je super, aspon se nemusim hadat, jestli dana technika funguje, kdyz se uci nepretrzite od stredoveku.

Ondra
Astaldo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod torao » pon 14. úno, 2005 11:02

Asaldo napsal
tak si "uz" tri dny ctu na netu o BU (viz. dotaz v topicku Aikido ?. Takze v podeli se zajdu v Brne mrknout na trening Aikibuda a pak na trening Katori Shinto Ryu. Jen bych se chtel jeste zeptat(abych tam pak nebyl za blbce ) jak je to s pouzivanim cvicnych mecu a bokenu v ramci vycviku v Katori Shinto Ryu. Zatim jsem to pochopil tak, ze Ryu je skola a v ramci te skoly se uci i kendzucu i iaiddo? Zajimalo by me, jestli se cvici "pouze" katy s mecem, nebo tam je i nejaky prakticky zamereny souboj ala kendo.

Doufam ze dotaz pochopite a neodsoudite me jako zaryteho sermire Protoze pokud by Katori Shinto Ryu bylo jen o drevenych nahrazkach mecu a bez volneho souboje, tak bych energii radej investoval smerem do aikibudo...

Budu sice opakovat to co zde již napsal Patrik, ale takhle to budeš mít přímo od pramene.

V TSKSR se cvičí "jen" kata a to z bokkenem, případně iaidžutsu s iaito a v pokročilejším stadiu se šinkenem. Jediná realná zbraň, se kterou se opravdu cvičí, je hůl (bó).

V dnešní době se v TSKSR cvičí kendžucu, iaidžucu, bódžucu, naginatadžucu, sódžucu (kopí), v rámci kendžucu jeste kodači (kratký meč) a rjótó (dva meče).

Veškerá výuka všech zbraní probíhá za pomocí kata (forem či šablon). V TSKSR neexistuje žádný sparing ani souboj ala kendó. Ale jak říká můj učitel pan Hatakejama, kata není balet ani tanec, i když je vše předem domluveno je nutné pracovat správně tz. soupeř na tebe opravdu útočí, má spravnou vzdálenost, a ty musíš reagovat až v posledním okamžiku kdy už nemůže svoji techniku změnit. Řeknu ti z vlasní zkušenosti, že to není nic jednoduchého a prakticky to nahrazuje to čemu ty říkáš sparing. Idealně když příjdeš a uvidíš.

Petr
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...