Makoto píše: "V několika knihách z 1. poloviny 20. stol. doporučují autoři trénovat rohování a francouzský box" - Je videt, ze uz drive i japonsti mistri videli, jak moc rozsireny je tento styl boje v zapadnim svete (na rozdil od Japonska) a ze je potreba se s nim seznamit, jinak dostanou na budku. To je skvele, nemyslite?
Ten komentář byl naprosto výstižný a mám na něj podobný názor. Já to tak dělal podvědomě ještě předtím, než jsem vyčetl z knížek, že je doporučováno cvičit box a savate. Na to druhé jsem narazil v knížce někdy z roku 1930. Např. o Džigoró Kanóovi je známo že byl fascinován boxem, tak ho začal studovat.
4 Kumori
Klídek chlape, nikdo po tobě nechce, abys lezl do ringu. Ani já tam nevlez. Proč taky? Já se věnuji něčemu jinému a toto byl jen doplněk. Stačilo mi, že jsem cvičil s českou špičkou. No oni pinkali tak na 30%.
Jinak jak jsem psal. Kani basami znám osobně, to jsi nečekal, co
Proto zase vytahuješ mazu kaze? Fakt dobrý. Akorát nevidím jediný důvod, proč bych měl pro potřeby sportovního juda trénovat zakázanou techniku. To je totéž, jako by tě trenér v boxu nutil cvičit kladivo, loket, kolenem do koulí apod.
Gino píše:
co by te primnelo zmenit svuj mylny duvod a zacit pouzivat jujutsu, nebo džúdžucu, kdyz ani fakta t nestaci? Aplikujes tuto tvrdohlavost (hloupou) i v beznem zivote?
Nic, protože tuto tvrdohlavost ve smyslu "Jiu-Jitsu" aplikuji i v běžném životě spolu s Lorenzem a Kollmannem, Konigem, kluby z WKF v ČR ... Navíc je jujutsu taky špatně, né? Ale hlavní důvod byl ten, abych nevypadal blbě na semináři v zahraničí s nápisem Džúdžucu na gi
A jak už jsem psal někde vpředu. Když mi Japonec přečetl 柔術 tak jsem zcela přesně nevěděl, jak to zapsat. Jestli džžždžcu, džiudžicu, džůdžucu, džúdžicu, džúdžucu, takže bych to tak nehrotil a použil bych raději nějaký spíše mezinárodně používaný název, než český přepis, který je z pohledu češtiny správně, ale už za hranicemi ČR nikomu nic neřekne.
4 ukrop
Nejprve gratulace za postup na MS ve fotbale
Ta přední – zadní, to byl jeden příklad z mnoha. A myslím si, že bys v tom mohl vidět rozdíl oproti pseudoútokům šomen uči, oi cuki …, tedy WJJKO/WJJF/WKF klasice.
Ale budeš se divit, mám někde video s Clarkem (nemyslím Vinceho) a má tam solidně najeté nejrůznější údery a samozřejmě k tomu pěti minutové kombinace nahoru, dolu, před, vzad …. Ale tu druhou ruku při úderech vždy stahuje do hikite a pořád to trochu vypadá tak karatisticky. A to prý děl dřív závodně box.