Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod luen » čtv 15. říj, 2009 20:17

Jendis píše:Kopí....zkrátíš vzdálenost a kde je kopí???? Je to lidech a o tom,co uměj. Zbraň sama nikdy nic nevyhrála. Jo,délka zbraně jest výhodou,ale musí ji taky držet někdo,kdo s ní umí.......

Zdar Jeno, tak zrovna to kopi bych si dal proti ... proti cemukoli. Hele snad nam to kurna jednou take vyjde :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » čtv 15. říj, 2009 22:18

Vrozkrokkop píše:Jendis a doufám i ostatní:) :
Jasně že jde o kraviny "kdyby", krom toho plátovka a kord jsou úplně jiná doba, za kordů už byly palné zbraně (ne u raných, jasněže)
Ale s tim kopím nesouhlasím - kopí funguje jako tyč, mohou to být dvě zbraně - zkrátíš vzdálenost, ale pořád máš na krku druhou stranu.
Co jsem viděl a vyrozuměl, proti kopí žádný speciální techniky nejsou (jen člověk musí vědět jak kopí/tyč funguje), ten člověk s mečem prostě musí být o tolik lepší, o kolik je jeho zbraň nevýhodnější, zbraně nejsou rovnocenné.
Jít s mečem proti kopí je samozřejmě možné, ale pokud bych o dotyčném vyloženě nevěděl, že je o dost horší než já, snažil bych se takovému střetu opravdu vyhnout.
Ale tím zároveň souhlasím, že je to hlavně o lidech, to platí vždycky.

Tož nesouhlasím ;) Palné zbraně byly už před kordy ;) a pěkně dlouho.. Dá se říci, že se v evropě dají datovat tuším už i do konce 13. století. (nicméně za husitů už byly 100%)

Jendis:

Jak už bylo řečeno. Kordíkem pláty neprorazíš... Prakticky neprojdeš ani kroužkovkou, natož prošívkou pod tím. Takže prakticky,pokud někoho z těch starších chceš sundat, musíš jen na nekrytá místa.
I když máš výhodu v lehčí a tím pádem i rychlejší zbrani, netvrdil bych, že to máš stopro v kapse...
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. říj, 2009 4:51

a proto píšu,že řešíme kraviny(hrušky s jablkama)....že je to hlavně o lidech. :wink:

Ani netvrdím,že to mám stopro v kapse,prostě ty pláty ale nejsou vždycky výhodou. A k tomu párátku...ehm....nepředstavujte si kord jako takovej ten se sportovní čepelí.....

RBR - vím moc dobře,jak jsou(nebo nejsou) lidi ve zbroji obratní......něco prostě ustíhat nemůžou a zbroj není samospasitelná.
Už jsi někdy spároval se zbraněma(a nemyslím řízenej sparring)??????

4 luen - to je mi jasné,že zrovna ty ano,páč s tím umíš. A potom je délka zbraně výhodou-a taky doufám,že nám to vyjde........

Na setkání buď přijedu,nebo ne........je hodně proměnných. Lidi od Harka tam kroužkovky a zbroje tahaj,tož když tam budu,můžu ukázat.......

4 Vrozkrokkop - u koho se učíš italku?????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » pát 16. říj, 2009 6:20

Jendis:
U Harka, co máš za kord? Podle toho co říkáš tak nějaký raně renesanční?
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » pát 16. říj, 2009 6:43

Emiel:
Jenže velmi dlouhou dobu byly luky přesnější a rychlejší.
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 16. říj, 2009 7:23

double
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 16. říj, 2009 7:25

Jendis:

:oops: :oops: Ehm ano?

Vrozkrokkop:

Jistě, ale tys říkal, že nebyly ;) Jen rejpu :P
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. říj, 2009 8:02

Vrozkrokkop píše:Jendis:
U Harka, co máš za kord? Podle toho co říkáš tak nějaký raně renesanční?

Takže jedeš podle di Grassiho,ano???? Mám zbraň z období 30-tky....pořádnej kus železa.

Aby to nevyznělo,že ze sebe dělám mistra světa(to ani nemůžu,pár lidí už mne tu šermovat vidělo,nebo proti mně přímo stáli)....zatím mám takovou zkušenost,že nikdo,s kým jsem šermoval a byl navlečenej v plátovce,mi moc dlouho nevydržel. Samozřejmě to neznamená,že mi to někdo v plátovce nemůže nandat......soudím dle svých dočasných zkušeností. Nic víc.

Mimochodem,nejhorší zbraň,proti které jsem stál,byl řemdih.......a protože nebyl cvičnej,ale opravdovej(nebyla to koule na řetězu,ale tři řetězy s okem na konci),v podstatě jsem jen utíkal. Hodně jsem se bál zásahu.....nakonec jsem "vyhrál",borec se nechal unést a vlezl mi do "zárazu"(měl přilbu bez hledí a naběhl si).

4 Emiel....teď nerozumím........

add setkání - byl jsem jen na jednom(se zbraní i beze zbraně),ale stálo to za to. Nicméně......často to končí "sousekem",jak jde o cvičné zbraně,lidi se "zapomínají" krýt(případně nestíhají). Samozřejmě záleží na úrovni.....někteří nestíhali reagovat ani na zahájení útoku(odstranění zbraně z linie a obyčejný výpad).Avšak,ta setkání jsou o předávání zkušeností,"zablbnutí si".......setkání lidí. Prostě fajn akce......

Ten boj o život,strach ze zásahu a zranění,tam prostě není a nebude.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. říj, 2009 9:34

RBR píše:(...)Dělám, tradiční japonskou školu, kde je součástí osnov meč proti holi, meč proti halapartně, měč proti kopí. (...)

Třeba se zeptám bbě, ale není to naopak? ®e se učí hůl proti meči, kopí proti meči... i.e. hůl překoná meč, kopí překoná meč.

Třeba se pletu - do osnov Katori moc nevidím.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » pát 16. říj, 2009 10:02

Emiel:
rejpeš správně, nevěděl jsem to :wink:

Jendis:
Jop, Di Grassi. Dělám s tesákem a jinejma jednoručkama který se mi dostanou do ruky. Krom kordu, s tím neumím, jen si ho občas vezmu do ruky, abych taky věděl o co s ním jde.
....
Jen u mě bude problém, že ve zbroji skoro vůbec nedělám, dělám šerm pro šerm, bitvy mě zas tak nelákají.

Edit:/ ...
Edit2:/ V plátovkách se nevyznám, nechám bez komentu :)
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 16. říj, 2009 18:26

patrik píše:
RBR píše:(...)Dělám, tradiční japonskou školu, kde je součástí osnov meč proti holi, meč proti halapartně, měč proti kopí. (...)

Třeba se zeptám bbě, ale není to naopak? ®e se učí hůl proti meči, kopí proti meči... i.e. hůl překoná meč, kopí překoná meč.

Třeba se pletu - do osnov Katori moc nevidím.

Patrik

Ano říká se to naopak, ale v podstatě se oba učí jak na to. Uke s mečem se učí jak na jinou zbraň, kirikomi se učí jak svou zbraní překonat meč. Je to vzájemná symbioza. Pokud procvičuješ obě role tak se zákonitě naučíš oběma dovednostem. Aspoň tak zatím chápu, že toto bylo cílem. S mečem umět proti kopí, holi, naginatě, a naopak.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 16. říj, 2009 19:59

Jendis:
No, že nemám ani šajna, jak kord vypadá, na mě je to mocmoderní zbrań :)

Vrozkrokkop:
Johoo :D
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » pát 16. říj, 2009 20:19

Emiel:
Ja to bohužel vím, eště s ním umět, jauvajs :D
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 16. říj, 2009 20:22

Vrozkrokkop píše:Emiel:

a že už by mi ho někdo popsal? Za stýrčkem gůglem necu, vy budete jsitě tak hodní :D
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. říj, 2009 20:36

Emiel píše:

a že už by mi ho někdo popsal? Za stýrčkem gůglem necu, vy budete jsitě tak hodní :D

http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/kordy.htm
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 16. říj, 2009 21:18

Jendis píše:
Emiel píše:

http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/kordy.htm

Jo, tak takhle si nějak kord přestavuju... alááá tři mušketýři:)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 17. říj, 2009 8:29

RBR píše:Ano říká se to naopak, ale v podstatě se oba učí jak na to. Uke s mečem se učí jak na jinou zbraň, kirikomi se učí jak svou zbraní překonat meč. Je to vzájemná symbioza. Pokud procvičuješ obě role tak se zákonitě naučíš oběma dovednostem. Aspoň tak zatím chápu, že toto bylo cílem. S mečem umět proti kopí, holi, naginatě, a naopak.

RBR

Chápeš to tak, nebo je takový výklad. Ptám se vážně a nemyslím to nijak zle.

U nás máme taky různé zbraně (proti sobě), ale nevím o tom, že by se učilo tak, jak to popisuješ. Předpokládá se ale, že ta zbraň "učidačiho" (ukeho) se pohybuje ideálně, tj. jak dobrý je učidači, tak dobrý bude šidači. Dokonce v minulosti to bylo tak, že v korjú (jak znám já) byl učidači vždy učitel nebo zkušenější a vedl. Proto mi moc nešmakuje ta představa, že se učí, jak "vyzrát" na šidačiho, když už to vlastně umí :). Respektive - je-li to jen Tvůj pocit, nezdá se mi to jako argument ve smyslu "naše škola učí to a to".

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 17. říj, 2009 20:44

patrik píše:
RBR píše:Ano říká se to naopak, ale v podstatě se oba učí jak na to. Uke s mečem se učí jak na jinou zbraň, kirikomi se učí jak svou zbraní překonat meč. Je to vzájemná symbioza. Pokud procvičuješ obě role tak se zákonitě naučíš oběma dovednostem. Aspoň tak zatím chápu, že toto bylo cílem. S mečem umět proti kopí, holi, naginatě, a naopak.

RBR

Chápeš to tak, nebo je takový výklad. Ptám se vážně a nemyslím to nijak zle.

U nás máme taky různé zbraně (proti sobě), ale nevím o tom, že by se učilo tak, jak to popisuješ. Předpokládá se ale, že ta zbraň "učidačiho" (ukeho) se pohybuje ideálně, tj. jak dobrý je učidači, tak dobrý bude šidači. Dokonce v minulosti to bylo tak, že v korjú (jak znám já) byl učidači vždy učitel nebo zkušenější a vedl. Proto mi moc nešmakuje ta představa, že se učí, jak "vyzrát" na šidačiho, když už to vlastně umí :). Respektive - je-li to jen Tvůj pocit, nezdá se mi to jako argument ve smyslu "naše škola učí to a to".

Patrik

Tak to chápu, samozřejmě to neznamená, že to odpovídá oficiálnímu výkladu. Nevím proč ti nejde pod nos, že při tomto cvičení se zároveň učí oba. Přece to není o tom jak "vyzrát" na šidačiho. Prostřednictvím šidačiho se učí i učidači, to tak prostě je.
Možná můj argument není úplně správný, ale proč by naši předci tam ty ostatní zbraně tahali? Jsme přece především škola šermu s mečem a to obsahuje i naučit se postavit i jiným zbraním. Nikde v našich osnovách jsem neviděl katy tyč proti tyči, naginata proti naginátě atd. Pouze je tam z toho vytaženo je to co se týká meče. Proto jsem si dovolil tvrdit naše škola .....

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 18. říj, 2009 9:18

RBR píše:Tak to chápu, samozřejmě to neznamená, že to odpovídá oficiálnímu výkladu.

OK, to bylo na co jsem se ptal, díky.

RBR píše:Nevím proč ti nejde pod nos, že při tomto cvičení se zároveň učí oba.

Počkej, to jsem přeci (snad) NENAPSAL. ®e se učí oba potvrzuji - o tom není žádná, otázka je co :) A na to jsem se víceméně ptal. Tedy, chápeš-li to tak, jak jsi napsal výše, potom je to Tvůj náhled na věc. Stejně tak je na Tobě, jak s tím nakládáš. Nemám s tím problém.

RBR píše:Přece to není o tom jak "vyzrát" na šidačiho. Prostřednictvím šidačiho se učí i učidači, to tak prostě je.
Možná můj argument není úplně správný, ale proč by naši předci tam ty ostatní zbraně tahali? Jsme přece především škola šermu s mečem a to obsahuje i naučit se postavit i jiným zbraním. Nikde v našich osnovách jsem neviděl katy tyč proti tyči, naginata proti naginátě atd. Pouze je tam z toho vytaženo je to co se týká meče. Proto jsem si dovolil tvrdit naše škola .....

RBR

Proč by tam ty zbraně tahali? Osobně si myslím proto, aby se s nimi naučili zacházet. Přeci proto jde o bódžucu (umění hole), sódžucu (umění kopí) a naginatadžucu (umění naginaty).

Spíš jsem ale opravdu chtěl vědět jen to první na co jsem se ptal. Jde-li o Tvůj náhled nebo oficiální výklad.

Jinak jsem samozřejmě OT.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 18. říj, 2009 17:19

patrik píše:Proč by tam ty zbraně tahali? Osobně si myslím proto, aby se s nimi naučili zacházet. Přeci proto jde o bódžucu (umění hole), sódžucu (umění kopí) a naginatadžucu (umění naginaty).

Patrik

Dobře, ale pořád mám tu otázku otázku. Nevím jak je to přesně u vás, ale u nás je z umění hole vytažena jen jedna část a tou je hůl proti meči, už neřešíme hůl proti holi, hůl proti kopí atd. Je to osekané. Pokud bych chtěl se pořádně naučit hůl, pak bych hledal školu co to bude řešit stejně komplexně jak se v katori řeší problematika meče. Prostě se mi zdá problematika hole u nás nedotažená. Nedokázal bych po zvládnutí hole v našem systému o sobě tvrdit, že jsem expert na hůl. Vím, že se holí dá pracovat i jinak než máme v systému.

Zatím jsem přesvědčen, že těžiště školy je v meči.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...