Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Vrozkrokkop » pon 19. říj, 2009 13:15

Japonským stylům nerozumím, ale není výhodnější se naučit s tou holí, když du proti holi?
Pak vím jak se proti ní i bránit (v rámci možností) a jako bonus umím s holí.
Nebo to myslíte nějak takhle a já vám prostě nerozumím?
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 19. říj, 2009 13:24

2Vrozkrokkop

Přiznám se, že tomu postu od RBR taky moc nerozumím.
Jde spíš o to, že tady se nespekuluje o tom, co z které školy vybrat - mluvíme-li o japonských stylech. Ty se cvičí komplet :)

Ale jak jsem napsal - je to OT, nebudu se v tom dál babrat.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 19. říj, 2009 14:48

patrik píše:2Vrozkrokkop

Přiznám se, že tomu postu od RBR taky moc nerozumím.
Jde spíš o to, že tady se nespekuluje o tom, co z které školy vybrat - mluvíme-li o japonských stylech. Ty se cvičí komplet :)

Ale jak jsem napsal - je to OT, nebudu se v tom dál babrat.

Patrik

Co je na tom nejasného? Prostě tvrdím, že když se naučím používat hůl dle metodiky v katory, tak je to jen část toho co se holí dá dělat, proto to v mých očích není úplně plnohodnotné bódžucu. Reaguji tím na tuto Patrikovu větu:
Proč by tam ty zbraně tahali? Osobně si myslím proto, aby se s nimi naučili zacházet. Přeci proto jde o bódžucu (umění hole), sódžucu (umění kopí) a naginatadžucu (umění naginaty).

Proto si myslím, že bódžucu je v katory je doplňující disciplína, která se především učí proto, aby měl člověk s mečem správně cvičícího protivníka, jejíchž vedlejším produktem je, že se cvičenec naučí i pár technik s bo.
Není to oficiální stanovisko, ale můj názor, který třeba po zíkání dalších informací a zkušeností změním.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 19. říj, 2009 17:36

4 RBR - asi jsi mi zapoměl odpovědět......take se optám znovu:

Jendis píše:Už jsi někdy spároval se zbraněma(a nemyslím řízenej sparring)??????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 19. říj, 2009 18:00

Jendis píše:4 RBR - asi jsi mi zapoměl odpovědět......take se optám znovu:

Jendis píše:Už jsi někdy spároval se zbraněma(a nemyslím řízenej sparring)??????

Nezapoměl, už jsme o tom jednou vedli řeč, proto jsem neodpovídal. Neřízený sparing není v osnovách, takže nemám jej vyzkoušený. Velmi rád bych zkusil kendo, i když to bude nejspíš výprask.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 19. říj, 2009 18:08

to si už nepamatuju....sorry......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 19. říj, 2009 18:50

Jendis píše:to si už nepamatuju....sorry......
Nevadí. To není důležité. Mě spíš zaujalo, jak si napsal, že dokážeš zmáknout kordem chlapa v plechu. To bych chtěl vidět (bez ironie). Abych řekl pravdu moc si to nedokáži představit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 19. říj, 2009 20:09

RBR píše:
Nevadí. To není důležité. Mě spíš zaujalo, jak si napsal, že dokážeš zmáknout kordem chlapa v plechu. To bych chtěl vidět (bez ironie). Abych řekl pravdu moc si to nedokáži představit.

RBR

Já taky ne... Tam halvně pro ten kord nevidím skulinu... Plechovku lze jedině orpavdu umlátit - dřív bylo obvykle jediným způsobem jak sejmout rytíře to, že ho srazili na zem a umlátili - zemřel na zlomeniny, vnitřní krvácení atd.
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. říj, 2009 4:15

RBR píše:

RBR

Jak jsem napsal...jestli mi to vyjde na setkání,předvedu. Hark tam minimálně kroužkovky tahá.........

4 emiel - a pokud ho dostanu na zem,bude se počítat,že je můj,nebo si mám vzít misericordii a fakt ho zapíchnout???? :twisted:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » úte 20. říj, 2009 6:37

tak plecháč šel taky prostě probodnout kopím, chlapa v kroužkovce je i možné rozsekat románským mečem, plechy, tam staci mensi pomačkání třeba od sekery a už tam jde střelit šíp, bodnout....
A vždycky tady je hledí od přilby, slabá místa na zbroji.
Ale jasný, pořád je to brnění a spoustu těch věcí se snadno řekne :)
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » čtv 22. říj, 2009 9:28

Vrozkrokkop píše:tak plecháč šel taky prostě probodnout kopím, chlapa v kroužkovce je i možné rozsekat románským mečem, plechy, tam staci mensi pomačkání třeba od sekery a už tam jde střelit šíp, bodnout....

Jo no..už jen u tý kroužkovky.. abys jí prosekl, musíš na ní vést sek rovně..nesmí se ti ta rána vlnit, jinak taky sjedeš na plochu a prosekneš kulový :D a tak podobně...
Stejně si mylsím, že na plechovky je nejlepší kopí, co se boje na blízko týče.

A stejně. Největším nebezpečím pro rytíře je naštvanej sedlák :P
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 22. říj, 2009 9:30

Emiel píše:A stejně. Největším nebezpečím pro rytíře je naštvanej sedlák :P

Selka :lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 22. říj, 2009 12:36

Vrozkrokkop píše:tak plecháč šel taky prostě probodnout kopím, chlapa v kroužkovce je i možné rozsekat románským mečem, plechy, tam staci mensi pomačkání třeba od sekery a už tam jde střelit šíp, bodnout....

A co bojová kladiva, palcáty, sekery, halapartny, řemdlichy atd. Zase z těch plecháčů nedělejme nezničitelné predátory. Rytíře na koni bylo nutné především zastavit. Pak už se dal zlikvidovat, možností bylo dost.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 22. říj, 2009 12:37

luen píše:
Emiel píše:A stejně. Největším nebezpečím pro rytíře je naštvanej sedlák :P

Selka :lol: :wink:
Pokud dokázal včas zdvihnout sukni tak bezesporu :lol: :lol:
RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » čtv 22. říj, 2009 13:38

RBR:
To je jasný, pod kopím myslím všechny tyčovka (sry, měl jsem se rozepsat),
sekery jsem zmiňoval a když sekera, tak je jasný že palcát taky.
Jinak souhlasím s tím kopím :)
Nezničitelní predátoři to samozřejmě nebyli, ale těžká jízda přeci jen přes 1000 let kralovala bitevním polím (s dobrou taktikou... :lol: )
Hmm, hezká selka 8) Jo jo, leckdo přehodnotí priority :lol:
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 22. říj, 2009 18:21

Vrozkrokkop píše:RBR:
Nezničitelní predátoři to samozřejmě nebyli, ale těžká jízda přeci jen přes 1000 let kralovala bitevním polím (s dobrou taktikou... :lol: )

No 1000 let, od kdy do kdy to počítáš? Když vezmeme, že husiti nadvládu jizdy na bitevním poli ukončili, což bylo cca kolem roku 1420, tak by musela nadvláda jízdy začít kolem roku 400 n.l., což si nejsem jist, zda-li v té době ještě nevládli bojišti řimské legie.

A když pak vezmeme, že špičkové plátové zbroje přišli (gotická, maxmiliánská zbroj atd.) až po husitech, tak to už bylo paradoxně až po nadvládě jezdců. Takže po dobu nadvlády těžké jízdy se pohybujeme v kroužkové a různé lamelové zbroji, což se prorazit dá.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » čtv 22. říj, 2009 19:25

Mám na mysli těžké zbroje obecně, nevím ajký to byl kmen, ale jeden měl právě něco jako prvopočátek těžké jízdy a římany vcelku rozšmelcoval, římané těžkou jízdu neměli.
Bohužel bitvu ani ten kmen teď fakt nevím, hloupé....
Jinak pro kopí není moc rozdíl, jestli jde krz plátovku nebo kroužky...
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 23. říj, 2009 18:24

Vrozkrokkop píše:Mám na mysli těžké zbroje obecně, nevím ajký to byl kmen, ale jeden měl právě něco jako prvopočátek těžké jízdy a římany vcelku rozšmelcoval, římané těžkou jízdu neměli.
Bohužel bitvu ani ten kmen teď fakt nevím, hloupé....
Jinak pro kopí není moc rozdíl, jestli jde krz plátovku nebo kroužky...

Nevím koho máš na mysli. Napadají mě za:
1. Parthové a bitva u Carrhae, kde padl Cézarův přítel a politický protivník člen prvního triumvirátu Crasuss. To bys to celé posunul o 400 let zpátky a nadvláda jezdců by skoncila v 10 st. To ještě ani pořádně nenastala sláva římských legií.

2. Hunové a bitva na Catalunských polích, což bylo roku 451, to by pak plně odpovídalo mojí první variantě cca 450 až 1450.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 23. říj, 2009 18:36

Taky by mne zajímalo,který kmen to měl.....páč těžká jízda vs legie(třeba formace želva)...no nevím....
Římani dostali celkem hodně na prdel v jednom lesíku(kua,jméno teď nedám,ale mám ho na jazyku-teutoburský???? )......ale tam bylo ve hře mnohem víc faktorů.

Borec ve zbroji není predátor. Ano,je dobře chráněn,ale zbroj zároveň hodně omezuje. Vidění,pohyb atd. Fakt se budu snažit na setkání se zbraněma přijet,abych nebyl jen za mluvku....pokud tam někdo dotáhne zbroj,velmi rád svá slova zkusím dokázat. Proč to okecávat,když je možnost to ukázat v praxi,na place :)
Zbraně ale,doufám,budou cvičné....... :lol:

Já vlastně na setkání potkal jen jednoho šermíře,který dělal italku,Borka..... zbytek dělal něco jiného. Ať už Hark(taky Italka,ale starší),nebo jiní........

4RBR - klidně dojeď taky......aspoň uvidíš,o čem to je. Sparring se zbraní je hóóódně jinej,než beze zbraně.......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 25. říj, 2009 13:04

RBR píše:Nevím koho máš na mysli. Napadají mě za:
1. Parthové a bitva u Carrhae, kde padl Cézarův přítel a politický protivník člen prvního triumvirátu Crasuss. To bys to celé posunul o 400 let zpátky a nadvláda jezdců by skoncila v 10 st. To ještě ani pořádně nenastala sláva římských legií.

typnul bych že má na mysli toto. římani pak podle parthského vzoru sestavili vlastní "těžkou jízdu", ale bez třmenů to tenkrát museli mít v té zbroji jezdci sakramentsky krušné:)

a ještě k diskuzi o katori, která tu proběhla aniž bych si jí všiml, doplním že hůl proti holi (gogjó bó) se v katori(tedy alespoň v naší větvi) na vyšší úrovni (od kirigami šóden?) cvičí, a dřív prý existovaly kata i naginata proti naginatě, ale to jsem nikdy neviděl a pravděpodobně je to ztraceno v čase.

můj odhad: jak se měnily nároky doby, tak se měnilo i cvičení katori. za dob válek se cvičilo hodně i s dřevcovýni zbraněmi, v období míru pak hlavně s mečem - a to jsme zdědili my. velmi jednoduše řečeno.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...